Cum sa am grija de inima?

Cum sa am grija de inima?

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 26 noiembrie 2019 Ultima actualizare: 6 februarie 2023

Inima este cea mai importanta parte a sistemului cardiovascular. Ce este sistemul cardiovascular? Sistemul cardiovascular, numit și sistemul circulator, este un sistem de organe care permite sângelui să circule prin tot corpul și alimentează celulele cu substanțele nutritive și oxigenul necesar. Totodata, la fel ca la plante sau ca la animale, acest sistem elimină și dioxidul de carbon și alte produse reziduale. Fără sistemul cardiovascular, organul nu ar putea lupta împotriva bolilor si n-am putea sa ne pastram temperatura corpului constanta la 36,5 grade.

Ati observat probabil ca atunci cand este frig sa racesc extremitatile pentru ca tot sangele si toata caldura sa ajunga la organele vitale precum inima, stomac, ficat, plamani. Sistemul cardiovascular este un sistem închis de vase care permite sângelui să circule rapid și eficient de la inimă la fiecare zonă a corpului și înapoi. Există două componente principale din corpul uman: ciclul circulației sistemice și ciclul circulației pulmonare. Fiecare din aceste componente este format din artere, capilare și vene. In plus, cand vorbim de zona pulmonară și de celelalte componente vorbim tot odata si de limfa dar si alte zone importante din corp.

Ce sunt arterele?

Arterele sunt vase de sânge care sunt formate din țesut elastic și fibre musculare. Primesc sânge de la inimă, datorita musculaturii acestui organ care actioneaza ca o adevărată pompă de sânge. Țesuturile elastice le permit să se întindă și structura lor este esentiala pentru funcionarea corecta a sistemului circulator.

Ce sunt capilarele?

Dincolo de zona arterelor și a celorlalte componente ale sistemului circulator avem și capilarele. Capilarele sunt tuburi formate din pereți subțiri care transportă sânge foarte aproape de celulele țesuturilor corpului pentru a schimba substanțe nutritive, gaze și produse reziduale. Transportă sângele la vase de sânge mai mici, numite vinișoare, care se reunesc pentru forma venele care transportă sângele înapoi la inimă.

Cum functioneaza sistemul cardiovascular?

Inima este strans legat de plamani pentru ca schimbul de oxigen din sange si de dioxid de carbon se face prin respiratie. Cand ne uitam la o arteră pulmonară si apoi ne uitam la valva mitrală, înseamnă că vorbim de sânge oxigenat. În atriul drept al inimii se intampla o mare parte din procesele esentiale. In plus, în arterele pulmonare se afla cantitatea necesară de oxigen pentru toate procesele vitale. In momentul în care inima în cepe sa bată, vena pulmonară care trimite sânge spre ventriculul stâng si spre ventriculul drept și procesul are loc concomitent în ambele ventricule. Altfel spus, când vorbim de oxigen și dioxid de carbon în ventricule vorbim de tot procesul care tine de functionalitatea sistemului cardiovascular. In concluzie, sistemul cardiovascular este estential pentru ca el are rolul de a transporta în corp oxigenul dar si alte substante nutritive.

Ce inseamna o inima sanatoasa?

O inima sanatoasa este o inima care o tensiune arteriala cuprinsa intre 130 cu 80 mmHg. Valorile mai mari necesită consult la medicul internist sau cardiolog. De asemenea, pentru a avea o inima sanatoasa trebuie sa avem grija la nivelul de colesterol. Valoarea colesterolului trebuie să fie până la 200 mg/dl. Pentru o inima sanatoasa este nevoie de exerciții fizice, alimentație echilibrată, consum de pește oceanic, multe legume, evitarea stresului și controlul patologiilor care pot da creșteri marcate de colesterol (spre exemplu tulburări tiroidiene).

Vizita la cardiolog - o rutina necesara pentru preventie

Orice om, indiferent de vârstă, are nevoie de un consult cardiologic, pentru măsurarea tensiunii arteriale, efectuarea unei electrocardiograme, a unei ecocardiografii. Explicatia e simpla. E mai bine sa ai un comportament preventiv decat sa ajungi la interventii complicate. Există cazuri de cardiomiopatii hipertrofice determinate genetic, răspunzătoare de multiplele morți subite pe care nu le poti depista daca nu faci un control de rutina.

Care sunt cele mai sanatoase alimente pentru inima?

Trebuie spus de la inceput că nu există alimente cu efecte nișate pe inimă. Cele care sunt sănătoase, vor fi sănătoase pentru tot organismul. O masă bogată în legume și fructe, cu puțină carne albă sau pește, cu semințe în cantitate mică, u un vin roșu din când în când, cu moderație, înseamnă enorm în ecuația sănătății. Cei cu hipertensiune sau insuficiență cardiacă trebuie să reducă drastic consumul de sare. In plus, trebuie stiut faptul ca daca vorbim de cafea, cofeina ridica tensiunea arterială. În general, consumată rațional (până la 400 mg/zi, maxim doua cesti de cafea) are efecte benefice asupra sistemelor vascular, digestiv, cerebral, renal. Dar pentru aceste efecte benefice trebuie sa renuntam la zahar si indulcitori. Cel mult sa folosim miere sau lapte. Si, evident sa evitam abuzul de alcool, consumul de spirtoase, fumatul si viata sedentara pentru viata lunga a inimii. In plus, o jumatate de aspirina administrata zilnic sau acid acetisalicilic previne aparitia cheagurilor si a blocajelor de sange in artere si vene.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina