Crampele abdominale: ce sunt, de ce apar, metode de preventie
Inainte de a dezvolta acest topic, trebuie sa intelegem ca nu toate crampele abdominale sunt periculoase. De cele mai multe ori, durerea va trece de la sine. Exista si situatii in care sunt necesare investigatii medicale riguroase si, din pacate, internare de urgenta. Nu toate crampele abdominale pot fi prevenite. Chiar daca aveti un stil de viata sanatos si activ, tot exista riscul ca, la un moment dat, sa va confruntati cu aceste dureri. De ce apar crampele abdominale, ce sunt ele ca fenomen medical si cum le putem preveni descopera in acest material.
Cuprins:
Ce sunt crampele abdominale? Cum stim ca suferim de crampe abdominale
Care sunt cauzele aparitiei crampelor abdominale?
Ce este colica abdominala? Colica abdominala adulti
Ceaiuri pentru crampe abdominale
Balonare si crampe abdominale. Crampe abdominale dupa masa
Medicamente pentru crampe abdominale. Tratament pentru crampe abdominale la copii
Ce sunt crampele abdominale? Cum stim ca suferim de crampe abdominale
Daca vrem sa descoperim ce sunt crampele abdominale si cum stim ca suferim de crampe abdominale e suficient sa citim aceste randuri. Durerile abdominale (dureri de burta sau crampele abdominale) sunt un simptom comun, cu o durata scurta sau intermediara, si, de cele mai multe ori, sunt provocate de afectiuni care nu pun viata in pericol. Insa, in anumite situatii, pot semnala afectiuni care necesita interventie imediata (de ex. apendicita care poate avea ca si complicatie peritonita).
Din punct de vedere clinic, este o durerea care se resimte intre coaste si regiunea genitala. Durerea abdominala isi poate avea originea in structurile si organele situate in cavitatea abdominala (pancreas, stomac, intestin subtire si gros, colecist, vase de sange, uter, anexe, vezica urinara) sau poate fi vorba de durere de perete abdominal.
Care sunt cauzele aparitiei crampelor abdominale?
La intrebarea care sunt cauzele aparitiei crampelor abdominale nu se poate da mereu acelasi raspuns pentru ca in spatele acestei afectiuni stau o multitudine de alti factori. Cel mai comune cauze ale aparitiei crampelor au legatura directa cu alimentatia si abuzul de junk food, alcool, bauturi acidulate. In plus, cele mai frecvente cauze sunt legate direct de probleme ale sistemului digestiv precum:
Sindrom de colon iritabil – persoanele care sufera de sindrom de colon iritabil au adesea crampe in momentele tensionate, atunci cand stresul atinge cote maxime. Spre exemplu, crampele apar adesea inaintea unui examen ori inaintea unei sedinte importante de la serviciu. Stresul agraveaza simptomele sindromului de colon iritabil, insa nu s-a descoperit inca mecanismul de functionare in cazul acestui sindrom. Specialistii suspecteaza ca ar fi vorba despre hormonii stresului, care creeaza sensibilitate in intestine si provoaca fie diaree, fie constipatie. Hiperactivitatea din intestine poate cauza aparitia crampelor puternice. Un medic generalist, dar si un medic psiholog, te poate ajuta sa depasesti aceasta problema cu usurinta.
Intindere musculara – nu toate durerile din zona abdominala sunt cauzate de probleme la stomac. In unele cazuri, o intindere musculara poate fi cauza. Daca ai fost la o sesiune de yoga sau la un curs de pilates si apoi au aparut crampele, e posibil sa fii fortat un muschi din zona abdominala. In aceasta situatie, odihna si hidratarea sunt remediile potrivite pentru tine.
Ce este colica abdominala. Colica abdominala adulti
Ce este colica abdominala sau cum se manifesta colica abdominala adulti, sunt doar cateva intrebari la care vom incerca sa raspundem. Stim deja ca bebelusii sufera de colici si dureri abdominale cand sunt mici, dar si adultii pot avea aceste simptome. In cazul adultilor colica abdominala reprezinta o durere (de cauza intestinala sau urinara de obicei) care apare și dispare și care se intensifica si dispare treptat. La adulti exista trei tipuri de colica abdominala.
Colica biliara
Cauzata de obicei de calculi biliari care blocheaza ductele care leaga vezica biliara de pancreas sau ficat. Durerea are caracter brusc si apare fie in partea dreapta a abdomenului sub stern, fie se muta spre centrul abdomenului; se intensifica in timp, dar nu dureaza de obicei mai mult de cateva ore.
