Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Celulita: de ce apare, tipuri si metode de tratament

Celulita: de ce apare, tipuri si metode de tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 11 iulie 2021 Ultima actualizare: 7 februarie 2023

Celulita nu este o boala in sine dar aceasta problema creeaza atat dezechilibre estetice cat si probleme de stima de sine. Localizata sub piele, celulita reprezinta o acumulare de tesut adipos la nivelul coapselor, soldurilor si feselor, desi se poate forma si pe abdomen, gambe sau brate.  Estimarile specialistilor spun ca intre 80-90% dintre femei se vor confrunta cu celulita la un moment dat, adica cu aspectul tipic si textura denivelata de “coaja de portocala”. Desi poate sa apara la pubertate, celulita este mai frecventa odata cu trecerea anilor. Pe masura ce femeile imbatranesc, pielea devine mai subtire si mai neelastica, astfel incat celulita devine mai evidenta.

De asemenea, femeile cu tenul deschis par ca sufera mai des de celulita, deoarece aspectul de “coaja de portocala” este mai evident pe o piele alba sau foarte alba, fata de o piele bronzata sau cu un pigment natural mai inchis. Si barbatii pot face insa celulita, mai ales cei sedentari si cu probleme de greutate. Cercetatorii considera totusi ca barbatii au o structura usor diferita a pielii, inclusiv a straturilor inferioare, fapt care nu permite aparitia celulitei.

Cum apare celulita?

Ce factori de risc te predispun la celulita?

Care sunt semnele celulitei?

Cum se poate preveni celulita?

Cum apare celulita?

Celulita se refera la anumite transformari ale tesutului adipos si ale celulelor, care sunt cauzate de modificarile limfatice. Aceste modificari pot aparea din cauza factorilor biologici cum ar fi varsta, sau poate aparea din cauza unor probleme genetice, hormonale, poate fi declansata pe fond se tres, din cauza alimentatiei, radicalilor liberi, hormonilor din anumite alimente. Practic celulita se formeaza din cauza capacitatii insuficiente a organismului de a elimina excesul de toxine si acizi care apar in corpul nostru.

Din acest motiv, toxinele se acumuleaza in celulele adipoase aflate sub piele, lucru ce are are drept rezultat, cresterea lor in volum. Celulele exercita apoi presiune asupra pielii si provoaca o deformare a suprafetei pielii, aspect asemanator cu o coaja de portocala. Acest proces se numeste lipohipertrofie, care este o acumulare excesiva de tesut adipos.

Celulita are legatura directa cu sistemul limfatic si drenarea acestuia prin organism. Se stie deja ca limfa ca sa circule corect are nevoie ca sistemul muscular sa fie sanatos si sa existe mobilitate musculara. Altfel spus, daca sangele este pompat cu ajutorul inimii, limfa ca sa circule are nevoie sa exista excitare pe fibra musculara de-a lungul gambelor, bratelor, antebratelor.

Limfa este un lichid transparent, incolor, care circula prin vasele si ganglionii limfatici, precum si in spatiile intercelulare, mediind schimbul de substante intre sange si tesuturi. Aceasta este formata ca un lichid interstitial. Patrunde in vasele limfatice prin filtrare, trecand cel putin printr-un ganglion limfatic inainte sa se verse in sange in vena subclaviana. Limfa circula de la tesuturi la sange, preluand deseurile. Organismul uman are in jur de 1,5 l de limfa. In concluzie, sistemul limfatic este o retea de tesuturi si organe care ajuta la eliminarea toxinelor din organism, a substantelor nocive si altor substante nedorite. Principala functie a sistemului limfatic este aceea de a transporta limfa, un fluid, care contine celule albe, care lupta impotriva infectiilor din corp.

Daca se acumuleaza toxine, acestea intra in celulele grase si in jurul lor. Astfel, fluxul limfei este restrictionat si poate provoca acel aspect umflat sub piele, adica celulita. Sistemul limfatic este diferit de sistemul circulator, deoarece fluxul limfatic nu utilizeaza nici o pompa, precum este inima pentru sistemul circulator. Pomparea limfei in organism depinde in mare masura de miscarea musculara. Persoanele care nu se misca suficient si nu fac efort fizic, au un risc mai mare de a dezvolta un flux limfatic slab si, prin urmare, de a forma celulita. De aceea exista o legatura directa intre sedentarism, retentia de apa, obezitate si celulita. 

Totodata, celulita nu apare doar in cazul persoanelor sedentare sau cu un stil de viata dezorganizat. Din cauza poluarii si toxinelor atmosferice tot mai multe persoane cu o silueta normala sau subtire sufera de celulita la nivel de epiderma. Pe scurt, aparitia pielii cu aspect de coaja de portocala nu are legatura numai cu greutatea in exces, ci este rezultatul unui stil de viata nesanatos. 

Specialistii si dermatologii spun ca obezitatea si celulita au in comun mecanismul de formare si anume cauza depunerilor, care este reprezentata de celulele adipoase. Obezitatea este cauzata de o crestere a tesutului adipos, care afecteaza intregul corp. Deci, celulele grase cresc din cauza excesului de grasime. Pe de alta parte, celulita este cauzata de acumularea toxinelor din celulele grase, ceea ce face ca volumul acestora sa creasca, dar numai in anumite parti ale corpului, cum ar fi abdomenul, fesele si coapsele. Practic, provoaca degenerarea tesutului subcutanat. In cazul obezitatii, grasimea din celule este distribuita uniform si, prin urmare, pielea nu este deformata.

Ce factori de risc te predispun la celulita? 

Exista doua tipologii de manifestare a celulitei. Prima dintre ele tine mai mult de partea estetica si este determinata de o multime de factori genetici si hormonali dar si de dezechilibre alimentare, poluare, radicali liberi sau stres. Acest tip de celulita este declansata de:

  • hiperpolimerizarea anormala a tesutului conectiv
  • alterari primare ale tesutului adipos
  • alterari ale microcirculatiei

Acest tip de celulita poate aparea si din cauza unor factori precum: o dieta hipercalorica, medicamente luate in exces sau diferite rutine si tratamente de piele aplicate in cantitati excesive sau gresit.  Pe zona alimentara celulita poate fi declansata de exemplu de o dieta bogata in carbohidrati cu indice glicemic mare decat media normala. Lista alimentelor cu indice glicemic mare: Cerealele (mai ales cele procesate), Orez, Cartofi, Painea, Fructele.

Aceasta forma de celulita are mai mult un impact asupra fizicului si confortului nostru psihic dar nu este o boala in sine. 

Pe de alta parte exista si celulita infectioasa cauzata de o infectie bacteriana. Bacteriile pot infecta straturile mai adanci ale pielii daca acestea sunt crapate din cauza unei muscaturi de insecte, a unei taieturi sau daca ai pielea uscata si cu crapaturi. Uneori, fisurile pielii sunt prea mici pentru a putea fi observate cu ochiul liber. Celulita infectioasa apare atunci cand bacteriile precum streptococul si stafilococul, cel mai frecvent intalnite, patrund in pielea ta printr-o fisura de la nivel cutanat. Incidenta unei infectii mai grave cum ar fi cea cu Stafilococ auriu rezistent la meticilina (MRSA) este in crestere.

Desi celulita infectioasa poate aparea oriunde pe corp, cea mai des intalnita zona este partea inferioara a piciorului. Este cel mai probabil ca bacteriile sa patrunda in zonele afectate ale pielii, cum ar fi locul in care ai suferit o interventie chirurgicala recenta, taieturi, rani prin intepare ori daca suferi de afectiuni, precum dermatita, ulcer sau ciuperca piciorului denumita picior de atlet (tinea pedis).

Prezenta mai multor factori reprezinta un risc crescut de a dezvolta celulita infectioasa, precum:

• leziunile – orice taietura, fractura, arsura sau zgarietura ofera bacteriilor un punct de intrare la nivel cutanat;

• sistemul imunitar slabit – anumite medicamente si afectiuni medicale, cum ar fi diabetul, leucemia si HIV/SIDA, iti pot slabi sistemul imunitar si te pot predispune la infectii;

• afectiunile pielii – eczema, piciorul atletului si zona zoster pot provoca crapaturi in piele, care ofera bacteriilor un punct prin care sa patrunda in organism;

• umflarea cronica a bratelor sau picioarelor (limfedem), o afectiune ce apare uneori, dupa o interventie chirurgicala din cauza acumularii de lichid sub piele;

• istoricul medical de celulita infectioasa – daca ai avut inainte celulita infectioasa, vei fi mai predispus sa o dezvolti din nou;

• obezitatea –a fi supraponderal sau obez;

• circulatia deficitara a sangelui;

• escarele (ulcerele de presiune);

• ranile existente in urma interventiilor chirurgicale;

• injectarea drogurilor.

