Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ce este Litiaza renala?

Ce este Litiaza renala?

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 16 decembrie 2019 Ultima actualizare: 11 ianuarie 2023

Litiaza renala are legatura directa cu formarea in timp a calculilor biliari in vezica. In urma unor complicatii si a tratamentului medicamentos, litiaza renala poate creste in intensitate si in caz că nu se intervine chirurgical se formeaza in zona renala corpuri de mici dimensiuni care pot creste de la cativa mm la cativa cm, iar daca nu se foloseste interventia chirurgicala in vezica biliara apar blocaje.

De ce apare litiaza renala?

Litiaza renală apare in principiu din cauza acumularii de săruri şi mineralel in urină, la nivelul căii urinare şi dezvoltarea unor structuri solide, dure, denumite in popor si ,,pietre". Calculii pot avea dimensiuni ce variază de la câţiva milimetri, până la câţiva centimetri. Aceştia pot migra de-a lungul tractului urinar (ureter, vezică şi uretră), afectând eliminarea urinii.

Simptomele litiazei renale

Din cauza complexitatii aparatului reproducator, atat la barbati cat si la femei, simptomele de litiaza urinara sunt influentate de o multime de factori, iar dintre acestia cel care impacteaza cel mai mult este localizarea calculilor renali. Calculii renali obstructivi sau cei ureterali determină apariţia colicii renale: dureri lombare severe cu iradiere descendentă anterioară spre organele genitale externe, urinare frecventă, usturimi micţionale. Alte simptome pot include: hematuria (sânge în urină), greaţă, vărsături. Asocierea infecţiei urinare se manifestă prin frisoane, febră, urină tulbure sau urină urât mirositoare, pierderea poftei de mâncare.

Tipuri de calculi urinari

Calculii urinari pot fi clasificaţi în funcţie de diferite aspecte: dimensiuni, localizare, asocierea infecţiei, radio-opacitate şi compoziţia chimică. Acesta din urmă este esenţială pentru evaluarea şi prevenirea reapariţiei litiazei. Astfel, analiza chimică a calculului eliminat sau extras este obligatorie pentru toţi pacienţii.

De ce apar calculii urinari si cum se pot evita

Litiaza urinară poate fi determinată, pe de-o parte, de modificările metabolice care favorizează depunerea sărurilor minerale precum şi de factorii locali, care obstrucţionează căile urinare. In plus, printre factorii de risc relevanti se numara si alimentatia bogata in saruri si grasimi saturate si nesaturate.

Prevenţia apariţiei calculilor renali include o serie de măsuri generale precum şi măsuri specifice, asta în funcţie de tipul litiazei. O hidratare optimă de minim 3 litri de lichide pe zi este benefică în majoritatea tipurilor de litiază. În ceea ce priveşte regimul alimentar, se recomandă o dietă echilibrată, bogată în vegetale şi fibre, cu un conţinut de calciu de maxim 2 g/zi şi o limitare a consumului de sare de la 1g pe zi la 0,1 g sau chiar scoaterea ei de tot din dieta. Este mai important sa renuntati la produse prea sarate, semipreparate, decat la produse derivate din lapte. Chiar se recomanda iaurturile, branzeturile usoare, branza de vaci.

Cum poate fi diagnosticată litiaza

Prima investigaţie pentru diagnosticarea litiazei renale este reprezentată de ecografia abdominală. Radiografia reno-vezicală, urografia intravenoasă şi tomografia computerizată sunt necesare pentru stabilirea caracteristicilor calculilor şi efectelor asupra rinichiului. Analizele de urină pot determina concentraţia de săruri şi minerale care formează calculii renali.

Cum sa combati recidivarea litiazei renale

Daca in urma analizelor ai constatat ca acidul uric din urina are textura modificat si a fost o perioada cand ai suferit din cauza complicatiilor legate de vezica biliare si a litiazei, e timpul sa incluzi in dieta ta urmatoarele produse.

Zeama de lamaie, proaspat stoarsa, folosita atat in salate cat si in ceaiuri, supe, oricat de des doresti. De ce? Pentru ca lamaile contin citrat (o sare a acidului citric), care este o substanta chimica ce previne formarea calculilor renali. De asemenea, citratul poate sa dizolve si pietrele mai mici, permitand eliminarea lor cu si mai multa usurinta.

La fel de bun este sucul de busuioc. Busuiocul contine acid acetic, care ajuta la descompunerea pietrelor si la reducerea durerii. In plus, busuiocul este bogat in nutrienti. Foloseste frunze verzi sau uscate de busuioc pentru a prepara un ceai si bea mai multe cani pe zi. Tot un produs bogat in acizi sanatosi este otetul din mere 100%. Si acesta contine acid acetic si trebuie sa se regaseasca in regimul (dieta) persoanelor cu pietre la rinichi. Acidul acetic, asa cum stii, ajuta la dizolvarea calculilor renali.

Faptul ca ai/ai avut pietre la rinichi iti creste riscul de recurenta (acestea se pot forma din nou), doar daca nu iei anumite masuri pentru a le preveni. Daca in prezent ai pietre la rinichi, medicul tau va face o serie de teste pentru a pune diagnosticul si pentru a determina ce tip de calculi renali ai.

Mai trebuie sa stii ca e bine sa eviti produse precum sfecla, bame, spanac, cartofi dulci, nuci, ciocolata, piper negru din cauza unor compusi numiti oxalati care contribuie la formarea pietrelor la rinichi. Si mai important decat atat este bine de evitat alcoolul pentru ca acesta deshidrateaza.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...