Te dor genunchii. Ce inseamna?

Cand vorbim de durere la genunchi, sau durere in zona genunchilor vorbim practic de dureri articulare. Frecventa, cauza unor dureri care pot aparea in jurul genunchiului si in cazul in care vorbim de rupturi de menisc, are legatura si cu rezistenta sistemului osos sau cu anumite cauze genetice.
Cand avem genunchiul afectat, sau apa la nivelul genunchiului cum se spune in popor, sau simtim ca genunchiul pentru a se putea misca corect resimte durere, sau atunci cand o durere in zona articulatiilor transmite durerii si tremur, inseamna ca lucrurile trebuie luate in serios. Genunchiul alergatorului are cel mai mult de suferit pentru ca isi solicita articulatiile cel mai mult.
Ce sunt articulatiile?
Articulaţiile reprezintă acele zone ale corpului uman prin care se unesc oasele, iar durerile articulare sunt senzaţii de disconfort, de durere şi de iritaţie şi pot apărea la oricare dintre articulaţiile corpului uman. Articulatiile sanatoase au nevoie de vitamina D, calciu, vitamina C si o alimentatie sanatoasa.
In plus, sedentarismul si indice de masa corporala crescut pun presiune mai mare pe articulatii si pot crea probleme. La polul opus, un exces de miscare fara o alimentatie echilibrata pot genera leziuni la nivelul articulatiilor.
Cauzele durerilor articulare
O cauză frecventă a durerilor articulare este artrita. Există două forme principale de artrită, ambele cauzând o serie de dureri ale articulaţiilor. La nivel mondial peste 150 de milioane de oameni suferă de diverse forme de artrită, cea mai frecventă fiind osteoartrita. Femeile cu varste între 20 şi 50 de ani sunt cele mai expuse riscurilor de apariţie a acestei boli, în proporţie de 25%. În cazul osteoartritei, durerile de articulaţii pot apărea ca rezultat al deteriorării cartilajului care funcţionează ca pernă şi ca amortizor pentru articulaţii.
Cea de-a doua formă de artrită este poliartrita reumatoidă şi afectează peste 21 de milioane de oameni din întreaga lume, dintre care 3 milioane numai in Europa. Această afecţiune este întâlnită de două ori mai frecvent la femei, putând scurta durata de viaţă a pacienţilor cu trei până la şapte ani.
Poliartrita reumatoidă poate deforma şi slăbi în timp articulaţiile, provocând durere, inflamaţie şi acumularea de lichid în articulaţii, membrana care le căptuşeste fiind atacată de sistemul imunitar al corpului uman.
Alte cauze frecvent întâlnite pentru durerile articulare pot fi: bursita (inflamaţie a bursei, un mic sac cu fluid care căptuşeşte şi lubrifiază zona în care elementele articulare se freacă una de alta), guta (afecţiune provocată de creşterea nivelului de acid uric din sânge, acid care se cristalizează în articulaţii cauzând durere, înroşirea pielii şi senzaţie de căldură),tendinita (inflamaţie a tendonului), infecţia osului, fibromialgia (boala cronică ale cărei cauze sunt necunoscute şi care provoacă senzaţii de arsură şi durere în articulaţii), osteoporoza, bolile autoimune (lupusul,psoriasis) sau rahitismul.
Remedii şi măsuri de prevenire a durerilor articulare în cazul artritei
Cand simti durere in zona articulatiilor, este important sa aplici una dintre metodele de mai jos. Poti folosi de exemplu un unguent cu efect analgezic topic, care poate fi pe baza de venin de vipera, ardei picant, eucalipt, menta sau alte uleiuri esentiale care au rolul de a hidrata zona articulara cu probleme sau administrarea unor medicamente nesteroidiene antiinflamatoare pentru reducerea durerii, umflăturilor şi a inflamaţiei.
Totodata, in cazul persoanelor care au o activitate la locul de munca preponderent sedentara, se recomanda activitatea fizică regulată si respectarea cu strictete a unui program de fitness minimalist de cel putin 30 de minute zilnic.
La fel de important pentru sanatatea articulatiilor este pastrarea indicelui de masa corporala in parametrii normali. Exercitiile fizice fara un suport legat direct la o serie de diete nu pot ajuta articulatiile. Excesul de sare, zahar, grasimi si carbohidrati au un impact negativ asupra articulatiilor.
In cazul unor dureri mai pronuntate, un masaj simplu sau prin aplicarea unor combinaţii de uleiuri esenţiale (eucalipt, mentă, lemn de cedru, lavandă, nucşoară, coada şoricelului, cuişoare sau salvie) pot da rezultate. La fel de recomandata este sauna sau o baie fierbinte in jacuzzi unde puteti adauga saruri.