Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Inflamatia ganglionilor limfatici: De ce apare, simptome, optiuni de tratament

Inflamatia ganglionilor limfatici: De ce apare, simptome, optiuni de tratament

Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 19 august 2024 Ultima actualizare: 19 august 2024

Limfadenita este o afectiune caracterizata prin inflamatia ganglionilor limfatici. Ganglionii limfatici sunt structuri mici, de forma ovala, prezente in tot corpul, care fac parte din sistemul limfatic. Acestia au rolul de a filtra limfa, care este un lichid care contine celule imune si alte substante importante pentru functionarea sistemului imunitar. Inflamatia ganglionilor limfatici poate aparea ca raspuns la o infectie sau la alte tipuri de iritatii sau probleme de sanatate. Ganglionii limfatici devin mariti, sensibili si pot fi durerosi la atingere cand se inflameaza. Limfadenita poate afecta oricare parte a corpului, dar este mai frecvent intalnita in zona gatului, a axilelor sau a inghinalului.

Ce sunt si unde gasim ganglionii limfatici

Ganglionii limfatici sunt componente importante ale sistemului limfatic, care face parte din sistemul imunitar al corpului. Acesti ganglioni au mai multe functii esentiale in ceea ce priveste apararea organismului impotriva infectiilor si a altor agenti patogeni. Sunt dispersati in intregul corp, in special in apropierea cailor limfatice si in jurul unor organe importante, cum ar fi gatul, axilele, zona inghinala, sub maxilar sau in zona abdominala. Ganglionii limfatici actioneaza ca filtre care curata limfa (lichidul limfatic) de bacterii, virusi, celule tumorale si alte particule straine sau nocive. Ei ajuta la prevenirea raspandirii acestor agenti in organism. Contin celule imune, cum ar fi limfocitele, care sunt responsabile de recunoasterea si combaterea infectiilor. Aceste celule se dezvolta si se inmultesc in ganglioni.

Atunci cand sistemul imunitar detecteaza o infectie sau o alta amenintare pentru organism, ganglionii limfatici pot creste in dimensiuni si pot deveni inflamati. Aceasta este o reactie a sistemului imunitar in incercarea de a neutraliza agentii patogeni. Ganglionii limfatici fac parte dintr-un sistem extins numit sistem limfatic. Aceasta retea de vase limfatice si ganglioni transporta limfa si contribuie la circulatia si filtrarea acesteia. In plus, ganglionii limfatici pot fi utilizati pentru diagnosticarea si monitorizarea unor afectiuni. De exemplu, in cazul cancerului, marirea sau inflamarea ganglionilor limfatici poate indica raspandirea celulelor canceroase. Principalele cauze ale limfadenitei sau inflamatie a ganglionilor:

 

Infectii bacteriene

Cele mai frecvente cauze ale inflamatiei ganglionilor limfatici sunt infectiile bacteriene. Acestea pot include:

  • Infectii ale gatului, cum ar fi amigdalite sau faringite.
  • Infectii ale pielii, precum abcese, furuncule sau celulita.
  • Infectii ale tractului respirator, cum ar fi sinuzite, bronsite sau pneumonii.
  • Infectii ale urechilor sau ale danturii.
  • Infectii virale (Raceala comuna si gripa,  Mononucleoza infectioasa (cauzata de virusul Epstein-Barr), Citomegalovirus)
  • Infectii virale ale pielii, cum ar fi herpesul.

Instalarea unor boli proliferative

  • Neuroblastom
  • Limfom Hodgkin si limfom non-Hodgkin)
  • Leucemii acute
  • Histiocitoze
  • Boala Niemann-Pick
  • Boala Gaucher

Alte cauze pentru inflamarea ganglionilor

  • Stari de hipersensibilitate si boli autoimune
  • Reactii la anumite medicamente
  • Lupus eritematos sistemic
  • Artrita reumatoida juvenila
  • Boala serica
  • Infectii fungice sau parazitare
  • Infectiile cauzate de ciuperci (fungi) sau de paraziti pot declansa inflamatia ganglionilor limfatici

Simptome ale bolii. Cum le recunosti

Limfadenopatia poate genera diferite manifestari, printre care si urmatoarele:

Marirea in dimensiuni a ganglionilor

Ganglionii limfatici afectati pot deveni mai mariti si pot fi observati si palpati (simtiti la atingere) sub piele. Aceasta marire poate fi usoara sau semnificativa, in functie de gravitatea inflamatiei.

Durere sau sensibilitate

Ganglionii inflamati pot fi sensibili sau durerosi la atingere sau chiar in repaus, in functie de cauza inflamatiei.

Rigiditate sau restrictii in miscare

In cazurile severe sau cand ganglionii inflamati sunt localizati in apropierea articulatiilor sau muschilor, pot aparea senzatii de rigiditate sau restrictii in miscare in zona afectata.

Eritem (roseata) sau caldura

Ganglionii inflamati pot prezenta eritem (roseata) in jurul lor sau pot fi resimtiti ca fiind mai calzi la atingere decat restul pielii. Daca inflamatia este localizata intr-o anumita zona a corpului (cum ar fi gatul, axilele sau inghinalul), poti observa simptome specifice in acea zona, cum ar fi durere la inghitire sau umflarea axilelor sau a inghinalului.

Febra

In cazurile de infectii severe care determina inflamarea ganglionilor limfatici, pot aparea simptome sistemice, cum ar fi febra, oboseala sau slabiciunea.

Sensibilitate la presiune

Ganglionii inflamati pot fi sensibili la orice presiune, cum ar fi strangerea unei curele sau purtarea unui sutien in cazul ganglionilor axilari inflamati. 

Cum se diagnosticheaza aceasta problema sistemica

Diagnosticul limfadenitei implica o evaluare medicala atenta, care poate include istoricul medical al pacientului, examinarea fizica, investigatii de laborator si, in unele cazuri, imagistica medicala. Uneori, analizele de sange pot ajuta la identificarea cauzei infectioase a limfadenitei. Acestea pot include hemoleucograma (numarul de celule sanguine), masurarea nivelului de inflamatie (markeri inflamatori) si alte teste specifice in functie de simptome. Daca exista suspiciunea unei infectii bacteriene, o cultura de sange poate ajuta la identificarea agentului patogen responsabil si la determinarea antibioticului potrivit pentru tratament.

In cazuri mai complexe sau atunci cand se suspecteaza afectiuni mai grave, medicul poate recomanda un examen citologic (analizarea celulelor prelevate din ganglionii limfatici) sau chiar o biopsie a ganglionilor afectati pentru a identifica cauza subiacenta. In anumite situatii, imagistica medicala, cum ar fi ecografia, tomografia computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica poate fi folosita pentru a evalua dimensiunea, forma si localizarea ganglionilor inflamati sau pentru a cauta eventuale complicatii.

Optiuni terapeutice pentru a stopa inflamatia ganglionilor limfatici

Tratamentul va depinde de cauza ce a produs inflamatia ganglionilor limfatici. De exemplu, daca limfadenita este cauzata de o infectie bacteriana, medicul poate prescrie antibiotice adecvate pentru a trata infectia. Este esential sa respecti intocmai indicatiile medicului cu privire la dozare si durata tratamentului. In cazul infectiilor virale, cum ar fi raceala comuna sau gripa, limfadenita este de obicei rezultatul raspunsului imunitar al organismului la infectie. Tratamentul vizeaza in principal gestionarea simptomelor. Repausul, hidratarea si medicamentele pentru reducerea febrei si ameliorarea disconfortului pot fi recomandate.

Daca inflamatia ganglionilor limfatici este rezultatul unei reactii alergice, identificarea si evitarea alergenului este primordiala. In anumite cazuri, medicul poate prescrie antihistaminice sau alte medicamente pentru a controla reactia alergica. Atunci cand limfadenita este asociata cu o boala autoimuna, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoida, tratamentul se va concentra pe controlul bolii de baza, adesea cu ajutorul medicamentelor imunosupresoare sau antiinflamatoare. In unele cazuri, poate fi necesara drenarea purulenta sau chirurgicala a abceselor daca acestea sunt prezente in sau in jurul ganglionilor inflamati.

 

Bibliografie:

Labarca G, et al. Bronchoscopic lung volume reduction with endobronchial Zephyr Valves for severe emphysema: A systematic review and meta-analysis. Respiration. 2019; 

Breo Ellipta (prescribing information). GlaxoSmithKline; 2019. https://www.mybreo.com/copd/index.html. Accessed May 28, 2019;

Ferri FF. Chronic obstructive pulmonary disease. In: Ferri's Clinical Advisor 2020. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed March 10, 2020;

Qaseem A, Diagnosis and management of stable chronic obstructive pulmonary disease. A clinical practice guideline update from the American College of Physicians, 2 april, 2021; 

Articole similare
Cancerul ganglionilor limfatici: De ce apare, simptome, cum se poate preveni Cancerul ganglionilor limfatici: De ce apare, simptome, cum se poate preveni

Limfomul Hodgkin este un cancer al ganglionilor limfatici. Sistemul limfatic este o retea de organe, ganglioni limfatici, canale si vase de sange care produc si transporta limfa din tesuturi in fluxul sanguin, fiind astfel o parte esentiala a sistemului imunitar al organismului

19 august 2024
Edited 19 august 2024
citește articolul
Ganglionii limfatici: Ce rol au, cu ce afectiuni sunt asociati, cum sa ii protejezi Ganglionii limfatici: Ce rol au, cu ce afectiuni sunt asociati, cum sa ii protejezi

Ganglionii limfatici sunt structuri mici, de forma ovala sau rotunda, care fac parte din sistemul limfatic al organismului. Acestea sunt prezente in intregul corp si fac parte din reteaua de vase limfatice care transporta limfa - un fluid limfatic incolor care contine limfocite, celule albe din sange si alte substante necesare pentru sistemul imunitar.

19 martie 2024
Edited 20 martie 2024
citește articolul
Ovarele polichistice: De ce apare boala si cum afecteaza ea sanatatea femeilor  Ovarele polichistice: De ce apare boala si cum afecteaza ea sanatatea femeilor

Sindromul ovarului polichistic (SOP) este un dezechilibru hormonal care poate afecta ovulatia. Poate provoca probleme cu menstruatia si poate face mai dificila sarcina. Sindromul ovarului polichistic poate provoca, de asemenea, alte simptome, cum ar fi cresterea in greutate, acneea sau cresterea parului pe fata sau pe corp. Daca este lasat netratat, poate duce in cele din urma la probleme grave de sanatate, cum ar fi diabetul si bolile de inima. In sindromul ovarului polichistic, chisturile se formeaza in ovare. Chistul este o structura in forma de sac in organism, care este, de obicei, umplut cu lichid.

26 mai 2023
Edited 26 iunie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina