Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Alergii sezoniere: simptome, tratament si metode de preventie

Alergii sezoniere: simptome, tratament si metode de preventie

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 februarie 2023

Se numeste o criza de tip alergie sezoniera sau rinita alergica ori febra fanului, afectiunea care apare intr-o anumita perioada a anului. Cauza se gaseste in trei tipuri de polen: ierburi, copaci si buruieni. Alergiile sezoniere pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientului. In general, rinita este impartita in doua grupe: alergica si non-alergica. 

Este esential sa se faca distinctia intre acestea, deoarece jumatate dintre pacientii carora li se prescriu antihistaminice pentru rinita alergica au simptome care nu se datoreaza unei alergii. Alergiile sezoniere se datoreaza expunerii la substante din aer (cum ar fi polenul) care apar numai in anumite perioade ale anului. Acestea provoaca mancarimi ale pielii, congestie nazala, stranut si, uneori, ochi mancarime si ochi aposi, care lacrimeaza.

Alergiile sezoniere sunt frecvente primavara, vara si toamna

Alergiile sezoniere (adesea numite febra fanului) sunt frecvente. Acestea apar numai in anumite perioade ale anului, in special primavara, vara sau toamna, in functie de substanta care provoaca alergia. Simptomele apar in principal in membrana care captuseste nasul intern, ducand la rinita alergica sau in membrana care captuseste pleoapele si partea alba a ochilor (conjunctiva), care provoaca conjunctivita alergica. 

Termenul „febra fanului” este oarecum inselator, deoarece simptomele nu apar numai vara, care este momentul in care fanul este recoltat si nu includ niciodata febra. De obicei, afectiunea consta dintr-o reactie la polen si ierburi. Polenul care da nastere febrei fanului variaza in fiecare sezon:

Primavara: De obicei copaci
Vara: Ierburi si buruieni
Toamna: Ambrozie

Este posibil sa aveti alergie la unul sau mai multe tipuri de polen, astfel incat sezonul alergiilor se extinde de la inceputul primaverii pana la sfarsitul toamnei. Sporii fungici, prezenti in aer pentru perioade lungi de primavara, vara si toamna, provoaca, de asemenea, alergii sezoniere. Daca unele substante suspendate in aer, cum ar fi polenul, intra in contact cu ochii, apare conjunctivita alergica. Cele mai frecvente simptome si semne de alergie sezoniera sunt:

Nas infundat sau secretii nazale
Mancarimea nasului
Stranut
Lacrimarea ochilor
Ochii rosii, mancarimi sau pleoapele umflate
Mancarime in gat
Inflamarea gurii/cailor respiratorii

Daca cineva are respiratie suieratoare si dificultati de respiratie in plus fata de simptomele de mai sus, alergiile pot declansa o eruptie de astm. Simptomele, cum ar fi tulburarile de somn si oboseala zilnica, impreuna cu utilizarea inadecvata a antihistaminicelor, pot afecta performanta scolara si profesionala.

Alergiile sezoniere pot provoca mancarimi la nivelul nasului, palatului, spatelui gatului si ochilor, iar pruritul (mancarimea) poate incepe treptat sau brusc. La copii, congestia nazala poate duce la o infectie a urechii (otita). Sinusurile pot fi, de asemenea, congestionate, ducand la dureri de cap si, uneori, infectii (sinuzita), iar stranutul este un simptom comun. 

Ochii pot cauza mancarime, putand avea si o roseata. Purtarea lentilelor de contact poate creste iritarea oculara. Alte simptome includ tuse si respiratie suieratoare (in special la persoanele care sufera, de asemenea, de astm) si, in unele cazuri, iritabilitate si dificultati de somn. Intensitatea simptomelor variaza in fiecare sezon.

Evaluare medicala si tratament

Uneori, un test efectuat piele sau un test de imunoglobulina specific alergenului pot fi suficiente. Diagnosticul alergiilor sezoniere se bazeaza pe simptomele si circumstantele in care acestea apar, adica daca apar numai in anumite sezoane. Aceste informatii ajuta, de asemenea, medicii sa identifice alergenul.

Teste de alergie
Testele cutanate pot fi utile in confirmarea diagnosticului si identificarea alergenului. Pentru aceste teste, o picatura din fiecare extract considerat posibil alergen este plasata pe piele. Dupa cateva minute, medicii observa daca exista o reactie a pielii, manifestata, in general, printr-o umflatura usor ridicata, inconjurata de o zona inrosita. Daca rezultatele testului cutanat sunt neconcludente, se poate efectua un test de imunoglobulina specifica alergenului (IgE). Pentru acest test, se preleveaza si se testeaza o proba de sange.

Tratamentul alergiilor sezoniere
In general, acesta include:

Masuri de control al mediului si de evitare a alergenilor
Tratamentul farmacologic
Imunoterapie

Este important sa faceti teste pentru a identifica originea alergiilor sezoniere si pentru ca medicul sa observe daca rinita pe care o sufera pacientul nu este alergica. Aceste rezultate, impreuna cu un istoric medical si un examen fizic, pot asigura faptul ca pacientii primesc un tratament adecvat cat mai curand posibil si pot evita prescrierea necorespunzatoare a antihistaminicelor. Tratamentul farmacologic poate includeꓽ

Inhalatoare nazale
Antihistaminice
Decongestionante
Picaturi pentru ochi
Pentru simptomele nazale

Spray-urile nazale cu corticosteroizi sunt de obicei foarte eficiente, iar cele mai multe dintre aceste spray-uri au putine efecte secundare, desi pot provoca sangerari nazale si durere. Un antihistaminic poate fi, de asemenea, administrat, pe cale orala sau sub forma de spray nazal, in loc sau impreuna cu spray nazal corticosteroid.

Pentru simptomele oculare
Spalarea ochilor cu picaturi simple pentru ochi (cum ar fi lacrimile artificiale) ajuta la ameliorarea iritatiei. Orice substanta care poate provoca reactia alergica trebuie evitata. Lentilele de contact nu trebuie purtate in timpul episoadelor de conjunctivita. 

Picaturile de ochi care contin antihistaminice si un medicament care provoaca ingustarea vaselor de sange (un vasoconstrictor) sunt adesea eficiente. Cu toate acestea, ele pot fi mai putin eficiente si au mai multe efecte secundare decat picaturile de ochi eliberate pe baza de prescriptie medicala.

Imunoterapia alergenica
Persoanele cu alergii sezoniere severe care continua sa aiba probleme dupa ce au incercat tratamente conventionale pot lua in considerare mutarea intr-o zona care nu are acel alergen alergen.  Atunci cand alte tratamente nu sunt eficiente, imunoterapia alergenica poate ajuta. Aceasta este un proces care incearca sa invete sistemul imunitar al unei persoane sa nu reactioneze la un alergen, procedeu prin care persoana primeste doze progresiv mai mari de alergen. Imunoterapia pentru alergiile sezoniere este necesara in urmatoarele situatii:

Cand simptomele sunt severe
Expunerea la alergeni nu poate fi evitata
Atunci cand medicamentele utilizate in mod obisnuit pentru a trata rinita alergica sau conjunctivita nu reusesc sa controleze simptomele Imunoterapia pentru alergiile sezoniere consta in cresterea treptata a dozelor de alergeni plasati sub limba (sublingual) sau injectati in piele. Deoarece chiar si cele mai mici doze provoaca uneori reactii alergice periculoase, persoanele care urmeaza un astfel de tratament trebuie sa ramana sub supraveghere medicala. 

Imunoterapia alergenica pentru febra fanului ar trebui sa inceapa dupa sezonul polenului, pentru a se pregati pentru sezonul urmator. Aceasta metoda are mai multe efecte secundare atunci cand se incepe in timpul sezonului de polen, deoarece alergenii de polen au stimulat deja sistemul imunitar.

Legatura dintre urticarie si alergiile de sezon

Probabil ca nu stiai, dar sistemul nostru imunitar este compus dintr-un numar de celule speciale. Celulele sistemului imunitar sunt implicate in mai multe procese vitale, dincolo de lupta cu diferiti virusi, bacterii si paraziti. Atat sistemul limfatic cat si alte sisteme ajuta evolutia sistemului imun in lupta cu bacteriile si cu diferiti agenti patogeni. 

Atunci cand sistemul imunitar identifica o substanta pe care o considera periculoasa pentru sanatate, elibereaza un compus chimic, numit histamina, care incearca indepartarea sau distrugerea corpului strain patruns in organism. Astfel apar o serie de simptome, cel mai adesea la nivelul pielii, mucoaselor si cailor respiratorii. Reactiile alergice pot fi usoare, moderate sau severe.

Reactiile alergice usoare includ eruptii cutanate, mancarime localizata, congestie, reactii alergice care nu se raspandesc in alte parti ale corpului. Simptomele moderate se caracterizeaza prin extinderea si la alte parti ale corpului, precum mancarime si dificultati de respiratie. Cele mai periculoase sunt reactiile alergice severe care presupun prezenta anafilaxiei, cand viata este pusa in pericol, deoarece, daca nu se intervine prompt, se ajunge la deces.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina