Afectiuni ale gingiilor: cum sa le prevenim, metode de tratament
Afectiunile gingiilor pot fi prevenite si tratate prin adoptarea unui regim de igiena dentara adecvat si prin efectuarea vizitelor regulate la dentist. Boala gingiilor, numita si boala parodontala, este o infectie bacteriana a gingiilor si oaselor care inconjoara dintii. Agentii cauzali sunt bacteriile care se afla pe dintii si pe spatiile dintre acestia si gingii. Daca este lasata netratata, boala gingiilor poate provoca pierderea dintilor. Pierderea dintilor poate afecta nutritia, vorbirea, aspectul si sanatatea generala. Cu toate acestea, exista o veste buna: afectiunile gingiilor pot fi prevenite si tratate.
Boala parodontala sau boala gingiilor, este cauzata in principal de bacteriile prezente in placa bacteriana. Aceasta placa este o masa moale, lipicioasa, alb-galbui, care se lipeste de suprafata dintilor si gingiilor. Odata ce bacteriile din acest film incep sa se organizeze si sa creasca, ele formeaza o comunitate in care se protejeaza reciproc si, ca rezultat, pot incepe sa provoace inflamatii si leziuni ale gingiilor si structurilor care sustin dintele, cum ar fi osul.
Cum recunosti primele semne ale afectiunilor gingivale
Ca si in cazul multor alte boli, exista mai multe sanse de a trata corect boala gingiilor daca se depisteaza cat mai curand posibil. Fiti atenti la aceste simptome:
Respiratie urat mirositoare persistenta
Gingii rosii sau umflate
Sensibilitate sau sangerare a gingiilor
Durere la mestecat
Dinti slabiti si sensibili
Gingii retrase
Care sunt principalii factori de risc pentru boala parodontala?
Cunoasterea factorilor de risc legati de boala parodontala de catre pacient este esentiala pentru mentinerea sanatatii orale. Principalii factori de risc pentru aceasta boala includ:
Varsta
Pe masura ce pacientii devin adulti, riscul de boli gingivale creste proportional.
Fumatul
Fumatorii sunt de pana la 3 ori mai expusi riscului de boala parodontala decat persoanele nefumatoare si au, de asemenea, un raspuns mai scazut la tratament si un risc mai mare de a-si pierde dintii decat nefumatorii.
Diabetul
Mai multe studii au aratat ca pacientii diabetici, in special cu un control slab al bolii, sunt mai predispusi in a avea boala parodontala decat pacientii non-diabetici.
Genetica
Pacientii cu parinti sau frati care au suferit sau sufera de afectiuni gingivale prezinta un risc mai mare de a suferi de aceste patologii. Se recomanda efectuarea unei evaluari complexe pentru a exclude prezenta acestora.
Prevenirea afectiunilor gingivale
Inainte de a deveni o victima a acestei boli, este important cunoasteti cateva obiceiuri zilnice care pot minimiza riscul patologiilor gingivale:
Periaj dentar
Periajul dintilor dupa fiecare masa indeparteaza resturile alimentare prezente si nu permite placii dentare sa se dezvolte si sa se intareasca in tartru, deoarece odata ce placa devine tartru, numai medicul dentist o poate elimina. Tartrul actioneaza ca o ancora in care placa se leaga mai usor. De asemenea, este important sa nu uitati sa va curatati limba, deoarece este acoperita de bacterii care trebuie, de asemenea, indepartate.
Ata dentara
Folosirea atei dentare este singura modalitate de a indeparta resturile de alimente si placi care se formeaza intre dinti si in zonele in care periuta nu reuseste sa ajunga. Ar trebui sa fie utilizata cel putin o data pe zi.
Apa de gura
Utilizarea unei clatiri cu apa de gura nu trebuie considerata ca un inlocuitor pentru periaj sau folosirea atei dentare, este doar o metoda co-adjuvanta care reuseste sa ajunga la suprafete pe care celelalte doua metode nu le ating.
Evitarea fumatului
Fumatul poate afecta circulatia sangelui la nivelul gingiilor si poate agrava afectiunile gingivale.
Vizite regulate la dentist
Vizitati dentistul de cel putin doua ori pe an pentru o igiena dentara profesionala si o evaluare a starii gingiilor.
5 obiceiuri care va vor ajuta sa va mentineti gingiile sanatoase
Utilizati o pasta de dinti cu o formula specifica pentru a preveni si trata inflamatia gingiilor. Spalati-va pe dinti dupa fiecare masa. Este esential sa utilizati o perie cu filamente medii sau moi cu profil drept. In acest fel, va veti asigura ca va ingrijiti corespunzator gingiile. Reinnoiti periuta de dinti la fiecare trei luni sau mai des, daca situatia o impune. Amintiti-va, ca, daca nu se intampla acest lucru, periuta isi va pierde eficacitatea din cauza uzurii si a ruperii.
Nu uitati de curatenia interdentara. Stiai ca periajul curata doar 60% din suprafata dentara? Ei bine, pentru a finaliza igiena dentara ar trebui sa utilizati ata dentara sau perii interproximale. Pentru o curatare completa, ideal este sa terminati igiena zilnica cu o apa de gura, aceasta masura fiind una excelenta pentru ingrijirea gingiilor. Acest produs ajunge in zonele cele mai greu accesibile si, de asemenea, previne proliferarea bacteriilor.
Tratament pentru afectiuni ale gingiilor
Cel mai important lucru pentru a vindeca gingiile este de a distinge daca afectiunea este parodontita sau gingivita. Pentru a face acest lucru, este recomandat sa mergeti la un centru stomatologic specializat, care are parodontologi, posibilitatea efectuarii de raze X. Odata ce boala este detectata, este important sa se efectueze un tratament bun al gingiilor. Parodontologul va efectua o curatare profunda pentru a elimina toate bacteriile care se afla in interiorul gingiei, iar acest tratament trebuie repetat la fiecare 4-6 luni pentru a preveni reactivarea bolii.
In cazurile in care unul sau mai multe simptome sunt prezente, este necesar sa vizitati medicul dentist specializat in gingii si tratamentul acestora. Acest specialist va face o evaluare completa a dintilor, gingiilor, structurii osoase si placii dentare prezente si va poate spune cum sa aveti grija si sa tratati gingiile pentru a preveni progresia bolii.
Tratamentul afectiunilor gingivale
Gingivita: Aceasta afectiune poate fi tratata prin indepartarea placii bacteriene si a tartrului dentar prin detartraj si periaj profesional. De asemenea, puteti primi recomandari pentru un regim de igiena dentara mai bun.
Parodontita: Tratamentul depinde de stadiul afectiunii, dar poate include o combinatie de detartraj, terapie cu laser si antibiotice.
Abces gingival: Tratamentul implic drenarea abcesului si administrarea de antibiotice pentru a preveni raspandirea infectiei.
Recesiune gingivala: Tratamentul va include restabilirea tesutului gingival pierdut.
Medicul care poate diagnostica si trata eficient patologiile gingivale trebuie sa fie specializat in parodontologie. Este important sa discutati cu dentistul dumneavoastra daca observati orice simptom de afectiune gingivala, cum ar fi sangerare gingivala, durere sau inflamatie, pentru a primi tratamentul adecvat si a preveni complicatiile ulterioare.
De ce apare demineralizarea dentara. Legatura dintre bolile gingivale si demineralizare
Atunci cand vrei sa afli cauze demineralizare dinti copii sau cum apare demineralizarea dintilot la adulti sa stii ca tot are legatura cu obiceiul precum spalatul dintilor zilnic. Spalatul pe dinti de cel putin doua ori pe zi trebuie deprins de la varsta mica. Inainte de culcare si dimineata, cand se trezeste, piticul tau are nevoie sa fie obisnuit cu periajul danturii pentru o igiena orala desavarsita si pentru un zambet perfect. Fara acest obicei exista riscul sa apara fenomenul de demineralizare.
Demineralizarea smaltului dentar este primul semn care ne indica aparitia cariei dentare si poate fi usor identificata pe suprafata dintilor sub forma unor pete alb-cretoase, necavitare, vizibile cel mai bine pe suprafata uscata a dintilor. Demineralizarea dintilor poate aparea atat pe dintii permanenti, cat si pe cei temporari. Cu toate ca nu toate petele albe aparute pe dinti ne afecteaza sanatatea orala, ele trebuie tratate cu responsabilitate de catre parinti, iar o consultatie timpurie la medicul stomatolog pediatru poate salva zambetului copilului tau.
Cauza principala o reprezinta placa bacteriana care se depune pe dinti si care contribuie la mentinerea unei aciditati ridicate daca nu este indepartata cu regularitate, dar si acizii prezenti in sucurile de fructe, in citrice (indeosebi). Insa cauzele sunt plurifactoriale, reprezentate de o asociere de factori: factori genetici, alimentatia mamei din primele 4-6 luni de sarcina, igiena orala a noului nascut, refluxul gastroesofagian, deficitul de vitamina D, deficitul de fosfor, respiratia orala, temperatura. Treptat, petele albe se pot inchide la culoare pe masura ce dintii vor intra in contact cu bauturi si alimente colorate.
Tot ce vrei sa afli despre demineralizarea dentara la copii
Bibliografie:
Anne-Margaux Collignon, Jean-Noël Vergnes, Alice Germa, Sylvie Azogui, Sophie Breinig, Clémence Hollande, Anne-Laure Bonnet, Cathy Nabet, Factors and Mechanisms Involved in Acquired Developmental Defects of Enamel: A Scoping Review, Frontiers in Pediatrics;
M. Bhat, K.B. Nelson, Developmental Enamel Defects in Primary Teeth in Children with Cerebral Palsy, Mental Retardation, or Hearing Defects: A Review, Advances in Dental Research;
D. Johnsen, C. Krejci, M. Hack, A. Fanaroff, Distribution of Enamel Defects and the Association with Respiratory Distress in Very Low Birthweight Infants, Journal of Dental Research;
Pernille E. Jacobsen, Dorte Haubek, Tine B. Henriksen, John R. Østergaard, Sven Poulsen, Developmental enamel defects in children born preterm: a systematic review, European Journal of Oral Sciences;