Cataracta: De ce apare aceasta boala a ochilor, metode de tratament
Cataracta este o afectiune oftalmologica frecventa, ce determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului. Aceasta boala este generata de o serie de factori precum: varsta inaintata, imbatranirea (cataracta senila), expunerea excesiva la raze ultraviolete (UV) fara a folosi ochelari de Soare cu lentile speciale, folosirea unor ochelari de Soare cu lentile fara nicio bariera fata de razele nocive ale Soarelui sau fara certificat de conformitate, diabetul zaharat, abuzul de alcool si tutun. Cum se manifesta boala si cum se poate trata in materialul urmator.
Ce cauzeaza cataracta?
Imbatranirea este cea mai frecventa cauza care duce la aceasta boala a sistemului ocular. Acest lucru se datoreaza modificarilor normale ale ochilor care incep sa apara dupa varsta de 40 de ani. Atunci proteinele normale din cristalin incep sa se descompuna. Aceasta este ceea ce face ca albul ochilor sa devina tulbure. Oamenii de peste 60 de ani incep de obicei sa aiba o oarecare tulburare a elementelor care alcatuiesc globul ocular. Cu toate acestea, problemele de vedere pot sa nu apara decat ani mai tarziu.
Totodata cercetatorii au stabilit faptul ca boala de cataracta are si o componenta genetica daca bolnavul a avut parinti, frati, surori sau alti membrii ai familiei pana la a doua generatie cu cataracta.
cum sa scapi de problema ochilor uscati
Ce factori influenteaza aparitia cataractei?
Daca persoana bolnava a avut in tinerete o leziune oculara, o interventie chirurgicala la ochi sau tratamente cu radiatii pe partea superioara a corpului, sau daca ati petrecut mult timp la soare, in special fara ochelari de soare care sa va protejeaza ochii de razele ultraviolete (UV) daunatoare sau ati folosit ochelari de Soare fara certificat de conformitate, sunt sanse ca dupa o anumita varsta sa apara cataracta.
Totodata, cataracta este asociata direct cu abuzul de anumite medicamente, cum ar fi corticosteroizii, care pot provoca formarea precoce a cataractei. Cele mai multe cazuri cu aceasta boala sunt legate de varsta pacientilor. Alte cataracte se pot dezvolta mai repede, cum ar fi cele la persoanele mai tinere sau cele la persoanele cu diabet. Medicii nu pot prezice cat de repede se va dezvolta cataracta unei persoane.
Cum poti incetini aparitia si dezvoltarea cataractei
Protejarea ochilor de lumina soarelui este cel mai bun mod de a face acest lucru. Purtati ochelari de soare care elimina razele ultraviolete (UV) ale soarelui. De asemenea, puteti purta ochelari de vedere obisnuiti, care au un strat transparent, anti-UV. Discutati cu medicul oftalmolog pentru a afla mai multe.
Diagnosticul cataractei
Oftalmologul va examina si testa ochii pentru a stabili un diagnostic de cataracta. Acest examen oftalmologic cuprinzator va include dilatarea pupilelor cu o solutie pe baza de atropina. Aceasta inseamna ca picaturile pentru ochi iti vor largi pupilele.
Examenul retinei
Cand ochiul este dilatat, pupilele sunt larg deschise, astfel incat medicul sa poata vedea mai clar partea din spate a ochiului. Folosind lampa cu fanta speciala, medicul cauta semne de cataracta. Examinarea retinei consta si intr-un test de refractie si acuitate vizuala. Acest test evalueaza claritatea vederii tale. Fiecare ochi este testat individual pentru capacitatea de a vedea litere de dimensiuni diferite.
Cum se poate evita cataracta
Ca sa eviti aparitia bolii de cataracta a ochilor trebuie sa ai grija la urmatoarele lucruri:
Faceti un examen oftalmologic in fiecare an daca aveti mai mult de 65 de ani;
Protejati-va ochii de lumina UV purtand ochelari de soare care blocheaza cel putin 99% UV;
Daca fumezi, renunta. Fumatul este un factor cheie de risc pentru cataracta;
Utilizati lumini mai stralucitoare pentru lectura si alte activitati. O lupa poate fi de asemenea utila;
Limitati conducerea pe timp de noapte odata ce vederea pe timp de noapte, halourile sau stralucirea va dau stari de oboseala;
Ai grija la alimentatie ca sa eviti diabetul;
Luati ochelarii de vedere sau lentilele de contact potrivite pentru a va corecta vederea;
Cand devine dificil sa va finalizati activitatile obisnuite, luati in considerare operatia de cataracta;
Luati o decizie informata cu privire la operatia de cataracta;
Clasificare si tipuri de cataracta
Cataracta poate fi partiala sau completa, stationara sau progresiva, dura sau moale. Din punct de vedere histologic, principalele tipuri de cataracta sunt legate de varsta dar ea mai poate fi declasanta si de alti factori precum scleroza globului ocular, scleroza corticala si scleroza subcapsulara posterioara.
Scleroza globului ocular este cel mai frecvent tip de cataracta si implica partea centrala sau „nucleara” a cristalinului. Acest lucru devine in cele din urma dur, sau „sclerotic”, din cauza condensului pe nucleul cristalinului si a depunerii de pigment in lentila. In stadiile sale avansate, se numeste cataracta brunescenta.
In stadiile incipiente, o crestere a sclerozei poate determina o crestere a indicelui de refractie al cristalinului. Acest lucru determina o schimbare miopica (deplasare lenticulara) care scade hipermetropia si le permite pacientilor sa vada de aproape fara ochelari de citit. Aceasta este doar temporara si se numeste a doua vedere.
Cataracta corticala se datoreaza faptului ca cortexul cristalinului (stratul exterior) devine opac. Ele apar atunci cand modificarile fluidului continut la periferia cristalinului provoaca fisurare. Cand aceste forme de cataracta sunt privite printr-un oftalmoscop sau alt sistem de marire, aspectul este similar cu spitele albe ale unei roti. Simptomele includ adesea probleme de vedere pe timp de noapte si calibrarea celulelor din globul ocular care nu mai stiu sa se adapteze la vederea noctura.
Cataracta subcapsulara posterioara este tulbure in partea din spate a cristalinului, adiacent capsulei (sau pungii) in care se afla cristalinul. Deoarece lumina devine mai concentrata spre spatele lentilei, acestea pot provoca simptome disproportionate pentru dimensiunea lor.
O cataracta imatura are unele proteine transparente, dar cu o cataracta matura, toata proteina cristalinului este opaca. Intr-o cataracta hipermatura sau morgagniana, proteinele cristalinului deven lichide. Cataracta congenitala, care poate fi detectata la varsta adulta, are o clasificare diferita si include cataracta lamelara, polara si suturala.
Cataractele pot fi clasificate folosind sistemul de clasificare a opacitatilor cristalinului LOCS III. In acest sistem, cataractele sunt clasificate in functie de tip ca nucleare, corticale sau posterioare. Cataractele sunt clasificate in continuare in functie de severitate pe o scara de la 1 la 5.
Cum functioneaza operatia de cataracta?
In timpul operatiei de cataracta, chirurgul va indeparta cristalinul tulbure al ochiului. Apoi il va inlocui cu o lentila artificiala. Aceasta noua lentila se numeste lentila intraoculara (sau IOL). Cand decideti sa va operati de cataracta, medicul va vorbi cu dumneavoastra despre IOL si cum functioneaza acestea.
Persoanele care au suferit o operatie de cataracta pot simti cum vederea lor devine din nou incetosata ani mai tarziu. De obicei, aceasta se datoreaza faptului ca capsula ochiului a devenit tulbure. Capsula este partea a ochiului care tine IOL pe loc. Oftalmologul poate folosi un laser pentru a deschide capsula tulbure si a restabili vederea clara. Aceasta se numeste capsulotomie.
Cataracta este un motiv foarte frecvent pentru care oamenii isi pierd vederea, dar poate fi tratata.
Sursa: https://www.aao.org/eye-health
Bibliografie:
- Kokavec J, Min SH, Tan MH, Gilhotra JS, Newland HS, Durkin SR, et al. (September 2016). "Biochemical analysis of the living human vitreous". Clinical & Experimental Ophthalmology;
- Donati S, Caprani SM, Airaghi G, Vinciguerra R, Bartalena L, Testa F, et al. (2014). "Vitreous substitutes: the present and the future". BioMed Research International. 2014;
- Shui YB, Holekamp NM, Kramer BC, Crowley JR, Wilkins MA, Chu F, et al. (April 2009). "The gel state of the vitreous and ascorbate-dependent oxygen consumption: relationship to the etiology of nuclear cataracts". Archives of Ophthalmology;
- Jalil A, Steeples L, Subramani S, Bindra MS, Dhawahir-Scala F, Patton N (April 2014). "Microincision cataract surgery combined with vitrectomy: a case series;
- Bollinger KE, Langston RH (March 2008). "What can patients expect from cataract surgery?". Cleveland Clinic Journal of Medicine;
- Spencer RW, Andelman SY (July 1965). "Steroid cataracts. Posterior subcapsular cataract formation in rheumatoid arthritis patients on long term steroid therapy". Archives of Ophthalmology;