Alimentatia bebelusului la 6 luni: La ce trebuie sa fim atenti
O alimentatie sanatoasa la bebelusi mai mari de 6 luni implica totodata si consumul treptat al unei varietati de alimente nutritive. Prin incorporarea unor alimente diferite in fiecare masa, copiii ar trebui sa aiba o dieta sanatoasa si bine definita. Cum alegi preparatele si ce trebuie sa stii despre alimentatia bebelusilor mai mari de 6 luni in acest material.
Ce tip de hrana au nevoie copiii de peste 6 luni? Cum alegi formula de alimentatie?
Cele mai bune combinatii de alimente. Alimentatie bebelusi de 6 luni
Cum faci selectie retete diversificare bebelusi.
Combinatii de legume pentru bebelusi. Diversificarea pas cu pas
Diversificarea la 6 luni pas cu pas. Elemente esentiale pentru alimentatie
Ce tip de hrana au nevoie copiii de peste 6 luni? Cum alegi formula de alimentatie?
Atunci cand vorbim de hrana pentru bebelusi de peste 6 luni trebuie sa fim foarte atenti la formula de alimentatie si sa testam initial daca acel copil nu are cumva alergii la anumite alimente precum ceapa, capsuni, migdale, lactoza sau gluten. Totodata trebuie sa avem grija sa fie o alimentatie echilibrata care sa implice urmatoarele tipuri de alimente:
Fructe si legume – acestea ofera copilului tau energie, vitamine, antioxidanti, fibre si apa. Incurajeaza-ti copilul sa aleaga fructe si legume la fiecare masa si gustare. Aici sunt incluse fructe si legume de diferite culori, texturi si gusturi, proaspete si gatite. Ca fructe care pot fi pasate si strecurate, oferite crude sau putin fierte sau incalzite la blender fac parte urmatoarele: banane, afine, kiwi, portocale, mere, zmeura, mango, nectarine, pere, capșune, ananas, papaya, pepene, piersica si prune. Atentie, inainte de a trece la un preparat pe baza de fructe e important sa testam inaine pe cantitati mai mici gen o lingurita ca sa descoperim daca copilul poate tolera acele fructe.
Alimente din cereale – aceasta categorie inlcude painea, pastele, taiteii, cerealele, orezul, porumbul. Aceste alimente furnizeaza micutilor energia de care au nevoie pentru a creste, a se dezvolta si a invata. Cerealele pot fi amestecate cu lapte matern sau lapte praf pentru sugari – sau cu lapte de vaca integral (cu grasime) pasteurizat (sau lapte de capra sau de oaie) daca copilul are peste 6 luni. Alimentele bogate in amidon includ: cartof dulce, orez, Paste, terci de ovaz, faina de porumb, mei, quinoa sau paine prajita. Si aici se testeaza cu cantitati mai mici sa nu fie alergic copilul la gluten sau derivati din gluten.
Produse lactate si derivate din lapte – fiind surse excelente de calciu, aceste alimente sunt esentiale pentru oase puternice si sanatoase.
Alimente bogate in proteine (carne slaba, peste, oua, nuci, seminte) – proteinele sunt responsabile de productia de hemoglobina si adrenalina. Totodata, contribuie la construirea, intretinerea si repararea tesuturilor. In plus din proteine se sintetizeaza aminoacizii de care copiii au nevoie de ei. Aceasta grupa de alimente include carne, peste, oua, fasole si leguminoase si este potrivita de la aproximativ 6 luni.
Alimente care contin proteine si care pot fi combinate pentru bebelusii de peste 6 luni: pui, curcan, vita, miel, porc, peste proaspat fara oase, ou, linte, fasole, tofu sau naut.
ce este saturatia de oxigen si cum se masoara
Cele mai bune combinatii de alimente. Alimentatie bebelusi de 6 luni
Pentru inceput, bebelusul tau are nevoie doar de o cantitate mica de hrana solida, o data pe zi, la o ora pe care o stabilesti. Ideal ar fi ca hrana solida sa o primeasca fie dupa ora 11 in intervalul 11 - 15 pana la somnul de pranz fie in intervalul 15 - 17, niciodata dupa ora 17 mai ales ca sunt alimente noi si sa aiba timp stomacul sa le proceseze si sa se obisnuiasca cu ele.
La inceput se recomanda combinatii de alimente lejere. Altfel spus, cand vorbim de alimentatie bebelusi de 6 luni vornim practic de preparate pasate la blender si putin fierte/coapte precum pastarnac, broccoli, cartofi, igname, cartofi dulci, morcov, mar sau pere amestecate, piure sau moi fierte. Puteti incerca si orez pentru bebelusi amestecat cu laptele obisnuit al bebelusului.
Este important sa introduceti alimente care pot declansa reactii alergice pe rand, in cantitati foarte mici, astfel incat sa puteti observa orice reactie. Aceste alimente pot fi introduse de la aproximativ 6 luni ca parte a alimentatiei bebelusului tau, la fel ca orice alte alimente precum: lapte de vaca (in gatit sau amestecat cu alimente), oua, alimente care contin gluten, inclusiv grau, orz si secara, nuci si alune (serviti-le zdrobite sau macinate), seminte (serviti-le zdrobite sau macinate), soia, peste fara oase.
ce se intampla cand ai carenta de vitamine
Cum faci selectie retete diversificare bebelusi.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca diversificarea alimentatiei sa fie initiata incepand cu varsta de 6 luni. Se considera ca incepand de acum copilul este suficient dezvoltat, din punct de vedere psihologic si fiziologic, sa consume produse alimentare. Pana la aceasta varsta, cel mic nu are suficient dezvoltate functiile enzimatice intestinale.
De asemenea, pentru a va sigura ca este momentul oportun pentru a incepe diversificarea, este important sa-l observati pe micut. Daca poate sta in fund, rezemat cu spatele si fara alta sustinere, daca isi poate tine capul ridicat singur, daca ii ies primii dinti de lapte si daca greutatea de la nastere i s-a dublat, atunci este pregatit pentru pasul urmator. Un alt semn care va poate facilita alegerea este interesul copilului pentru mancarea solida si faptul ca o poate duce singur la gura, dar si salivatia crescuta.
La ce trebuie sa fim atenti cand incepem alimentatia diversificata si cautam retete diversificare bebelusi. Se recomanda sa includem legume care nu sunt atat de dulci, cum ar fi broccoli, conopida si spanacul - acest lucru il va ajuta pe bebelus sa se obisnuiasca cu o gama larga de arome (mai degraba decat cu cele mai dulci precum morcovii si cartofii dulci). In plus, un lucru extrem de important. Bebelusii nu au nevoie de sare sau zahar adaugate la mancare (sau apa de gatit). Bebelusii nu ar trebui sa manance alimente sarate, deoarece nu este bun pentru rinichi, iar zaharul poate provoca carii dentare.
Pentru a ajuta copilul sa se obisnuiasca rapid cu diferite texturi si gusturi, incercati sa treceti la piure si mancare (din piureuri sau amestecate) imediat ce sunt gata. Acest lucru ii ajuta sa invete cum sa mestece, sa mute alimente solide in jurul gurii si sa inghita alimente solide. Da-i copilului tau o lingura si lasa-l sa incerce sa se hraneasca singur.
Bebelusii au nevoie de timp diferit pentru a se obisnui cu bucatile solide de alimente, dar este o abilitate importanta pe care trebuie sa o invete. Continuati sa le oferiti texturi comestibile colorate de la aproximativ 6 pana la 7 luni si ramaneti cu ei pentru a fi sigur ca le inghita in siguranta.
Combinatii de legume pentru bebelusi. Diversificarea pas cu pas
Toti stim ca legumele sunt pline de fibre, vitamine, minerale si antioxidanti si sunt un element de baza pentru sanatate, chiar si pentru copiii foarte mici. Dar intotdeauna urmeaza intrebarea: Iti poti face copilul sa-i placa legumele? Lupta pentru o farfurie cu legume este o lupta clasica pentru puterea parinte-copil. Pe scurt, cum alegi cele mai bune legume pentru bebelusii mici? Nutritionistii si medicii pediatrii au stabilit o lista scurta de legume versatile care pot fi combinate pentru cei mici.
Morcovi
Legumele preferate de Bugs Bunny sunt un aliment de baza pentru copii din motive intemeiate. Odata gatiti, morcovii se fac piure foarte usor si ofera o aroma nu prea picanta pentru experienta de gust a bebelusului. In plus, cromatic, morcovii sunt extrem de colorati si copiii iubesc culorile calde. In plus, morcovii contin multe fibre pentru a promova o digestie sanatoasa, precum si beta caroten, care se transforma in vitamina A pentru a stimula vederea si functia imunitara.
Spanac
Daca tot vorbim despre legumele preferate ale personajelor din desene animate, va amintiti de Popeye si dragostea lui pentru spanac? Acest produs verde cu frunze bogate isi merita reputatia pentru ca este spanacul este bogat in fier - un nutrient de care bebelusii au nevoie in special pentru energie si dezvoltare. Spanacul fiert, pasat in piure este cel mai bun pentru sugarii mai mici.
Dovleac
Dovleacul poate te duce cu gandul la temperaturile reci ale toamnei, dar cu soiurile conservate, copilul tau se poate bucura de piure in orice perioada a anului. Textura neteda a dovleacului este ideala ca unul dintre primele alimente ale bebelusului, iar cantitatile mari de vitamina A si C le completeaza profilul nutritiv.
Avocado
Avocado este eroul grasimilor mononesaturate sanatoase. Acesti macronutrienti importanti ajuta la dezvoltarea creierului si a sistemului nervos al bebelusului, precum si la cresterea absorbtiei vitaminelor solubile in grasimi A, D, E si K. Intre timp, fiecare portie de avocado vine cu o doza considerabila de fibre si acid folic.
Diversificarea la 6 luni pas cu pas. Elemente esentiale pentru alimentatie
Legumele sunt printre cele mai sanatoase alimente de pe planeta. Legumele radacinoase precum sfecla si morcovii si legumele cu frunze verzi (in special spanacul) contin niveluri relativ ridicate de minerale. Ce trebuie sa stim cand alegem sa trecem la alimentatie diversificata? Trebuie sa evitam anumite combinatii si preparate precum:
Telina cruda. Fibrele de telina cruda se pot aseza cu usurinta in gatul unui copil. Daca alegeti sa serviti bebelusul cu telina, asigurati-va ca este gatita bine si taiata in bucati mici.
Porumb. Porumbul fiert tip gris face bine pentru sugari, dar evitati sa serviti samburii mici daca alegeti varianta de porumb fiert.
In plus, trebuie stiute cateva lucruri. Desi alergiile la legume sunt rare si nicio leguma nu este printre primii opt alergeni alimentari, este intotdeauna posibil ca un copil sa aiba o reactie alergica la orice aliment. Daca copilul dumneavoastra are simptome precum varsaturi, diaree, respiratie grea, urticarie sau eruptii cutanate dupa ce a mancat o anumita leguma, discutati cu medicul pediatru despre posibilitatea unei alergii sau a unei sensibilitati alimentare.
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.healthline.com/health/baby/vegetables-babies
https://www.babycenter.com/baby/solids-finger-foods/
REFERINTE:
1. Broccoli and cruciferous vegetables: Reduce overall cancer risk. (2019);
2. Chambial S, et al. (2013). Vitamin C in disease prevention and cure: An overview. Choking prevention. (2019);
3. Green peas. (2020). Greer FR, et al. (2005). Infant methemoglobinemia: The role of dietary nitrate in food and water;
4. Spill MK, et al. (2019). Repeated exposure to food and food acceptability in infants and toddlers: A systematic review;