Peelingul chimic: ce este, utilizari, beneficii pentru ten si piele

Peelingul chimic este o procedura cosmetica neinvaziva de imbunatatire a aspectului pielii, care consta in aplicarea unei solutii chimice pe piele pentru a indeparta straturile superioare. Aceasta tehnica de infrumusetare este utilizata pentru a imbunatati aspectul pielii de pe fata, gat sau maini. Cand se foloseste si care sunt riscurile daca exageram cu aceasta procedura cosmetica vom descoperi in acest material.
Ce este peelingul chimic? Cum se face un peeling chimic corect?Cand are nevoie pielea de peeling chimic?
De ce sa alegi peeling chimic pentru piele si ten?
Beneficii peeling chimic pentru piele si ten
Ce se poate intampla daca folosim prea des peelingul chimic?
Peeling chimic pareri. Ce spun dermatologii?
Se poate face peeling chimic acasa?
Cum faci recuperare dupa peeling chimic. Solutie peeling chimic
Ce este peelingul chimic? Cum se face un peeling chimic corect?
Tu stii ce este peelingul chimic? Te-ai intrebat vreodata cum se face un peeling chimic corect?
Peeling-urile chimice sunt extrem de importante pentru sanatatea pielii tale. Fiind o optiune de tratament eficienta pentru majoritatea tipurilor si problemelor tenului, peelingul medical imbunatateste tonul, textura, liniile fine si ridurile, eruptiile cutanate si petele maronii. Frica de a pleca cu o fata rosie care doare impiedica multe persoane sa experimenteze incredibilele beneficii ale acestui tratament ce poate ”sterge” ani de pe fata. Realitatea experimentata dupa peeling este o piele stralucitoare si sanatoasa.
Peeling-ul chimic este un tratament facial complex, cu traditie si eficienta garantata, deoarece imbunatateste aspectul pielii de pe fata, gat, decolteu sau de pe maini. Daca iti doresti o piele mai fina, mai luminoasa, mai tanara, fara pete sau ten neuniform, fara linii fine, riduri sau acnee, atunci este cazul sa iei in considerare beneficiile uimitoare ale acestui tratament minim invaziv.
Multi nu cunosc faptul ca peeling-ul chimic unul dintre cele mai vechi procedee cosmetice din lume si a fost realizat in Egiptul antic, in Grecia si Imperiul Roman pentru a ajuta oamenii sa obtina o piele mai fina si mai frumoasa. Astazi, peelingul chimic facial este popular deoarece ofera rezultate aproape imediate si poate fi efectuat in clinicile specializate.
E normal ca atunci cand vrei sa faci un peeling chimic sa cauti pe internet peeling chimic pret sau sa cauti recomandari de peeling facial. Evident ca e foarte important momentul pe care il alegi pentru acest procedeu pentru ca e important la un peeling chimic inainte si dupa ( peeling chimic before and after) cum reactioneaza tenul.
Evident ca pentru majoritatea dintre noi conteaza procedura de exfoliere chimica fata si cat costa un peeling chimic facial daca nu cumva e mai accesibil decat un peeling facial acasa fara suport si consultanta specializata. Fie ca ii spui facial peeling, peeling tca, tca peeling tot procesul este chimic.
Cand are nevoie pielea de peeling chimic?
Cand are nevoie pielea de peeling chimic - Cu siguranta ca si tu ai cautat raspuns la aceasta intrebare.
Deoarece peelingul chimic reprezinta o procedura medicala cu exfoliere usoara - medie a pielii, in urma acestui procedeu pielea ramane mai sensibila si nu se recomanda expunerea la soare. Din acest motiv medicii specifica evitarea peelingurilor chimice pe timpul verii sau chiar pe timpul iernii in perioadele cu ninsori, atunci cand zapada reflecta razele UV.
- Peeling chimic superficial – reprezinta varianta de tratament indicata persoanelor cu tenul sensibil. Ofera rezultate semnificative in ameliorarea luminozitatii si a texturii tenului, in estomparea ridurilor fine si corectarea petelor pigmentare.
- Peeling chimic mediu – reprezinta varianta de tratament recomandata in tratarea semnelor cu un grad mai ridicat de profunzime, sub forma de pete hiperpigmentare dar si cicatrici post-acnee. Acesta se efectueaza prin exfolierea semnificativa a pielii si poate necesita o perioada de refacere de cateva zile.
De ce sa alegi peeling chimic pentru piele si ten
De ce sa alegi peeling chimic pentru piele si ten? Motivul e simplu. Pentru o curatare in profunzime.
Beneficii peeling chimic pentru piele si ten
Stim deja ce este peelingul chimic acum urmeaza sa descoperim care sunt acele beneficii peeling chimic pentru piele si ten.
Peelingul chimic este recomandat numai in anumite perioade ale anului, adica atunci cand temperaturile nu sunt foarte ridicate (vara si chiar lunile de primavara sau toamna in care soarele este inca puternic). Indiferent de situatie, exista anumite restrictii postprocedura, pentru ca pielea este foarte sensibila la soare. Atentie! Expunerea la soare nu inseamna doar a nu te duce la plaja, de exemplu, ci si a evita sa schiezi fara sa folosesti o crema cu protectie UV pentru ca zapada reflecta lumina puternica si acest lucru iti poate afecta pielea deja sensibilizata in urma tratamentului.
Peelingul chimic poate fi recomandat pentru:
- reducerea liniilor fine din jurul gurii si al ochilor (in zonele in care pielea este foarte subtire);
- ameliorarea ridurilor cauzate de imbatranirea pielii;
- imbunatatirea aspectului cicatricelor usoare;
- tratarea anumitor tipuri de acnee;
- ameliorarea petelor care apar odata cu inaintarea in varsta, pistruii;
- imbunatatirea aspectului general al pielii care capata o textura mai fina.
