Antifumat: Pericolele ascunse de tigarile electronice si tigarile clasice
De-a lungul timpului s-au facut o serie de studii aprofundate iar cercetatorii au descoperit ca substantele continute de vaporii eliminati de tigarile electronice pot fi, uneori, mai periculoase pentru celulele din cavitatea bucala decat tutunul traditional. Desi la prima vedere, tigarile electronice reprezinta o alternativa mai sanatoasa fata de cele obisnuite, acestea par sa fie aproape la fel de daunatoare pentru sanatate.
Afectiuni provocate de tigarile electronice
Problemele cauzate de tigarile electronice pot avea urmari mai grave, si anume acestea se manifesta prin gingivita, parodontoza, placa dentara, pierderea dintilor sau cancer oral. Tigarile electronice sunt mult mai estetice, functioneaza pe baza de baterii, contin sisteme de incalzire si au un suport pentru solutia lichida. Prin urmare, lichidul se elimina sub forma de vapori iar cand utilizatorul pufaie, vaporii sunt inhalati. Tigarile electronice nu contin tutun, spre deosebire de cele normale insa contin nicotina si alte chimicale, chiar si arome artificiale. Vaporii aromati au un efect mult mai periculos asupra tesutului celular al gingiilor.
Studiile arata ca vaporii inhalati omoara 53% din celulele din cavitatea orala in doar 3 zile. Prin analiza atenta a celulelor la microscop s-au observat cresteri semnificative in ceea ce priveste rata celulelor afectate sau chiar distruse. Un alt efect negativ al tigarilor electronice este faptul ca elimina chimicale in corp care afecteaza functia imuna a caii respiratorii, ceea ce duce la scaderea imunitatii corpului.
Cei care folosesc tigarile electronice sufera modificari genetice. Este dovedit faptul ca acestea produc mai multe efecte negative asupra mucoasei respiratorii, in comparatie cu tigarile normale. In plus, acestea expun plamanii la toxicitate, scad sistemului imunitar expunand astfel organismul la bacteriile daunatoare.
De ce este important sa renunti la tigarile electronice si la tutun?
Ambele reprezinta un factor important de risc pentru sanatate iar acesta este motivul principal pentru care ar trebui sa renunti la acest obicei nociv. Studiile stiintifice subliniaza faptul ca nu exista nicio varianta de fumat care nu afecteaza sanatatea organismului. Tigarile electronice contin:
un cartus rezervor – ce contine o solutie lichida, cu nicotina, arome si alte chimicale;
sursa de incalzire – atomizor;
sursa de curent – o baterie;
piesa bucala – utilizata pentru a inhala aerosolii.
Atunci cand se vaporizeaza lichidul din rezervor, se produce un aerosol pe care persoana il inhaleaza. Aerosolul produs de tigara electronica poate dauna grav sanatatii, deoarece este compus din diverse elemente. Cantitatea de nicotina inhalata difera in functie de continutul rezervorului, tehnica de inhalare, experienta utilizatorului precum si intensitatea inspirului. Prin urmare, exista un grad mai mare de expunere si toxicitate decat in cazul fumatului conventional.
Intoxicatia cu nicotina
Intoxicatia cu nicotina poate fi cauzata de ingestia prea mare a nicotinei, care poate fi prezenta in produse precum tigari electronice sau solutii pentru tigari electronice. Simptomele includ greata si varsaturi, diaree, transpiratii, palpitatii si dificultati respiratorii. In cazuri severe, poate duce la convulsii, stop cardiorespirator si moarte. Tratamentul pentru intoxicatia cu nicotina poate include administrarea de medicamente pentru a controla simptomele si monitorizarea functiei vitale. In cazurile severe, poate fi necesar tratament intensiv in unitatea de terapie intensiva. Prevenirea intoxicatiei cu nicotina poate fi realizata prin evitarea utilizarii produselor care contin nicotina sau prin limitarea cantitatii de nicotina consumate. Intoxicatia cu nicotina este in mod frecvent intalnita la tineri, iar efectele produse sunt:
iritatie oculara;
greata;
letargie;
tahicardie;
voma.
In cazul efectelor adverse severe pot sa apara urmatoarele afectiuni:
apneea;
spasme musculare;
convulsii;
coma;
aritmii;
stop cardiac.
Folosirea cu moderatie a tigarilor electronice previne aparitia intoxicatiei acute cu nicotina. Pe de alta parte si aromele chimice au efecte negative asupra sanatatii. Pe langa faptul ca nicotina poate infecta plamanii, expunerea celulelor la arome mixte poate sa produca o reactie inflamatorie mai mare decat expunerea la o singura aroma. Se pare ca dintre aromele unice, cele de scortisoara si vanilie sunt cele mai toxice pentru plamani.
Efectele nocive ale tigarilor electronice
Efectele nocive ale tigarilor electronice se regasesc la nivel cardiovascular, respirator si comportamental astfel:
Sistemul cardiovascular:
inhalarea ocazionala a nicotinei faciliteaza cresterea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac;
substantele toxice afecteaza reglarea tensiunii arteriale, coagularea sangelui si pot conduce la ateroscleroza;
inhalarea aerosolilor cu diverse arome poate produce o inflamatie cronica la nivel pulmonar, ceea ce impune un risc marit de aparitie a bolilor cardiovasculare;
Sistemul respirator:
chimicalele din aerosolul tigarii electronice, pot produce o inflamatie a tractului respirator,
tigarile electronice sunt mai putin ingrijoratoare din punct de vedere pulmonar decat cele clasice;
Efecte cancerigene:
aerosulul tigarii electronice poate emite inductori neoplazici ce faciliteaza aparitia diferitelor forme de cancer pulmonar si de tract respirator;
Efecte comportamentale:
utilizarea tigarilor electronice cu nicotina poate duce la schimbari comportamentale ca rezultat al dependentei;
expunerea la compusii chimici produsi de tigara electronica pe timpul sarcinii poate provoca schimbari comportamentale ale copilului.
Prin urmare, tigara electronica poate fi ceva mai sigura si cu un grad mai mic de dependenta comparativ cu tigara clasica. Totusi, aceasta poate provoca dependenta de nicotina sau sustinerea acestei dependente la un fost fumator de tigara traditionala.
Metalele prezente in aerosolul tigarii electronice nu reprezinta o cauza majora de ingrijorare in ceea ce priveste starea de sanatate. Inca se fac studii pentru a se vedea care sunt consecintele tigarilor electronice pe termen lung, insa daca acestea sunt ceva mai bune decat tigarile clasice, nu inseamna ca nu reprezinta un pericol pentru sanatate.
Contin tigarile electronice nicotina?
Majoritatea tigarilor electronice contin nicotina, substanta care creeaza dependenta si afecteaza dezvoltarea cerebrala a tinerilor. Dupa cum se observa, acestea mai contin si alte substante daunatoare. In plus, nu sunt recomandate adolescentilor, tinerilor adulti, femeilor insarcinate sau adultilor nefumatori. Persoanele care folosesc tigarile electronice in detrimentul celei clasice, in incercarea de a se lasa de fumat nu prea reusesc acest lucru. Deseori, acestea ajung sa fumeze ambele feluri de tigari, alternandu-le, in ideea in care unele sunt mai putin nocive decat altele.
Chiar si fumatul unei singure tigari pe zi poate dauna sanatatii, de aceea este important sa renuntati definitiv la fumat, avand in vedere consecintele grave la care va expuneti.
Legatura dintre stres si fumat
Mai multe studii efectuate de-a lungul timpului au demonstrat ca stresul este principalul vinovat de deteriorarea sistemului nervos, actionand negativ asupra amigdalei, hipocampului si a cortexului prefrontal. Stresul moderat sau episodic nu reprezinta o problema de sanatate, insa stresul cronic devine o stare patologica.
Printre efectele sale nocive asupra sanatatii organismului, prima si cea mai nociva este asupra creierului. Stresul conduce la dezvoltarea tulburarilor mentale, categorie din care face depresia, dar favorizeaza si tulburarile neurodegenerative, categorie din care face parte boala Alzheimer, o afectiune ireversibila in acest moment, si este factor cauzator in aparitia tulburarii obsesiv-compulsiva.
Stresul distruge considerabil numarul de neuroni si sa impiedice formarea altora noi, prin urmare apar deficiente de concentrare si de memorare si interfereaza cu gandirea critica, rationala. Totodata, stresul cronic, prin afectarea functiei cognitive, are impact negativ asupa inteligentei. Punctam ca stresul cronic creste riscul de diabet, boli cardiovasculare si afectiuni gastrointestinale, afecteaza sistemul endocrin si, implicit, productia de hormoni, si joaca un rol decisiv in declansarea cancerului.