Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cancerul ganglionilor limfatici: De ce apare, simptome, cum se poate preveni

Cancerul ganglionilor limfatici: De ce apare, simptome, cum se poate preveni

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 19 august 2024 Ultima actualizare: 19 august 2024

Limfomul Hodgkin este un cancer al ganglionilor limfatici. Sistemul limfatic este o retea de organe, ganglioni limfatici, canale si vase de sange care produc si transporta limfa din tesuturi in fluxul sanguin, fiind astfel o parte esentiala a sistemului imunitar al organismului. Celulele maligne responsabile de boala sunt numite celule Reed Sternberg, care sunt limfocite B.

Cu toate acestea, daca ne uitam la nodul limfatic al unui pacient cu limfom Hodgkin sub microscop, vom vedea ca celulele Reed Sternberg reprezinta doar o mica parte din celulele care ocupa ganglionul, undeva sub 5% dintre acestea. Restul ganglionului este ocupat de asa-numitul "infiltrat inflamator" format in principal din limfocite T si alte celule. Desi limfomul Hodgkin este o boala a ganglionilor limfatici si acestia sunt principalele afectate, cel putin, in teorie, toate acele zone ale corpului nostru care contin tesut limfoid pot fi afectate in aceasta boala (ficat, splina, maduva osoasa, amigdale). Cu toate acestea, aceasta implicare este rara, cel putin in momentul diagnosticului bolii.

Cum apare limfomul Hodgkin?

Sistemul limfatic este compus in principal din celule numite limfocite, un tip de celule albe din sange. Exista 2 tipuri principale de limfocite:

  • Limfocitele B (celulele B):  Celulele B produc proteine numite anticorpi pentru a ajuta la protejarea organismului de germeni (bacterii si virusi)
  • Celulele T (celule T):  Exista mai multe tipuri de celule T. Unele celule T ucid germenii sau celulele anormale din organism. Alte celule T stimuleaza sau incetinesc activitatea altor celule ale sistemului imunitar. Asa cum am mentionat anterior, Limfomul Hodgkin incepe de obicei in limfocitele B.

Cate tipuri de cancer ai ganglionilor limfatici exista?

Exista mai multe tipuri de limfom Hodgkin. Tipurile se bazeaza pe caracteristicile celulelor implicate in boala si comportamentul lor. Cunoasterea tipului de limfom pe care il aveti va permite sa determinati optiunile de tratament.

Limfom Hodgkin de tip nodul

Majoritatea limfoamelor Hodgkin apartin tipului clasic (aproximativ 95% din cazuri), care se caracterizeaza prin prezenta in nodulul limfatic a celulelor gigant cu doua nuclee celulare -numite celule Reed-Sternberg. Limfomul Hodgkin este impartit in 4 subtipuri, in functie de celulele care il insotesc.

Limfom Hodgkin cu scleroza nodulara

Este cel mai frecvent tip in tarile dezvoltate (7 din 10 cazuri), aparand mai des la adolescenti si adulti tineri, desi poate aparea la orice varsta. De obicei, incepe in ganglionii limfatici ai gatului sau pieptului.

Limfom Hodgkin cu celularitate mixta

Este al doilea cel mai frecvent tip (in aproape 4 din 10 de cazuri) si se observa in principal la persoanele cu HIV. De asemenea, afecteaza copiii sau persoanele in varsta. Desi poate aparea in orice ganglion, apare de obicei in jumatatea superioara a corpului.

Limfom Hodgkin bogat in limfocite sau predominant in limfocite

Nu este foarte frecvent si, de asemenea, apare de obicei in jumatatea superioara a corpului.

Limfom Hodgkin cu depletie limfocitara (reducere)

Este mai rar si afecteaza de obicei persoanele cu HIV sau cele in varsta. Este mai agresiv decat cele anterioare si poate afecta ganglionii abdomenului, splinei, ficatului si maduvei osoase.

Limfom Hodgkin cu predominanta limfocitara modulara

Este rar si se comporta mai putin agresiv decat tipul clasic. De fapt, pacientul poate trai mai multi ani cu boala, fara ca afectiunea sa fie un pericol pentru viata. Acest tip raspunde foarte bine la tratamente, chiar daca exista recidiva cativa ani mai tarziu. Celulele sale caracteristice sunt numite "popcorn" din cauza aspectului nucleului sau. De obicei, limfomul cu predominanta limfocitara modulara provine din ganglionii limfatici ai gatului si axilei. Poate aparea la toate varstele.

Debutul si raspandirea limfomului Hodgkin

Tesutul limfatic se gaseste in multe parti ale corpului, astfel incat limfomul Hodgkin poate proveni din aproape toate partile corpului. Principalele locatii ale tesutului limfatic sunt:

  • Ganglionii limfatici:  Ganglionii limfatici sunt grupuri de limfocite si alte celule ale sistemului imunitar, fiind conectati unul la celalalt printr-un sistem de vase limfatice.
  • Vasele limfatice:  O retea de tuburi mici (la fel ca vasele de sange) care se conecteaza la ganglionii limfatici si transporta celulele imune intr-un lichid clar numit limfa.
  • Splina:  Splina este un organ sub coastele inferioare de pe partea stanga si face parte din sistemul imunitar, producand limfocite si alte celule ale acestui sistem. De asemenea, splina stocheaza celule sanguine sanatoase si serveste ca un filtru pentru a elimina celulele sanguine deteriorate, bacteriile si deseurile celulare.
  • Maduva osoasa:  Maduva osoasa este tesutul spongios, lichid, gasit in interiorul anumitor oase. Celulele sanguine noi (inclusiv unele limfocite) sunt produse in maduva osoasa.
  • Timus: Timusul este un organ mic in spatele partii superioare a osului si in fata inimii. Acest organ este important pentru dezvoltarea celulelor T.
  • Adenoizii si amigdalele: Acestea sunt clustere de tesut limfatic in partea din spate a gatului. Ambele ajuta la producerea anticorpilor impotriva germenilor care sunt inhalati sau inghititi.
  • Tractul digestiv: Stomacul, intestinele, precum si multe alte organe, contin, de asemenea, tesut limfatic.

Desi limfomul Hodgkin poate incepe oriunde, cel mai adesea provine din ganglionii limfatici din partea superioara a corpului. Cele mai frecvente locatii sunt pieptul, gatul sau sub brate. Cel mai adesea, limfomul Hodgkin se raspandeste prin vasele limfatice de la ganglioni la ganglioni. Rareori, in timpul stadiului avansat al bolii, poate invada fluxul sanguin si se poate raspandi in alte parti ale corpului, cum ar fi ficatul, plamanii si / sau maduva osoasa.

Cauza limfomului Hodgkin nu este cunoscuta. In principiu, nu este o boala infectioasa si nu exista factori de mediu care sa fie in mod clar legati de dezvoltarea sa si desi, in unele cazuri, poate fi detectata prezenta virusului Epstein Bar; in prezent, nu se stie care este relatia cauzala dintre virus si dezvoltarea bolii. Afectiunea este mai frecventa in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 35 de ani si intre 50 si 70 de ani. De asemenea, Persoanele infectate cu HIV sunt expuse unui risc mai mare decat populatia generala. Totodata, conform studiilor, riscul de aparitie a limfomului Hodgkin este mai mare in cazul barbatilor. Istoricul familial este un alt factor ce poate determina instalarea bolii.

Simptome ale limfomului Hodgkin

De obicei, primul semn al limfomului Hodgkin este o inflamatie a ganglionilor limfatici care apare fara o cauza cunoscuta. Boala se poate raspandi la ganglionii limfatici din apropiere. Se poate raspandi mai tarziu in splina, ficat, maduva osoasa sau alte organe. Simptomele pot include oricare dintre urmatoarele:

  • Ganglionii limfatici umflati, nedurerosi in gat, axila sau in zona inghinala
  • Febra fara un motiv cunoscut
  • Transpiratii nocturne intense (transpiratie abundenta in timpul somnului)
  • Pierderea in greutate fara o cauza aparenta in ultimele 6 luni
  • Mancarimi ale pielii, in special dupa baie sau consum de alcool
  • Oboseala
  • Frisoane
  • Transpiratii reci abundente
  • Pierderea apetitului
  • Pierdere in greutate inexplicabila
  • Tuse, dureri in piept sau probleme de respiratie daca exista inflamatie a ganglionilor limfatici in piept
  • Durere sau senzatie de plin sub coaste din cauza inflamatiei ficatului sau splinei
  • Piele rosie si calda

Simptomele cauzate de limfomul Hodgkin pot aparea, de asemenea, cu alte conditii. Prin urmare, este important ca pacientii sa discute cu medicul pentru a afla semnificatia simptomelor, intrucat semnele afectiunii se pot confunda cu alte boli.

Cum este diagnosticat limfomul Hodgkin?

Pentru a afla daca un pacient are limfom Hodgkin, medicul va fi informat asupra simptomelor.  Aceasta include verificarea semnelor de boala, cum ar fi noduli sau orice altceva care pare neobisnuit. Se mai pot face analize precum:

  • Rata de sedimentare a eritrocitelor
  • Teste de sange pentru a exclude alte afectiuni medicale
  • Teste imagistice, cum ar fi tomografia computerizata (Scanarea CT a pieptului, abdomenului si pelvisului)
  • Hemoleucograma completa pentru anemie și leucocite
  •  Biopsie a ganglionilor limfatici
  • Teste de chimie a sangelui, cum ar fi testele hepatice, testele functiei renale

Daca testele confirma faptul ca pacientul are limfom Hodgkin, se vor face investigatii suplimentare pentru a vedea cat de mult s-a raspandit cancerul, iar acest lucru ajuta medicul pentru a concepe un plan de tratament eficient, precum si la monitorizarea afectiunii.  Tratamentele pentru limfomul Hodgkin includ:

  • Chimioterapie
  • Radioterapie
  • Imunoterapia pentru cancer