Catina: proprietati, beneficii pentru sanatate si imunitate

Catina: proprietati, beneficii pentru sanatate si imunitate

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 31 ianuarie 2022 Ultima actualizare: 27 octombrie 2023

Desi catina este cunoscuta de mii de ani pentru proprietatile sale curative, de curand s-a descoperit faptul ca fructele de catina sunt bogate in vitamina C, A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6 si B9), dar si vitaminele E, K, P si F. De asemenea, catina contine si microelemente precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, acizi grasi polinesaturati si carotenoide, beta caroten.

Cum reuseste catina sa ajute organismul uman in lupta cu virusii gripali si cum trebuie consumata pentru a maximiza efectele sale benefice asupra imunitatii descopera in materialul urmator.

Ce este catina? Primele utilizari ale catinei

Ce contine catina? Ce boli trateaza siropul de catina?

Ce intrebuintari are catina in fitoterapie? Cum se obtine uleiul de catina?

Beneficii catina cu miere pentru imunitate. Cat timp se ia catina cu miere

Cura cu catina. Ceai de catina beneficii pentru imunitate

Contraindicatii catina. Siropul de catina contraindicatii

Ce este catina? Primele utilizari ale catinei

Daca vrei sa afli ce este catina sau care au fost primele utilizari ale catinei vei descoperi pe parcursul acestui material. Catina este un arbust fructifer ce se regaseste in regiunile muntoase, dar si in zonele de nisip si pietris, cu fructe care isi pastreaza proprietatile chiar daca sunt pastrate in conditii de ger.

La origini, acum 3.000 de ani arbustul fructifer se gasea in zona Asiei Centrale pana sa fie aclimatizat si in Europa dar si pe alte continente. Arbustul ramificat poate creste in inaltime pana la 6 metri, frunzele sunt de culoarea verde cenusie, iar fructele sunt verzi la inceput, iar cand incep sa se coaca devin galben portocaliu.

Fructele de catina sunt bogate in vitamina C, A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6 si B9), dar si vitaminele E, K, P si F. De asemenea, catina contine si microelemente precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, acizi grasi polinesaturati si carotenoide, beta caroten.

Primele utilizari dateaza de pe vremea Chinei imperiale iar medicii stravechi chinezi stiau sa foloseasca catina in diferite retete de ceai.

citeste lucruri pe care nu le stiai despre miere

Ce contine catina? Ce boli trateaza siropul de catina?

Ce contin fructele de catina sau daca trebuie sa fie consumata cruda sau uscata vom descoperi impreuna in acest material. Fructele de catina sunt foarte bogate in vitamina C, de doua ori mai bogate decat macesele si de 10 ori decat citricele. Mai precis, 100 grame de suc din fructe de catina contine undeva intre 400 si 800 mg de vitamina C.

Fructele mai contin vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9, colina, inositol), vitaminele E, K, P si F, celuloza, carotenoide (beta caroten - in concentratie mai mare decat se regaseste in morcovi, xanthophila), microelemente precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe din care se obtine uleiul de catina, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, serotonina, aminoacizi, fitosteroli si enzime.

Catina este foarte versatila si poate fi consumata in mai multe feluri, iar siropul de catina are multiple recomandari pentru sanatate:

Infuzie de catina

Ai nevoie de 2 linguri de fructe zdrobite si de 500 ml de apa clocotita. Se lasa totul la infuzat pentru 10 minute, dupa care se strecoara lichidul si se consuma infuzia de catina pe parcursul zilei.

Decoct de catina

Decoctul se pregateste din fructe uscate si zdrobite. Acestea se fierb timp de 3 minute in 200 ml de apa, dupa care se strecoara lichidul, se adauga o lingurita de miere, daca vrei sa fie mai dulce, apoi se consuma pe parcursul zilei.

Ulei de catina

Se poate pregati prin macerarea fructelor de catina zdrobite, iar pasta obtinuta se amesteca cu ulei de masline si se lasa deoparte timp de 30 de zile. Dupa macerare, amestecul se strecoara printr-un tifon, iar uleiul obtinut se pastreaza in sticle inchise la culoare depozitate la frigider.

Ce intrebuintari are catina in fitoterapie? Cum se obtine uleiul de catina?

Daca vrei sa stii ce intrebuintari are catina, sau cum se foloseste catina in fitoterapie sau cum se obtine uleiul de catina, citeste aceste paragrafe.

Catina ajuta organismul sa se mentina sanatos si puternic si, la nevoie, sa lupte impotriva bolilor. Mai mult, are proprietati antibiotice si combate direct infectiile bacteriene. Totodata, fructele de catina ajuta organismul sa elimine toxinele atat din sistemul digestiv cat si de la nivelul ficatului, contribuind la o mai buna functionare a acestora.

Se stie din antichitate ca catina este plina de antioxidanti puternici ce ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, a substantelor toxice preluate din mediu si previn aparitia celulelor canceroase. In plus, catina este un bun antiinflamator si antibacterian nu doar la nivel intern, fiind des utilizata si in tratarea afectiunilor pielii, ranilor sau arsurilor.

Recent s-a descoperit si faptul ca extractul de catina are un puternic efect cicatrizant, hraneste pielea si o ajuta sa se refaca. Poate fi folosita cu succes ca inlocuitor al lotiunilor sau cremelor calmante de dupa expunerea la soare.

Si nu in ultimul rand, catina este scutul ce apara celulele organismului de tot ce este toxic si nociv si contribuie la mentinerea starii de sanatate a organismului.

Beneficii catina cu miere pentru imunitate. Cat timp se ia catina cu miere

Atunci cand ne gandim la fructele de catina si cautam pe Google expresii precum: catina beneficii, catina cu miere beneficii sau sirop de catina beneficii ne gandim cu siguranta la acele fructe de catina portocalii. Dar putini stiu ca exista in natura si catina alba. Indiferent de culoarea fructelor, e important sa stim cata catina se poate consuma pe zi. Siropul de catina sau acel sirop cu miere si catina sunt bune pentru sanatate dar trebuie sa avem grija la cantitati.

Altfel spus, la intrebarea cat timp se ia catina cu miere, din cauza proprietatilor sale anticoagulante nu trebuie ca o astfel de cura sa depaseasca 30 de zile urmatata de o pauza de doua saptamani.

Atunci cand esti racit, se stie din popor deja despre acele beneficii catina cu miere. Se spune ca o portie de catina cu miere este benefica pentru imunitate. Care e secretul acestei combinatii?

Mierea cu catina are numeroase beneficii pentru organismul uman astfel ca putem enumera urmatoarele:

  • Vitaminizant si energizant - Asigura portia de vitamine si energie pentru intreaga zi.
  • Intareste imunitatea ajutand organismul sa lupte impotriva virozelor avand proprietati antibiotice si antibacteriene. Totodata consumul de miere cu catina in perioada racelii, amelioreaza simtitor efectele neplacute ale acesteia.
  • Detoxifica organismul ajutand organismul sa elimine toxinele atat cele din sistemul digestiv cat si cele de la ficat.
  • Are un puternic efect antioxidant intrucat ajuta la neutralizarea substantelor toxice preluate din mediul exterior.
  • Protejeaza inima - conform unor studii publicate in SUA, s-a demonstrat ca un consum regulat de miere cu catina ajuta in prevenirea aparitiei bililor cardiovasculare.
  • Regleaza activitatea gastro-intestinala datorita vitaminei E si a mineralelor.

Ca orice cura, nu trebuie sa depaseasca 30 de zile si trebuie apoi o pauza de cel putin o saptamana pentru ca altfel stomacul devine prea acid si riscam diaree severa si alte complicatii la nivelul intestinului gros si subtire.

Cura cu catina. Ceai de catina beneficii pentru imunitate

Cand sa treci la cura cu catina sau cand sa incluzi in dieta ta ceaiul de catina vei descoperi in aceste randuri. Practic, cand spui ceai de catina beneficii te gandesti la anumite afectiuni cardiovasculare, fiindca fructele de catina fluidizeaza sangele, faciliteaza circulatia acestuia, reduce nivelul de colesterol si pastreaza arterele curate si sanatoase. Pentru cardiaci este recomandat consumul a una-doua cani pe zi, alaturi de o dieta specifica cardiacilor, echilibrata, hranitoare, dar saraca in sare, grasimi, dulciuri si fainoase.

Specialistii sunt de parere ca tabloul de beneficii este mult mai larg iar raspunsul la intrebarea ce boli trateaza siropul de catina variaza de la caz la caz. De aceea ei recomanda catina si in cazuri de afectiuni gastrice, pentru reducerea disconfortului, mai ales in cazul balonarii si durerilor difuze generate de aceasta sau in cazul afectiunilor hepatice, datorita rolului antiinflamator si de sustinere a regenerarii.

Tot datorita efectului antiinflamator, ceaiul de catina se administreaza pentru durerile articulare, in reumatism sau artroza, dar poate calma si spasmele abdominale sau durerile de cap. Alte afectiuni in care e indicat consumul de ceai de catina in scopuri terapeutice:

  • Artrita
  • Guta
  • Colesterol marit
  • Arsuri gastrice
  • Angina pectorala
  • Tuse
  • Arsuri solare (aplicat sub forma de comprese)
  • Acnee, piele uscata, leziuni cutanate (aplicat sub forma de comprese)

Contraindicatii catina. Siropul de catina contraindicatii

Catina nu este recomandata femeilor insarcinate si persoanelor care sufera de diaree. Daca suferi de anumite boli cronice caracterizate prin multiple restrictii, discuta cu medicul tau inainte de a bea ceai de catina. Intrucat ceaiul de catina ingreuneaza coagularea sangelui, acesta este contraindicat cu cel putin 2 saptamani inainte de o interventie chirurgicala intrucat creste riscul de sangerari abundente.

De asemenea, ceaiul de catina nu trebuie sa fie consumat in timpul administrarii unui tratament anticoagulant. Combinarea catinii cu medicamente sau suplimente care dilueaza sangele ar putea creste riscul de sangerare, aparitia de echimoze si vanatai la lovituri foarte usoare sau chiar din senin. Catina in general poate actiona ca un diluant al sangelui, provocand sangerari.

In plus, siropul de catina contraindicatii nu este recomandat persoanelor cu tensiune scazuta sau care urmeaza deja un tratament anti-hipertensiv. Si asta nu e tot. Inainte cu cel putin doua saptamani de o interventie chirurgicala nu trebuie sa consumati catina, deoarece procesul de coagulare al sangelui poate fi incetinit, astfel crescand riscul de sangerare in timpul operatiei si posoperator. Deoarece favorizeaza aparitia unei sangerari, este contraidicat si persoanelor care iau aspirina sau heparina sau alte anticoagulante.

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.healthline.com/nutrition/sea-buckthorn-oil

https://www.medicalnewstoday.com/articles/sea-buckthorn-oil-benefits

REFERINTE:

Barcelos, R. C. S., et al. (2015). Oral supplementation with fish oil reduces dryness and pruritus in the acetone-induced dry skin rat mode.
Blaner, W. S., et al. (2016). Vitamin A absorption, storage and mobilization.
Cao, C., et al. (2020). Diet and skin aging—from the perspective of food nutrition.
Dermatologists’ top tips for relieving dry skin. (n.d.). https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/dermatologists-tips-relieve-dry-skin
Omega-3 fatty acids: Fact sheet for health professionals. (2020). https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/
Park, K. (2015). Role of micronutrients in skin health and function. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4428712/
Prasanth, M. I., et al. (2019). A review of the role of green tea (Camellia sinensis) in antiphotoaging, stress resistance, neuroprotection, and autophagy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412948/
Selenium: Fact sheet for health professionals. (2020). https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/
Articole similare
Beneficiile pentru organism oferite de portocalele rosii de Sicilia Beneficiile pentru organism oferite de portocalele rosii de Sicilia

Portocalele rosii de Sicilia sunt cunoscute pentru gustul lor dulce si aromat. Acestea sunt cultivate in principal in regiunile de coasta din Sicilia, in special in provincia Catania, care este considerata capitala portocalelor rosii. Acestea sunt, de asemenea, bogate in nutrienti, precum vitamina C, vitamina A, acid folic si potasiu. Acestea sunt benefice pentru sanatatea generala a corpului, intarind sistemul imunitar, ajutand la mentinerea tensiunii arteriale si a nivelului de zahar din sange.

9 august 2024
Edited 9 august 2024
citește articolul
Nasul si afectiunile care pot aparea la nivelul acestuia. La ce trebuie sa fim atenti Nasul si afectiunile care pot aparea la nivelul acestuia. La ce trebuie sa fim atenti

Nasul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului nostru si fara indoiala, orice modificare, obstructie sau disconfort in nas este ceva care ne deranjeaza imediat si produce iritabilitate. Majoritatea afectiunilor implica igiena precara a canalelor nazale unde pot patrunde diferite microorganisme, bacterii sau virusi.

23 iulie 2024
Edited 23 iulie 2024
citește articolul
Plante medicinale: Fructele de dracila, ce beneficii au pentru sanatate Plante medicinale: Fructele de dracila, ce beneficii au pentru sanatate

Frunzele se recolteaza in luna iunie si se usuca la umbra. Scoarta de pe radacina si tulpina se recolteaza in martie-aprilie, care se usuca la soare la temperaturi mari. Fructele se strang in perioada septembrie-noiembrie, cand ajung la la maturitatea deplina. Acestea se usuca artificial la temperaturi de 50-60°.

25 iunie 2024
Edited 25 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate