Carenta de vitamine: simptome si solutii

Omul ca sa functioneze, ca sa existe, ca sa reziste, ca sa isi indeplineasca toate functiile are nevoie zilnic de un numar de calorii, de proteine, de vitamine si minerale. De la nivelul pielii la cele mai complexe procese moleculare, totul are legatura cu tot. Un rol important in multe functii vitale si in organism il au o multime de vitamine precum: vitamina b6, vitamina b2, vitamina c, vitamina a, acidul folic si multe altele.
Dar cum putem identifica corect un deficit de vitamine, cum putem sa intelegem mai clar care sunt carentele de vitamine si cum putem sa nu ajungem ca atunci cand apar carențele de vitamine sa nu ne afecteze.
Potrivit unui medic specialist, o lipsă de vitamina poate impacta grav organismul uman daca nu se incearca remedierea problemei in timp util. Sa nu uitam de exemplu de boala marinarilor din secolele XV - XVIII, scorbutul, datorat deficitului de vitamina C. Acestei vitamine in corespund o multime de procese vitale organismului uman. Daca s-a constatat deficitul de vitamina B12, incep sa apara repercursiuni asociate sistemului nervos, iar multe dintre boli apar din cauza carentei de vitamina B. Altfel spus, organismul nu poate sa functioneze corect fara un aport suficient de vitamine. Lipsa acestor substante, numite in termeni medicali avitaminoza, poate fi cauzata fie de o alimentatie saraca in legume si fructe, principalii "furnizori" de vitamine, dar si de existenta unei afectiuni, in special a unor boli digestive.
Cum identificam simptomele unor carente de vitamine?
Simti furnicaturi pe piele, in palma, pe brate, poti sa ai carenta de vitamina B9, B12
Daca s-a intamplat ca din senin sa simti senzatie de furnicaturi la nivelul pielii, sau ai senzatia ca iti amortesc bratele si picioarele fara sa faci un efort sau exercitii fizice, este posibil sa ai o lipsa de vitaminele B9 (acidul folic) si B12 (Cianocobalamină). Lipsa acestor vitamine mai poate cauza stari de depresie, de anxietate, oboseala, dar si dereglari hormonale.
Vitamina B9 este un factor important in formarea globulelor rosii, metabolizarea proteinelor, are rol extrem de util in sinteza ADN-ului, ARN-ului, si, mai mult decat atat, cercetatorii au stabilit ca aceasta vitamina reduce riscul de anomalii congenitale si previne nasterea prematura. Femeile care iau un supliment de 0,4 mg/zi cu cel putin un an inainte de a ramane insarcinate au un risc cu 70% mai mic de a naste prematur. Tot vitamina B9 e responsabila de aparitia cancerului de col . S-a dovedit ca administrarea zilnica previne si impiedica dezvoltarea displaziei cervicale (aparitia de celule anormale la nivelul colului, una dintre cauze fiind infectia cu virusul papiloma uman), o faza premergatoare cancerului de col uterin.
Cobalamina sau cianocobalamina (vitamina B12) este un compus coordinativ, ce conține cobaltul. Aceasta face parte din grupa de vitamine B. Aceasta joacă rol de coenzimă în cadrul unor procese metabolice. Este o vitamină hidrosolubilă implicată în metabolismul fiecărei celule din corpul uman. Vitamina B12 este un cofactor în sinteza ADN, dar si in metabolismul acizilor grași și al aminoacizilor. Are implicatii importante în funcționarea normală a sistemului nervos prin sinteza de mielină și în dezvoltarea globulelor roșii în măduvă osoasă.
Acutil este un supliment alimentar ce combina o serie de ingrediente extrem de benefice in privinta imbunatatirii activitatii creierului si a memoriei, mentinand starea de bine mentala. Contine atat acizi grasi nesaturati Omega 3, cat si extract de Ginko Biloba, fosfatidilserina, vitamina E, acid folic, vitamina B12, furnizand o protectie nutritiva care poate ajuta in mentinerea functiilor si performantelor cerebrale.Acutil este indicat in special persoanelor in varsta sau adultilor supusi stresului si suprasolicitarii intelectuale, la care deficitele nutritive pot avea un impact mai mare asupra organismului.
Slabiciune musculara, deficit de vitamina B1 (Tiamina)
Carenta de vitamina B, a calciului si a magneziului se poate manifesta prin crampe musculare puternice, resimtite mai ales la nivelul picioarelor. Aceste crampe pot aparea din senin, si cand stai pe scaun sau intins in pat.
Tiamina sau vitamina B1, cunoscuta si sub numele de aneurina datorita proprietatilor sale antinevritice, este o vitamina hidrosolubila din complexul vitaminic B. Supranumita si "vitamina bunei dispozitii" sau "vitamina performantei intelectuale", vitamina B1 este indispensabila sanatatii fizice si psihice, avand efecte benefice asupra sistemului nervos, digestiv, dar si la nivelul muschilor si chiar al inimii.
Crapaturi la coltul buzelor, carenta de vitamine B
Aparitia de mici crapaturi la colturile buzelor, care nu trec in cateva zile, pot fi un semnal de alarma, ca ai un deficit de vitaminele B2 si B3. Mai pot sa apara riduri, dar si piele uscata. Riboflavina (vitamina B2) este o vitamina din grupa B. Mai este cunoscuta si ca vitamina G. Este solubila in apa si in etanol. Vitamina este esentiala pentru dezvoltarea celulelor pielii, precum si a celulelor rosii ale sangelui.
Caderea parului, lipsa de vitamina B7 (biotină)
O lipsa de vitamina B7, dar si vitaminele A, D, E si K se poate manifesta prin caderea parului, dar si prin aparitia de pete rosii pe fata.
