Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Amibiaza: cauze, simptome si optiuni de tratament

Amibiaza: cauze, simptome si optiuni de tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 27 septembrie 2024 Ultima actualizare: 27 septembrie 2024

Amibiaza, adesea referita ca dizenterie amibiana, reprezinta o afectiune parazitara serioasa transmisa predominant prin intermediul contactului cu materii fecale contaminate sau consumul de alimente si apa infectate. Aceasta boala se manifesta prin simptome specifice ce pot include durere abdominala severa, diaree, uneori cu sange, si febra. Tratamentul amibiazei se concentreaza pe eliminarea parazitului cauzator, de obicei prin administrarea de medicamente antiparazitare specifice, si pe gestionarea simptomelor pentru a preveni deshidratarea si alte complicatii. Este esential ca persoanele afectate sa urmeze intocmai recomandarile medicale si sa adopte masuri de igiena riguroase pentru a limita raspandirea bolii.

Ce este amibiaza? Amibiaza, o infectie intestinala determinata de parazitul Entamoeba histolytica, reprezinta o problema de sanatate publica semnalata de Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC). Mecanismul infectiei incepe cand chisturile parazitare sunt consumate si ajung in intestinul subtire, unde se transforma in paraziti activi. Acesti paraziti se muta apoi in intestinul gros, unde se reproduc, contribuind la formarea de noi chisturi. Unele dintre aceste chisturi sunt eliminate prin scaun, insa parazitii pot ramane asimptomatici in intestinul gros. Daca reusesc sa traverseze bariera intestinala, pot declansa o serie de simptome neplacute. Mai grav este ca parazitii pot patrunde in fluxul sanguin si de aici pot calatori catre organe vitale precum inima, creierul sau sistemul respirator, amplificand riscul unor complicatii serioase.

Cauzele amibiazei

Amibiaza afecteaza exclusiv oamenii, putand transmite boala prin contact direct cu materiile fecale contaminate. Aceasta conditie se manifesta frecvent in zonele cu standarde de igiena scazute, acolo unde apa si alimentele pot fi contaminate cu usurinta de acest parazit. Interactiunile intima sau indirecta, precum si contactul oral-anal, sunt cai prin care infectia poate fi raspandita.Desi parazitul poate coexista pasnic in intestinul gros, in anumite circumstante, acesta ataca peretele colonului, declansand simptome severe precum colita, dizenteria acuta sau chiar diaree cronica. Mai grav, infectia poate migra prin sange catre ficat, iar in situatii exceptionale, catre plamani, creier sau alte organe vitale. Factorii de risc pentru dezvoltarea formelor grave de amibiaza includ un spectru larg: abuzul de alcool, prezenta cancerului, starile de malnutritie, extremele de varsta (foarte tineri sau foarte in varsta), sarcina, expeditiile in zonele tropicale, sau utilizarea de medicamente ce inhiba sistemul imunitar, precum corticosteroizii. 

 

Interesant este ca majoritatea infectiilor, pana la 90%, nu prezinta simptome, dar anual, din aproximativ 50 de milioane de cazuri simptomatice de amibiaza, 100.000 rezulta in decese, subliniind seriozitatea acestei boli si importanta preventiei prin igiena adecvata si atentie sporita la consumul de apa si alimente, mai ales in zonele cu risc ridicat.

Simptomele si diagnosticul amibiazei

Amibiaza afecteaza majoritatea persoanelor fara a da semne vizibile. Surprinzator, peste 90% din cazuri sunt asimptomatice, lasand persoana neavizata despre prezenta parazitului. Cu toate acestea, odata ce infectia se intensifica si ataca zonele intestinale, simptomele isi fac aparitia. Persoanele afectate pot experimenta o gama de manifestari, de la dureri abdominale la pierderi nejustificate de greutate, marcand astfel un semnal de alarma asupra starii de sanatate. Diareea, insotita adesea de prezenta sangelui sau mucusului in scaun, indica agravarea situatiei. Este important de retinut ca aceste simptome nu sunt brusc aparute, ci se dezvolta intr-un interval de 1 pana la 3 saptamani dupa expunerea la sursa infectiei, sugerand evolutia treptata a amibiazai. 

Diagnosticati amibiaza implica un proces meticulos, avand in vedere simptomatologia sa adesea similara cu cea a altor afectiuni. Medicul va efectua un examen fizic detaliat, punand accent pe istoricul medical al pacientului si pe eventuale calatorii recente in zone cu risc. Parte importanta a examinarii este evaluarea abdomenului, unde se poate constata, de exemplu, o crestere in volum a ficatului sau sensibilitate specifica, in special in regiunea superioara dreapta. Pentru un diagnostic precis, se apeleaza la o suita de teste specifice. Acestea includ analizele de sange, care pot indica prezenta amibiazei, dar si proceduri mai directe de examinare a intestinului, cum ar fi sigmoidoscopia. Analiza probelor de scaun, realizata pe parcursul mai multor zile, este esentiala, permitand examinarea detaliata la microscop pentru identificarea parazitilor. Este important de mentionat ca, datorita simptomelor ce pot mimica alte boli - de la infectii bacteriene precum Salmonella, la boli inflamatorii intestinale sau chiar anumite tipuri de cancer - medicul nu se poate baza exclusiv pe simptome pentru stabilirea diagnosticului.

Tratament pentru amibiaza

In lupta impotriva amibiazei, o afectiune ce se poate transmite usor, este esentiala interventia medicala prompta pentru toti cei diagnosticati, indiferent de prezenta simptomelor. Metronidazolul, paromomicina si furoatul de diloxanida reprezinta pilonii principali in tratamentul acestei boli. Aceste medicamente sunt eficace in eliminarea infectiei, oferind o solutie terapeutica pentru cei afectati. In situatii critice, unde infectia evolueaza cu severitate, optiunile de tratament pot include si interventii chirurgicale, subliniind importanta unei abordari personalizate si atente a fiecarui caz in parte.

Complicatii

Amibiaza poate declansa o serie de complicatii serioase, depasind limitele tractului intestinal. Printre manifestarile sale extra-intestinale, abcesele hepatice amibiene se remarca prin prezenta lor perturbatoare, avand capacitatea de a induce febra, durere caracteristica in partea superioara dreapta a abdomenului, si icter - o coloratie galbuie a pielii si a albului ochilor. Intr-un cadru mai putin obisnuit, dar cu potential sever, amibiaza poate afecta si alte sisteme ale corpului. Exemplul clar este impactul sau asupra tractului respirator, ce poate culmina cu un colaps pulmonar, o stare medicala urgenta. Mai mult, complicatii precum empiemul (acumularea de puroi in spatiul pleural) sau fistula hepato-bronsica, care se manifesta prin tuse, febra si dificultati respiratorii, pot rezulta din ruperea abceselor hepatice amibiene.

Desi rar, impactul amibiazei se poate extinde si la nivel cardiac, demonstrand astfel ca niciun sistem nu este cu adevarat imun in fata acestei infectii. In cazuri extrem de rare, amibiaza poate afecta chiar si creierul, ducand la formarea de abcese cerebrale. Acestea se anunta prin simptome alarmante, precum dureri de cap severe, varsaturi si o schimbare brusca a starii mentale, necesitand interventie medicala imediata. Rezulta astfel ca, desi poate parea o problema localizata la nivel intestinal, amibiaza este o afectiune complexa, cu potentialul de a provoca un spectru larg de complicatii grave, afectand multiple organe si sisteme ale corpului. Recunoasterea timpurie si tratamentul adecvat sunt esentiale pentru a minimiza riscul acestor complicatii devastatoare.

Masuri de preventie

Prevenirea amibiazei este esentiala pentru mentinerea sanatatii publice. Cheia sta in adoptarea unor practici riguroase de igiena personala, dintre care cea mai fundamentala este spalarea frecventa si corecta a mainilor. Acest simplu gest poate avea un impact semnificativ, cu potentialul de a reduce incidenta bolilor diareice, inclusiv amibiaza, cu pana la 50%. In contextul calatoriilor in regiuni cu standarde sanitare scazute, este importanta prudenta in alegerea alimentelor si bauturilor consumate. Apa potabila sigura, fie ca este imbuteliata sau fiarta, constituie o necesitate. Alimentatia trebuie sa includa doar produse bine gatite, evitandu-se consumul de alimente de strada, produse lactate nepasteurizate si legume sau fructe crude taiate.  O alternativa sigura o reprezinta achizitionarea de fructe si legume intregi, care, odata spalate corespunzator, pot fi consumate fara riscuri. Prin aceste masuri preventive, se poate limita semnificativ riscul de amibiaza si alte afectiuni similare.

Bibliografie:

In: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders DSM-5. 5th ed. Arlington, Va.: American Psychiatric Association; 2013. http://dsm.psychiatryonline.org. Accessed Nov. 13, 2017;

Latha MS, Martis J, Shobha V, Sham Shinde R, Bangera S, Krishnankutty B, Bellary S, Varughese S, Rao P, Naveen Kumar BR. Sunscreening agents: a review. J Clin Aesthet Dermatol. 2013 Jan;

Lavker RM, Gerberick GF, Veres D, Irwin CJ, Kaidbey KH. Cumulative effects from repeated exposures to suberythemal doses of UVB and UVA in human skin. J Am Acad Dermatol. 1995 Jan;

Heurung AR, Raju SI, Warshaw EM. Adverse reactions to sunscreen agents: epidemiology, responsible irritants and allergens, clinical characteristics, and management. Dermatitis. 2014 Nov-Dec;

Articole similare
Peelingul chimic: ce este, utilizari, beneficii pentru ten si piele Peelingul chimic: ce este, utilizari, beneficii pentru ten si piele

Peelingul chimic este o procedura cosmetica neinvaziva de imbunatatire a aspectului pielii, care consta in aplicarea unei solutii chimice pe piele pentru a indeparta straturile superioare. Aceasta tehnica de infrumusetare este utilizata pentru a imbunatati aspectul pielii de pe fata, gat sau maini.

25 iunie 2024
Edited 25 iunie 2024
citește articolul
Acidul salicilic: proprietati si beneficii pentru ten si piele Acidul salicilic: proprietati si beneficii pentru ten si piele

Acneea este una dintre cele mai cunoscute probleme de piele. In linii mari, forma cea mai populara a acestei manifestari a tenului, acneea vulgaris afecteaza intre 70-95% din tineri, iar incidenta ei apare in perioada pubertatii. Din fericire, acidul salicilic s-a dovedit ca poate ameliora efectele acestei probleme dermatologice.

25 iunie 2024
Edited 25 iunie 2024
citește articolul
Ceramide: beneficii pentru ten si piele, utilizari in dermatocosmetice Ceramide: beneficii pentru ten si piele, utilizari in dermatocosmetice

Dupa cum am spus anterior, ceramidele se gasesc in mod natural in corpul uman, mai ales la inceput cand suntem tineri. Dar o data cu inaintarea in varsta, din cauza alimentatiei, stresului oxidativ si al radicalilor liberi pielea umana pierde din ceramide si atunci stii ca pielea ta are nevoie de ceramide si e momentul sa cauti un tratament cu ceramide pentru ten.

20 iunie 2024
Edited 20 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina