Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Perfuziile de hidratare: Cand se recomanda, cum sa le folosesti corect

Perfuziile de hidratare: Cand se recomanda, cum sa le folosesti corect

Postat in: Sanatatea ta
Data publicării: 25 august 2023 Ultima actualizare: 5 septembrie 2023

Perfuziile de hidratare sunt proceduri medicale prin care se administreaza lichide intravenoase direct in sistemul circulator al unei persoane pentru a restabili sau mentine echilibrul hidric si electrolitic al organismului. Aceste perfuzii sunt folosite in principal in situatiile in care o persoana prezinta deshidratare severa sau este incapabila sa consume suficiente lichide pentru a-si mentine nivelurile adecvate de hidratare.

Deshidratarea se refera la pierderea excesiva de apa si substante minerale din organism, care poate duce la dezechilibre in echilibrul lichidian si electrolitilor. Acesta este rezultatul unei deficiente de apa in raport cu necesitatile organismului. Apa este esentiala pentru functionarea normala a corpului uman, fiind implicata in numeroase procese fiziologice vitale. Exista mai multe cauze posibile ale deshidratarii, care pot varia in functie de factori precum mediu, stil de viata si sanatatea generala a individului.

De ce apare deshidratarea severa si cum o putem evita

Atunci cand o persoana urineaza in mod frecvent sau in cantitati mari, poate duce la eliminarea excesiva de apa din organism, ceea ce poate contribui la deshidratare. Diareea acuta sau cronica poate provoca pierderea semnificativa de apa si electroliti din organism. Cauzele diareei pot varia de la infectii virale sau bacteriene la intolerante alimentare sau boli inflamatorii intestinale.
Varsaturile repetate pot duce la eliminarea rapida a lichidelor din organism si pot contribui la deshidratare.

Activitatea fizica intensa, expunerea la temperaturi ridicate sau febra pot determina transpiratia excesiva, ceea ce poate duce la pierderea de apa si electroliti. Consumul insuficient de lichide poate duce la deshidratare, mai ales in situatii in care necesitatile de hidratare ale organismului sunt crescute, cum ar fi in timpul efortului fizic intens, in caz de febra sau in medii cu temperaturi ridicate.

Anumite afectiuni, cum ar fi diabetul necontrolat, insuficienta renala, sindromul de malabsorbtie sau alte afectiuni care afecteaza sistemul renal sau gastrointestinal, pot contribui la deshidratare. In plus, folosirea in exces a diureticelor poate cauza deshidratare. Cele mai comune tipuri de deshidratare intalnite la persoanele care necesita rehidratarea cu ajutorul perfuziilor suntꓽ

Deshidratare hipertonica: Acest tip de deshidratare apare atunci cand pierderea de apa din organism este mai mare decat pierderea de saruri minerale, ceea ce duce la cresterea concentratiei de saruri in organism. Poate aparea in situatii precum deshidratarea severa, diabetul necontrolat sau utilizarea excesiva a diureticelor. Deshidratare izotonica: Acest tip de deshidratare se caracterizeaza prin pierderea proportionala a lichidelor si a sarurilor minerale din organism. Este comuna in cazul diareei sau a varsaturilor severe. Deshidratare hipotonicaꓽ Atunci cand se pierd mai multe saruri minerale decat apa.

Ce solutii se folosesc in perfuziile de hidratare

Exista mai multe tipuri de solutii utilizate in perfuziile de hidratare, iar selectia solutiei potrivite depinde de nevoile individuale ale pacientului si de afectiunea medicala asociata. Unele dintre cele mai comune sunt:

Solutie Ringer lactat: Aceasta solutie contine o combinatie de sare (sodiu, potasiu, calciu) si lactat si este utilizata pentru a restabili echilibrul de sare si lichide in organism. De obicei, este preferata in situatiile de pierdere masiva de fluide, cum ar fi arsurile sau traumele. Solutie glucozata: Aceasta solutie contine glucoza si este utilizata pentru a furniza energie organismului si a mentine nivelurile de zahar din sange. Concentratia de glucoza poate varia in functie de nevoile individuale ale pacientului. Componente comune care pot fi prezente in perfuziile de hidratare:

Apa: Apa este componenta principala a perfuziilor de hidratare si are rolul de a restabili si mentine nivelul de hidratare al organismului.
Electroliti: Perfuziile de hidratare pot contine diferite tipuri de electroliti, cum ar fi sodiul, potasiul, calciul, magneziul si clorul. Aceste substante minerale sunt esentiale pentru functionarea normala a celulelor si pentru mentinerea echilibrului hidric si electrolitic in organism. Glucoza: Glucoza este un tip de zahar si este adaugata in unele perfuzii de hidratare pentru a furniza energie organismului. Concentratia de glucoza poate varia in functie de nevoile individuale ale pacientului si de scopul perfuziei.

Vitamine si minerale: Unele perfuzii de hidratare pot contine suplimente de vitamine si minerale pentru a compensa deficientele nutritionale si a sustine functionarea optima a organismului. Perfuziile de hidratare ofera o serie de beneficii pentru organism, mai ales in situatiile in care o persoana este deshidratata sau are nevoie de o reechilibrare rapida a nivelului de lichide si electroliti.

Restabilirea hidratarii
Perfuziile de hidratare sunt cel mai eficient mod de a furniza lichide direct in sistemul circulator al organismului, ceea ce permite o rehidratare rapida si eficienta. Aceasta este deosebit de importanta in cazurile de deshidratare severa sau cand nu este posibila administrarea orala adecvata de lichide.

Corectarea dezechilibrelor electrolitice
Perfuziile de hidratare pot contine electroliti esentiali, cum ar fi sodiul, potasiul, calciul si magneziul, care ajuta la mentinerea echilibrului hidric si electrolitic al organismului. Acestea pot fi utilizate pentru a corecta dezechilibrele electrolitilor cauzate de afectiuni medicale sau pierderile excesive de fluide.

Reechilibrarea nivelului de glucoza
Perfuziile de hidratare pot include glucoza, care furnizeaza energie rapida organismului. Aceasta este utila in situatii in care nivelul de glucoza din sange este scazut sau cand este necesara o sursa suplimentara de energie.

Administrarea de vitamine si minerale
Unele perfuzii de hidratare pot contine suplimente de vitamine si minerale, care ajuta la restabilirea deficientelor nutritionale si sustin functionarea normala a organismului.

Ameliorarea simptomelor de deshidratare
Perfuziile de hidratare pot contribui la ameliorarea simptomelor asociate cu deshidratarea, cum ar fi setea intensa, oboseala, ameteala si pielea uscata. Acestea pot ajuta la refacerea rapida si la recuperarea pacientului. Oferind lichide si substante nutritive direct in sistemul circulator, perfuziile de hidratare asigura o absorbtie mai rapida si mai eficienta decat consumul oral de lichide.

Sustinerea functiei de absorbtie a organelor interne
Perfuziile de hidratare asigura un flux adecvat de sange si oxigen catre organele vitale, mentinandu-le functionarea corecta in timpul perioadelor de stres, cum ar fi traumele, interventiile chirurgicale sau boli grave. Indicatii pentru perfuziile de hidratare:

Perfuziile de hidratare sunt indicate in cazurile de deshidratare moderata pana la severa, care pot fi cauzate de diaree, varsaturi, transpiratie excesiva, febra sau alte afectiuni care duc la pierderi semnificative de lichide. Inainte si dupa interventiile chirurgicale, perfuziile de hidratare pot fi administrate pentru a mentine hidratarea pacientului si a sustine functia organelor.

Persoanele care sufera de traume grave sau arsuri extinse pot beneficia de perfuziile de hidratare pentru a mentine volumul sanguin si a compensa pierderile de lichide. In cazul unor infectii severe, cum ar fi infectiile gastrointestinale sau infectiile respiratorii, perfuziile de hidratare pot fi utilizate pentru a preveni sau trata deshidratarea. De asemenea, pacientii cu insuficienta renala sau cardiaca pot necesita perfuzii de hidratare.

Compozitia exacta si dozajul perfuziilor de hidratare trebuie sa fie determinate de catre profesionistii medicali, luand in considerare nevoile individuale ale pacientului si afectiunea specifica tratata. Acestia vor decide ce tip de solutie si proportiile corespunzatoare de componente vor fi utilizate in perfuzie, pentru a asigura o hidratare adecvata si pentru a raspunde nevoilor specifice ale pacientului.