Probleme cu vederea, deficit de vitamina A
Daca ai tulburari de vedere, in special pe timpul noptii, dar si predispozitie la aparitia de carii si sangerari ale gingiilor, acest lucru se poate traaduce prin carenta de vitaminei A. Vitamina A ajuta la cresterea imunitatii organismului, este un puternic antioxidant, previne uscarea pielii, pastrand pielea stralucitoare, fara riduri si alte semne ale imbatranirii.
Raceli dese, semn al carentei de vitamina C
Este cunoscut faptul ca vitamina C este esentiala pentru buna functionare a imunitatii. De aceea, cand nu se mai gaseste in cantitati suficiente in corp, persoana in cauza este mai predispusa la infectii respiratorii, dar si la alte infectii in organism. In plus, carenta de Vitamina C se manifesta si prin ameteli, indigestie, dureri articulare.
Altrifer LDS Forte este un produs care, pe langa o cantitate esentiala de vitamina C ofera si o sursa de fier in cazul unui aport alimentar redus, in deficit organic de fier sau a unui necesar crescut de fier.
Altrifer LDS Forte are in componenta sa o forma micronizata de fier, dispersabila in apa, conceputa in asa fel incat sa creasca absorbtia fierului.
Acneea, semn al deficitului de vitamina D
Cosurile aparute pe ten, dar si pe coapse pot fi o consecinta a carentei de vitamina D. Neplaceri cauzate de carenta de vitamina D sunt si cariile si o absorbtie slaba a calciului in oase. De aceea, la aceste persoane riscul de fracturi este mai ridicat.
Vitamina D este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Alaturi de calciu, vitamina D ajuta la formarea oaselor si la mentinerea sanatatii lor. In plus, blocheaza eliberarea hormonului paratiroidian, care reabsoarbe tesutul osos, conducand la subtierea si slabirea oaselor, fapt care creste riscul de fracturi.
Termenul "vitamina D" se refera la mai multe forme diferite ale acestei vitamine, dintre care doua sunt importante pentru sanatatea organismului: vitamina D2, realizata de plante si vitamina D3, produsa in mod natural de organism in urma expunerii la lumina soarelui.
Cum putem evita carentele de vitamine?
Produsul SPORT TRIO LYSI ofera organismului mai multa energie fizica si mai multa masa musculara ajutandu-l astfel sa scape de grasimea nedorita. Pe langa Omega-3, L-carnitina, contine un complex de vitamine precum: Vitamina B1, Vitamina B2, Vitamina B3, Vitamina B3, Vitamina B6, Vitamina B12, Vitamina C, Vitamina D, Vitamina E, Zinc, Mangan si Iod.
Ce nu stiai despre corpul uman
Tu stiai ca organismul uman e format din peste 60 de elemente chimice? Dar partea si mai interesanta este 96% din corpul uman e format din doar patru elemente.
Oxigenul se gaseste in proportie de 65 %, iar impreuna cu hidrogenul formeaza apa. Oxigenul se gaseste in cantitati mai mari in plamani si sange. In conditiile in care oxigenul este in cantitati mici, se produc oxidari la nivelul celulelor si al tesuturilor.
Carbonul se gaseste in proportie de 18% si este numit sinonimul vietii pentru ca permite formarea unor lungi canale moleculare. Acestea se numesc molecule organice si sunt formate din lipide, glucide, proteine si acizi nucleici. Hidrogenul reprezinta 10 % din organism. Hidrogenul, prin legaturile sale, da ADN-ului forma de dubla elice.
Azotul apare in proportie de 3% in formarea unor proteine si aminoacizi. Restul de minerale sunt formate din fier, aur, argint, cobalt, siliciu, magneziu, zinc, bor, iod.
Ce beneficii ofera laptele de magarita si cum te ajuta sa eviti carenta de vitamine
Laptele de magarita contine cantitati mari de acid linoleic (Omega 6) si linolenic (Omega 3), 9g/100g si respectiv 5.1g/100g, de aproximativ 2 ori mai multi decat laptele de vaca si similar cu laptele matern. In plus, laptele de magarita contine de 46 de ori mai multa vitamina C decat cel de vaca si de 4 ori mai mult fier si foarte putine grasimi. Mai mult, laptele de magarita are multa lactoza 7.4g/100g (similar cu cel matern), lactoza ajutand la fixarea calciului in oase. Din acest motiv, el este recomandat si pentru femeile aflate la menopauza.
Studii recente au aratat ca laptele de magarita contine lizozim, o enzima cu efect antibacterian si antiviral foarte puternic, enzima care este continuta si de laptele matern. Concentratia de lizozim creste foarte mult in laptele matern dupa a doua luna de alaptare, sugerand faptul ca aceasta enzima are un rol important in a intari sistemul imunitar al bebelusului. Datorita acestei enzime, studiile sustin ca laptele de magarita este eficient in ameliorarea simptomelor de tuse persistenta, functionand ca un antibiotic natural.
Insa o alta descoperire medicala face laptele de magarita sa fie foarte apreciat in randul parintilor si al comunitatii medicale: laptele de magarita este foarte bine tolerat de copiii cu alergie la proteina din lapte de vaca. Laptele de vaca contine peste 20 de tipuri de proteine cu potential alergenic dintre care caseina si betalactoglobulina care sunt responsabile de majoritatea cazurilor de alergii alimentare si intolerante la sugari.
Bibliografie:
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022;
Vitamins, minerals, and herbs in MS. National Multiple Sclerosis Society. https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Diet-Exercise-Healthy-Behaviors/Diet-Nutrition, 2021;
Vitamin D fact sheet for health professionals. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/. Accessed 2019;
Dietary Reference Intakes for calcium and vitamin D. National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine;