Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Care sunt beneficiile mersului pe jos pentru sanatate

Care sunt beneficiile mersului pe jos pentru sanatate

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 13 martie 2023

Mersul pe jos este o activitate fizica ce ofera o multime de beneficii pentru sanatate. Doar 30 de minute de miscare zilnica va ajuta sa aveti o viata sanatoasa, atat din punct de vedere fizic cat si psihic. Mersul pe jos este o forma excelenta de activitate fizica pentru toate varstele si nivelurile de conditie fizica. Este o activitate relativ usoara si nu necesita nicio echipament special sau abilitati tehnice, iar poate fi efectuata oriunde si oricand. Poate fi inclus intr-un stil de viata activ si sanatos, impreuna cu o dieta echilibrata si alte forme de activitate fizica. In plus, mersul pe jos poate fi o modalitate excelenta de a socializa, de a explora zone noi si de a lua o pauza de la rutina zilnica.

In functie de intensitatea si durata mersului pe jos, acesta poate avea diferite beneficii pentru sanatate. De exemplu, un mers rapid de cel putin 30 de minute pe zi poate ajuta la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare, in timp ce un mers mai lent si mai relaxat poate ajuta la reducerea stresului si a tensiunii arteriale.

Caracteristici generale ale mersului pe jos

Mersul pe jos este o activitate fizica cu impact redus, care merita sa fie introdusa cu usurinta in rutina de zi cu zi. Acesta poate fi facut in orice moment al zilei si in ritmul ales care ii convine cel mai mult fiecaruia. In plus, este o activitate care nu necesita echipament sofisticat sau antrenament special. Plimbarile in parc reprezinta un motiv in plus pentru a iesi afara si a va bucura de aerul proaspat si curat. Oferiti-va luxul de a va plimba o jumatate de ora pe zi si cu siguranta veti observa diferenta.

Organizati-va in asa fel treburile zilnice pentru a va rezerva o mica parte de timp pentru miscare. Iesiti la plimbare cu prietenii sau familia pentru a va tine companie. In acest fel, va veti simti motivat si determinat sa va continuati planul pe mai departe. In plus, va veti sustine unii pe altii facand schimb de idei si motivandu-va reciproc.

Pe langa motivatie si responsabilitate, mersul pe jos va ajuta sa ardeti mai multe calorii, va stimuleaza metabolismul si va ofera o stare foarte buna de spirit. In zilele insorite nu uitati sa va protejati de soare cu o palarie si sa aveti la voi o sticla de apa pentru hidratare. Mersul pe jos va ajuta sa traiti o viata mai frumoasa si mai sanatoasa. Atat copiii, cat si adultii si varstnicii vor beneficia de multiple beneficii asupra sanatatii fizice si psihice. 

Atunci cand mergeti pe jos, va folositi de propria greutate corporala. Cu cat mergi mai repede, mai mult si mai des, cu atat beneficiile sunt mai mari. Pentru a beneficia de o stare de sanatate echilibrata, trebuie sa tineti cont de faptul ca avantajele mersului pe jos depind de mai multi factori, precum: viteza de mers pe jos; distanta parcursa; tipul de teren si greutatea corporala.

Beneficiile mersului pe jos

Iata care sunt beneficiile de care va puteti bucura daca faceti miscare in fiecare zi, cel putin o jumatate de ora:

mentinerea unei greutati optime;
prevenirea unor afectiuni, cum ar fi bolile de inima, accidentele vasculare cerebrale, hipertensiune arteriala, cancer si diabet
imbunatatirea sanatatii cardiovasculare;
intarirea oaselor si a muschilor;
imbunatatirea rezistentei musculare;
cresterea nivelului de energie;
imbunatatirea starii de spirit;
imbunatatirea memoriei si a somnului;
mentinerea echilibrului si a coordonarii corpului;
intarirea sistemului imunitar;
reducerea riscului de a dezvolta raceala sau gripa;
gestionarea optima a functiilor organismului
reducerea grasimii corporale;
scaderea glicemiei;
cresterea fluxului de oxigen in corp, cortizol si adrenalina
cresterea stimei de sine si reducerea simptomelor de izolare sociala;
reducerea anxietatii si a depresiei;
stimularea gandirii creative.

Cum sa integrezi mersul pe jos intr-o rutina zilnica?

Pentru a obtine beneficii reale pentru sanatate, incearca sa mergi in ritm moderat pentru cel putin o jumatate de ora, timp de cateva zile pe saptamana. Poti face sesiuni regulate de 10 minute de trei ori pe zi pentru a construi treptat o rutina zilnica. In zilele in care vremea nu-ti permite sa mergi pe jos la plimbare poti sa faci alte activitati care inlocuiesc cu succes acest tip de miscare:

mergi pe scari in loc de lift;
coboara din mijloacele de transport cu o statie mai inainte;
mergi pe jos la magazinele din apropiere.

Sugestii pentru a va bucura din plin de aceasta forma placuta de activitate fizica:

variaza locurile in care te plimbi;
plimba animalul de companie;
mergi pe jos cu prietenii;
exploreaza ce se intampla in jurul tau, observa cerul, oamenii, sunetele;
asculta muzica in timp ce mergi.

Transformarea mersului normal intr-un pas de fitness necesita o postura buna si miscari coordonate. Iata cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont:

capul sa fie sus si orientat in fata;
gatul, umerii si spatele sa fie relaxate;
sa iti balansezi bratele liber cu o usoara indoire de coate
incordeaza muschii stomacului si tine spatele drept.

Cum sa iti planifici mersul pe jos?

Iata cativa pasi decisivi pe care trebuie sa-i ai in vedere:

alege echipamentul potrivit si pantofi adecvati cu talpa care poate amortiza pasii si absorbi socurile.
poarta haine confortabile. Pe timp de noapte trebuie sa ai o vesta cu banda reflectorizanta pentru vizibilitate iar pe timpul zilei ochelari de soare
masoara-ti progresul – foloseste o aplicatie care te ajuta sa-ti urmaresti timpul, distanta, ritmul cardiac si caloriile.
alege traseul cu atentie. Daca vremea este nefavorabila ia in considerare mersul pe jos intr-un mall.
respecta timpii de incalzire si de relaxare. Mergi incet primele minute pentru a-ti incalzi muschii si a pregati corpul pentru exercitii fizice.
stabileste-ti obiective realiste. Planifica cel putin 30 de minute de activitate fizica pe zi.

Daca aveti probleme de sanatate, adresati-va medicului si urmati indicatiile acestuia inainte de a incepe un program de miscare intensa. Mersul pe jos regulat aduce numeroase beneficii sanatatii fizice si mintale a oamenilor de toate varstele. Aceasta practica zilnica va schimba radical starea de spirit si imbunatateste metabolismul. 

Cu ce probleme de sanatate te poti confrunta daca porti incaltamintea nepotrivita atunci cand mergi pe jos

Bataturile (clavus - in termeni medicali) sunt ingrosari dureroase ale pielii, care apar ca urmare a suprasolicitarii mecanice. In general, apar ca o reactie a pielii la presiunea pusa asupra unor puncte ale piciorului sau mainii. Acestea se localizeaza pe zona plantara (picioare), pe palme, coate, genunchi si degete.

Deoarece este mai usor sa prevenim, decat sa tratam, exista unele reguli pe care le putem urma. De exemplu, daca bataturile au aparut datorita unei perechi incomode de incaltaminte, atunci este necesar sa adoptam un tip de pantof comod piciorului nostru. In cazul persoanelor care sufera de obezitate sau inceput de obezitate, este necesara normalizarea greutatii pentru a reduce semnificativ presiunea exercitata asupra picioarelor din timpul mersului. Echilibrarea timpului petrecut in picioare, cu timpul petrecut in mers, este o alta metoda benefica.

In cazurile in care este posibila aceasta preventie, persoanele pot evita meseriile ce impun mersul pe distante lungi sau statul in picioare pe loc pe perioade indelungate. La fel ca si alte zone ale corpului, picioarele trebuie sa fie mentinute curate. In unele cazuri, se poate utiliza si antiperspirante speciale pentru picioare. Totodata, medicul specialist poate prescrie anumite creme pe baza de acid alfa-hidroxi, ce sunt mult mai agresive cu pielea. De asemenea, medicul poate prescrie si triamcinolon intralezional si vitamina A. 

In cazul leziunilor mai profunde, se va apela la laserul cu CO2. Tratamentul chirurgical poate fi utilizat doar in cazurile foarte grave, unde orice alte solutie ar fi inadecvata. Bataturile profunde sau cele aparute in urma unor boli cronice sau deformari ale piciorului, nu pot fi tratate cu ajutorul unei simple creme. In aceste cazuri, chirurgul va realinia tesuturi osoase sau articulatii. 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina