Astmul sezonier la copii: Cum se poate gestiona, complicatii ale bolii
Astmul sezonier provoaca tuse, dificultati de respiratie (dispnee) si zgomote inspiratorii si expiratorii (respiratie suieratoare). De obicei, apare cu simptomele cauzate de rinita alergica si conjunctivita alergica. Agentii cauzali ai astmului alergic sunt in principal acarienii, desi praful si ciupercile il pot provoca, de asemenea. In prezent, se poate spune ca una din patru persoane va fi afectata de un proces alergic pe tot parcursul vietii. Principalele boli alergice sunt de natura respiratorie: astmul bronsic si rinita. Progresia este atat de sustinuta incat astmul bronsic este deja cea mai frecventa boala in copilarie.
De cele mai multe ori, acesta incepe in stadiile incipiente ale vietii: in aproape 50% din cazuri, varful de debut este sub varsta de 7 ani, iar la majoritatea copiilor simptomele apar de obicei inainte de varsta de doi ani. Incidenta diagnosticului este redusa substantial in timpul adolescentei pentru a creste din nou la inceputul maturitatii (20-39) ani. Numai in mai putin de 25% din cazuri diagnosticul se face dupa varsta de 40 de ani.
Care sunt cei mai cunoscuti alergeni de primavara care pot afecta sistemul respirator al celor mici
Stim ca alergenii (acarieni de praf, polen, ciuperci etc.), unii virusi, fumatul, poluarea si dieta sunt factori care, insotiti de o anumita incarcatura genetica ereditara, pot determina ca o persoana sa dezvolte astm. In plus, s-a constatat ca subiectii cu rinita persistenta au un risc mai mare de a dezvolta astm bronsic decat populatia generala si ca diagnosticul si tratamentul etiologic al simptomelor nazale (controlul mediului si imunoterapia specifica) contribuie la schimbarea istoricului natural al bolilor alergice, prevenind atat noi sensibilizari, cat si dezvoltarea astmului sau, daca este dezvoltat, la optimizarea controlului bolii astmatice. Pe de alta parte, printre factorii care pot provoca agravarea astmului sunt infectiile respiratorii si alergenii. Polenul provoaca un numar mare de cazuri de rinoconjunctivita si astm de primavara (mai-iunie).
Nu trebuie sa uitam nici de iritantii nespecifici care, actionand asupra membranelor mucoase inflamate, pot exacerba astmul bronsic: mirosuri puternice de parfumuri, vopsele, lacuri, amoniac sau inalbitor, detergenti, spray-uri si produse de curatare, odorizante de aer, insecticide, precum si poluarea In cele din urma, exercitiul fizic, mai ales daca oamenii sunt alergici la polen in aer liber, este un alt declansator frecvent pentru astm, in special in copilarie.
Cresterea alergiilor in primavara nu se explica printr-o crestere a concentratiilor de polen in mediul inconjurator in ultimii ani. Cu toate acestea, se stie ca prevalenta alergiilor este mai mare (intre doua si trei ori mai mare) in orasele mari si in randul celor mai tineri. Stim ca arderea motorinei produce de sase ori mai multe particule microscopice decat benzina, iar aceste particule, pe langa deteriorarea cailor respiratorii, faciliteaza dezvoltarea alergiilor. Dupa mai multe studii se poate concluziona ca particulele produse de arderea motoarelor diesel pot creste capacitatea polenurilor de a produce alergii de 20 ori mai mult, deoarece astfel de particule sunt asociate cu polenul, crescand "agresivitatea" acestui alergen.
Este important sa incurajati pacientii astmatici sa ia masurile adecvate pentru a-si controla boala, cum ar fi ingrijirea medicala regulata, sa ia medicamente pentru controlul astmului in mod regulat, conform instructiunilor medicului si sa evite factorii care cauzeaza si agraveaza astmul.
Simptomele astmului bronsic
In timpul sezoanelor de polenizare, persoanele care au astm si alergii prezinta adesea simptome care se inrautatesc. Managementul adecvat al astmului bronsic minimizeaza aceste simptome si poate ajuta la prevenirea episoadelor severe, spitalizarilor sau vizitelor la camera de garda. De asemenea, este important sa se ofere pacientului informatii despre polenizatorii responsabili pentru alergia lor.
Astmul este o reactie inflamatorie care apare in bronhii, care sunt conductele care transporta aerul de la trahee la plamani. Aceasta inflamatie impiedica trecerea aerului si, ca urmare, provoaca dificultati de respiratie (dispnee) si tuse. Respiratia suieratoare sau o senzatie de presiune in piept este, de asemenea, comuna.
Exista mai multe niveluri de severitate ale astmului. Astfel, se regaseste categoria celor care observa doar o usoara modificare in timpul respiratiei si exista cei care au parte de simptome neplacute, precum senzatia de sufocare, acestia avand nevoie de oxigen si tratament urgent. Persoanele cu astm bronsic pot avea, de asemenea, roseata ochilor si secretii nazale. Pot aparea chiar si modificari ale pielii, cum ar fi pete mici, roseata sau mancarime.
Astmul de primavara se datoreaza unei reactii alergice la polen, ceea ce face ca bronhiile sa se umfle. Polenul si alte "declansatoare", cum ar fi umiditatea, fumul chimic, parul de animale sau acarienii, agraveaza simptomele astmului. Numarul persoanelor afectate de astm este in crestere si se datoreaza cresterii poluarii aerului si a combinatiei dintre particulele de polen si a altor surse de poluante, de exemplu, poluarea din aer, produsa de vehicule. Astfel, simptomele se pot inrautati, deoarece toti acesti factori dauneaza mucoasei respiratorii si provoaca inflamatii care faciliteaza aparitia astmului.
Cum putem gestiona astmul de primavara la copii si adulti
Faceti vizite regulate la medic si pregatiti un plan de actiune pentru astm. Ar trebui sa tina cont, de asemenea, de urmatorii pasi pentru a gestiona astmulꓽ
Nu fumati si evitati fumatul pasiv (fumul de tigara inhalat de la alte persoane fumatoare), deoarece fumul de tutun poate declansa episoade de astm.
Spalati-va pe maini in mod regulat pentru a reduce raspandirea germenilor care provoaca raceli si infectii.â
Reducerea utilizarii substantelor iritante nespecifice, cum ar fi vopsea, amoniac (din vopseaua de par, de exemplu) sau inalbitorul, detergentii, spray-urile si produsele de curatare, insecticidele, etc. Purtati masca atunci cand utilizati aceste substante.
Faceti sport in mod regulat, in functie de limitari si de indicatiile date de medicul specialist.
Atunci cand nivelul de polen sau contaminarea cu alti agenti este foarte ridicata, daca nu aveti de indeplinit sarcini urgente in afara locuintei, ramaneti la domiciliu, mentinand ferestrele inchise. Daca este necesar, puteti utiliza aerul conditionat, cu conditia de a igieniza frecvent filtrele acestuia.
Daca doriti sa faceti activitati in aer liber, este mai bine sa faceti acest lucru dimineata sau dupa ce a plouat, deoarece in aceste situatii exista mai putin polen in mediu.
Nu va uscati hainele in aer liber. Umiditatea poate determina ca polenul sa se lipeasca de haine, determinandu-va sa reactionati alergic atunci cand le purtati.
Daca aveti o gradina sau ghivece pe balcon, evitati plantele care elibereaza mai mult polen.
Primavara este o perioada a anului care ar trebui sa fie plina de bucurie pentru toata lumea. Daca aveti astm, va puteti bucura de el cu tratamentul si ingrijirea potrivite. Daca aceste sfaturi nu sunt suficiente, consultati medicul pentru a recomanda cel mai potrivit tratament pentru a va gestiona simptomele.
Statistici care ar trebui sa ne ingrijoreze
Conform celor mai recente studii, astmul afecteaza aproximativ 350 de milioane de oameni la nivel mondial. De cele mai multe ori, afectiunea se instaleaza in copilarie, dar poate sa se manifeste la orice varsta. Astmul este o conditie medicala incurabila, o boala inflamatorie a cailor respiratorii.
Inflamarea cailor respiratorii le face deosebit de sensibile la diversi factori si predispune la declansarea reactiilor alergice. Totodata, apare obstructia acestora care ingreuneaza fluxul de aer catre si de la plamani, producand episoade recurente de respiratie suieratoare, durere toracica, dispnee si tuse.
Cea mai mare problema este generata de faptul ca poluarea, radicalii liberi, schimbarile climatice si deteriorarea stratului de ozon au crescut prevalenta acestei boli si la fiecare 10 ani, numarul bolnavilor creste la nivel mondial cu aproape 50% si ataca in aceeasi masura atat femeile cat si barbatii.
Astmul este cea mai frecventa boala cronica a copiilor iar astmul alergic este cea mai frecventa forma de astm intalnita la copii. Din pacate, mortalitatea provocata de astm in Romania este de 1,3 la 100.000 de locuitori, cu 50% mai mare decat la nivel mondial