Astmul alergic: Cum apare, simptome, tipuri de tratament
Conform celor mai recente studii, astmul, sub diferitele sale forme, afecteaza aproximativ 350 de milioane de oameni la nivel mondial. De cele mai multe ori, afectiunea se instaleaza in copilarie, dar poate sa se manifeste la orice varsta. Astmul bronsic cat si astmul alergic este o conditie medicala incurabila, o boala inflamatorie a cailor respiratorii. Inflamarea cailor respiratorii le face deosebit de sensibile la diversi factori si predispune la declansarea reactiilor alergice. Totodata, apare obstructia acestora care ingreuneaza fluxul de aer catre si de la plamani, producand episoade recurente de respiratie suieratoare, durere toracica, dispnee si tuse.
Cea mai mare problema este generata de faptul ca poluarea, radicalii liberi, schimbarile climatice si deteriorarea stratului de ozon au crescut prevalenta acestei boli si la fiecare 10 ani, numarul bolnavilor creste la nivel mondial cu aproape 50% si ataca in aceeasi masura atat femeile cat si barbatii. Astmul este cea mai frecventa boala cronica a copiilor iar astmul alergic este cea mai frecventa forma de astm intalnita la copii. Din pacate, mortalitatea provocata de astm in Romania este de 1,3 la 100.000 de locuitori, cu 50% mai mare decat la nivel mondial. Cum apare si cum se poate tine sub control descopera in randurile care urmeaza.
Cum apare astmul alergic?
Astmul alergic este o afectiune care apare atat la copii cat si la persoanele adulte. Acesta are un caracter inflamator ceea ce produce ingustarea cailor respiratorii si provoaca concomitent aglomerari de mucus. In acest fel, respiratia devine tot mai dificila si pot aparea episoade de tuse precum si o respiratie suieratoare. In unele situatii, astmul reprezinta o problema minora insa atunci cand le afecteaza in mod evident viata de zi cu zi, acesta devine o problema majora, care se poate solda cu un atac de astm ce pune viata in pericol.
Ce este astmul si de cate tipuri este aceasta afectiune?
Astmul nu este o afectiune vindecabila, insa simptomele sale pot fi controlate. Aceasta boala se manifesta diferit si se poate agrava odata cu trecerea timpului de aceea este important sa o tineti sub observatie medicala. Oricand se schimba simptomele si situatia se inrautateste medicul poate ajusta tratamentul. Exista mai multe tipuri de astm:
Astm alergic - Acest astm este cauzat de diferiti alergeni fiind mai mult vorba despre o afectiune sezoniera. Astmul alergic poate fi declansat de: parul de animale de companie, mancare, mucegai, polen sau pulberi de praf.
Astm non-alergic - Iritantii din aer care nu au legatura cu alergiile contribuie la aparitia acestui tip de astm iar factorii declansatori sunt: lemn ars, fum de tigara, aer rece, aer poluat, boli virale, odorizante, produse de curatenie de uz casnic sau parfumuri.
Astmul copilariei - Manifestarile astmului la copii variaza ca durata, manifestare sau frecventa. Simptomele acestui tip de astm sunt: tuse, in special noaptea, respiratie suieratoare, respiratie dificila, apasare sau durere in piept la respiratie.
Astm profesional - Acest tip de astm se datoreaza unor factori declansatori ocupationali care apar de regula in industrie si in agricultura precum: pulberi de praf, coloranti, gaze si fum, produse chimice industriale, proteine animale, latex de cauciuc.
Bronhoconstrictie indusa de efort - Bronhoconstrictia indusa de exercitii fizice afecteaza de regula persoanele in cateva minute de la depunerea efortului si pana la 15 minute dupa efectuarea acesteia. Aproape toate persoanele care sufera de astm sunt predispuse la bronhoconstrictia indusa de efort.
Astm indus de aspirina - Acest tip de astm mai poarta si denumirea de boala respiratorie exacerbata de aspirina si reprezinta o forma grava a afectiunii. Se declanseaza de obicei de la administrarea de aspirina sau alte inflamatoare naproxen sau ibuprofen. Afectiunea se dezvolta brusc la adultii cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani.
Astm nocturn - In cazul acestui tip de astm, simptomele se agraveaza pe durata noptii si se declanseaza datorita contactului cu: par de animale de companie, excremente de gandaci si acarieni.
Astm cu pusee de tuse - Astmul cu variante de tuse nu prezinta simptome clasice de astm ci se identifica printr-o tuse persistenta si uscata. Acesta trebuie tratat la timp, deoarece in caz contrar poate produce crize de astm.
Factori de risc pentru astmul alergic
Desi nu exista o cauza clara de declansare a acestei afectiuni, astmul a fost legat de specialisti din domeniu de mai multi factori precum:
factori genetici mosteniti de la mama, tata sau de la ambii parinti;
antecedente de infectii virale;
igiena excesiva la bebelusi – care impiedica intarirea sistemului imunitar ceea ce ii predispune la astm si alte afectiuni alergice;
infectiile respiratorii;
activitate fizica epuizanta;
factori iritanti de mediu precum poluare masiva, noxe, traiul intr-o zona cu smog;
alergeni precum polen, ambrozie, praf;
emotii intense generate de un dezechilibru psihosomatic;
conditii meteorologice extreme;
anumite medicamente, cum este aspirina sau antiinflamatoarele;
O criza de astm bronsic se manifesta prin: tuse usoara, respiratie suieratoare si dificultati de respiratie. Totusi, functia pulmonara poate scadea inainte de aparitia simptomelor, de aceea trebuie sa masurati in mod regulat fluxul de aer de varf cu un debitmetru de varf acasa. Semnele unei crize de astm pot include: dificultatea de a dormi, dureri in piept dar si oboseala. Daca simptomele se agraveaza sau nu se amelioreaza cu ajutorul unui inhalator, trebuie sa mergeti la doctor pentru a primi tratament medical imediat. De asemenea, trebuie sa solicitati ajutor medical de urgenta atunci cand apar simptome precum: dificultati severe de respiratie, confuzie, buze palide, ameteala, dificultatea de mers pe jos sau de vorbit, buze sau unghii albastre.
Clasificari ale astmului alergic
In functie de frecventa si gravitatea manifestarilor, astmul poate fi clasificat ca:
Intermitent - majoritatea oamenilor au acest tip de astm, cu simptome usoare care apar rareori;
Usor persistent - simptomele apar mai mult de doua ori pe saptamana, dar nu zilnic si pana la 4 nopti pe luna;
Moderat persistent - simptomele apar zilnic si cel putin o noapte in fiecare saptamana ceea ce impiedica uneori desfasurarea activitatilor zilnice;
Sever persistent - simptomele apar de mai multe ori in fiecare zi si cele mai multe nopti. In aceasta situatie activitatile zilnice sunt foarte limitate.
In ceea ce privesc planurile de ingrijire, acestea se incadreaza in patru categorii primare:
medicamente cu actiune rapida;
medicamente de control pe termen lung;
o combinatie de medicamente cu actiune rapida si medicamente pe termen lung;
biologice, administrare prin injectare sau perfuzie, folosite doar pentru forme severe de astm.
Tratament pentru astm alergic
Medicul recomanda un tratament sau o combinatie de tratamente in functie de: tipul de astm, varsta, manifestari. Acestea sunt folosite numai in cazul in care apar simptome de astm sau un atac de astm. Au au un efect rapid, facilitand respiratia. Bronhodilatatoarele pot fi injectate sau luate pe cale orala, insa cel mai des sunt administrate cu un inhalator sau nebulizator. Aceste medicamente sunt administrate zilnic pentru a reduce severitatea simptomelor de astm si includ : antiinflamatoare, anticolinergice si bronhodilatatoare cu actiune indelungata.
Tratamentul pentru astm variaza in functie de gravitatea bolii si de raspunsul pacientului la terapie. Tratamentul de baza include medicamente bronhodilatatoare si corticosteroizi inhalatori pentru a controla simptomele si a preveni exacerbarile. Alte medicamente, cum ar fi antagonistii receptorilor leucotrienelor si medicamentele biologice, pot fi utilizate pentru pacientii cu forme severe sau refractare la terapia de baza. Este important ca pacientul sa discute cu medicul curant despre cele mai bune optiuni de tratament pentru situatia lor individuala.
Bibliografie:
Global strategy for asthma management and prevention (2019 update). Global Initiative for Asthma. https://ginasthma.org/gina-reports/. Accessed March 27, 2020;
Khurana S, et al. Systematic approach to asthma of varying severity. Clinics in Chest Medicine. 2019;
Ferri FF. Asthma. In: Ferri's Clinical Advisor 2020. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed March 30, 2020;
Wu TD, et al. Asthma in the primary care setting. Medical Clinics of North America. 2019; doi:10.1016/j.mcna.2018.12.004;
Fanta CH. An overview of asthma management. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed March 30, 2020;
Santino TA, et al. Breathing exercises for adults with asthma. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2020;
Amaral-Machado L, et al. Use of natural products in asthma treatment. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine. 2020; doi:10.1155/2020/1021258.