Bananele: Proprietati, reguli de consum, riscuri si contraindicatii
Bananele pot face cu adevarat minuni pentru organism, pentru ca ofera un plus de energie dar si multe alte beneficii unice, jucand un rol de preventie pentru o multime de boli. 2 banane pe zi sunt suficiente pentru a va asigura toata energia de care aveti nevoie pentru a face un antrenament sportiv de 90 de minute. Aceste fructe au capacitatea de a energiza organismul in mod instant, oferind o serie intreaga de efecte benefice asupra sanatatii.
Bananele au un gust dulce si aromat, cu o textura moale si cremoasa. Gustul poate varia usor in functie de maturitatea fructului, bananele mai verzi avand un gust mai putin dulce si sunt mai ferme la atingere, in timp ce cele mai coapte au un gust mai dulce si o textura mai moale. In general, bananele sunt apreciate pentru gustul lor dulce, aroma intensa si consistenta cremoasa.
Proprietati nutritive ale bananei
Bananele sunt cultivate in cel putin 100 de tari din lume si sunt foarte populare la nivel global. O singura banana contine 100 kcal, 30 de grame de carbohidrati si 1 gram de proteine. Aceasta nu contine deloc grasimi, colesterol si sodiu dar in plus, contine o multime de vitamine si minerale in cantitati impresionante, precum:
Vitamina B6: 5 mg;
Mangan: 3 mg;
Vitamina C: 9 mg;
Potasiu: 450 mg;
Fibre alimentare: 3 g;
Proteine: 1 g;
Magneziu: 34 mg;
Acid folic: 25 mcg;
Riboflavina: 1 mg;
Niacina: 8 mg;
Vitamina A: 81 UI;
Fier: 3 mg.
Oamenii de stiinta au descoperit numeroase proprietati terapeutice ale bananelor, de aceea merita integrate in dieta.
Amelioreaza simptomele depresiei
Este dovedit faptul ca daca se consuma banane in mod regulat, se observa o ameliorare rapida a simptomelor acestei tulburari psihice. Dat fiind faptul ca au un rol energizant, induc imediat o stare de bine. La baza acestui efect se afla si o explicatie chimica: bananele contin triptofan, un tip de proteina pe care organismul o transforma in serotonina, care este hormonul responsabil cu buna dispozitie, relaxarea, imbunatatirea starii de spirit si declansarea sentimentelor de fericire. Bananele ofera o imbunatire rapida si a simptomelor sindromului premenstrual. Acestea contin o cantitate importanta de vitamina B6 care regleaza nivelul de glicemie in sange si previne aparitia unei stari de proasta dispozitie.
Reduce riscul de hipertensiune si accident vascular cerebral
Bananele contin o cantitate importanta de potasiu si au un aport redus de sodiu, ceea ce reprezina un excelent adjuvant in reglarea presiunii arteriale. Acestea au un efect benefic si pentru sistemul cardio-respirator, avand in vedere ca reduc riscul instalarii hipertensiunii arteriale si a producerii unui accident vascular cerebral.
Previn si trateaza anemia
Datorita aportului bogat de fier, bananele stimuleaza productia de hemoglobila in sange si contribuie la tratarea anemiei. Bananele sunt o sursa buna de nutrienti, inclusiv fier, care este important pentru producerea de celule rosii din sange. Prin urmare, consumul de banane poate ajuta la prevenirea si tratamentul anemiei, o afectiune caracterizata prin niveluri scazute de hemoglobina sau celule rosii din sange.
Imbunatatesc randamentul cerebral
Este dovedit faptul ca cei care consuma banane la micul dejun, in pauzele de la cursuri si la pranz, isi pot imbunatati radical randamentul cerebral. Rezultatele obtinute au demonstrat ca potasiul din banane ii ajuta sa se concentreze mai bine si sa retina mai usor informatiile.
Trateaza mahmureala
Consumul unui milkshake din banane, lapte si o lingurita de miere este extrem de eficient pentru inlaturarea starilor de mahmureala. Acestea au efect calmant asupra stomacului si regleaza nivelul glicemiei in sange.
Amelioreaza simptomele arsurilor gastrice
Bananele actioneaza ca un medicament antiacid pentru organism, de aceea se recomanda a fi consumate de catre persoanele care sufera de hiperaciditate gastrica.
Calmeaza intepaturile de insecte
Partea interioara a cojii de banane aplicata pe locul afectat reprezinta un remediu natural eficient pentru tratarea intepaturilor de insecte, pentru ca reduce imediat umflatura si calmeaza iritatia.
Combat greturile matinale in sarcina
Daca femeile insarcinate consuma banane intre mese acestea previn aparitia starilor de rau in primul trimestru de sarcina. Acest lucru se explica prin faptul ca bananele ajuta la mentinerea unui nivel optim de glicemie astfel ca previn aparitia starilor de greata dimineata.
Echilibreaza sistemul nervos
Complexul de vitamine B care se regaseste in aceste fructe exotice ajuta la calmarea sistemului nervos.Bananele reprezinta un inlocuitor excelent al gustarilor nesanatoase, fapt de care unii profita din plin atunci cand nivelul de glicemie le scade din cauza stresului cotidian.
Controleaza ulcerul gastric
Bananele au o textura usoara si un efect calmant asupra sistemului digestiv. Acestea sunt indicate a fi consumate in ulcerul gastric, imbunatatind radical simptomele. In plus, bananele neutralizeaza hiperaciditatea gastrica si reduc iritatiile de la nivelul membranei stomacale.
Regleaza temperatura corporala
Bananele sunt fructe racaoritoare avand in vedere ca reduc temperatura ridicata a corpului. Studiile arata ca daca femeile insarcinate consuma in mod regulat banane se asigura ca bebelusul se va naste cu o temperatura a corpului optima.
Previn aparitia mai multor boli
Consumul de banane poate preveni aparitia nenumaratelor boli precum: cancerul renal, degenerarea maculara si bolile osoase, avand in vedere ca faciliteaza absorbtia calciului in sange.
Legatura dintre aminoacizi si banane. Ce aminoacizi gasim in acest fruct
Corpul uman este un organism extrem de complex atunci cand vorbim de reactiile biochimice la nivel celular sau de procesele metabolice pe care le foloseste in timpul unui ciclu de viata. Organismul uman este o ,,uzina,, care e construita ca sa foloseasca proteine pentru a genera energie, dar carbohidratii si grasimile nu pot fi transformate in proteine. De aceea, in special la copii, cantitatea si compozitia proteinelor - aminoacizii care stau la baza - sunt de cea mai mare importanta pentru dezvoltarea corecta si sanatoasa.
Cercetarile au aratat ca la o ratie de aproximativ 2500 de calorii pe zi, doar 80% din necesarul de nutrienti este asigurat, iar femeile, in general, consuma zilnic sub 2000 kcal, motiv pentru care se confrunta mai des cu carente de vitamine si minerale decat barbatii. Studiile au explicat ca situatia devine mai alarmanta in cazul persoanelor care se supun dietelor de slabit. Practic aminoacizii au un rol vital in stimularea proceselor necesare supravietuirii.
L-tirozina este o forma aminoacidului tirozina. Este un aminoacid neesential, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa-l iei din alimente. Organismul il produce, folosind un alt aminoacid, fenilalanina. Este posibil sa vedeti tirozina comercializata sub forma de supliment cu sau fara „L”. Tirozina se afla in toate tesuturile corpului uman si in majoritatea fluidelor sale. Ajuta organismul sa construiasca proteine in corp si sa produca enzime, hormoni tiroidieni si melanina.
Contraindicatii si precautii
Specialistii nu recomanda consumul des de banane de catre persoanele care sufera de diabet zaharat de tipul 2. Acestea contin o cantitate mare de amidon si zaharuri dar au indicele glicemic redus, astfel ca nu ridica foarte mult glicemia. Totusi, in cazurile in care glicemia se tine mai greu sub control, nu se recomanda consumul frecvent. Diabeticii trebuie sa evite consumul unei cantitati mari de banane iar atunci cand le consuma sa nu fie foarte bine coapte. Acestia trebuie sa solicite parerea medicul diabetolog inainte de a le introduce in alimentatie.
Unele studii subliniaza faptul ca ar putea sa existe o legatura intre consumul de banane si riscul crescut de constipatie, in timp ce altele arata faptul ca in anumite situatii ar putea avea efect invers, favorizand diareea. Cu toate acestea, consumul moderat sau limitat al bananelor nu duce la efecte adverse grave.