Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Boala Behcet: De ce apare, simptome, diagnostic

Boala Behcet: De ce apare, simptome, diagnostic

Boala Behcet, numita si Sindrom Behcet sau Boala Drumului Matasii, este o afectiune rara ce cauzeaza inflamatia vaselor de sange din organism. Este o patologie cronica, caracterizata prin vasculita, ce va afecta atat vasele arteriale, cat si cele venoase. Simptomele sunt deseori nespecifice, instalate intr-un ritm care nu permit mereu un diagnostic corect decat atunci cand boala avanseaza foarte mult, ceea ce face diagnosticul bolii Behcet destul de dificil.

Cum se manifesta Boala Behcet?

Boala Behçet este o afectiune rara care va dauneaza vaselor de sange. Acest lucru poate cauza probleme in multe parti ale corpului, inclusiv in ochii. Aceasta afectiune este cronica (pe termen lung). Dar este posibil sa aveti perioade in care simptomele dispar, numite remisie. Nu exista leac pentru boala lui Behçet, dar exista tratamente care va pot ajuta sa o gestionati. Aproximativ 3 din 4 persoane cu boala Behçet au simptome care le afecteaza ochii. Aceste simptome pot include vedere incetosata, durere la nivelul fetei, tenului, obrajilor sau roseata in obraji care poate fi confundata cu crizele de cuperoza. Alte probleme grave legate de boala Behçet includ:

Cheaguri de sange
Umflarea creierului si a maduvei spinarii (meningita)
Probleme cu sistemul digestiv, cum ar fi diareea sau durerea abdominala

Ce cauzeaza boala Behcet? Metode de diagnostic

Cele mai multe dintre simptomele bolii Behçet apar din cauza inflamatiei in vasele de sange. Inflamatia apare de obicei atunci cand sistemul tau imunitar lupta cu o infectie. Boala lui Behçet face ca sistemul tau imunitar sa-ti atace vasele de sange. Acest lucru poate cauza probleme precum umflarea si durerea in multe parti ale corpului. Expertii nu sunt siguri de ce se intampla acest lucru. Persoanele cu boala Behçet pot avea o gena (HLA-B51) care cauzeaza o problema in sistemul lor imunitar. Bacteriile, virusii sau orice altceva din mediu pot provoca, de asemenea, aceasta reactie.

Nu exista un singur test pentru boala Behçet. Oamenii sunt de obicei diagnosticati pe baza simptomelor lor. Poate fi greu de diagnosticat pentru medici, deoarece simptomele nu apar intotdeauna in acelasi timp. Exista si alte afectiuni care au simptome similare.

Asigurati-va ca spuneti medicilor dumneavoastra – inclusiv oftalmologului – daca aveti simptome ale bolii Behçet. Urmarirea simptomelor va poate ajuta medicul sa puna un diagnostic corect. Scrieti care sunt simptomele dumneavoastra si cand apar si impartasiti aceste informatii cu medicul dumneavoastra.

Care sunt semnele si simptomele acestei boli

Simptomele bolii Behcet variaza de la persoana la persoana, pot fi sub forma de episoade ce apar si dispar, se pot inrautati sau ameliora cu timpul. Fiind o inflamatie a vaselor de sange, simptomele vor varia in functie de zona in care apare vasculita. Regiunile din organism cel mai frecvent afectate de vasculita, sunt:

• Cavitatea bucala. Durerea si disconfortul de la nivelul gurii sunt cele mai comune simptome ale bolii Behcet. Apar leziuni rotunde sau ovalare, eritematoase (rosii) si reliefate, pe mucoasa bucala. Aceste leziuni se pot ulcera foarte rapid, devenind si mai dureroase. Se pot vindeca de la sine in 1 pana la 3 saptamani, dar vor recidiva, cel mai probabil.

• Stratele superioare ale pielii epiderma si derma. Unele persoane dezvolta leziuni asemanatoare acneei la nivelul pielii, oriunde pe corp. Se formeaza noduli fermi, rosii, de mici dimensiuni, mai ales la nivelul membrelor inferioare.

• Organe genitale externe. Deseori apar leziuni eritematoase pe mucoasa si pielea organelor genitale externe. Acestea sunt deseori dureroase si pot lasa cicatrici.

• Ochi. Inflamatia la nivelul vaselor din sange din ochi cauzeaza roseata si durere la nivelul globilor oculari. De asemenea, apar tulburari de vedere, de regula la ambii ochi. Simptomele de la acest nivel sunt tranzitorii, vin si pleaca periodic.

• Articulatii. Tumefierea si durerea aticulara apar, cel mai frecvent la nivelul genunchilor, in cadrul bolii Behcet. Gleznele, coatele si incheieturile mainilor pot fi de asemenea implicate.

• Vase de sange de la nivelul membrelor. Inflamatia venelor si arterelor, in special a celor situate in plan superficial, va cauza roseata, tumefiere si durere la nivelul membrelor superioare si inferioare. Inflamatia arterelor de calibru mare aduce multe complicatii, precum anevrisme sau stenoze arteriale.

• Sistem digestiv. O varietate de semne si simptome pot surveni in inflamatia tubului digestiv, precum durerea abdominala, diareea si hemoragii digestive.

• Creier. Inflamatia creierului si sistemului nervos pot cauza durere de cap, febra, dezorientare, tulburari de echilibru.

Factori de risc si persoanele cu predispozitie pentru a declansa in organismul lor boala Behcet

Varsta. Boala Behcet afecteaza in mod obisnuit barbatii si femeile intre 20 si 30 de ani, desi copiii si adultii mai in varsta pot dezvolta aceasta afectiune mai ales daca au cazuri de aceasta boala pe linie paterna pana la a treia generatie in familie sau au gene recesive din partea mamei pana la a doua generatie;

Tara de provenienta. Oamenii din tarile din Orientul Mijlociu si Asia de Est, inclusiv Turcia, Iran, Japonia si China, au mai multe sanse sa dezvolte Behcet. Exista o legatura intre genele recesive din aceste tari, epigenetica si ADN-ul persoanelor care se nasc in aceste tari si sanse de a dezvolta aceasta boala. Ultimele studii din domeniu au aratat ca boala are o predispozitie si o preponderenta mai mare in zona tarilor din Asia si Orientul Mijlociu si Indepartat situate in zona Tropicului de Nord ( Tropicul Racului) si Tropicul de Sud ( Tropicul Capricornului).

Sex. In timp ce boala Behcet apare atat la barbati, cat si la femei, boala este de obicei mai severa la barbati, mai ales la barbatii nascuti in zona Anatoliei, Iranului, insulele de nord ale Japoniei sau Sudul Chinei. Complicatiile bolii Behcet depind de semnele si simptomele dumneavoastra. De exemplu, problemele vasculare lasate netratate pot duce la scaderea vederii sau la orbire. Persoanele cu semne si simptome oculare ale bolii Behcet trebuie sa viziteze in mod regulat un specialist oftalmolog (oftalmolog), deoarece tratamentul poate ajuta la prevenirea acestei complicatii.

Optiuni de tratament pentru Boala Behcet

Desi nu exista, pana in acest moment, un tratament care sa vindece pacientii cu Behcet, exista cateva medicamente diferite ce pot fi utilizate pentru ameliorarea simptomatologiei. Utilizarea lor, conform recomandarilor medicului, imbunatateste considerabil calitatea vietii si previne aparitia complicatiilor.

• Corticosteroizii, constituie principalul tratament. Medicamentele din aceasta clasa sunt puternic antiinflamatoare, diminuand si functia imuna a organismului.
• Medicamentele imunosupresoare mai pot fi recomandate pentru a diminua inflamatia. In cazurile mai severe se pot recomanda medicamente biologice. Fiind medicamente ce scad raspunsul imun natural, au ca principal efect advers cresterea numarului de infectii de orice fel. In functie de severitatea simptomatologiei din fiecare caz, medicul mai poate recomanda si medicamente topice precum picaturile oculare, apa de gura speciala sau unguente tegumentare.

BIBLIOGRAFIE:

AskMayoExpert. Behcet syndrome. Rochester, Minn., Mayo Foundation for Medical Education and Research, 2018.
Smith EL, et al. Clinical manifestations and diagnosis of Behcet syndrome. https://www.update.com/contents/search. Accessed Feb. 19, 2019.
Behcet's disease. American Behcet's Disease Association. http://www.behcets.com/site/c.8oIJJRPsGcISF/b.9196317/k.904C/Behcets_Disease.htm. Accessed Feb. 19, 2019.
Smith EL, et al. Treatment of Behcet syndrome. https://www.update.com/contents/search. Accessed Feb. 19, 2019.
Behcet disease. Genetic and Rare Diseases Information Center. https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/848/behcet-disease. Accessed Feb. 19, 2019.
Medication guide: Infliximab (Remicade). American College of Rheumatology. https://www.rheumatology.org/Learning-Center/Medication-Guides/Medication-Guide-Infliximab-Remicade. Accessed Feb. 19, 2019.

23 martie 2023
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.