Ce se poate intampla daca folosim prea des peelingul chimic?
Ca orice tratament, si peeling-ul chimic trebuie efectuat in anumite conditii si cu o anumita recurenta. Ce se poate intampla daca folosim prea des peelingul chimic vom afla impreuna.
Pentru tenul mult imbatranit, ce poarta o puternica marca a expunerii la soare sau prezinta semne si cicatrici post-acnee mult accentuate, se poate opta pentru un peeling profund. Acest tip de peeling este ideal si pentru ridurile foarte accentuate din jurul ochilor sau gurii, iar efectuat pe toata fata, determina un efect de lifting comparativ cu lifting-ul chirurgical.
Pentru efectuarea acestui tip de lifting se utilizeaza Fenolul, iar in cazul in care se doreste lifting al intregii fete, pacienta/pacientul trebuie sedat complet. Perioada recuperatorie este una de lunga durata, cu multiple riscuri si posibile complicatii, motiv pentru care un peeling profund se utilizeaza de aproximativ 2 ori pe tot parcursul vietii si la intervale foarte lungi de timp, chiar de zeci de ani.
Contraindicatii
Nu se recomanda efectuarea peelingurilor chimice in urmatoarele situatii:
– la paciente gravide sau care alapteaza
– la paciente alergice sau sensibile la oricare dintre substantele continute de peeling
– boli sistemice decompensate (in special lupus sau alte afectiuni ce implica fotosensibilitate)
– paciente care prezinta leziuni active pe zonele ce urmeaza a fi tratate
– paciente cu pielea inchisa la culoare (in aceasta categorie intra pacientele cu fototip IV-V nativ sau cu piele foarte bronzata in urma expunerii la soare)
– paciente care urmeaza tratament cu medicamente fotosensibilizante (doxiciclina, ciprofloxacina, levofloxacina)
– sezonul insorit
Peeling chimic pareri. Ce spun dermatologii?
Daca te-ai intrebat vreodata ce spun dermatologii despre peelingul chimic sau ce sa cauti pe google cand vezi expresii gen peeling chimic pareri trebuie sa fim atenti la cateva aspecte. Dermatologii recomanda ca inainte de prima sedinta de peeling chimic sa ai grija de urmatoarele aspecte:
- redu numarul de tigari (in functie de tratament, s-ar putea sa fie nevoie sa le elimini fumatul cu totul pentru 1-2 saptamani inainte de peeling)
- daca iei medicamente vorbeste cu dermatologul (anumite medicamente impiedica eficacitatea peelingului chimic sau cresc riscul de invinetire sau sangerare)
- evita sa apelezi la creme cu vitamina A pentru cel putin 48 ore inainte de interventie
- nu apela la peeling daca ai luat isotretinoina (tratament standard pentru acnee) pentru cel putin sase luni inainte de sedinta de peeling chimic
- nu te epila cu cel putin o saptamana inainte de procedura
- evita sa iti decolorezi parul cu 1-2 saptamani inainte de peeling
- inceteaza sa folosesti scruburi sau exfoliante pentru cel putin sapte zile inainte de interventie
Se poate face peeling chimic acasa?
Cu siguranta te-ai intrebat daca se poate face peeling chimic acasa. Dar in ce conditii si ce produse sa folosesti vei afla in curand.
Pe scurt, in ciuda tuturor beneficiilor pe care le ofera peelingul chimic, peelingul provoaca totusi o oarecare iritatie la nivelul pielii, mecanismul de vindecare fiind cel care ofera rezultatele cu efect de intinerire. Prin urmare, pielea nu ar trebui sa fie supusa suplimentar unor procese cu efect iritant precum folosirea unui scrub, tratamente cu laser, alte produse pe baze de acizi, epilare in primele 24-72 de ore. Si inainte sa incepi acest peeling sa testezi produsele pe o suprafata mai mica de piele sau ten.
Cum faci recuperare dupa peeling chimic. Solutie peeling chimic
Atunci cand ai facut un peeling chimic e important sa intelegi si cum sa faci recuperare dupa peeling chimic. O solutie peeling chimic la indemana oricui este folosirea unui scrub organic. In alta ordine de idei, ingrijirea pielii de dupa peeling este asemanatoare in multe privinte cu pregatirea tenului inainte de procedura:
- curatarea temeinica a tenului cu apa sau cu o solutie speciala de curatare indicata de medicul curant;
- schimbarea pansamentului si reaplicarea periodica de diferite unguente (in cazul peelingului profund) ca actiuni de rutina in cadrul toaletei generale a plagii;
- hidratare zilnica a pielii;
- evitarea expunerii directe la razele soarelui si folosirea, indiferent de sezon a unei creme cu factor de protectie solara 40. Dupa ce procesul de exfoliere a incetat, pacientul trebuie sa foloseasca astfel de creme zilnic, altfel se expune riscului de aparitie a petelor pigmentare care nu mai dispar (pielea regenerata in urma unui asemenea tratament fiind foarte sensibila la actiunea nociva a radiatiilor solare).
Bibliografie:
- Acral peeling skin syndrome. Genetics Home Reference. http://ghr.nlm.nih.gov/condition/acral-peeling-skin-syndrome. Accessed March 27, 2015.
- Exfoliative dermatitis. Merck Manual Professional Edition. http://www.merck.com. Accessed March 25, 2015.
- Tinea Pedis. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2014.
- Atopic dermatitis. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2014.
- Contact dermatitis. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2014.
- Drug eruptions. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2014.
- Dry skin. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2014.
- Jock itch. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2014.
- Kawasaki disease. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2014.
- Neonatal desquamation (pediatric). Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2015.
- Pemphigus. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research;