Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Anatomie: Totul despre muschii cervicali

Anatomie: Totul despre muschii cervicali

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 3 martie 2023 Ultima actualizare: 19 decembrie 2023

Muschii cervicali sau muschii gatului sunt impartiti in functie de raporturile pe care le au cu coloana vertebrala, astfel: muschi ai regiunii anterolaterale a gatului, muschi ai regiunii posterioare sau nuchale. De asemenea, muschii regiunii anterolaterale pot fi impartiti in muschii regiunii laterale a gatului si muschii regiunii mediane a gatului. Muschii regiunii laterale a gatului cuprind:

muschiul platisma;
muschiul sternocleidomastoidian.
muschii scaleni;
muschiul drept lateral al capului.

Muschiul platisma
Este un muschi subțire, lat, situat subcutanat in regiunea anterolaterala a gatului. Acesta coboara unghiul gurii exprimand sentimente de suferinta si dispret sau poate face pielea gatului sa se increteasca prin contractia musculara. Provine din nervul facial.

Muschiul sternocleidomastoidian
Este un muschi lung, puternic, situat oblic, pe partea laterala a gatului. Prin contractia unilaterala inclina capul de aceeasi parte si roteaza fata spre partea opusa, iar in contractie bilaterala flecteaza capul si gatul, completand flexia initiata de muschii drepti anteriori.

Muschii scaleni
Sunt trei mușchi scaleni: anterior, mijlociu si posterior, dar si scalenul minim. Toti se afla in regiunea laterala a gatului.

Scalenul anterior are originea prin patru fascicule, pe tuberculii anteriori ai proceselor transverse ale vertebrelor C3-C6.
Scalenul mijlociu are originea prin 6-7 fascicule, pe tuberculii anteriori ai proceselor transverse ale ultimelor 6 vertebre cervicale
Scalenul posterior are originea prin trei fascicule, pe tuberculii posteriori ai proceselor transverse ale vertebrelor cervicale C5-C7.
Muschiul scalen minim – inconstant, care atunci cand exista ia nastere prin doua fascicule, de pe tuberculii anteriori ai proceselor transverse ale vertebrelor cervicale C6-C7.

Muschiul drept lateral al capului
Are originea in procesul transvers al atlasului. Anterior vine in raport cu muschiul drept anterior al capului si cu vena jugulara interna iar posterior acopera muschiul marele drept posterior al capului si oblic mic al capului, precum si artera vertebrala. Muschii regiunii mediane a gatului cuprind:

muschii suprahioidieni;
muschii infrahioidieni.
muschii prevertebrali.

Muschii suprahioidieni
Acestia sunt impartiti in patru muschi: digastric, stilohioidian, milohioidian si geniohioidian, ce se intind intre baza craniului si hioid, dar si intre mandibula si hioid.

Muschiul digastric este situat in partea supero-laterala a gatului, avand forma de arc cu concavitatea orientata superior. Rolul acestuia este de a ridica osul hioid si laringele, avand rol in deglutitie dar poate si sa coboare mandibula, avand rol in masticatie.

Muschiul stilohioidian insoteste pantecul posterior al digastricului, fata de care este situat initial medial si apoi anterior. Actiunea acestuia este de a ridica osul hioid, avand rol in deglutitie

Muschiul milohioidian este un muschi lat, de forma patrulatera, ce se afla intre mandibula si hioid. Impreuna cu cel de partea opusa formeaza diafragma  gurii. Acesta ridica si trage inainte hioidul si limba, avand rol in deglutitie si coboara mandibula, avand rol in masticatie.

Muschiul geniohioidian este un mușchi scurt, profund, situat juxtamedian pe fața superioară a mușchiului milohioidian, cu fibrele orientate postero-inferior. Functiile acestui muschi este de a ridica osul hioid si de a coboara mandibula, in functie de situatie. Are rol in deglutitie si masticatie in raport cu actiunea exercitata.

Muschii infrahioidieni sunt reprezentati de patru muschi, dispusi in doua planuri:

planul I, superficial, format din: 

muschiul sternohioidian;
muschiul omohioidian;
planul II, profund, format din:

muschiul sternotiroidian;
muschiul tirohioidian.
Acesti muschi au rolul de a cobori osul hioid si laringele.

Muschiul sternohioidian
Este un muschi alungit, subtire, intins de la stern la hioid. Acopera muschii sternotiroidian si tirohioidian si coboara osul hioid.

Muschiul omohioidian
Este un muschi digastric alcatuit din doua porțiuni musculare: pantecul superior si pantecul inferior,  ce sunt unite printr-un tendon intermediar. Acestia coboara osul hioid si tensioneaza lama pretraheala participand la inspiratia fortata.

Muschiul sternotiroidian
Apare pe fata posterioara a manubriului sternal si pe marginea posterioara a primului cartilaj costal. Acesta coboara laringele.

Muschiul tirohioidian
Apare in continuarea sternotiroidianului si se intinde intre cartilajul tiroid si osul hioid. Coboara hioidul sau ridica laringele.

Muschii prevertebrali
Se afla in planul cel mai profund al gatului, direct pe coloana vertebrala. Acestia sunt.

muschiul lung al capului;
muschiul lung al gatului;
muschiul drept anterior al capului.
Muschiul lung al capului

Este situat cel mai anterior dintre muschii prevertebrali. Acesta roteste capul spre aceeasi parte cu muschiul contractat si determina flexia capului.

Muschiul lung al gatului
Este un muschi multifid, situat in partea anterolaterala a coloanei vertebrale. Prezinta trei portiuni: oblica inferioara; oblica superioara si verticala. Intra in raport cu muschiul drept anterior al capului, cu faringele și esofagul si determina flexia capului si a gatului iar prin contractia portiunilor oblice inclina lateral capul si gatul.

Muschiul drept anterior al capului
Acopera mușchiul drept lateral al capului iar rolul sau este de a inclina capul lateral si de a realiza flexia capului.

Muschii regiunii posterioare ai gatului (muschii cefei)

Au rolul de a extinde capul si gatul. Acesti muschi se impart in 4 planuri si constau din:

Marele drept posterior al capului care intorc capul pe spate si realizeaza o inclinare laterala si rotatie.
Micul drept posterior al capului ce are actiune de extensor al capului.
Marele oblic care are actiune de rotator al capului
Micul oblic ce isi are originea pe procesul transvers al atlasului
Interspinosii gatului - muschi extensori ai coloanei vertebrale cervicale
Marele complex ce se afla pe procesele transverse ale ultimelor vertebre cervicale si primele 5-6 vertebre toracale.
Micul complex cu originea pe procesele transverse ale ultimelor 4-5 vertebre cervicale
Muschiul transversalul gatului ce are un rol de extensie al coloanei cervicale

Intrebari frecvente despre muschii cervicali

Cum pot fi intariti muschii cervicali?
Exista o serie de exercitii si tehnici care pot fi folosite pentru a intari muschii cervicali, cum ar fi exercitiile de intindere, exercitiile cu greutati mici sau cu ajutorul unui elastic, masajul sau terapia cu caldura sau cu frig.

Ce cauzeaza tensiunea musculara cervicala?
Tensiunea musculara cervicala poate fi cauzata de o varietate de factori, cum ar fi stresul, o postura incorecta, o leziune sau o accidentare, oboseala sau suprasolicitarea musculara, si poate duce la dureri de gat si la restrictii ale miscarii capului.

Ce este sindromul de compresie cervicala?
Sindromul de compresie cervicala este o afectiune care apare atunci cand nervii si vasele de sange care trec prin regiunea cervicala sunt comprimate sau iritate, cauzand dureri de gat, umar sau brat, furnicaturi sau amorteli ale mainii sau degetelor, si alte simptome.

Cand ar trebui sa consult un medic pentru probleme cervicale?
Ar trebui sa consultati un medic daca aveti dureri de gat sau o restrictie severa a miscarii capului, daca aveti furnicaturi sau amorteli ale mainii sau degetelor, sau daca simptomele persista sau se inrautatesc in ciuda tratamentelor la domiciliu.

Care este legatura dintre amigdale si muschii cervicali

O inflamatie a amigdalelor inseamna ca ai amigdalita. Asta se intampla cand vorbim de un sistem imunitar slabit care are nevoie si de tratamente pentru calmarea durerior si iritatiilor. O boala frecventa, cu care aproape oricine s-a confruntat macar o data de-a lungul vietii, amigdalita este mai multe decat o banala durere in gat. Fiecare inghititura este un adevarat chin, iar adesea aceasta durere ascutita vine insotita si de alti factori ce inrautatesc situatia. Amigdalita este strans legata de simptomele de dureri de gât, iar atunci cand avem amigdale inflamate se creeaza un mediu propice pentru evolutia exudatului faringian. În unele cazuri în mod firesc se stabilesc condițiile de evoluție a bolii în cadrul consultului medical.

În cazul în care remediile naturiste nu dau rezultate pentru calmarea durerilor, asta reprezinta o consecinta a extinderii infectiei. Acele cauze simptome care te ajuta sa intelegi ma bine evolutia bolii are legatura si cu modul in care e antrenat organismul tau sa faca fata la infectii. In cazul in care simti durere si la nivelul urechilor e clar ca in organismul tau se duce o batalie. Desi este tratata adesea cu lejeritate si ca o afectiune care poate trece cu ceai cald si miere, amigdalita este cat de poate de serioasa si trebuie tratata cu ajutorul medicului specialist ORL.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina