Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Alcoolismul: Cum se defineste, legatura cu diferite tipuri de cancer

Alcoolismul: Cum se defineste, legatura cu diferite tipuri de cancer

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 3 ianuarie 2023 Ultima actualizare: 19 decembrie 2023

Cancerul este o afectiune complexa tot mai des intalnita in ultima perioada de timp. La baza aparitiei acestei boli se afla numeroase cauze si factori declansatori. Unul dintre acestia este consumul de alcool, indiferent dacă este vorba de bere, vin sau bauturi spirtoase distilate. Unii factori de risc nu pot fi eliminati cum ar fi factorii genetici și istoricul familial, varsta si dimensiunea corporală, precum si factorii de mediu in care traim afectati de radiatii si infectii virale.

Atunci cand oamenii ajung sa fie dependenti de alcool, pot aparea probleme grave de sanatate. Atunci cand acestia incearca sa renunte la alcool se confrunta cu diferite simptome fizice de sevraj, cum ar fi tremor, confuzie, halucinatii, convulsii. Dependentii de alcool trebuie sa solicite ajutor de specialitate, pentru a face fata sevrajului si a impiedica aparitia complicatiilor. Consumul excesiv de alcool poate provoca inflamatii cum ar fi hepatita si ciroza o boala ce afecteaza ficatul. De asemenea, alcoolul in exces afecteaza pancreasul si creierul, si poate creste tensiunea arterial si duce la aparitia bolilor de inima si accidentelor vasculare cerebrale. In plus, femeile insarcinate care consuma in exces alcool se pot confrunta cu diferite malformatii congenitale sau alte probleme ale fatului.

Cum influenteaza consumul de alcool diferite tipuri de cancer?

La nivel global, s-a constata ca un procent de 4,1% dintre toate cazurile noi de cancer din 2020 au fost influentate de consumul de alcool .Acesta este al treilea factor modificabil care mareste riscul de cancer, dupa fumat si obezitate. Studiile arata ca si o bautura pe zi, de orice fel poate spori riscul aparitiei mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de san, oral si de esofag. De asemenea, o reducere a consumului de alcool scade in mod evident acest risc. Iata care sunt tipurile de cancer care pot aparea din cauza consumului de alcool pe termen lung:

Cancerul oral, faringo-laringian si esofagian - In cazul acestor tipuri de cancer s-a dovedit ca alcool are un impact puternic. Obiceiul fumatului insotit de consumul de alcool dubleaza riscul aparitiei acestor cancere. In plus, alcoolul poate limita capacitatea de reparare a ADN-ului, alterat de actiunea agentilor chimici din fumul de tigara.

Cancer hepatic  - Consumul de alcool pe termen lung creste riscul dezvoltarii cancerului hepatic. Uneori aceste persoane sunt infectate cu virusuri hepatitice de tipul hepatitei B sau C, deoarece sunt predispuse acestor riscuri majore.

Cancer de colon si rectal - Consumul de alcool creste riscul cancerului colorectal, in special in ceea ce priveste sexul masculin. Cancerul de colon si rectal este o forma de cancer care se dezvolta in colon (intestinul gros) sau rect (partea finala a intestinului gros). Simptomele comune incluse sange in scaun, schimbari ale tranzitului intestinal si durere abdominala. Diagnosticul se face prin colonoscopie, iar tratamentul poate include chirurgie, radioterapie si chimioterapie. 

Cancer la san - Consumul de bauturi saptamanal creste riscul acestei afectiuni, in special la femeile care prezinta un deficit de folat, datorita numarului mai mare de estrogeni. Reducerea consumului de alcool poate fi o modalitate eficienta pentru a reduce riscul de cancer de san.

Cancerul la san poate aparea atat la femei, cat si la barbati, desi este mult mai frecvent la femei. Simptomele pot include umflaturi sau noduli in san, schimbari ale marimii sau formei sanului, durere sau iritatie in zona sanului sau a arcului sub san. Diagnosticarea precoce si tratamentul pot ajuta la imbunatatirea prognosticului pentru pacientii cu cancer la san.

Alte tipuri de cancer asociate cu consumul de alcool sunt : cancerele de ovar, prostata, stomac, uter si vezica urinara. De asemenea apar riscuri crescute de melanom si de cancer de prostata si pancreas. Consumul de alcool este asociat si cu riscuri scazute de cancer de rinichi. Prin urmare, pot aparea reale daune la diferite organe din corp. Alcoolul duce de multe ori la dizabilitati si duce la o stare de sanatate precara dar si la deces.

Alte efecte ale consumului excesiv de alcool

Nu conteaza care este tipul de alcool consumat deoarece etanolul se regaseste in toate tipurile de bauturi alcoolice in concentratii diferite. Aceasta substanta deterioreaza organismul si provoaca in timp diferite tipuri de leziuni. Alcoolul in exces deterioreaza tesuturile corpului si principalul mecanism prin care actioneaza este cel iritativ cronic la nivelul cavitatii bucale, zonei faringolaringiene si esofagului. Bacteriile care colonizeaza colonul si rectul, convertesc etanolul în acetaldehida, care este un posibil factor determinant in cresterea incidentei cancerelor colorectale la consumatorii de alcool.

Are efect negativ asupra absorbtiei folatilor sau a altor nutrienti.  Alcoolul poate interfera cu absorbtia diversilor nutrienti cum ar fi folatul -vitamina B9, o vitamina esentiala pentru mentinerea sanatatii organismului. Deficitul de folat mareste riscul dezvoltarii cancerelor colorectale si mamare. Aceasta vitamina ajuta celulele de a sintetiza corect noi lanturi ADN. Are efecte grave asupra estrogenului sau a altor hormoni. Consumul de alcool duce la cresterea nivelului circulant al estogenilor, ceea ce mareste riscul dezvoltarii cancerelor mamare. Consumul excesiv de alcool aduce un plus caloric care poate contribui la cresterea in greutate, excesul ponderal si obezitatea, care reprezinta factori de risc a diverselor cancere. Alcoolul induce crestere tumorala. Se pare ca sinteza unor molecule inalt reactive la nivel celular duc la degradarea ADN-ului.

In plus, daca se consuma alcool in timpul tratamentului pentru cancer si dupa acesta este posibil sa creasca riscul de recidiva. Alcoolul poate spori nivelul de estrogeni din organism, ceea ce este similar cu un risc mai mare al cancerului de san. La persoanele care au fost deja diagnosticate cu cancer, consumul de alcool faciliteaza dezvoltarea unui nou tip de cancer. In timpul tratamentului pentru cancer alcoolul trebuie in mod clar evitat. Consumat chiar si in cantitati mici poate irita ranile bucale cauzate de unele tratamente pentru cancer si le poate agrava. Alcoolul poate interacționa si cu unele medicamente folosite în timpul tratamentului cancerului, ceea ce supune pacientul la diferite reactii adverse. Daca se reduce drastic consumul de alcool scade si riscul de cancer. Renuntarea la alcool reprezinta un pas foarte important pentru imbunatatirea sanatatii si scaderea riscului de cancer. De asemenea, este indicat sa se renunte si la fumat si sa se adopte un stil de viata echilibrat. Pune intotdeauna sanatatea pe primul loc si renunta la vicii.

Legatura dintre sanatatea ficatului si alte afectiuni ale organismului

Un pacient cu probleme de sanatate ale ficatului, care are diferite forme de hepatita, ficat steatotic, deschide drumul spre alte boli intr-un ritm alert. La o persoana cu ficatul bolnav apar la nivelul pielii aspecte precum: urticaria, o coloratie icterica a pielii, si conjunctive de culoare galbuie, eriteme palmare , vergeturi care apar in special la nivelul abdomenului, regiunea lombara si coapse. De asemenea, in bolile hepatice poate aparea un prurit (mancarime), o hiperpigmentare de culoare gri maronie, o xeroza generalizata (uscaciune a pieli) caderea parului si o fragilitate la nivelul unghiilor si cuticulelor precum si modificari ale vaselor de sange si tendinta de sangerare.

In stadiile avansate ale bolii, s-ar putea ca pielea si albul ochilor sa capete o nuanta galbena. Urina se inchide la culoare si poate avea nuante portocalii-maronii. Pe masura ce ficatul inceteaza sa mai elimine toxinele din sange, acestea iti vor afecta creierul si vor cauza confuzie. S-ar putea sa vomiti sange – din cauza venelor umflate din esofag si stomac – sau sa dezvolti inflamatii la picioare sau stomac. Toate astea sunt semne ale unei boli avansate de ficat. Si asta nu e tot. Cand ficatul este bolnav si metabolismul grasimilor in corp este dereglat, sistemul hormonal si toate tesuturile corpului sufera tulburari de functionalitate, nu intamplator ficatul este ,,inginerul alimentar'' sau ,,inginerul chimist" al organismului.

Bibliografie:

Lardier DT, et al. Exercise as a useful intervention to reduce alcohol consumption and improve physical fitness in individuals with alcohol use disorder: A systematic review and meta-analysis. Frontiers in Psychology. 2021; 
Sliedrecht W, et al. Alcohol use disorder relapse factors: A systematic review. Psychiatry Research. 2019; 
Thiamin deficiency. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/nutritional-disorders/vitamin-deficiency,-dependency,-and-toxicity/thiamin-deficiency. Accessed April 2, 2022;
Alcohol & diabetes. American Diabetes Association. https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/alcohol-diabetes. Accessed April 2, 2022;
Marcus GM, et al. Acute consumption of alcohol and discrete atrial fibrillation events. Annals of Internal Medicine. 2021; 
Means RT. Hematologic complications of alcohol use. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed April 1, 2022;
What people recovering from alcoholism need to know about osteoporosis. NIH Osteoporosis and Related Bone Diseases National Resource Center. https://www.bones.nih.gov/health-info/bone/osteoporosis/conditions-behaviors/alcoholism. Accessed April 2, 2022;

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina