Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cori Gramescu: Cum sa ne hidratam corect in zilele caniculare de vara

Cori Gramescu: Cum sa ne hidratam corect in zilele caniculare de vara

Postat in: Dieta si sport
Cori Gramescu
de , Nutritionist si instructor de pilates
Data publicării: 20 iunie 2024 Ultima actualizare: 20 iunie 2024

Vara si-a intrat pe deplin in drepturi si valurile de caldura se rasfrang, stabilind temperaturi ridicate record in unele regiuni. Zilele fierbinti cu transpiratie in exces, reprezinta starea potrivita pentru deshidratare. Intr-o zi caniculara, o persoana normala poate pierde prin transpiratie si 1,5 litri de apa intr-o ora, in timp ce un sportiv poate pierde pana la 3 litri pe ora in timpul exercitiilor fizice. Aceasta pierdere de apa poate interfera cu cat de bine functioneaza organismul si poate afecta starea de spirit si concentrarea chiar si dupa doar 1% deshidratare.

Apa de baut este cea mai simpla modalitate de rehidratare, insa multe bauturi pot fi hidratante. De asemenea, este esential sa aveti o dieta echilibrata, sa introduceti electrolitii atunci cand este necesar si sa beti apa regulat daca petreceti mult timp afara in caldura. Pe masura ce temperaturile cresc, mentinerea corpului hidratat si bine hranit devine esentiala. Cori Gramescu, nutritionist si instructor de pilates ofera cateva sfaturi si sugestii alimentare care ajuta la mentinerea hidratarii pe parcursul verii, chiar daca nu reusiti sa beti suficienta apa. 

 

Hidratarea joaca un rol foarte important pentru functionarea intregului organism, pentru un ten si pentru o piele frumoasa. Apa reprezinta aproximativ 60% din corp si aproximativ 80% din creier, asadar chiar si cea mai mica deshidratare poate afecta negativ modul in care functionam, de la nivelul de energie la digestie si chiar imunitate. Mentinerea unui nivel optim de hidratare, va imbunatati, de asemenea, capacitatea corpului de a absorbi nutrientii, precum si functionarea sanatoasa a tractului gastro-intestinal. S-a demonstrat ca apa ajuta la imbunatatirea stratului cornos, stratul exterior al pielii. De asemenea chiar si o deshidratare usoara este legata de mai multa oboseala, mai putina concentare si o dispozitie mai scazuta. In plus, studiile arata ca prin cresterea aportului de apa, adultii cu obezitate pot pierde in greutate si reduce grasimea corporala. Cantitatea de apa de care are nevoie fiecare individ poate varia in functie de nevoile personale din fiecare zi, insa recomandarea mea este sa consumam intre 35-40 ml de apa per kg/corp. O parte din aportul de apa poate proveni si din alimente, fructe, legume si lichide precum ceai din plante sau apa de cocos. Este important sa beti suficienta apa zilnic, dar, mai ales in caldura verii, apa este vitala pentru a va ajuta corpul sa ramana sanatos si hidratat.”, explica Cori Gramescu.

Sfaturi pentru o hidratare optima

Pe timpul verii, cand temperaturile cresc semnificativ, hidratarea devine esentiala pentru mentinerea sanatatii si a bunastarii generale. Apa joaca un rol crucial in functionarea optima a organismului, iar neglijarea consumului adecvat poate duce la diverse probleme de sanatate. Asadar, cum si cu ce ne hidratam corespunzator?

Cea mai simpla si eficienta modalitate de a ramane hidratati este apa. Incearcati sa beti minim 8 pahare de apa pe zi. Incepeti prin a bea un pahar de apa in fiecare dimineata cand va treziti si un pahar inainte de culcare. Mai beti un pahar inainte de fiecare masa si 2 dupa antrenament. Pentru a va asigura ca beti apa pe parcursul zilei, optati pentru o sticla reutilizabila. Daca nu va place gustul si vreti ceva mai delicios, puteti opta pentru apa infuzata cu lamaie, lime, capsuni, zmeura, busuioc, menta, lavanda, castravete, etc. Apa de cocos este o modalitate naturala de rehidratare fiind bogata in electroliti precum potasiu. Ceaiurile din plante precum ceaiurile de menta si musetel pot fi savurate reci fiind racoritoare si hidratante. Pentru a preveni deshidratarea, beti lichide treptat pe tot parcursul zilei.

Pe langa apa, este important sa aveti o dieta care sa includa alimente bogate in apa, cum ar fi legumele si fructele care pot contribui la hidratarea organismului. 

Pepene verde: Compus in proportie de peste 90% din apa, pepenele verde este perfect pentru hidratare si ofera, de asemenea, vitaminele A si C; Capsuni: Aceste fructe delicioase nu doar hidrateaza, ci sunt si pline de antioxidanti;  Portocale: Cu un continut de apa de aproximativ 87%, portocalele sunt o sursa buna de hidratare si vitamina C; Fructe de padure: Afinele, zmeura si murele nu doar hidrateaza, ci sunt si pline de fibre si antioxidanti; Rosii: Bogate in licopen, un antioxidant puternic, si cu un continut ridicat de apa, rosiile pot fi adaugate in salate, sandvisuri sau savurate ca gustare racoritoare; Castraveti: Cu un continut de apa de aproximativ 95%, castravetii sunt ideali pentru hidratare. Sunt racoritori si pot fi adaugati in salate, sandvisuri sau mancati de sine statator; Dovlecei: Versatili si hidratanti, dovleceii pot fi trasi la tigaie, pusi la gratar, adaugati in salate sau spiralizati in taitei; Ardei gras: Bogat in vitaminele C si A, aceste legume colorate sunt excelente pentru gustari sau pentru a fi adaugate in diverse preparate; Salata verde: Cu un continut de apa de 95%, legumele cu frunze verzi precum salata verde sunt excelente in salate si sandvisuri. Puteti combina legume hidratante precum castraveti, salata verde si rosii cu un dressing usor pentru o masa racoritoare, de asemenea puteti opta pentru smoothie-uri nutritive si hidratante cu un amestesc de fructe precum capsuni, pepene verde si un pumn de spanac cu putina gheata si apa de cocos sau pentru legume la gratar delicioase, versatile si hidratante.”, recomanda Cori Gramescu.

Importanta apei in lupta impotriva celulitei

Celulita este o problema comuna care afecteaza multe persoane, in special femeile, iar apa joaca un rol esential in combaterea acestei afectiuni. „Hidratarea adecvata ajuta la eliminarea toxinelor din organism si la mentinerea unui metabolism eficient. Prin consumul suficient de apa, se imbunatateste circulatia sangelui si se reduce retentia de lichide, ceea ce poate ajuta la diminuarea aspectului de "coaja de portocala" caracteristic celulitei. Apa este esentiala pentru regenerarea celulelor pielii si pentru mentinerea unui aspect tanar si sanatos. Lipsa apei usuca pielea si duce la aparitia ridurilor.”

Bauturi precum cafeaua, sucurile carbogazoase, berea, vinul si bauturile alcoolice, limonada indulcita cu zahar, ceai rece dulce, bauturile energizante, smoothie-urile din comert si laptele aromat, au un continut mare de zahar, sodiu si alte ingrediente care elimina apa din tesuturi. „Limitati cofeina si alcoolul deoarece acestea va pot deshidrata si echilibrati consumul lor cu multa apa; mancati portii mai mici si mai frecvente (acest lucru poate ajuta corpul sa se racoreasca si sa gestioneze digestia mai bine); racoriti-va cu mancaruri picante (in mod surprinzator, mancarurile picante va pot face sa transpirati si sa va racoriti corpul!). O masura buna si eficienta de verificare a nivelului de hidratare este culoarea urinei.

Urina deschisa la culoare, indica o hidratare adecvata, in timp ce urina mai inchisa este un semn ca aveti nevoie de mai multa apa. O culoare galben inchis sau chihlimbar inseamna ca este posibil sa aveti o deshidratare usoara pana la severa. Desigur, alte medicamente si conditii de sanatate ar putea afecta acest lucru. Corpul emite semnale de avertizare cand este deshidratat, inclusiv oboseala extrema, dureri de cap si stare de ameteala. Daca intampinati aceste simptome, beti un pahar cu apa rece. In unele situatii, cum ar fi atunci cand sunteti la mare si inotati, poate fi mai greu sa detectati deshidratarea. Cu toate acestea, a fi in apa nu va hidrateaza corpul. Pentru a evita deshidratarea, trebuie sa beti apa.”, sfatuieste Cori Gramescu.

Hidratarea pe timpul verii nu este doar o necesitate, ci un element esential pentru mentinerea sanatatii si bunastarii generale. Consumul adecvat de apa si alimente bogate in apa, precum si constientizarea importantei apei in lupta impotriva celulitei si beneficiile majore asupra pielii si intregului organism, sunt pasi importanti pentru a ne bucura de o vara sanatoasa si plina de vitalitate. Asadar, nu uitati sa beti suficienta apa si sa includeti in dieta zilnica fructe si legume hidratante pentru a va mentine hidratati si sanatosi.

Articole similare
Perfuziile de hidratare: Cand se recomanda, cum sa le folosesti corect Perfuziile de hidratare: Cand se recomanda, cum sa le folosesti corect

Perfuziile de hidratare sunt proceduri medicale prin care se administreaza lichide intravenoase direct in sistemul circulator al unei persoane pentru a restabili sau mentine echilibrul hidric si electrolitic al organismului. Aceste perfuzii sunt folosite in principal in situatiile in care o persoana prezinta deshidratare severa sau este incapabila sa consume suficiente lichide pentru a-si mentine nivelurile adecvate de hidratare.

20 iunie 2024
Edited 20 iunie 2024
citește articolul
Sanatatea tenului: Hidratarea pielii si alegerea fondului de ten potrivit Sanatatea tenului: Hidratarea pielii si alegerea fondului de ten potrivit

Caldura, aerul conditionat, incalzirea artificiala, mastile de protectie, poluarea, toti acesti factori fac ca utilizarea unei creme hidratante sa fie unul dintre cei mai importanti pasi din rutina zilnica de ingrijire a tenului. 

21 martie 2023
citește articolul
Ten deshidratat: Cum apare, solutii pentru hidratare si tratament Ten deshidratat: Cum apare, solutii pentru hidratare si tratament

Pielea este un atribut al frumusetii si vorbeste despre fiecare persoana in parte, este ca o carte de vizita care ne dezvaluie intocmai atentia pe care i-o oferim, dar, pe de alta parte, ofera informatii si despre starea sanatatii noastre. Insa, fiecare tip de ten in parte are nevoie de o ingrijire adecvata, iar tenul uscat si sensibil necesita cea mai complexa abordare.

28 ianuarie 2022
Edited 6 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina