Anatomie: Totul despre muschiul dorsal, afectiuni asociate cu acesta
Muschiul marele dorsal face parte din musculatura spatelui. Datorita dimensiunilor mari ale suprafetei spatelui si numeroaselor grupe musculare, acestea sunt divizate in doua mari zone: musculatura spatelui superior si a spatelui inferior. Muschiul marele dorsal face parte din grupa musculaturii spatelui superior alaturi de muschiul trapez si romboid, micul si marele rotund.
Muschiul marele dorsal are o forma lata si alungita si se gaseste in prim-planul musculaturii spatelui, evidentiindu-se lateral, sub axila. Acesta indeplineste rolul de a se apropia si a indeparta bratul, efectueaza rotatia interna si extensia acestuia si ridica toracele. Acesta isi intinde marginile in spatele bratului si este partial acoperit de muschiul trapez, pe spate, in apropierea liniei mediene.
Face parte din procesele spinoase toracice, procesele spinoase lombare si se intinde pe jumatatea laterala a buzei laterale a crestei iliace, lateral de originea muschiului sacrospinal. Arterele ce vascularizeaza acest muschi sunt provenite din arterele subscapulara, ultima intercostala si din arterele lombare. Ajuta la extensia, abductia si rotatia mediala a bratului, trage umarul in jos si ridica trunchiul ca in catarare.
Posibile afectiuni ale muschiului dorsal
Durerea musculara
Afectiunea cel mai des intalnita la nivelul acestui muschi este durerea musculara. Acestea mai poarta si denumirea de mialgii. Oricine se poate confrunta cu disconfort la nivelul tesutului muscular din corp, dar si a muschilor spatelui. Cauzele declansatoare sunt de cele mai multe ori suprasolicitarea si traumatismul dar si alte posibile cauze.
Spasme musculare
Spasmele musculare sunt acele contractii bruste si involuntare ale unui muschi sau ale unui grup de muschi. De cele mai multe ori apar crampele musculare insotite de o durere ascutita ce se mentine pentru cateva minute. In aceasta situatie, durerile pot fi ameliorate prin executarea unor intinderi usoare ale muschiului.
Atunci cand spasmele musculare sunt foarte dureroase si se repeta in mod frecvent trebuie sa consultati un medic specialist pentru a identifica posibilele cauze.
Tensiune musculara
De multe ori tensiunea se acumuleaza in zona musculaturii spatelui. Aceasta poate fi de natura emotionala, avand in vedere ca daca suntem suparati ne incordam ceea ce duce la tensionarea muschiilor din partea superioara a spatelui.
Tensiunea poate fi de natura fizica si apare din cauza sedentarismului. Stand mai mult timp in sezut se pune accent pe musculatura spatelui pentru a mentine corpul echilibrat ceea ce duce la aparitia durerilor.
De asemenea, tensiunea poate depinde si de pozitie, situatie in care se poate acumula multa tensiune intre umeri din cauza pozitiei gresite. In timpul somnului incorect, cand se lucreaza la birou intr-o postura vicioasa, condusul pe o perioada lunga de timp, spatele poate fi tot timpul tensionat. Aceste probleme pot fi diminuate daca schimbati in mod frecvent pozitia. Din cauza oboselii acute pot aparea blocaje in partea superioara a spatelui.
Intinderi musculare
Intinderile musculare apar ca o consecinta a suprasolicităaii locale, a unei posturi incorecte sau a ridicarii gresite a unei greutati. Intinderile acute apar din cauza lezarii muschiului sau a tendonului. Acestea pot fi cauzate de o lovitura sau de suprasolicitare. Acestea pot fi de asemenea cronice, astfel ca se dezvolta in urma suprasolicitarii muschilor si tendoanelor prin miscari prelungite si repetate.
Factorii de risc. Exista o multitudine de factori de risc pentru dezvoltarea dorsalgiilor, precum:
stilul de viata sedentar;
greutatea in exces si obezitatea;
inaltimea: persoanele inalte sunt mai predispuse la aparitia durerilor de spate;
varsta, insa durerile pot sa apara si dupa 30 de ani;
stresul: tensiunea psihica duce uneori la aparitia tensiunii musculare care poate deveni cronica, poate da dureri de spate, anxietatea sau depresia pot influenta modul in care resimtim durerea;
suprasolicitarea, ridicatul si caratul greutatilor;
miscarile rotative si de aplecare, repetate, ale spatelui: indoirea, flexarea trunchiului si depunerea efortului
condusul pentru perioade lungi de timp;
fumatul: tusea cronica si reducerea fluxului sanguin la nivelul coloanei pot duce la aparitia durerilor
pozitia la birou
sarcina si perioada de dupa nastere: din cauza greutatii crescute si a schimbarilor hormonale;
leziunile de la sporturi de contact sau accidente:
genetica: pacientii care au rude ce sufera de dureri de spate pot dezvolta mai usor aceste simptome.
Este necesar sa faceti un consult medical in regim de urgenta daca observati: iradierea durerii in picior, slabiciune musculara, tulburari de sensibilitate in regiunea perineului sau in jurul organelor genitale, pierdere de urina sau scaun, imposibilitatea de a elimina urina sau scaunul si tulburari de erectie.
Alte semnale de alarma sunt: scaderea in greutate, febra, astenia, inflamatia locala, durerea nocturna, dureri de spate aparute in urma unor accidente sau alte traume severe. Scaderea in greutate si febra pot sugera o alta cauza grava a durerii, cum ar fi o tumora sau o infectie. Dorsalgiile acute dureaza aproximativ 6 saptamani. Este foarte important sa mergeti din timp la medic pentru a descoperi cauzele. In acest fel evitati posibilitatea ca durerile sa devina cronice si asigurati succesul tratamentului.
O forma aparte de durere este durerea „corticalizata”, caz in care desi afectiunea a fost indepartata, pacientul continua sa simta durere in zona afectata. Acest fenomen apare dupa perioade lungi de durere acute si se explica datorita schimbarilor la nivelul scoartei cerebrale, unde se afla stimulii durerosi. Durerile de spate pot afecta in mod evident activitatile zilnice, de aceea trebuie sa incercati sa le evitati pe cat posibil pentru a indeparta posibilitatea de agravare a simptomelor.
Cum poti antrena muschiul marele dorsal?
Marele dorsal este unul dintre cei mai mari muschi ai spatelui si este important pentru postura si miscarea bratelor. Pentru a antrena acest muschi, exista mai multe exercitii recomandate:
Tractiuni la bara fixa: Tractiunile la bara fixa sunt un exercitiu excelent pentru antrenarea marele dorsal. Acest exercitiu poate fi efectuat printr-un prindere larga sau ingusta, in functie de preferintele si nivelul de antrenament al fiecaruia.
Ridicari cu gantere sau bara: Aceste exercitii se concentreaza pe antrenarea musculaturii spatelui, inclusiv marele dorsal. Se pot face atat cu gantere, cat si cu bara, iar variantele pot fi cu prindere larga sau ingusta.
Rowing cu greutati: Rowing-ul cu greutati este un alt exercitiu excelent pentru antrenarea marele dorsal. Variantele pot fi cu gantere, cu bara sau la aparat.
Pullover la aparat: Acesta este un aparat special conceput pentru a antrena musculatura spatelui si in special marele dorsal.
Pentru a obtine cele mai bune rezultate, trebuie sa efectuati aceste exercitii in mod regulat si sa adaugati treptat greutati sau sa variati intensitatea exercitiilor. Nu uitati sa faceti incalzirea corespunzatoare inainte de a incepe exercitiile si sa va concentrati pe tehnica corecta pentru a evita leziunile.
Cum afecteaza sedentarismul muschiul dorsal
Din pacate, in societatea moderna, o multime de oameni au un stil de viata sedentar. De la momentele petrecute in masina in trafic, la statul la birou cu orele, de la utilizarea frecventa a liftului si a scarilor rulante in detrimentul scarilor clasice, de la momentele de activitate fizica lasate deoparte pentru serile din fata televizorului, totul duce la sedentarism. Si chiar daca in anii de tinerete acest lucru nu se resimte, odata cu trecerea timpului muschii se atrofiaza mult mai devreme, si incep sa apara problemele.
In plus, nu doar sistemul osos si muscular incep sa transmita semnale. Inclusiv creierul are de suferit, pentru ca nu primeste destul oxigen, iar lichidul limfatic care circula prin organism doar prin intermediul miscarii muschilor incepe sa se depoziteze. Astfel celulele mor mai repede si problemele cu memoria vor aparea mai devreme. In acest context, si inima incepe sa sufere, iar riscul de infart este mult mai mare la persoanele sedentare. Ce afectiuni riscam din cauza sedentarismului?
Osteoporoza - Inactivitatea prelungita poate duce la scaderea densitatii osoase. Membrele vor avea dificultati in a sustine si sprijini structura corpului. Artrita si osteoporoza, caracterizate prin fragilitatea oaselor sunt favorizate de un stil de viata sedentar;
Afectarea posturii si a coloanei vertebrale - Statul indelungat pe scaun, in pozitii incorecte si lipsa activitatii fizice vor conduce la slabirea muschilor care sprijina coloana vertebrala, dar si la scurtarea flexorilor soldului si a tendoanelor genunchilor. Principala consecinta este cresterea incidentei durerilor cronice din partea inferioara a spatelui, dar si rigidizarea coloanei vertebrale;