Care sunt semnele celulitei?

Denumirea de „celulita” este improprie, pentru ca celulita, in adevarata acceptiune este o inflamatie microbiana a tesutului adipos, boala aflata in aceeasi grupa de patologie cu fasciita necrozanta, osteomielita, sau cu erizipelul (boli produse de unii streptococi). De altfel, sufixul „ita” desemneaza o inflamatie. Cu toate acestea, termenul de celulita folosit pentru distrofia dermo-hipodermica a intrat in uzul curent al laboratoarelor de productie dermo-cosmetica, din ratiuni comerciale ce tin de vanzarea produselor unui public larg. Celulita nu se asociaza cu morbiditate sau mortalitate, insa impactul asupra calitatii vietii este puternic din cauza aspectului. 

Cum evolueaza celulita?

  1. Primul stadiu: Atunci cand se produce din cauza tulburarilor de microcirculatie la nivel venos si limfatic. Modificarile cutanate nu sunt atat de vizibile si aspectul celulitei este vizibil doar atunci cand facem pliul cutantat;
  2. Al doilea stadiu: Cand pielea este mai subtire si se observa decolorari ori vene superficiale, insa nici aici aspectul celulitei nu este extrem de vizibil;
  3. Al treilea stadiu: Atunci cand celulita devine vizibila dupa cateva luni de evolutie, iar pielea are un aspect de “valuri” si regiunile afectate devin dureroase la palpare;
  4. Al patrulea stadiu: Din cauza tulburarilor de circulatie accentuate se agraveaza starea celulitei, aspectul este deja evident si pielea afectata este rece;
  5. Ultimul stadiu: Aspectul de “coaja de portocala” este vizibil, iar pe piele se observa noduli inestetici.

Cum se poate preveni celulita?

Celulita, asa cum am spus anterior, are ca factori declansatori problemele limfatice. Pentru a evita aceasta problema ai nevoie sa stii cateva lucruri despre cum poate interactiona organismul atunci cand nu exista suficienta mobilitate la nivelul muschilor coapselor, abdomenului, bratelor si antebratelor. Activeaza circulatia prin diferite proceduri precum - creme cu efect de incalzire sau racire musculara, electrostimulare sau alte echipamente! De ce? Pentru ca celulita apare in zonele corpului cu circulatie deficitara.

De obicei, se localizeaza pe fese si coapse. Alergatul si inotul sunt cele doua sporturi-cheie pentru activarea circulatiei si pentru prevenirea celulitei, asa ca nu ezita sa-ti faci un obicei din a merge de 2-3 ori pe saptamana la inot sau la alergat. Iar daca nu ai timp rezerva 20 de minute de electrostimulare. Prin acest procedeu activitatea musculara este intensificata astfel inca limfa sa poata circula liber sau in parametrii optimi.

Ridica-te de pe scaun din ora in ora! Daca ai un stil de viata sedentar este important sa schimbi pozitia corpului la fiecare 40-50 de minute, maxim o ora. Daca nu stii cand sa faci acest lucru organizat exista diferite bratari de tip fit bit sau alte accesorii care monitorizeaza activitatea musculara si care sunt programate sa trimita diferite semnale atunci cand stai fix sau prea mult in aceeasi pozitie. 

Statul pe scaun duce intr-un timp mai scurt la aparitia celulitei, deoarece creeaza probleme circulatorii iar limfa stagneaza in anumite zone musculare precum coapsele sau zona posterioara. Chiar daca ai o munca de birou, este important ca, dupa un anumit interval de stat pe scaun, sa te ridici pentru minim 10 -15 minute si sa faci o scurta plimbare sau sa cobori si sa urci niste scari sau pur si simplu sa faci niste exercitii simple precum genoflexiuni sau fandari musculare.

Tonifierea muschilor in zonele cu probleme ajuta la prevenirea celulitei si la diminuarea celei deja existente. Pielea va deveni mai ferma si celulita mai putin vizibila. Fa de 2 ori pe saptamana antrenamente de intarire a musculaturii: fandari, extensii, urcari si coborari, genuflexiuni, ridicari de greutati si hiperextensii.

Bea multa apa! Retentia de apa si de toxine duce la aparitia celulitei. Este important ca in fiecare zi sa bem peste 2 litri de apa si ceaiuri neindulcite pentru a favoriza eliminarea toxinelor din corp. Apa ajuta la diluarea toxinelor din organism si ofera un indice de fluiditate imbunatatit limfei.

Mananca nesarat si mai putin condimentat! Consumul de sare in exces este una dintre cauzele de baza ale aparitiei celulitei. Sarea favorizeaza retentia de apa in organism, asa ca rezultatele sunt usor de prevazut. Toate alimentele pe care le cumparam gata ambalate, precum si semi-preparatele contin foarte multa sare. Daca adaugam si noi sare din belsug in mancarea pe care o consumam, vom depasi cu mult cantitatea maxima de sare recomandata. Corpul nostru se deshidrateaza si nu mai este in stare sa elimine sodiul in exces, asa ca tesuturile se blocheaza si aspectul de coaja de portocala se accentueaza!

Mareste consumul de Omega-3! Se stie deja ca uleiul de peste contine grasimi sanatoase pentru organism. Omega 3 ocupa primul loc ca importanta in lista acizilor grasi si ofera cele mai multe beneficii sanatatii. Acesta reprezinta o sursa de energie pentru organism si se incadreaza in familia acizilor polinesaturati, fiind de trei feluri: acidul alfa linoleic (ALA), acidul eicosapentanoic (EPA) si acidul docohexanoic (DHA). ALA se intalneste in uleiurile vegetale si spirulina, iar EPA si DHA in majoritatea soiurilor de peste. Acizii grasi Omega 3 sunt componenta esentiala a membranelor celulare, fiind implicati in majoritatea functiilor organismului.

Studii numeroase au demonstrat calitatile pe care omega 3 le are in mentinerea bunei functionari a sistemului cardiovascular. In primul rand, omega 3 actioneaza prin reducerea nivelului de trigliceride din sange si cresterea colesterolului bun, implicit avand o actiune pozitiva asupra hipertensiunii arteriale. Totodata, previne aparitia aterosclerozei prin incetinirea procesului de depunere a placilor de aterom pe vasele de sange. De asemenea, omega 3 are actiune pozitiva asupra sistemului nervos, ajuta in dezvoltarea creierului bebelusilor, contribuie la tratarea depresiei si a schizofreniei, restabileste echilibrul emotional, inlatura eficient stresul si oboseala si creste performantele intelectuale.

Pe de alta parte, acizii grasi omega 3 previn aparitia bolilor inflamatorii intestinale si amelioreaza simptomele diabetului zaharat, ale artritei reumatoide si ale osteoporozei, dar si ale lupusului eritematos sistemic si ale psoriazisului. Conform studiilor, acizii grasi Omega 3, gratie atributelor antioxidante si antiiflamatorii, incetinesc procesul de imbatranire si favorizeaza vindecarea rapida a ranilor si eczemelor, imbunatatind vizibil aspectul pielii. Un rol mai putin cunoscut al acizilor grasi omega 3 este contributia importanta pe care o au in metabolizarea rapida a lipidelor si, implicit, in pierderea kilogramelor in plus. 

Bea mai putina cafea! Desi cafeina este eficienta ca ingredient in cremele pentru anticelulita, consumul excesiv de cafeina, pe de alta parte, dauneaza aspectului pielii pentru ca incetineste circulatia limfei. Sa nu mai vorbim despre cafelele baute cu zahar, spuma de lapte, frisca sau diverse siropuri care au un aport caloric crescut.

Informatii utile despre piele

Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful dintr-o locuinta este format din celelule moarte ale pielii. Culoarea pielii se schimba in timp. De exemplu, culoarea unui nou-nascut sanatos nu e niciodata roz, ci rosie – cu nuante vinetii la extremitati. Pielea alba a aparut acum 20-50 000 de ani, cam pe atunci majoritatea populatiei umane incepuse sa migreze spre nord, pierzand din pigmentatia pielii.

Pielea umana are trei layere importante:

  • Epiderm – Impermeabil, rezistent si suplu;
  • Derm – in care se afla fire de par si glande sebacee;
  • Hipoderm – alcatuit din celule grase, vase sangvine si nervi.

Fiecare centimetru al pielii tale are o elasticitate si o rezistenta anume, care difera de la o zona la alta (spre exemplu, pielea de la incheieturile degetelor este foarte diferita de cea de pe abdomen). Cea mai sensibila piele e pilea din jurul pleoapelor si cea mai groasa este cea din zona talpilor. Atfel spus, cea mai subtire piele se gaseste pe pleoape, avand grosimea de 0,02 mm, iar cea mai groasa piele se gaseste pe talpi si are grosimea de 1,4 mm.

Putini stiu de exemplu ca pielea are propriul microbiom al bacteriilor, format din peste 1000 de specii. Practic vorbim ca un centimetru patrat de piele sanatoasa poate depozita in jur de 1.000.000.000.000 de bacterii individuale sau grupate in clustere. De aceea transpiratia are un miros accentuat de sulfuri pentru ca bacteriile aflate in zona axilelor produc acel miros neplacut. 

Glandele care produc ceara in urechi sunt glande sudoripare speciale si au legatura cu pielea din canalul auditiv.  Totodata, un om poate adaposti pana la 20 de microspecii de ciuperci care traiesc in zona unghiilor de la degetele de la picioare. De aceea apar usor infectii precum micoza.

Aproximativ 7% din celulele pielii sunt melanocite. Toata lumea are acelasi numar de melanocite. Culoarea pielii se datoreaza activitatii lor, nu cantitatii. Altfel spus, in functie de tipul de piele si de predispozitia genetica activitatea acestor celule difera. 

Se stie deja ca in lume 1 din 110.000 de persoane sufera de Albinism, datorat lipsei de melanocite. Aceasta boala a pielii e intalnita si la anumite specii de mamifere. De obicei persoanele care sufera de albinism au parul blond deschis spre alb sau pot suferi de lipsa lui (sunt spani) iar ochii au o culoare de un albastru deschis. Aceste persoane pot dezvolta foarte usor diferite forme de cancer de piele si trebuie sa evite expunerea la Soare.

Daca v-ati intrebat de ce pielea bebelusilor are o culoare diferita la nastere, asta se intampla pentru ca dureaza pana la 6 luni ca bebelusii sa isi dezvolte tipul de piele. Acneea este cauzata de o supraproductie de celule care se suprapun cu glandele sudoripare. Uneori, copiii dezvolta acnee in primele saptamani de viata. Datorita poluarii, factorilor genetici si hormonali, in prezent 4 din 5 adolescenti dezvolta cel putin o forma de acnee, 1 din 20 dintre femeile adulte sufera de acnee si 1 din 100 de barbati sufera de acnee.

O piele sanatoasa are nevoie de o alimentatie bogata in: 

Vitamina A – Aceasta vitamina trateaza arsurile solare si celulita.

Vitamina D – Aceasta vitamina reduce petele de pe piele si cresterile

Vitamin C – Aceasta vitamina este un antioxidant puternic, regenereaza vitamina E in membrane si asigura protectie solara impotriva radicalilor liberi.

Vitamina E – Aceasta vitamina este un antioxidant puternic, protejeaza impotriva arsurilor solare si incetineste imbatranirea pielii.

Cateva insight-uri importante despre celulita si problemele celulare in acest material video:

Sursa foto: shutterstock

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.healthline.com/health/cellulitis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cellulitis/symptoms-causes/syc-20370762

REFERINTE:

  1. Cellulitis. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/bacterial-skin-infections/cellulitis. Accessed Dec. 13, 2017.
  2. Spelman D. Cellulitis and skin abscess in adults: Treatment. https://www.uptodate.com/content/search. Accessed Dec. 13, 2017.
  3. Spelman D. Cellulitis and skin abscess: Clinical manifestations and diagnosis. https://www.uptodate.com/content/search. Accessed Dec. 13, 2017.
  4. Barbara Woodward Lips Patient Education Center. Cellulitis. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2016.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina