Invata sa ai grija de ochii tai
Ochii tai se expun zilnic unui volum ridicat de stres din cauza radicalilor liberi, a poluarii, a excesului de praf din atmosfera. Din cauza acestor factori perturbatori, ochii tai resimt si ajung sa manifeste oboseala oculara si dificultati de concentrare.
Pentru a avea grija de sanatatea ochilor tai si pentru a evita expunerea in exces radiatiei uv din atomsfera, ai nevoie de suplimente alimentare antioxidante care sa includa in complexul de multivitamine si cantitati relevante de vitaminele C si vitamina E, vitamina K, vitamina B, vitamina A, Vitamina D, acizi grasi omega 3, dar si substante precum beta caroten, luteina, seleniu si zinc. Aceasta combinatie de vitamine si minerale pentru ochi calmeaza retina, protejeaza structura celulara a ochiului si previne cataracta si orice problema a vederii.
Contrar mitului ca ochelarii de soare se poarta doar vara, acestia trebuie purtati ori de cate ori va simtiti ochii obositi, mai ales daca sunteti la volan pe un drum un Soarele are o lumina puternica. De asemenea, atunci cand ai o dieta focusata pe proteine, nu trebuie sa uiti de vitamine si de minerale.
Ce trebuie sa stii atunci cand cauti suplimente de sanatatea ochilor
Daca anterior am enumerat mai multe vitamine si antioxidanti, e timpul sa aflati informatii relevante despre importanta lor. Practic, atunci cand esti in cautarea unui supliment pentru ochii tai, trebuie sa ai in vedere suplimentele care contin carotenoizi.
Carotenoizii reprezinta o clasa complexa formata din peste 600 de substante, dintre care cele mai cunoscute sunt alfa şi beta carotenul, licopenul, luteina şi zeaxantina. Altfel spus, aceste substante sunt, de fapt, pigmenţii care dau culoare fructelor şi legumelor şi nu pot fi sintetizati de organism fara ajutor suplimentar.
Importanţa betacarotenului se datoreaza faptului ca acest compus este convertit in pro-vitamina A in organism, vitamina care alaturi de vitaminele E şi C, ajuta la mentinerea sistemului imunitar, a vederii si a sanatatii in general. In plus, betacarotenul este deosebit de eficient in protejarea pielii de efectele daunatoare ale radiaţiilor ultraviolete.
Beta Caroten 12000 UI de la Rotta Natura este o sursa naturala de Pro-Vitamina A, recomandata pentru protejarea vederii in cazul expunerii indelungate in fata ecranelor calculatoarelor sau a televizoarelor, dar si pentru protectia impotriva razelor daunatoare ale soarelui.
Beneficii Beta Caroten 12000 UI este un supliment ce ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si a proceselor vederii, mai ales prin ajutorul pe care il ofera impotriva radiatiilor ecranelor. Are efect antioxidant si protejeaza pielea impotriva radiatiilor UV.
Este recomandat in perioadele de lucru intens la calculator sau de vizionare prelungita la televizor, imbunatateste vederea la lumina scazuta si poate ajuta la pastrarea bronzului o perioada indelungata.
De exemplu, luteina este un antioxidant important pentru vedere, ajutand la o mai buna circulatie sanguina la nivelul ochilor si protejandu-i impotriva radiatiilor UV in exces. In organism, cantitatea cea mai mare de luteina se acumuleaza in macula (elementul structural al ochiului responsabil de distingerea culorilor si claritatea imaginii). Altfel spus, carenta de luteina poate afecta functionarea maculei. Datorita puternicului efect antioxidant, luteina incetineste progresia unor boli degenerative ale ochiului si opacifierea cristalinului.
Un produs care contine luteina pentru a te ajuta sa ai o vedere sanatoasa este Vedixin®MAX care contine o cantitate importanta de luteina, 24 mg intr-un singur comprimat.
In plus, Vedixin contine vitamine si minerale cu rol de neutralizare a efectelor radicalilor liberi si care asigura sanatatea ochilor si imbunatatesc vederea nocturna: vitamina B2, vitamina A si zinc.
Ce poti sa faci atunci cand ai sindromul de ochi uscat
Sindromul de ochi uscat este o problema a carei frecventa si incidenta creste de la an la an mai ales in randul tinerilor. Explicatia este simpla. Echipamentele cu touchscreen precum smartphone-uri, tablete, laptop-uri, phablet-uri, notebook-uri, din cauza luminii albastre obosesc cristalinul.
In plus, si conditiile de mediu uscat, birourile care nu sunt oxigenate si aerisite suficient, cantitatea de praf excesiv din zonele urbane aglomerate pot amplifica simptomele de ochi uscati.
De ce avem nevoie de lacrimi?
Lacrimile noastre sunt produse de glandele lacrimale si secretate la suprafata ochiului prin mici ducte (canale). Cand vorbim de lacrimi avem in vedere trei directii:
Exterior: strat lipidic – asigura o suprafata optica neteda si regulata, mentinand stratul apos pe suprafata ochiului. In absenta acestui strat, evaporarea lacrimilor ar creste de 4 ori.
Mijloc: strat apos – format din electroliti, metaboliti, celule epiteliale descuamate, imunoglobuline (anticorpi), lizozim, lactoferina (enzime). Practic vorbim de o zona care reprezinta prima linie de aparare antibacteriana, zona care spala alergenii, praful si corpii straini.
Interior: strat mucos (vascos) – asigura aderenta la suprafata oculara, fiind in contact cu corneea si conjunctiva, pe care le lubrefiaza.
Daca resimti si tu senzatia de ochi uscati, exista produsul Systane Ultra. Picaturile oftalmice lubrifiante Systane Ultra sunt utile in tratarea si ameliorarea simptomelor de ochi uscat.
Lacrimile artificiale ofera protectie extinsa si induc starea de confort la scurt timp dupa utilizare, actionand impotriva problemelor cauzate de factorii de mediu cum ar fi praf, fum, raze UV, caldura uscata (radiator/sauna), aer conditionat, vant etc.
Frecventa scazuta a clipitului, care apare in timpul vizionarii la televizor sau expunerii prelungite la monitorul computerului, si duce la instalarea senzatiei de ochi uscat, este o alta situatie in care sunt utile picaturile Systane Ultra.
Systane Ultra este recomandat pentru ca acest produs calmeaza si umecteaza suprafata ochilor pentru o ameliorare rapida, de lunga durata, a senzatiilor de uscaciune, iritatie, arsura, intepatura, a senzatiei de nisip in ochi sau de corp strain. Datorita efectului sau lubrifiant si de gelificare, se adapteaza pH-ului filmului lacrimal al fiecarui individ si reduce evaporarea excesiva a filmului lacrimal.
Ce nu stii despre ochii tai
Potrivit studiilor, peste 99% din populatia cu varste cuprinse intre 43 si 50 de ani poarta ochelari de citit. Fie ca vorbim de miopie sau hipermetropie, odata cu varsta ne pierdem capacitatea corecta de focalizare a lentilei ochiului (cristalinul) .
Ca idee, cristalinul reprezinta lentila naturala a ochiului, a carei functie este de a se concentra pe obiectul asupra caruia privim. De fiecare data cand iti muti privirea, cristalinul schimba focusul atat de rapid chiar fara ca tu sa-ti dai seama. Compara asta cu lentila foto a oricarui smartphone sau DSLR ca sa intelegi cat de performant e acest mecanism.
Dezvoltarea completa a ochiului are loc pana la implinirea varstei de 7 ani, atunci cand poate fi comparat din punct de vedere fizic cu ochiul adultului. Din acest motiv este foarte important tratamentul sindromului de „ochi lenes” (ambliopie) cat mai devreme cu putinta, deoarece sansele de recuperare in urma tratamentului sunt cu atat mai mari cu cat este diagnosticat mai devreme.
Clipitul este un act reflex involuntar, dar care poate facut si la comanda daca ne dorim. De asemenea, clipitul este foarte important pentru ca ajuta la indepartarea microorganismuelor de pe suprafata ochiului prin formarea filmului lacrimal.
Cand vorbim de cataracta, vorbim practic de o problema care apare din cauza varstei. Putem asemana cataracta cu parul alb: ambele vin, mai devreme sau mai tarziu si sunt inevitabile, din pacate. De regula, cataracta se instaleaza in jurul varstei de 70 de ani iar interventiile pentru corectarea cristalinului au cea mai mare rata de succes daca sunt efectuate in primii 10 ani de la diagnosticare.
Functia vizuala este extrem de importanta pentru ca aduna informatii despre obiectele si imaginile pe care le vezi, transmitandu-le mai departe, prin intermediul nervului optic, catre creier, mai exact in cortexul vizual, acolo unde toate aceste informatii sunt analizate si retrimise catre ochi, astfel incat procesul vizual sa aiba loc. Si asta intr-un timp aproape imposibil de imaginat ca durata.
AnumIte afectiuni oculare, cum ar fi glaucomul dar si probleme de sanatate, precum accidentele vasculare cerebrale, pot duce la dezvoltarea unor unghiuri moarte care se simt in campul vizul,.
Astfel, pacientii se pot confrunta cu pete albe sau negre, asa-numitele unghiuri moarte.
In astfel de situatii, creierul primeste semnale de avertizare si impulsioneaza ochiul care nu este afectat ca trebuie sa preia functiile ochiului bolnav. Vei observa ca daca iti apar pete negre in vedere pe o parte a ochiului, imediat ce clipesti de cateva ori aceasta problema dispare, ca urmare a “umplerii” acelei pete de catre ochiul sanatos.
Ce este Moringa si cum te poate ajuta acest superaliment sa iti imbunatatesti acuitatea vizuala
Moringa, sau sub denumirea sa stiintifica Moringa oleifera, reprezinta o planta cu frunze verzi ce isi are originea in India, insa in prezent se gaseste in regiuni tropicale si subtropicale pe intreg globul. Aceasta planta mai este cunoscuta si sub alte nume, spre exemplu „ arborele miracolului” sau „ arborele de viata”, lucru datorat valorilor sale nutritive si a proprietatilor medicinale. Aceasta planta este apreciata mai ales pentru continutul sau bogat in nutrienti. Frunzele acesteia reprezinta o sursa importanta de vitamine, minerale si proteine. In componenta lor se regaseste o cantitate semnificativa de vitamina C, vitamina A, fier, calciu si potasiu. In afara de acestea, in componenta plantei se mai gasesc si antioxidanti si substante cu proprietati antiinflamatorii.
Moringa este utilizata in diverse scopuri. Frunzele acesteia pot fi consumate proaspete sau uscate si folosite in alimentatie sub forma de pulbere, supliment alimentar sau ceai. Semintele de moringa pot fi presate cu scopul de a obtine uleiul de moringa, un ulei ce este bogat in acizi grasi sanatosi. Planta prezinta multiple beneficii potentiale pentru sanatate. Aceasta poate sustine sistemul imunitar, poate contribui la reducerea inflamatiilor, poate imbunatati digestia si poate ajuta la mentinerea nivelului normal de zahar in sange. In egala masura, moringa prezinta un potential antioxidant si poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
Bibliografie:
Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, et al. Herbs and spices in the treatment of functional gastrointestinal disorders: a review of clinical trials. Nutrients. 2018;
Long V. Aloe vera in dermatology—the plant of immortality. JAMA Dermatology. 2016;
https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022;