Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Alergiile la copii: simptome, tipuri de alergii, cauze si tratament

Alergiile la copii: simptome, tipuri de alergii, cauze si tratament

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 9 mai 2023 Ultima actualizare: 9 mai 2023

Alergiile la copii sunt o problema de sanatate frecventa si pot fi cauzate de o varietate de factori. Simptomele pot varia de la usoare la severe si pot afecta diferite parti ale corpului, cum ar fi pielea, nasul, gatul, plamanii si ochii. 

Alergia este definita ca sensibilitatea excesiva a organismului la penetrarea unei substante specifice, astfel incat atunci cand pacientul intra in contact cu organismul, acesta reactioneaza anormal si apar simptome tipice de alergie, cum ar fi probleme respiratorii sau ale pielii. Din ce in ce mai multi oameni sufera de alergii, copiii fiind cei mai afectati. Desi alergiile au o componenta ereditara, ele sunt, de asemenea, asociate cu factori de mediu, abandonarea timpurie a alaptarii sau introducerea timpurie a alimentelor.

Tipuri de alergii la copii

Alergii alimentare - cele mai comune alergii alimentare la copii sunt la lapte, oua, arahide, nuci, soia, grau si crustacee.
Alergii respiratorii - acestea includ alergii la polen, praf, mucegai, par de animale si acarieni.
Alergii cutanate - acestea includ eczema, urticarie si dermatita de contact.
Alergii medicamentoase - acestea pot fi cauzate de anumite medicamente, cum ar fi antibioticele, antiinflamatoarele nesteroidiene si medicamentele pentru controlul astmului.
Alte alergii comune sunt cele la muscaturile de insecte si la medicamente, cum ar fi antibioticele si unele medicamente fara prescriptie medicala
Alergii la substante chimice - Multe produse cosmetice si detergenti de rufe genereaza aparitia unei alergii la substantele chimice din acele produse.
Alergia la medicamente
Atat medicamentele eliberate fara prescriptie medicala, cat si medicamentele eliberate pe baza de reteta pot provoca reactii alergice. Antibioticele intra in acest grup, deci este atat de important sa nu le administrati copiilor fara consultarea medicului.

Alergii respiratorii
Alergiile respiratorii sunt cauzate de substante la care persoanele alergice sunt sensibile. Unele ar fi polenul, acarienii de praf, mucegaiul sau parul de animale de companie. Cele mai frecvente alergii sunt rinita alergica, astmul sau urticaria. Si acestea produc simptome, cum ar fi:

Secretii nazale
Mancarime a ochilor
Congestie nazala si stranut
Dificultati de respiratie
Alergii la substante chimice
O alta alergie comuna este la detergenti, produse cosmetice sau produse de curatat de uz casnic. Acest lucru se datoreaza componentelor sale chimice. Formele de contact pot fi prin caile respiratorii sau piele.

Alergii alimentare
Simptomele alergiilor alimentare la copii pot fi usoare sau severe si pot aparea la scurt timp dupa ce copilul a consumat un anumit aliment. Simptomele alergiilor alimentare pot fi diferite de la un copil la altul, dar cele mai comune includ:

Probleme digestive - acestea includ diaree, greata, varsaturi, crampe abdominale si senzatie de balonare.
Reactii cutanate - acestea includ urticarie, eczeme si mancarimea pielii.
Probleme respiratorii - acestea includ tuse, stranut, congestie nazala, dificultati de respiratie si umflarea gatului.
Anafilaxie - aceasta este o reactie alergica severa care poate fi fatala. Simptomele includ umflarea buzelor, a fetei si a gatului, dificultati de respiratie, tensiune arteriala scazuta si pierderea constientei.
Acestea sunt principalele cauze ale alergiilor alimentare la copii:

lapte de vaca (sau proteine din lapte de vaca)
oua
peste
crustacee
arahide si nuci
soia
grau
susan

Alergii cutanate
Alergiile cutanate creeaza iritatii ale pielii, iar unele tipuri de alergii ale pielii sunt:

Dermatita este tipul de alergie care apare atunci cand alergenul intra in contact direct cu pielea. Dermatita atopica este o boala care apare de obicei in copilarie si se datoreaza unei disfunctii imune in straturile pielii.
Urticaria este inflamatia care apare in piele dupa eliberarea de histamina.
Cauze ale alergiilor la copii
Cauzele alergiilor la copii pot fi diferite pentru fiecare tip de alergie, dar in general alergiile sunt cauzate de o reactie exagerata a sistemului imunitar la o substanta (alergen). Intr-un numar mare dintre cei afectati, alergiile apar pentru prima data in timpul copilariei, fiind primele in bolile cronice ale copilariei. Toti copiii pot fi alergici, dar cei cu familii cu istoric sunt mai predispusi. Alte cauze pot fi anumiti factori de mediu, abandonarea timpurie a alaptarii sau introducerea timpurie a tipului de alimente.

Simptome ale alergiilor
Simptomele alergiei depind de cat de hipersensibil este copilul la respectivul alergen. Unele sunt mai severe decat altele. Prin urmare, daca apar oricare dintre aceste simptome, cel mai bine este sa consultati medicul pediatru. Cel mai probabil, copilul va trebui sa faca diferite teste pentru a se determina tipul de alergie.

Simptomele alergiilor respiratorii
Stranut
Tuse
Senzatie de mancarime la nivelul nasului sau gatului
Congestie nazala sau rinita
Ochi rosii si iritati
Astm, respiratie suieratoare si dificultati de respiratie
Simptomele alergiilor alimentare sau muscaturilor de insecte
Mancarimi ale gurii si gatului la inghitirea alimentelor
Eruptii cutanate similare cu eczemele
Mancarimi ale nasului
Dificultati de respiratie.
Umflarea in jurul fetei sau a gatului
In cazuri mai severe, copilul poate intra in stare de soc (soc anafilactic).

Diagnostic
Daca apar simptome care dureaza mai mult de o saptamana sau doua sau daca se dezvolta raceli in acelasi timp in fiecare an, discutati cu medicul. Pentru a afla ce cauzeaza o alergie, alergologii fac adesea teste pe piele pentru a evalua cele mai frecvente alimente si alergeni de mediu. Testele de sange pot fi efectuate pe copii cu boli de piele, care iau anumite medicamente sau care sunt foarte sensibili la un anumit alergen. Chiar daca testele indica o alergie, copilul trebuie sa aiba, de asemenea, simptome alergice, astfel incat sa se poata diagnostica o alergie. Specialistul care poate diagnostica si trata alergiile este medicul alergolog.

Tratament pentru alergii la copii
Tratamentul alergiilor la copii poate fi diferit in functie de tipul si gravitatea alergiei. Acest apoate include:

Evitarea alergenului - daca este posibil, evitati expunerea copilului la substanta la care este alergic.
Medicamente - medicamentele antihistaminice, corticosteroizii, epinefrina si bronhodilatatoarele pot fi prescrise pentru a trata simptomele alergiei.
Imunoterapie - pentru alergiile severe, imunoterapia poate fi o optiune. Aceasta implica administrarea treptata a alergenului pentru a reduce sensibilitatea sistemului imunitar.
In plus, exista o serie de recomandari pentru a reduce expunerea pacientului la alergeni, pe care parintii trebuie sa le urmezeꓽ

Spalarea hainelor, a lenjeriei si a prosoapelor cu apa calda
Mentinerea igienei in casa
Mentinerea animalelor de companie la distanta, daca alergia este la parul de animale sau la alti alergeni proveniti de la animale
Indepartati obiectele care pot contine acarieni, cum ar fi perdele, covoare, si spalati-le frecvent

Specialistul care se ocupa de cazul fiecarui copil in parte poate prescrie administrarea de medicamente pentru a reduce simptomele. In general, este important sa identificati cauza alergiei si sa discutati cu medicul pentru a gasi cel mai bun plan de tratament pentru copilul dumneavoastra.

Cele mai bune combinatii de alimente pentru bebelusi pentru a evita alergiile alimentare

Pentru inceput, bebelusul tau are nevoie doar de o cantitate mica de hrana solida, o data pe zi, la o ora pe care o stabilesti. Ideal ar fi ca hrana solida sa o primeasca fie dupa ora 11 in intervalul 11 - 15 pana la somnul de pranz fie in intervalul 15 - 17, niciodata dupa ora 17 mai ales ca sunt alimente noi si sa aiba timp stomacul sa le proceseze si sa se obisnuiasca cu ele.

La inceput se recomanda combinatii de alimente lejere. Altfel spus, cand vorbim de alimentatie bebelusi de 6 luni vornim practic de preparate pasate la blender si putin fierte/coapte precum pastarnac, broccoli, cartofi, igname, cartofi dulci, morcov, mar sau pere amestecate, piure sau moi fierte. Puteti incerca si orez pentru bebelusi amestecat cu laptele obisnuit al bebelusului. 

Este important sa introduceti alimente care pot declansa reactii alergice pe rand, in cantitati foarte mici, astfel incat sa puteti observa orice reactie. Aceste alimente pot fi introduse de la aproximativ 6 luni ca parte a alimentatiei bebelusului tau, la fel ca orice alte alimente precum: lapte de vaca (in gatit sau amestecat cu alimente), oua, alimente care contin gluten, inclusiv grau, orz si secara, nuci si alune (serviti-le zdrobite sau macinate), seminte (serviti-le zdrobite sau macinate), soia, peste fara oase.

Lucruri importante pe care trebuie sa le stii atunci cand vrei sa treci copilul la o alimentatie diversificata

 

Articole similare
Nutritie: Ce beneficii are pentru organism untul de migdale Nutritie: Ce beneficii are pentru organism untul de migdale

Untul de migdale poate fi folosit in sandvisuri, tartine si multe retete dulci si sarate. In plus, in comparatie cu untul de arahide, aceasta tartinada ofera un nivel mai ridicat de grasimi mononesaturate. Atunci cand sunt consumate in exces, grasimile saturate pot cauza niveluri crescute de colesterol.

1 august 2024
Edited 1 august 2024
citește articolul
Nutritie: Cum te ajuta semintele de mac. Contraindicatii de consum Nutritie: Cum te ajuta semintele de mac. Contraindicatii de consum

Semintele de Mac au o mare contributie de minerale esentiale pentru corpul nostru, cum ar fi fierul (esential pentru sistemul imunitar), potasiul (eficient pentru combaterea crampelor musculare), calciul (esential pentru oase), magneziul (de baza in reglarea functiei musculare si a sistemului nervos), fosforul (implicat in sanatatea oaselor si nivelurile de energie) sau zincul (ajuta la intarirea apararii).

3 mai 2023
Edited 5 mai 2023
citește articolul
Nutritie: Ce beneficii au pentru organism consumul de seminte de susan Nutritie: Ce beneficii au pentru organism consumul de seminte de susan

Semintele de susan negru pot fi consumate crude sau prajite si sunt utilizate in multe bucatarii din intreaga lume. Ele sunt un ingredient popular in salate, sosuri, hummus, paine si prajituri. In plus, semintele de susan negru sunt utilizate si in medicina traditionala pentru a trata o varietate de afectiuni, inclusiv dureri articulare, indigestie si probleme respiratorii.

3 mai 2023
Edited 12 octombrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.