Colica renala
Din punct de vedere statistic, 10% din populatie dezvolta colica renala la un moment dat in viata, fiind asociata cu calculi renali sau urinari. Durerea tinde sa fie localizata pe o parte a corpului (unde se afla calculii) si apare in valuri. Mai pot aparea si alte simptome, respectiv durere la urinare, urina cu sange (hematurie) sau cu miros neplacut, greata/varsaturi.
Colica intestinala
Originea acestei colici se afla in intestinul subtire sau in cel gros, fiind cauzata de un blocaj care impiedica alimentele/lichidele sa circule. Acest blocaj poate aparea in urma unui tesut cicatricial (de la o operatie abdominala/pelvina anterioara), boala inflamatorie intestinala (boala Crohn), impact fecal, diverticuli inflamati/infectati, tumori. Mai pot aparea si alte simptome, respectiv: inabilitatea de a elimina scaunul/gazele, varsaturi, pierderea apetitul, distensie abdominala.
Ceaiuri pentru crampe abdominale
Pentru a intelege mai bine sistemul digestiv este util sa avem in casa si ceaiuri pentru crampe abdominale ca si preventie. Durerile asociate sistemului digestiv au de cele mai multe ori legatura cu stilul dezorganizat de nutritie, de stres, iar ceaiurile pot ajuta la ameliorarea acestor simptome deranjante.
Te simti balonat? Bea ceai de lavanda sau coriandru, ambele cu proprietati antiinflamatoare. Te va ajuta sa elimini gazele si vor restabili echilibrul din stomac si intestine. Ai arsuri la stomac? Ceaiul de musetel este cel mai bun calmant in acest caz. Va diminua aciditatea si implicit senzatia neplacuta de arsura.
Crampe dureroase? Poti calma durerea band ceai de cimbru, musetel sau chimen si aplicand o sticla cu apa calda pe abdomen, timp de 2 ore.
Totodata, ceaiul de menta si musetel sunt cele mai bune alegeri, fiindca vor actiona cu succes impotriva mai multor simptome ale indigestiei. Daca ai febra si durerile devin insuportabile, adreseaza-te medicului, fiindca poti avea o indigestie de natura infectioasa.
Balonare si crampe abdominale. Crampe abdominale dupa masa
In prezent se stie deja ca exista o legatura de cauzalitate directa intre crampele abdominale dupa masa si crizele de balonare si crampe abdominale. Balonarea in sine ca si manifestare nu e neaparat periculoasa, dar aceasta problema poate masca alte simptome sau poate transmite semnale legate de alte afectiuni stomacale. In plus, este relevant de stiut si cum incepe si de unde incepe. Potrivit specialistilor exista patru mari momente legate de balonare, indiferent de sexul sau varsta pacientului.
Alterarea bacteriilor din colon: In tractul gastrointestinal exista peste 500 de specii de bacterii, iar o alterare la nivelul florei colonice poate duce la distensie abdominala. Studii recente au demonstrat ca exista o legatura de cauzalitate intre administrarea de antibiotice si dezechilibre la nivelul florei intestinale. Aceste situatii caracterizate prin dezechilibrul microbiotic sunt cunoscute sub termenul de disbioza intestinala, si netratate pot duce la balonare, sindromul de intestin iritabil, bolile inflamatorii intestinale precum boala Crohn sau diverticuloza intestinala.
Altfel spus, in acest caz balonarea are legatura directa cu modul in care este perturbat sistemul digestiv. Se stie deja ca sistemul digestiv este constituit specific din tractul alimentar (esofag, stomac, intestinul subtire si intestinul gros), ficat si tractul biliar, pancreas si respectiv microbiota intestinala. Tractul gastrointestinal, cu bariera sa epiteliala avand o suprafata totala de 200 m2, reprezinta organul cu cea mai mare expunere la mediul extern! Sistemul digestiv este in permanenta in contact cu aproximativ 1 kg de bacterii (aproximativ 10¹⁴ microorganisme ce contin peste 3 milioane de gene) aflate in lumenul intestinului.
Microbiota intestinala este un ecosistem complex responsabil cu mentinerea inflamatiei fiziologice, modularea procesului de absorbtie a alimentelor si totodata protejeaza impotriva invaziei microorganismelor.
Aerofagia =inghitirea aerului: Cantitati crescute de aer sunt inghitite prin mancatul rapid sau “pe fuga”, mestecatul gumei sau fumat. De asemenea, aerofagia este o manifestare a anxietatii. In plus, aceasta problema poate aparea si din cauza unor probleme stomatologice. Daca nu poti avea o masticatie corecta sau ai dinti lipsa in dantura odata cu alimentatia patrunde mai mult aer in stomac decat in mod normal ce duce la balonare.
Modificarea diafragmului: Cavitatea abdominala are ca si “pereti” diafragmul, coloana vertebrala si muschii abdominali. Chiar daca nu exista o crestere a volumului intraabdominal de gaze, o modificare a acestor pereti poate duce la o senzatie de balonare, cum ar fi: o musculatura abdominala slabita, uneori prin interventii chirurgicale la acest nivel, sau o crestere in greutate. Altfel spus, persoanele care sufera de obezitate sunt mai predispuse la balonare.
In mod normal abdomenul se adapteaza in functie de continut, prin coordonarea diafragmului si a muschilor abdominali. Balonarea apare atunci cand aceste structuri nu se coordoneaza, muschii abdominali se relaxeaza, iar diafragmul se contracta si coboara. Toate acestea fac ca chiar si o crestere mica a volumului de gaze, sa devina un disconfort.
Alimentatia dezechilibrata: O parte din structura carbohidratilor din grau (paste, paine alba), ovaz, porumb, cartof nu se absorb in intestin si poate genera balonare. In plus exista multi adulti care au intoleranta la lactoza, cauzata de o reducere a sintezei de lactaza- enzima care ajuta la distia produselor lactate. Fructele si legumele contin oligozaharide care sunt fermentate usor de bacteriile colonice, iar fermentatia duce la balonare. La fel, fibrele fermentabile sunt un substrat pentru productia de gaze. La fel de problematice sunt si bauturile carbogazoase. In bauturile carbogazoase si sucuri exista o cantitate mult prea mare de fructoza ce depaseste capacitatea de absorbtie a organismului. Dar si mancarea de tip junk-food prea picanta sau prea sarata poate duce la balonare.
Cand apar crampele abdominale dupa masa? In functie de anamneza fiecarei persoane afectate exista mai multe cauze:
Intoxicatie alimentara – pe langa crampele stomacale apar si simptome precum varsaturi, diaree, febra si lipsa de energie (aceste simptome pot aparea intr-un interval cuprins intre cateva ore si cateva zile sau saptamani de la masa problematica). De regula, se vindeca de la sine prin administrarea de lichide (apa si ceai) si odihna
Consumul de alimente acide – aceste alimente irita stomacul. Este bine sa nu consumi pe stomacul gol suc de fructe sau rosii si eventual sa le inlocuiesti cu apa sau ceai pentru a evita crampele dupa masa
Consumul sucurilor carbogazoase si al unor alimente (ceapa, fasole, varza, broccoli sau guma de mestecat) este asociat unei cantitati suplimentare de aer ingerat. Acest lucru poate duce la disconfort digestiv si poate aparea durerea de stomac dupa masa
Consumul de alimente picante – ardeiul iute, chili sau alte condimente picante contin capsaicina, o substanta care irita stomacul si poate provoca durere
Indigestia – poate aparea dupa ce ai mancat sau baut. Pe langa durerea de stomac, vei resimti si balonare si stare generala de rau. Alimentele care contin grasimi, cafeina, bauturile dulci precum si alcoolul pot creste riscul de indigestie. Antiacizii pot reduce din simptome daca nu poti elimina aceste alimente din dieta zilnica
Alergia la anumite alimente – stomacul poate fi iritat daca consumi alimente la care esti alergi. Chiar si intoleranta la gluten, lactoza sau grau poate duce la Crampe dupa masa
Medicamente pentru crampe abdominale. Tratament crampe abdominale copii
Cum alegem acele medicamente pentru crampe abdominale sau care este cel mai bun tratament crampe abdominale copii descopera in urmatorul paragraf. Ca idee, Durerile abdominale la copii sunt des intalnite. Ele pot fi interpretate atat ca simptom cat si ca boala. Deseori cauzele durerii abdominale la copii pot fi crampele, care odata eliminate, totul revine la normal.Orice durere de burta daca dureaza mai mult de 24 de ore trebuie sa fie motiv de ingrijorare si este necesar sa cautam un medic pentru o evaluare corecta a situatiei copilului.
Majoritatea durerilor abdominale sunt localizate in centru abdomenului. De obicei copilul apasa pe locul dureros si isi mangiie zona pentru a calma durerea. Daca durerea este resimtita in alta parte, atunci situatia poate fi mai complicata. In cazul durerii resimtite in partea dreapa jos, se considera a fi semn de apendicita, pana ce testele mentioneaza alt lucru.
Iar inainte de final, cateva lucruri interesante despre sistemul digestiv.
1. Detergentii de rufe au mai multe lucruri in comun cu sistemul digestiv decat s-ar putea crede. Motivul? Ei contin de multe ori diferite clase de enzime, printre care proteaze, amilaze si lipaze. Sistemul digestiv uman contine si el aceste enzime. Sistemul digestiv foloseste aceste tipuri de enzime pentru a descompune mancarea. Proteazele descompun proteinele, amilazele descompun carbohidratii si lipazele descompun lipidele. De exemplu, saliva contine atat amilaze cat si lipaze, in timp ce stomacul si intestinul subtire folosesc proteazele. In plus, acidul din stomac este atat de coroziv incat poate dizolva metale precum fierul si cuprul.
2. Suprafata totala a intestinului subtire este imensa. Acesta are aproape 7 metri lungime si un diametru de 2.5 centimetri. Pe baza acestor dimensiuni, te-ai astepta ca suprafata intestinului subtire sa fie de 0.6 metri patrati — dar are de fapt, 250 de metri patrati, dimensiunea unui teren de tenis. Acest lucru se datoreaza faptului ca prezinta trei trasaturi care ii maresc suprafata. Peretii intestinului au buzunare, contin niste structuri denumite vili, care sunt ca proiectii ale tesutului absorbant similare unor degete. Si, in plus, vilii sunt acoperiti cu proiectii microscopice denumite microvili.
3. Stomacul face zgomot tot timpul. Zgomotele facute de stomac, sunt rezultatele peristaltismului din stomac si intestinul subtire — adica se datoreaza digestiei normale a hranei, a fluidelor si a gazelor care strabat tractul gastrointestinal. Cand insa tractul este gol, zgomotele sunt mai mari, pentru ca nu este nimic in interior care sa amortizeze zgomotul. Atunci de ce se mai contracta muschii cand nu exista hrana in stomac?
Dupa ce isi goleste continutul in intestinul subtire, stomacul trimite semnale catre creier. Creierul raspunde transmitand muschilor digestivi semnalul ca acestia sa inceapa procesul de peristaltism. Contractiile musculare asigura golirea completa a stomacului, iar zgomotele rezultate ne atentioneaza ca organismul are nevoie de mancare.
tu ai auzit pana acum de sindromul de colon iritabil?
4. Hormonul fericirii pleaca din stomac? Hormonul fericirii - serotonina este produsă atunci când ne place ceea ce mâncăm. Așadar, pentru a fi mai fericiți, trebuie doar să mâncăm ceea ce ne place, dar să nu întrecem măsura cu mâncărurile mai puțin sănătoase. Referitor la stomac, acesta are capacitatea de a reține chiar și până la 2000 litri de apă și mâncare și se regenerează complet la aproximativ 4-5 zile.
5. Organismul ne poate digera pe noi! Cu toţii am auzit pe la orele de biologie că enzimele digestive sunt secretate sub o formă inactivă. Dacă s-ar secreta sub formă activă, ar digera chiar organul ce le-a produs, nefăcând nici un fel de discriminare între alimente şi organism.
6. Mușchii din esofag se comportă ca un val uriaș? Acesta transportă alimente sau băuturi până la stomac. Această acțiune a valurilor se numește peristaltism- mișcare de contracție (urmată de o relaxare periodică) a musculaturii stomacului și intestinului, care se propagă sub formă de unde și face ca alimentele să fie împinse de-a lungul tubului digestiv)
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.webmd.com/pain-management/guide/abdominal-pain-causes-treatments
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/4167-abdominal-pain
REFERINTE:
National Institutes of Health.
Mayo Clinic: "Abdominal Pain." "Dehydration."
FamilyDoctor.org: "Dehydration."
American College of Gastroenterology: “Abdominal Pain Syndrome.”
Mayo Clinic: “Abdominal Pain,” “Intestinal Ischemia,” “Indigestion.”
Cleveland Clinic: “Abdominal Pain: Care and Treatment.”
Brigham and Women’s Hospital: “Gas: Beat The Bloat.”