Nutritie: Cum te ajuta semintele de mac. Contraindicatii de consum
Semintele de mac au o lungime mai mica de un milimetru, in forma de rinichi si au o suprafata fara samburi. Este nevoie de aproximativ 3.300 de seminte de mac pentru a alcatui un gram, iar intre 1 si 2 milioane de seminte pentru a alcatui 500 de grame. Semintele de mac sunt mici seminte ovale, negre, care provin din planta de mac (Papaver somniferum). Acestea sunt bogate in nutrienti si contin proteine, grasimi sanatoase, fibre, vitamine si minerale, cum ar fi calciu, fier, magneziu, fosfor si zinc.
Ce proprietati au semintele de mac
Semintele de Mac au o mare contributie de minerale esentiale pentru corpul nostru, cum ar fi fierul (esential pentru sistemul imunitar), potasiul (eficient pentru combaterea crampelor musculare), calciul (esential pentru oase), magneziul (de baza in reglarea functiei musculare si a sistemului nervos), fosforul (implicat in sanatatea oaselor si nivelurile de energie) sau zincul (ajuta la intarirea apararii). Cel mai mare nutrient al semintelor de nac sunt grasimile, deci aceste alimente ofera energie corpului. Contin un tip de grasime polinesaturata in principal (adica grasime sanatoasa), cu o contributie mare de:
omega-6: regleaza productia de energie, precum si sanatatea oaselor, a pielii si a parului;
omega-9: reduce nivelul colesterolului si intareste sistemul imunitar;
omega-3: reduce trigliceridele, un tip de grasime din sange.
De asemenea, ofera proteine de calitate, continand toti aminoacizii esentiali, avand o multime de fibre si doze importante de:
Vitamina B1: Ajuta unele enzime sa functioneze corect, ajuta la descompunerea zaharurilor din alimente si mentine nervii si inima sanatoase;
Acid folic: Acidul folic este o vitamina B, pe care organismul o foloseste pentru a produce noi celule;
Vitamina C: Necesara pentru cresterea si repararea tesuturilor in toate partile corpului;
Si vitamina E: Nutrient important pentru vederea, reproducerea si sanatatea sangelui, creierului si pielii; are, de asemenea, proprietati antioxidante.
Contin, de asemenea, o cantitate mare de fosfor, fier, potasiu, magneziu, mangan, fier, cupru, zinc si seleniu. O lingura poate furniza 25% din necesarul zilnic de mangan, 16% cupru, 10% calciu si aproximativ 6-7% magneziu, fosfor, zinc, fier si vitamina B1.
Semintele de mac contin aproximativ 21% proteine si sunt o sursa excelenta de proteine vegetale pentru cei care urmeaza o dieta vegana sau vegetariana. Corpul nostru are nevoie de proteine pentru a construi si repara celulele si tesuturile corpului. Proteinele sunt, de asemenea, importante pentru diferite procese ale corpului, inclusiv:
echilibrul fluidelor;
raspuns imun;
coagularea sangelui;
productia de hormoni, anticorpi si enzime.
Beneficii pentru sistemul cardiovascular
Contributia sa de acizi grasi polinesaturati ne protejeaza de bolile cardiovasculare. Compozitia sa reduce nivelurile de trigliceride si colesterol rau (LDL) in sange. Omega-9 favorizeaza cresterea colesterolului bun (HDL). Omega-6 mentine sanatatea arteriala favorizand controlul tensiunii arteriale. Prin urmare, semintele de mac au grija de inima noastra.
Fibrele ajuta la reglarea tranzitului intestinal
Semintele de mac sunt, de asemenea, surse bune de fibre dietetice. Fibrele sunt importante din urmatoarele motive:
Acestea pot ajuta la scaderea nivelului colesterolului lipoproteic cu densitate scazuta in sange. Vorbim de obicei despre "colesterolul rau", care poate creste riscul de boli de inima si atac de cord.
Pot ajuta la controlul nivelului de glucoza din sange sau de zahar. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele cu diabet.
Ajuta alimentele si deseurile sa circule prin sistemul digestiv, prevenind constipatia.
Genereaza satietate, contribuind la evitarea supraalimentarii.
Pot ajuta la reducerea inflamatiei - Semintele de mac contin acizi grasi omega-3, care pot ajuta la reducerea inflamatiei in corp.
Pot ajuta la imbunatatirea somnului - Semintele de mac contin triptofan, un aminoacid care poate ajuta la imbunatatirea somnului si la reducerea insomniei.
Sunt o sursa buna de antioxidanti - Semintele de mac contin antioxidanti puternici, cum ar fi acidul ferulic si vitamina E, care pot ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor provocate de radicalii liberi.
Pot ajuta la reducerea stresului si anxietatii - Semintele de mac contin tiamina, o vitamina din grupul B, care poate ajuta la reducerea stresului si anxietatii.
Semintele de mac au un continut ridicat de calciu, un mineral de care avem nevoie pentru a mentine oasele si dintii puternici. Calciul este, de asemenea, important pentru:
muschii;
transmite mesaje intre creier si alte parti ale corpului prin nervi;
ajuta sangele sa treaca prin vasele de sange;
favorizeaza eliberarea hormonilor si a enzimelor.
Sursa de magneziu
Aproximativ 3 linguri de seminte de mac contin 35% din valoarea nutritionala zilnica recomandata de magneziu pentru un adult. Acest nutrient joaca un rol important in multe procese esentiale, inclusiv:
reglementarea functiei musculare si a celei nervoase;
echilibrarea nivelului de zahar din sange;
normalizarea tensiunii arteriale;
crearea de proteine;
intretinerea oaselor.