 

Ingrijirea paliativa: Ce rol are in asistenta medicala, cum trebuie aplicata corect

Ingrijirea paliativa se concentreaza pe ameliorarea suferintei si imbunatatirea calitatii vietii pacientilor care se confrunta cu boli grave, cum ar fi cancerul, afectiunile cardiovasculare, afectiunile neurologice progresive si alte boli terminale. Scopul principal al ingrijirii paliative este de a oferi confort si sprijin atat pacientului, cat si familiei sale. Ingrijirea paliativa este multidisciplinara si implica o abordare holista a ingrijirii pacientului. Echipa de ingrijire paliativa este formata din profesionisti din diferite domenii, inclusiv medici, asistente medicale, asistenti sociali, psihologi si voluntari special pregatiti. Acestia lucreaza impreuna pentru a adresa nevoile fizice, emotionale, sociale si spirituale ale pacientilor si ale familiilor lor.

Serviciile furnizate in ingrijirea paliativa pot include controlul simptomelor, gestionarea durerii, consiliere si suport emotional, asistenta in luarea deciziilor medicale, coordonarea serviciilor de sanatate si planificarea ingrijirii. Ingrijirea paliativa se concentreaza, de asemenea, pe comunicarea deschisa si onesta intre pacient, familie si echipa medicala, pentru a asigura o intelegere clara a situatiei si a optiunilor disponibile. Ingrijirea paliativa poate fi oferita impreuna cu tratamentul curativ sau ca singura forma de ingrijire in stadiile avansate ale unei boli. Scopul principal este de a sprijini pacientul in gestionarea simptomelor si a suferintei asociate cu boala, in timp ce ii ofera confort si ii permite sa traiasca cat mai bine posibil.

Bibliografie:

1. Gold R.; Kappos L.; Arnold D.L.; et al. (September 20, 2012). "Placebo-Controlled Phase 3 Study of Oral BG-12 for Relapsing Multiple Sclerosis". N Engl J Med. 367 (12): 1098–1107; 

2. "Scientists look to cut cow flatulence". phys.org. March 21, 2008. Volhard, J. "Darstellung von Maleinsäureanhydrid" Justus Liebig's Annalen der Chemie 1892, volume 2019;

3. Llica, R-A., Kloetzer, L. and Galaction,A-I. Fumaric acid: production and separation. Biochemistry Letters, 2018;

4. Das, R.K., Brar, S.K., and Verma, M. Fumaric acid: production and application aspects. In: Brar SK, Sarma SJ, Pakshirajan K (eds) Platform chemical biorefinery: future green chemistry, Elsevier, Amsterdam, (2016);

Articole similare
Panaritiu: cum sa tratezi si sa previi infectiile degetelor Panaritiu: cum sa tratezi si sa previi infectiile degetelor

Panaritiul este o infectie a degetului care afecteaza in mod obisnuit pielea din jurul unghiei sau tesutul moale de sub unghie. Poate provoca durere, umflaturi, roseata si sensibilitate. Apare de obicei in urma unei leziuni minore la nivelul unghiei sau in jurul ei, cum ar fi o taietura, o zgarietura sau o muscatura a unghiei.

2 august 2023
Edited 2 august 2023
citește articolul
Oxiuriaza: tot ce trebuie sa stii despre infestarea cu oxiuri Oxiuriaza: tot ce trebuie sa stii despre infestarea cu oxiuri

Oxiuriaza, cunoscuta si sub numele de enterobiaza sau infectia cu viermele uman Enterobius vermicularis, este o afectiune parazitara comuna, in special la copii. Acesta este cauzata de infestarea cu viermi mici, albi, subtiri si in forma de ac, numiti oxiuri. Acesti paraziti afecteaza in principal intestinul gros al gazdei umane. Transmiterea oxiurazei are loc prin ingestia oualor de oxiuri. Oxiurile adulte traiesc in intestinul gros al gazdei umane, iar femela depune oua in jurul regiunii anale. Aceste oua pot fi transferate pe maini, obiecte sau suprafete prin scarpinarea regiunii anale infectate. O persoana infestata poate raspandi ouale de oxiuri prin contactul cu alte persoane, alimente sau obiecte.

1 august 2023
citește articolul
Berilioza: Complicatii pentru sanatate in urma expunerii la beriliu Berilioza:  Complicatii pentru sanatate in urma expunerii la beriliu

Berilioza este o afectiune pulmonara cronica cauzata de expunerea la praf de beriliu. Este, de asemenea, o forma specifica de pneumoconioza, care este o boala pulmonara cauzata de inhalarea de particule minerale. Persoanele expuse la praf de beril, cum ar fi minerii, muncitorii in industria metalurgica si cei care lucreaza in laboratoarele de cercetare, prezinta un risc crescut de a dezvolta berilioza.

26 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...