Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Arborele Neem: beneficiile sale pentru sanatatea orala si ingrijirea parului

Arborele Neem: beneficiile sale pentru sanatatea orala si ingrijirea parului

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 4 martie 2023

Sanatatea organismului depinde in mare parte de tine, iar arborele Neem este aici sa iti dea o mana de ajutor. Este mai putin cunoscut, prezent in special in cultura indiana, fiind considerat un copac sacru, ale carui proprietati ajuta la vindecarea diferitelor tipuri de afectiuni ale organismului. Neemul este un arbore. Acesta ramane verde pe tot parcursul anului. Din acesta se obtin doua ingrediente foarte importante:

uleiul – prin presarea la rece a fructelor si semintelor;
pudra – din frunzele arborelui.

Arborele Neem se foloseste atat in produsele farmaceutice, cat si in cele cosmetice, avand o multitudine de beneficii asupra sanatatii bucale, a pielii si a parului. Acesta este supranumit si „Copacul Divin”, „Vindecatorul” sau „Farmacia Naturii”. Fiecare parte a sa, semintele, frunzele, florile si scoarta au proprietati medicinale. Intreaga planta este folosita in compozitia preparatelor medicinale si produselor cosmetice. Extractul de neem este folosit inca din antichitate pentru tratarea astmului, constipatiei ori ulcerului gastric. Se pare ca, acest remediu joaca un rol important in echilibrarea sistemului imunitar.

Se foloseste in medicina ayurvedica, folosindu-se inclusiv in tratarea tusei, a diabetului, a bolilor parodontale, dar si a infectiilor din tractul urinar. Se considera ca neem are o sursa bogata de antioxidanti, dar si compusi activi valorosi, precum:

azadiractina;
nimbolinina;
nimbidina;
gedunina;
salanina;
quercetina.

Care sunt beneficiile arborelui de Neem asupra parului?

Uleiul de neem se foloseste pentru a combate matreata. Exista dovezi anecdotice care sugereaza ca acesta ajuta la combaterea matretei, insa nu se cunoaste tocmai mecanismul prin care actioneaza. Matreata este o cauza a pielii uscate, a scalpului, ori poate fi o infectie fungica, dermatita de contact sau altele. Proprietatile naturale ale uleiului de neem , cele antifungice si antiinflamatorii, pot ajuta la tratarea cauzelor sau la diminuarea simptomelor. Studiile au demonstrat ca o terpena din neem, care este numita nimbidina, poate inhiba raspunsul inflamator, ceea ce ar putea explica potentialul sau in tratarea afectiunilor inflamatorii, prin urmare, a celor ce provoaca matreata. Daca iti doresti un par sanatos, aplica saptamanal ulei de neem si il vei dobandi. Maseaza bine uleiul de neem pe pielea capului si lasa-l sa actioneze peste noapte. Acesta se poate dilua in alte tipuri de uleiuri, precum cel de migdale, cocos si ulei de masline.

Se foloseste pe post de tratament pentru parul uscat. Uleiul de neem este un mod sigur prin care se pot elimina paduchii. Alte produse cu acelasi scop pot fi folosite la indepartarea paduchilor, producand efecte nedorite asupra scalpului. Acesta ajuta inclusiv la cresterea parului. Il poti folosi pentru stoparea efectului de subtiere a firului de par care se datoreaza stresului, poluarii, medicamentelor, etc.

Ce efecte benefice are asupra pielii?
Uleiul de neem este unul foarte bogat in nutrienti, motiv pentru care poate sa fie folosit intr-o varietate de lotiuni, creme, sapunuri si diverse produse cosmetice de ingrijire personala. Este foarte benefic in cazul eczemelor, a psoriazisului sau acneei.

Proprietatile sale ajuta la vindecarea taieturilor minore sau a ranilor. Mai mult decat atat, uleiul de neem calmeaza pielea uscata si mancarimile. Acesta este aliatul tau impotriva imbatranirii, deoarece contine un nivel crescut de oxidanti. Acestia au rolul de a proteja pielea contra daunelor ce pot fi produse de catre factorii externi. Uleiul de neem contine si carotenoide, care apara pielea de semnele de imbatranire, prin eliberarea radicalilor liberi.

De asemenea, uleiul de neem este foarte bogat in acizi grasi esentiali si vitamine, fiind foarte usor de absorbit de piele. Astfel, el contribuie la procesul de intinerire si elasticitate a pielii. Foloseste uleiul de neem in mod regulat pentru a elimina ridurile, liniile usoare, ce se vor netezi treptat.

Uleiul de neem se mai foloseste inclusiv in combaterea acneei. Este ideal, deoarece ajuta la curatarea cosurilor, indepartand bacteriile ce le provoaca. Acest ulei contine aspirina ca si compus. Astfel, poate reduce roseata si inflamatiile. Continutul ridicat de acizi grasi din acest ulei previne, dar si trateaza cicatricile, care apar datorita acneei. Uleiul poate sa fie folosit pe post de masca hidratanta pentru ten, folosindu-se in eliminarea impuritatilor si pentru inchiderea porilor.

Neem este bine cunoscut si pentru ameliorarea simptomelor eczemelor. Cauza lor principala poate sta in genele familiei, astfel, uleiul doar poate sa ajute, nu si sa vindece. Este foarte bogat in vitamina E si acizi grasi, patrunzand rapid si in stratul exterior al pielii. Reuseste sa refaca bariera de protectie a pielii, prevenind pierderea umiditatii de la nivelul ei. Mai mult decat atat, are puterea de a calma roseata si preveni aparitia umflaturilor. La fel, uleiul reuseste sa lupte contra infectiilor fungice. Neemul este unul dintre cei mai puternici agenti antifungici disponibil in natura, fiind un foarte bun inlocuitor al produselor tipice farmaceutice.

Care sunt beneficiile arborelui Neem pentru sanatatea orala?

Apa de gura care contine neem poate sa combata placa dentara. Unele cercetari sunt de parere ca planta poate sa combata acumularea bacteriilor, astfel, prevenind gingivita. Neemul este o alternativa rentabila pentru tratamentele cu gluconat de clorhexidina. Acesta este folosit in traditia ayurvedica, fiind un demers popular in mestecarea frunzelor de neem pentru sanatatea bucala, dar si pentru asigurarea unei stari de bine. Are efecte pozitive chiar si asupra longevitatii.

Medicii stomatologi si companiile ce se ocupa de producerea produselor naturale pentru ingrijirea personala, mai ales pentru ingrijirea gurii, au tinut sa amestece acest ingredient in produsele lor. Exista apa de gura, pasta de dinti si ata dentara cu neem. Chiar si specialistii au inceput sa recomande aplicarea de uleiuri sau pulberi direct pe gingii, deoarece le poate intarii. Stimuleaza echilibrul bacteriilor din cavitatea bucala.

Cea mai la indemana metoda de administrare a produselor de neem sunt capsulele. Acestea se pot lua zilnic. Arborele de neem reuseste sa aiba grija de oameni inca din cele mai vechi timpuri, insa gustul ei nu este tocmai pe placul tuturor, fiind si motivul pentru care multi au renuntat sa o mai foloseasca. Daca vrei sa te folosesti de efectele sale benefice, cauta produse calitative, din surse sigure, arborele de Neem este cel ce ajuta africanii, indienii si alte popoare in longevitatea lor, de secole.

Plante terapeutice cu origini din Asia

Tulsi (Busuioc Sfant) – considerat regina plantelor terapeutice pentru beneficiile sale multiple: are efect adaptogent, anti-depresiv eficient, bogat in anti-oxidanti, eficient impotriva imbatranirii premature;

Neem – antibiotic natural, purifica sangele, adjuvant eficient in probleme ale pielii, acnee, candida;

Ashwagandha – cunoscuta si sub denumirea de Ginseng indian, are puternic efect antistres, revigoreaza organismul, sustine sexualitatea si sanatatea sistemului reproducator;

Shatavari – echilibreaza nivelul de hormoni, bogata sursa de estrogeni naturali, amelioreaza simptomele asociate cu menstruatia si este un adjuvant eficient in menopauza;

Brahmi (Gotu Kola)– puternic adaptogen cu actiune benefica in combaterea insomniilor, imbunatateste memoria si sprijina claritatea mentala;

Psyllium – are un continut ridicat de fibre alimentare ce sprijina curatarea colonului, sustine tranzitul intestinal normal, imbunatateste digestia, benefic pentru sanatatea inimii, suport eficient in diete sanatoase;

Turmeric– antiinflamator natural, bogat in antioxodanti, are efect antibacterian;

Ghimbir - bogat in vitamine si minerale, are efect energizant, stimuleaza metabolismul si arderea grasimilor, regleaza digestia;

Triphala – eficienta in curatarea naturala a colonului si in optimizarea absorbitiei nutrientilor, previne constipatia si regleaza tranzitul intestinal, combate balonarea. 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina