Antiinflamatoare naturale pentru dureri articulare
Antiinflamatoarele sunt substante naturale sau de sinteza cu rol in stoparea inflamatiei si a durerii. Acestea nu trateaza cauza, ci doar efectul si pot administra pe cale orala, cutanata sau injectabila, in functie de recomandarile medicului, de toleranta organismului si de afectiunea in cauza. Pot fi antiinflamatoare nesteroidiene care se folosesc, de exemplu, in schemele de tratament pentru reumatism, colica, durere menstruala, durere de dinti, durere articulara, si care au actiune negativa asupra stomacului, nefiind indicate persoanelor cu afectiuni gastrice, si pot fi antiinflamatoare steroidiene, numiste corticosteroizi, care sunt asemanatoare hormonilor secretati de glandele suprarenale, iar acestea se folosesc atunci cand inflamatia este foarte puternica, de exemplu, in schema de tratament a poliartritei reumatoide, a alergiilor sau a leucemiei.
Cauzele durerilor articulare
Durerile articulare pot fi cauzate de o serie de factori, in cele mai comune cazuri manifestandu-se la persoanele care sufera de reumatism, osteoporoza, osteomielita, artrita, osteoartrita, poliartrita reumatoida, guta, lupusul eritematos sistemic, bursita sau tendinita. Cu toate ca durerile articulare apar cu o frecventa mai mare la persoanele in varsta, acesta nu este un criteriu de diferentiere, tinerii fiind din ce in ce mai mult afectati de dureri la nivelul articulatiilor. O alta cauza frecventa a durerilor articulare este infectia, in aceasta categorie intrand gripa, pojarul, oreionul, varicela si hepatita. Persoanele care-si utilizeaza excesiv articulatiile, de exemplu sportivii sau supraponderalii, dar si femeile gravide pot suferi de dureri articulare. Pe de alta parte, alti factori de risc care provoaca dureri la nivelul articulatiilor sunt traumatismele, entorsele sau afectiunile ligamentelor si tendoanelor.
Antiinflamatoare naturale
Pe langa medicamentele antiinflamatoare care se gasesc la farmacii, exista si o serie de plante si suplimente alimentare care au un puternic efect antiinflamator si reconstructor la nivelul tesuturilor. Din aceasta categorie fac parte Boswellia, planta din India cunoscuta si ca „tamaia indiana”, Curcumina, condiment cunoscut si sub denumirea de turmeric sau „sofran indian” si inrudit cu Ghimbirul, o alta planta cu actiune antiinflamatoare, Gheara-diavolului, planta taratoare ce traieste in Africa, Gheara-matei, planta din America de Sud cu incredibila actiune imunostimulatoare, Bromelaina, o enzima provenita dintr-o anumita specie de ananas, Quercitina, un compus antioxidant regasit in ceapa si fructe de padure si Condroitina. De asemenea, acidul gamma-linoleic, un acid gras esential Omega-6 regasit in uleiuri de seminte are actiune antiinflamatorie, alaturi de acizii grasi Omega-3, regasiti in uleiul de peste. Metilsulfonilmetanul – MSM este o sursa esentiala de sulf si poate fi administrat sub forma de supliment alimentar avand o capacitate uimitoare de a reduce durerea si inflamatia.