Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Ce beneficii are pentru organism untul de migdale

Nutritie: Ce beneficii are pentru organism untul de migdale

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 2 mai 2023 Ultima actualizare: 2 mai 2023

Untul de migdale este facut din migdale macinate, prajite, care sunt semintele arborelui Prunus dulcis. Copacii cresc flori roz sau albe si dau fructe. Migdalele sunt samburele ca samburele din centrul fructelor. Migdalele au o istorie lunga ca o gustare sanatoasa si sunt mentionate in texte antice, inclusiv in Biblie.

Copacii cresc in multe tari, cum ar fi Spania, Portugalia, Italia si Statele Unite. In Statele Unite, California este singurul stat care cultiva migdale. Untul de migdale poate fi folosit in sandvisuri, tartine si multe retete dulci si sarate. In plus, in comparatie cu untul de arahide, aceasta tartinada ofera un nivel mai ridicat de grasimi mononesaturate. Atunci cand sunt consumate in exces, grasimile saturate pot cauza niveluri crescute de colesterol

Beneficiile pentru sanatate ale untului de migdale

Deoarece untul de migdale este facut din migdale macinate, are multe dintre aceleasi beneficii pentru sanatate ca migdalele intregi. Desi untul de migdale este bogat in calorii, este bogat in vitamine, minerale si antioxidanti care sunt importanti pentru sanatatea ta. Untul de migdale este bogat in grasimi mononesaturate. Grasimile mononesaturate ajuta la scaderea colesterolului LDL („rau”) si la cresterea colesterolului HDL („bun”). 

Multi nutrienti din untul de migdale ajuta, de asemenea, la imbunatatirea sanatatii inimii si la reducerea riscului de boli de inima. Acizii grasi Omega-3 ajuta la prevenirea ritmurilor neregulate ale inimii. Vitamina E poate ajuta la oprirea formarii placii in artere. L-arginina poate ajuta la imbunatatirea sanatatii peretilor arterelor. Untul de migdale (nesarat) contine 60 de miligrame de calciu per lingura sau 5% din doza zilnica recomandata. Calciul este important pentru sanatatea oaselor. De asemenea, magneziul din untul de migdale ajuta organismul sa absoarba mai bine calciul. 

Migdalele pot ajuta la controlul nivelului de zahar din sange si de insulina dupa masa. De asemenea, magneziul din untul de migdale poate ajuta la cresterea sensibilitatii la insulina. Acest lucru ar putea ajuta la reducerea riscului de a dezvolta diabet. Untul de migdale are mai multa vitamina E decat multe alte unturi de nuci. Vitamina E este un antioxidant care ar putea ajuta la prevenirea diabetului, a obezitatii si a anumitor tipuri de cancer. Untul de migdale are, de asemenea, compusi antioxidanti, cum ar fi flavonoidele si polifenolii.

Lucruri mai putin benefice pe care le ofera untul de migdale
In timp ce untul de migdale are multe beneficii pentru sanatate, exista cateva lucruri la care trebuie sa fii atent. Un lucru important pe care sa-l urmariti este lista de ingrediente. Multe marci de la magazin au adaugat zaharuri sau uleiuri, care adauga calorii si grasimi suplimentare. Multi oameni sunt, de asemenea, alergici la nuci, cum ar fi migdalele. Simptomele unei alergii la nuci includ:

Greata
Dificultati de respiratie
Mancarime la gura, limba, gat sau ochi
Dificultati la inghitire
Anafilaxia

Daca esti alergic la alte nuci, asta nu inseamna neaparat ca esti alergic la migdale. Aveti grija la untul de migdale sau evitati-l pana cand stiti sigur daca aveti o alergie. Migdalele (si untul de migdale) sunt, de asemenea, bogate in oxalati. Daca aveti antecedente de pietre la rinichi sau sunteti in pericol de a le dezvolta, mai bine le evitati.

Cum se prepara untul de migdale?
Puteti gasi unt de migdale in majoritatea magazinelor alimentare. De obicei unde gasiti unt de arahide si alte produse tartinabile cu unt de nuci. Multe marci de unt de migdale contin doar migdale macinate, prajite. Unele marci contin sare sau zahar adaugat pentru aroma. Unele soiuri „fara amestecare” de unt de migdale au adaugat ulei in ele. Iti poti face propriul unt de migdale acasa, macinand migdale intregi, prajite, intr-un robot de bucatarie. Poate fi necesar sa opriti procesul de amestecare periodic pentru a razui partile laterale. 

Cu cat amesteci mai mult migdalele, cu atat rezultatul va fi mai fin. Puteti adauga un praf de sare la untul de migdale pentru mai multa aroma. De asemenea, puteti adauga zahar, miere sau sirop de artar pentru dulceata. Condimentele, cum ar fi vanilia, scortisoara sau nucsoara, pot fi, de asemenea, adaugate pentru o aroma suplimentara. 

Untul de migdale de casa poate fi pastrat pana la trei saptamani la frigider. Poate fi folosit ca inlocuitor pentru untul de arahide pe sandvisuri cu jeleu sau felii de banana adaugate pentru un plus de aroma. De asemenea, puteti inmuia felii de mere sau betisoare de telina in unt de migdale pentru o gustare sanatoasa.

Este normal ca deasupra untului de migdale sa fie ulei?
Este o trasatura tipica a untului de migdale facut fara stabilizatori. Stabilizatorii precum uleiul de palmier, din untul de nuci impiedica separarea fractiei mai putin dense de ulei in timpul depozitarii la temperatura camerei. Acest lucru duce la o pasta solida care se depune in partea de jos, in timp ce un strat de ulei ramane deasupra. Desi separarea uleiului nu este un semn de degradare, poate creste degradarea lipidelor sau a grasimilor, ceea ce poate duce la rancezirea prematura.

Este untul de migdale potrivit pentru sportivi?
Untul de migdale este o sursa ideala de proteine ​​si grasimi sanatoase. Proteinele sunt esentiale pentru regenerarea si repararea tesuturilor. Consumul de proteine ​​prin unt de migdale este deosebit de bun pentru sportivi si pasionatii de sport. Proteinele dureaza mai mult pentru a fi digerate. Prin urmare, ofera o sursa mai stabila de energie cu eliberare lenta in timpul antrenamentului. S-a dovedit ca migdalele sunt deosebit de utile in prevenirea dezvoltarii bolilor cardiovasculare. 

Continutul de proteine ​​si grasimi din untul de migdale il face o optiune excelenta pentru post-antrenament si recuperare. Migdalele sunt bogate in grasimi polinesaturate si mononesaturate. Aceste nuci sustin sanatatea inimii si functia musculara. De asemenea, sunt bogate in vitamina E, magneziu, calciu si cupru.

Exista multe unturi de migdale pe piata. Acestea pot fi o completare excelenta la dieta, avand in vedere continutul lor ridicat de grasimi si proteine. Precum si fier si calciu, care va vor mentine sa va simtiti plini si multumiti. Indiferent daca este prietenos cu keto, organic sau cu continut scazut de carbohidrati, acest rezumat de produse va acopera. Pentru cea mai economica alternativa, incercati sa va faceti singur si experimentati cu arome.

Laptele de migdale, o alternativa de consum daca nu vrei sa folosesti unt de migdale

Laptele de migdale este o bautura preferata mai ales de persoanele cu intoleranta la lactoza si de cei care au adoptat o alimentatie vegana, atat pentru gustul deosebit, cat si pentru beneficiile aduse dietei. Desi este si o sursa de nutrienti, totusi, fata de migdalele intregi, pentru care exista mai multe studii ce leaga proprietatile acestora de anumite avantaje pentru sanatate, laptele este mult mai sarac, deoarece prin procesare se pierd majoritatea fibrelor si antioxidantilor.

Laptele de migdale se obtine prin inmuierea samburilor in apa, urmata de strecurarea masei solide. Lichidul obtinut are o aroma placuta si o textura cremoasa, foarte apropiata de cea a laptelui animal, dar cu o compozitie destul de saraca in nutrienti. Poate fi facut in casa sau se gaseste imbuteliat. Varianta imbuteliata este, de cele mai multe ori, imbogatita cu vitamine, minerale si proteine, tocmai de aceea fiind preferata celei obtinute in casa. Pentru a fi un aliment echilibrat, este indicat totusi sa nu contina si zahar adaugat.

Cantitatea de nutrienti din laptele de migdale este influentata de cantitatea de samburi si de apa folosita, dar si de existenta adaosului de vitamine si minerale. Spre exemplu, preparat in casa din aproximativ 70 de migdale, se obtine o ceasca de lapte, pe cand cel din comert este mult mai diluat.

Cele mai importante 6 beneficii ale laptelui de migdale

 

Articole similare
Nutritie: Curmalele si beneficiile lor pentru sanatate Nutritie: Curmalele si beneficiile lor pentru sanatate

Curmalele sunt fructele unui tip de palmier originar din Orientul Mijlociu. Acesta este cultivat in nenumarate locuri din lume, din Africa de Nord pana in Asia de Sud.

25 martie 2023
citește articolul
Nutritie: De ce se recomanda strugurii negrii pentru consum Nutritie: De ce se recomanda strugurii negrii pentru consum

Strugurii negrii si rosii contin in principal apa (80%), carbohidrati (17%) usor asimilati, resveratrol dar si alte substante precum glucoza si fructoza, care sunt surse importante de energie.

28 februarie 2023
citește articolul
Nutritie: Ce fructe exotice te pot ajuta sa pierzi in greutate Nutritie: Ce fructe exotice te pot ajuta sa pierzi in greutate

Mai mult de 80% din compozitia mangostanului este apa, astfel incat luand acest superaliment, se ajuta la hidratarea organismului si la mentinerea nivelurilor acestui lichid in organism. In plus, procentul sau il face sa aiba atat de putine calorii si este un aliat bun pentru a pierde in greutate.

21 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...