Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cartoful: beneficii pentru organism, reguli de consum

Cartoful: beneficii pentru organism, reguli de consum

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 februarie 2023 Ultima actualizare: 7 februarie 2023

Daca exista un aliment care este simplu de gatit, acesta este cartoful, acesta fiind unul dintre acele ingrediente care pot insoti orice fel de mancare pe care doriti sa o pregatiti, pe langa faptul ca il puteti gati individual sau insotit de alte alimente. In prezent, cartoful este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, pentru pretul sau accesibil, pentru valoarea sa nutritiva ridicata si pentru diferitele posibilitati oferite in combinatii gastronomice, deoarece acestia pot fi consumati prajiti, fierti, la cuptor, copti. 

Proprietatile cartofului

Bogat in vitamine - Cartoful ofera mai multa vitamina C decat alte alimente care o contin. In plus, are vitamina B, care este necesara pentru metabolism, sistemul nervos central si formarea de celule rosii din sange. Consumul de cartofi poate contribui, de asemenea, la reducerea stresului, la un somn mai bun si la o mai buna functionare a creierului.

Sursa de carbohidrati - Carbohidratii furnizeaza energie organismului, in special sistemului nervos si creierului. Daca nu furnizam carbohidratii necesari organismului, vom consuma prea multe grasimi inutile pentru a obtine energie.

Bogat in fibre - Fibrele sunt foarte importante pentru organism pentru a face ca digestia sa se desfasoare in mod corespunzator. De asemenea, fibrele reduc constipatia.

Contine minerale - Cartoful furnizeaza organismului minerale precum fier, magneziu, fosfor, potasiu sau zinc. Potasiul este un mineral esential, deoarece ajuta organismul sa functioneze corect.

Bun pentru inima - Cartofii contin diverse minerale si compusi de plante care ajuta la reducerea tensiunii arteriale si prevenirea bolilor, cum ar fi hipertensiunea arteriala.

Aliment satios - Satietatea ne ajuta sa controlam greutatea, iar cartoful ne poate ajuta sa obtinem mai repede senzatia de satietate.  

Efecte anti-stres - Celulele sunt reinnoite permitand o stare psihica sanatoasa datorita continutului ridicat de vitamina B6 pe care cartoful il are.

Imbunatateste tranzitul intestinal - Fiind un aliment bogat in fibre, cartoful faciliteaza digestia si tranzitul intestinal.

Amelioreaza problemele gastro-intestinale - Cartofii fierti sau copti sunt eficienti in cazurile de gastrita, stari febrile. Sucul de cartofi crud este, de asemenea, un element medicinal in cazul gastritei acute si a proceselor ulcerului gastroduodenal. Cartoful este, in general, considerat un aliment antiinflamator care poate ameliora disconfortul digestiv asociat cu stresul.

Controleaza colesterolul si trigliceridele - Cartofii pot ajuta in scaderea nivelului de colesterol si trigliceride. Important este sa nu fie consumati prajiti pentru a avea aceste beneficii.

Combate oxidarea si previne cancerul  - De zeci de ani s-a presupus ca nici o substanta cu valoare nutritiva sau terapeutica ridicata nu ar trebui sa fie gasita in cartofi. Cu toate acestea, metodele mai moderne de analiza au descoperit multi compusi benefici in cartofi.

In componenta cartofului s-au identificat 60 de substante, inclusiv compusi fenolici similari cu cei prezenti in broccoli, spanac sau varza de Bruxelles, care protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare, respiratorii si a unor tipuri de cancer. Unii dintre acesti compusi au un efect benefic si asupra tensiunii arteriale. In plus, cartoful contine alte substante care colaboreaza cu sistemul imunitar, cum ar fi quercitina, carotenoizii, antocianinele.

Ce afectiuni poate combate cartoful?

Beneficiile cartofului sunt numeroase. Este un aliment bogat in carbohidrati, deci ne ofera multa energie. In plus, 75% din continutul sau este apa si este o sursa excelenta de potasiu. Este, de asemenea, bogat in vitamina C, vitamina B, acid folic si minerale, cum ar fi magneziu si fier. Cartoful este un aliment excelent atunci cand vine vorba de combaterea bolilor cardiovasculare si reducerea tensiunii arteriale. Deoarece este bogat in vitamina B, cartoful ajuta la protejarea arterelor. Vitamina B6 reduce produce implicate in inflamatii.  

Aceasta leguma sustine sanatatea oaselor, intrucat contine substante benefice precum zinc, magneziu, calciu. In plus, zincul si fierul contribuie la producerea de colagen, care este un compus important pentru functionarea optima a oaselor. Cartoful poate, de asemenea, sa combata flatulenta, motiv pentru care acesta se adauga in preparatele pe baza de fasole. Se considera ca salata de cartofi cruzi ar putea ajuta in episoadele de litiaza biliara si hepatica. Vitamina B6 promoveaza, de asemenea, reinnoirea celulelor si promoveaza un sistem nervos sanatos si o buna dispozitie, ceea ce face ca aceasta leguma sa fie un aliment excelent impotriva stresului. Cartoful este bogat in fibre, fiind recomandat pentru problemele de stomac, deoarece lupta impotriva aciditatii. In plus, are un continut ridicat de vitamine si minerale foarte benefice pentru piele.

Amidonul din cartof beneficii

Spre deosebire de alte tipuri de amidon, cel continut de cartof nu se descompune si este complet absorbit in organism. Acest amidon prezent in cartof este legat de o serie de beneficii pentru sanatate, cum ar fi rezistenta redusa la insulina, care in cele din urma mentine zaharul din sange. S-a demonstrat prin cercetari efectuate pe animale faptul ca acest amidon are un rol in rezistenta la insulina.

Amidonul din cartofi este, de asemenea, considerat a ajuta la imbunatatirea sanatatii digestive. Cand ajunge in intestin, acesta ofera nutritie bacteriilor care traiesc in el. Aceste bacterii sunt o parte naturala a sistemului digestiv si au un rol benefic in sanatate. Compusii cartofului sunt capabili sa reduca inflamatia in colon, intarind, de asemenea, apararea colonului si reducand riscul de cancer colorectal la om. De asemenea, exista beneficii si pentru pacientii care sufera de tulburari inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn, colita ulcerativa si diverticulita. Cu toate acestea, toate aceste beneficii au fost testate in eprubete sau studii pe animale.

Cataplasmele cu cartofi sunt utilizate si pentru imbunatatirea aspectului pielii deshidratate, care prezinta, de asemenea, crapaturi. In plus, se pare ca aceasta leguma poate ajuta si in ameliorarea ulcerului varicos. Datorita proprietatilor sale cicatrizante, cataplasmele cu cartof pot ajuta in cazurile de arsura. Conform credintei populare, cataplasmele cu cartof pot ajuta in combaterea durerilor de cap, precum si a celor de gat. Tot conform acestora, cartoful crud aplicat pe tenul gras poate diminua punctele negre. Nicio leguma sau orice alt aliment ce prezinta proprietati benefice sanatatii nu poate inlocui tratamentul prescris de medic, ci se pot folosi ca adjuvante in ameliorarea diferitelor simptome.

Top 10 alimente care sa te ajute la detoxifiere. Cum sa le identifici

O detoxifiere rapida si sanatoasa presupune eliminarea completa din alimentatie a produselor amintite mai sus, inclusiv a sucurilor din comert, si introducerea in meniul zilnic a alimentelor naturale, de preferat fructe, legume si verdeturi de sezon. In categoria alimentelor cu putere mare de detoxifiere se gasesc:

Castravetele. Contine foarte putine calorii si foarte multa apa, peste 97%, si este un aliment alcalin;
Pepenele. Contine peste 92% apa, fibre si glutation, cel mai puternic agent antioxidant şi detoxifiant al organismului;
Lamaia. Contine vitamina C, un puternic antioxidant, si are capacitatea de a dizolva acidul uric si alte saruri toxice, in plus stimuland metabolismul;
Varza. Contine sulf si fibre care favorizeaza digestia si eliminarea toxinelor din organism;
Spanac. Contine un complex puternic de antioxidanti cu rol antiinflamator si alcalinizant. Este numit „matura intestinului”, gratie calitatii sale de a curata sistemul digestiv;
Semintele de psyllium. Printre cele mai bogate alimente in fibre, acestea devin esentiale intr-o cura de detoxifiere. Stimuleaza motilitatea intestinala, combat constipatia, reduc apetitul si favorizeaza senzatia de satietate, in plus, reducand colesterolul, glicemia si trigliceridele;
Semintele de in. Contin o mare cantitate de fibre, regleaza digestia si reduc inflamatia, gratie acizilor grasi esentiali din componenta;
Usturoiul. Contine sulf, un mineral activ in procesul de detoxifiere. In plus are calitati antivirale, antibiotice si antiseptice;
Papadia. In general, toate verdeturile de primavara (stevie, urzici, leurda, untisor) sunt excelente in procesul de detoxifiere, acestea continand clorofila, o substanta care curata sangele de metale grele si toxine si, in plus, il alcalinizeaza. Papadia detoxifiaza ficatul si are rol diuretic si depurativ;
Salata verde. Este satioasa, contine peste 90% apa si are rol sedativ, motiv pentru care este absolut recomandata a se consuma seara in timpul dietelor de detoxifiere si nu numai;

Bibliografie:

Wright, Margaret E.; Chang, Shih-Chen; Schatzkin, Arthur; Albanes, Demetrius; Kipnis, Victor; Mouw, Traci; Hurwitz, Paul; Hollenbeck, Albert; Leitzmann, Michael F. (15 February 2007). "Prospective study of adiposity and weight change in relation to prostate cancer incidence and mortality";
"Defining Adult Overweight and Obesity". Centers for Disease Control and Prevention. 7 June 2021. Archived from the original on 28 September 2021;
"Metabolic syndrome – PubMed Health". Ncbi.nlm.nih.gov. National Center for Biotechnology Information. Archived from the original on 5 February 2011;
Omega-3 fatty acids Archived 9 July 2008 at the Wayback Machine. Umm.edu (5 October 2011);

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina