Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Arborele de matase: beneficii uimitoare in medicina homeopata

Arborele de matase: beneficii uimitoare in medicina homeopata

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 4 martie 2023

Arborele de matase a fost crescut in China timp de mai multe secole pentru producerea de matase, iar apoi a fost raspandit in intreaga lume. Larvele arborelui de matase sunt hranite cu frunze de dud, iar dupa ce se transforma in molii, acestea depun ouale pe frunzele de dud. Larvele care ies din oua sunt hranite cu frunze de dud proaspete si cresc pana cand ajung sa produca coconi de matase. Coconii de matase sunt apoi colectati si utilizati pentru producerea de fire de matase, care pot fi folosite in diverse produse textile, cum ar fi haine, lenjerii de pat sau masti chirurgicale.

Procesul de productie a matasei este unul laborios si necesita multa atentie la detalii, dar este o sursa importanta de venit pentru multe comunitati din intreaga lume. Arborele de matase are o tulpina ce poate ajunge pana la 12 m inaltime si 6 m diametrul. Frunzele sunt compuse, iar florile roz grupate in inflorescente globuloase. Perioada de inflorire a arborelui este iunie-august iar fructul obtinut are forma de pastaie.

Caracteristici principale ale arborelui de matase

Denumirea botanica a arborelui de matase este Albizia julibrissin. Partea folosita cel mai des in scopuri terapeutice este scoarta. Acesta mai poarta si denumirea de scoarta fericirii colective. Arborele de matase provine din Asia de sud-vest si de est, Iran, Coreea, China, Japonia iar astazi creste in lumea intreaga. Prefera locurile calde dar se dezvolta bine si in cele mai racoroase.

Flori mari si roz au stamine lungi iar frunzele sunt delicate.Scoarta este gri-verzui inchis iar arborele are o coroana bogata si frumoasa. Acesta nu iubeste prea mult umezeala deoarece ii pot putrezi radacinile. Soarele faciliteaza dezvoltarea armonioasa al acestui arbore, de aceea trebuie plantat intr-un loc ferit de umbra. Perioada ideala de inmultire este intre octombrie si aprilie.

Fructele arborelui de matase sunt plate, au o lungime de 10-20 cm si o latime de circa 2 cm, avand in interior seminte. Fructele se coc in lunile august-septembrie.

Compozitie chimica
Planta contine: glucide, tanin, amide, baze azotate, pigmenti, vitamine (acid nicotinic, piridoxina, rutina), acizi grasi (acid oleic, acid palmitic, acid stearic), fenol, triterpene si glicozizi. Rizomul contine: glucide (fructoza, glucoza, zaharoza), lipide, lecitina, beta-sitosterol, colina si derivati ai alisolului. Scoarta de pe ramurile acestei plante contine taninuri, saponine, alfa-spinasteril - beta-D-glucozid. De asemenea, si semintele sunt foarte valoroase deoarece contin proteine (32-33 %), lipide (8,5 – 11,1 %) aminoacizi neproteici (albizziin), saponine si alcaloizi.

Actiune terapeutica a arborelui de matase
Arborele de matase are proprietati excelente pentru sanatate fiind deseori folosit pentru actiunea sa antibacteriana, antispasmotica, astringenta, cardiaca, diuretica, emetica, emenagoga si febrifuga. Extractele se utilizeaza pentru tratarea depresiei, iritabilitatii, insomniei si stimularea memoriei. Acesta este folosit pentru indepartarea starilor de nervozitate, manie, depresie si memorie slaba. Inflorescentele arborelui de matase pot fi de asemenea utilizate pentru calmare si ridicarea dispozitiei, insa acestea sunt mai putin eficace decat scoarta. In plus, extractele din acest arbore se utilizeaza si pentru tratarea insomniei si stimularea memoriei. Extractele de scoarta sunt folosite si pentru uz extern in cazul leziunilor, umflaturilor si abceselor.

Clinic, se poate face o combinatie dintre scoarta arborelui de matase si petale de trandafir care are o actiune puternica pentru inimi frante, suparare si tristete profunda. Aceasta ofera o schimbare semnificativa a starii de spirit, indepartand stresului posttraumatic, supararea pe timp indelungat, depresie si teama. Prin urmare, reprezinta un ajutor extrem de eficient si reprezinta o alternativa esentiala a sedintelor la terapeut. Aceasta combinatie de ingrediente naturale ajuta la transformarea sentimentelor de tristete, lacrimi si durere intr-o stare de echilibru emotional.

Dozaj recomandat
Tinctura de arbore de matase se foloseste sub forma de picaturi, dar nu mai mult de 80 de picaturi, de maxim 3 ori pe zi. Pentru decoct se pun una-doua lingurite de scoarta uscata in 225 ml de apa si se lasa la fiert timp de 10 minute. Acesta se lasa apoi la infuzat o jumatate de ora si se administreaza cate 110 ml de pana la trei ori pe zi.

Curiozitati despre arborele de matase
Albizia julibrissin infloreste permanent in perioada iunie-august iar florile lui au arome nemaipomenite. Arborele de Matase face parte din categoria mimozelor, de aceea se mai numeste si „copacul adormit”. Frunzele lui i se inchid usor către sol noaptea, dar si in timpul ploii. Frumoasele nuante de roz vor aparea abia dupa ce arborele atinge 4-5 metri inaltime.

Arborele de matase poate fixa azotul din aer usor astfel ca se simte foarte bine intr-un sol puternic acid. Acesta se dezvolta excelent si in zone montane sau cu paduri de conifere. Folosind un ingrasamant cu pH acid primavara si un sol bine udat, mai ales in primii ani vei ajuta la fixarea radacinilor in profunzime. In caz contrar, radacinile s-ar putea orienta pe orizontala, ceea ce nu ajuta deloc la dezvoltarea arborelui.

Oricarui arbore ii corespunde un oarecare echilibru. In cazul Albizia julibrissin este vorba despre o tendinta de extindere necontrolata, in special cand se afla in zone neamenajate. A devenit o specie invaziva in Japonia si SUA. Aceasta tendinta se datoreaza indeosebi semintelor, care raman fertile chiar si dupa lungi perioade de seceta.

Arborele de matase are o insemnatate aparte, iar pe langa proprietatile sale terapeutice ofera o atmosfera incantatoare din punct de vedere estetic, fiind un arbore ornamental spectaculos.

Albizia julibrissin sau mimosa a primit aceasta denumire dupa un nobil italian, Filippo degli Albizzi, care a introdus planta in Europa in anul 1749. Acest arbore tropical se adapteaza foarte bine climatului temperat si are frunze cazatoare. Scoarta sa este gri-verzuie si capata striatii verticale pe masura ce arborele de matase se dezvolta. Frunzele au aspect de feriga, o lungime cuprinsa intre circa 12 si 20 cm si o latime de circa 7-10 cm.

Albizia julibrissin infloreste de-a lungul intregii veri. Florile sale sunt aranjate in panicule de culoare alb sau roz si au un aspect matasos. Acestea atrag albinele, fluturii si pasarile realizand un ambient de poveste. Ce poate fi mai frumos decat un arbore ce se inalta falnic spre cer, cu flori miraculoase si parfumate in jurul caruia roiesc pasari si fluturi?

Norme de siguranta si interdictii
Nu este recomandat extractul din arborele de matase pe timpul sarcinii. Desi nu se cunosc posibilele interactiuni la acest medicament natural trebuie folosit cu maxima precautie impreuna impreuna cu tratamentul de antidepresive prescrise de medic.

Ce este keratina si cata keratina gasim in arborele de matase

La intrebarea ce este keratina am raspuns la inceput cand am descris practic acest cuvant ca fiind o proteina. Altfel spus, Keratina este o proteina cu rol de protectie, mai putin predispusa la deteriorare sau rupere decat alte tipuri de celule pe care organismul uman le produce. Ea poate fi derivata din penele si coarnele de la diferite animale si poate fi apoi folosita ca ingredient in produsele cosmetice pentru ingrijirea parului.

Keratina nu se gaseste doar in structurile dure ale corpului uman - unghii, par sau doar in componenta unor animale salbatice in coarne, copite, gheare. Keratina in forma ei proteica se gaseste si in anumite produse cum ar fi: broccoli, ceapa, praz, usturoi, ficatul de pasare, peste de apa dulce dar gasim keratina si in anumiti arbori precum arborii de cauciuc sau arborii de matase.

Parul uman este facut in proportie covarsitoare din keratina. Cand o suvita de par este umeda dupa dus, piscina sau sesiuni de spa in jacuzzi, ea poate avea in functie de structura si densitate pana la 30% mai mult volum. Poate de aceea dupa ce ne uscam parul avem senzatia ca firele sunt mai scurte sau ca am pierdut din podoaba capilara. 

Parul primeste mai multe vitamine si minerale in sezonul cald si de aceea creste mai repede in timpul verii. Practic, un climat mai cald stimuleaza circulatia sanguina la nivelul scalpului, accelerand cresterea parului.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.