Zinc pentru sistemul imunitar
O portie de 28 g de seminte de mac contine 2,25 mg de zinc, sau 15% din valoarea nutritiva zilnica recomandata pentru un adult. Zincul, seleniul si acizii grasi esentiali furnizati de semintele de cac colaboreaza pentru a consolida apararea organismului nostru. Zincul are beneficii importante pentru corpul nostru:
ajuta sistemul imunitar sa protejeze organismul impotriva bacteriilor si virusilor;
ajuta la vindecarea ranilor si este important pentru mentinerea simturilor gustului si mirosului;
corpul nostru are nevoie de acesta pentru a produce proteine si ADN;
in timpul sarcinii si copilariei, acesta este un nutrient esential pentru a asigura cresterea.
Beneficii pentru oase si dureri musculare oferite de seminte de mac
Calciul si fosforul remineralizeaza oasele, iar furnizarea de magneziu si potasiu previne crampele si durerile musculare.
Lupta cu anemiile
Aportul de fier, combinat cu vitamina C, transforma semintele de mac intr-un bun ajutor pentru recuperarea de la anemii.
Sustin sanatatea pielii
Acizii grasi si vitaminele imbunatatesc problemele pielii, cum ar fi psoriazisul, eczema, atopia, iar zincul actioneaza ca un regulator de seborregulator, aspect care imbunatateste acneea.
Modalitati de integrare in dieta
Semintele de mac sunt foarte versatile si pot fi incluse in dieta ta in multe moduri. Iata cateva idei:
Adauga semintele de mac la cerealele de dimineata sau in iaurt.
Presara seminte de mac peste salatele tale pentru un plus de crocant si textura.
Foloseste semintele de mac ca ingredient in produsele de patiserie, cum ar fi painea, biscuitii sau prajiturile.
Amesteca semintele de mac cu alte seminte si nuci si serveste-le ca un mix de gustari sanatoase.
In general, semintele de mac sunt o sursa bogata de nutrienti si antioxidanti, ceea ce le face o alegere sanatoasa pentru o dieta echilibrata. Cu toate acestea, se recomanda un consum moderat, intrucat semintele abunda in grasimi si calorii. In plus, semintele de mac contin o substanta care este un derivat al morfinei, iar daca sunt ingerate in cantitati foarte mari provoaca somnolenta si tulburari respiratorii. Altfel spus, doza zilnica recomandata de nutritionisti este maxim 10 grame din aceste seminte zilnic. O lingurita de seminte de mac de 10 grame contine 1,6 g de proteine, 3,7 g de grasime, 2,5 g de carbohidrati si 46 de calorii. O lingura de seminte de mac ofera 29% din Doza Zilnica Recomandata (DZR) de mangan si 13% DZR de calciu, 8% DZR din magneziu si fosfor, 5% DZR din fier si zinc si 2% DZR din potasiu si seleniu, 7% din valoarea zilnica necesara de fibre alimentare.
Cimbrisorul, o planta ale carei seminte seamana cu semintele de mac. Cum se foloseste
Ceaiul de cimbrisor si-a dovedit eficienta impotriva mai multor afectiuni. Acesta are efect curativ in laringite, traheite, gripa, bronsite, infectii respiratorii si tuse convulsiva sau chiar tuberculoza, datorita uleiului eteric. Delicioasa licoare calmeaza spasmele cailor respiratorii, stimuleaza pofta de mancare la anemici si are rol in dischinezia biliara, enterocolite, enterite, dureri de stomac, dispepsii nervoase, crampe abdominale, constipatie, aerofagie, meteorism intestinal, hemoragii interne, hemoroizi. Ceaiul de cimbrisor este indicat in caz de reumatism, artrite, sciatica, scleroza in placi, nevroza astenica, neurastenie, stari de oboseala, depresie psihica, migrene, apatie, convalescenta, stari de slabiciune si epilepsie.
Tu stiai ca ceaiul de cimbrisor slabeste? In plus, spre deosebire de cafea, ceaiul de cimbrisor nici nu deshidrateaza. Pentru cateva cani de ceai ai nevoie de: 3 tulpini de cimbru cu frunze proaspete sau 2 tulpini cu frunze uscate, putin suc de lamaie (proaspat stors), 250ml apa, miere dupa gust.
Cum il prepai? Pune apa intr-un ibric. In momentul in care incepe sa fiarba, adauga planta. Opreste focul si lasa planta la infuzat in jur de 10 minute, daca e cimbru verde, sau 7 minute, daca folosesti cimbru uscat. Apoi strecoara ceaiul, aromeaa-l cu zeama de lamaie si indulceste-l cu miere de albine. Poti bea ceaiul dupa ce s-a racit. Daca faci asta timp de 2 luni in fiecare dimineata vei observa schimbari in organism.
Care sunt beneficiile cimbrisorului
Bibliografie:
Abdel-Rahim IR, Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil for management of gray mold rot of guava;
Alamgeer, Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth;
Ali G, Chemical composition, α-glucosidase inhibitory and anticancer activity of essential oil of Thymus vulgaris leaves;
Alshaikh NA, Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil;
Boruga O, Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity;
Damtie D, Toxicity and oviposition deterrent activities of thyme essential oils against Anopheles arabiensis;
Deletre E, Repellent, irritant and toxic effects of 20 plant extracts on adults of the malaria vector Anopheles gambiae;
El-Darier SM, An in vitro study on antimicrobial and anticancer potentiality of thyme and clove oils;