Crestatea: Cum recunosti planta, beneficii pentru organism
Cicoarea este o planta care pastreaza multe secrete, in ciuda faptului ca este vazuta in mod obisnuit pe drumuri si in zonele pustii. A fost cunoscut inca din timpul faraonilor egipteni drept un remediu pentru diferite afectiuni, iar si atat grecii cat si romanii o consumau in salate. Datorita proprietatilor si beneficiilor sale, cicoarea are actiuni importante si pozitive pentru multe functii ale organismului. Astfel, aceasta ajuta la ameliorarea simptomelor diferitelor afectiuni, incluzand anxietatea si stresul. Daca aveti probleme cu somnul, aceasta planta poate fi remediul ideal si in plus, ajuta la relaxare.Vitaminele pe care le contine favorizeaza crearea de celule rosii din sange. De asemenea, are efecte pozitive asupra ficatului, ajutand la filtrarea sangelui. Planta reuseste sa calmeze afectiunile legate de oase, cum ar fi artrita. Componentele cicorii includ: vitamina A, B, C, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, printre altele.
La ce este buna planta de crestatea?
Aceasta planta are numeroase proprietati, inclusiv diuretice si depurative. In plus, contine multe vitamine, in principal A si grupa B. In 100 de grame de cicoare exista 1,5 mg de fier, 10% din necesarul zilnic. Fibra plantei este reprezentata in principal de inulina si fructooligozaharide, molecule care au o mare relevanta. Aportul sau caloric este de doar 18 de calorii, iar acest lucru il face potrivit daca urmati o dieta pentru a pierde in greutate.
Cicoarea are o utilizare diversa in bucatarie, iar radacina sa, prajita si macinata, a fost, de asemenea, folosita ca inlocuitor de cafea in vremuri de foamete sau pentru cei care nu doresc sa consume cofeina. Proprietatile sale nutritionale au fost studiate pe larg. Expertii estimeaza ca unele componente ale cicorii ar face din aceasta un aliment functional. Acest lucru inseamna ca beneficiile sale merg dincolo de doar nutritive.
Beneficiile pentru florile de crestatea
Am mentionat mai devreme ca cicoarea are multiple efecte medicinale si se pare ca in fiecare zi se descopera mai multe. Sa analizam unele dintre cele mai relevante. Consumul sau poate preveni obezitatea prin promovarea metabolismului optim. Prin urmare, planta este de obicei inclusa in diete echilibrate prin intermediul carora se doreste pierderea in greutate. In plus, ofera si satietate. Este buna pentru inima, deoarece scade nivelul colesterolului LDL si previne bolile cardiovasculare. Actioneaza, de asemenea, ca un diuretic puternic, astfel incat consumul sau este recomandat pentru persoanele cu tensiune arteriala ridicata. In cazurile in care se recomanda utilizarea sa, mentine urina curata si organele active.
Ajuta sistemul imunitar
Cicoarea contine mai mult de 30 de compusi antioxidanti, care intaresc sistemul imunitar, permitandu-i sa combata mai eficient agentii daunatori. Aceste componente protejeaza, de asemenea, toate tesuturile de stresul metabolic produs de dezechilibrul redox.
Pentru piele
Este obisnuit ca aceasta planta sa fie utilizata sub forma de cataplasme pentru a ameliora afectiunile dermatologice, cum ar fi acneea sau eczema, datorita efectele sale antiinflamatorii si antimicrobiene. Este, de asemenea, utilizata pentru a elimina negii si, in cazurile de seboree, pentru a calma inflamatia scalpului si a diminua excesul de sebum. In plus, cicoarea este un aliat pentru rani si arsuri.
Sprijina sistemul digestiv
Cicoarea stimuleaza secretia de sucuri digestive, care contribuie la ameliorarea digestiilor grele si a excesului de gaze. Mai mult, este folosita ca vermifug pentru a distruge si expulza parazitii care se afla in intestin. Radacina de cicoare contine inulina, o molecula care integreaza fibre solubile. Printre beneficiile sale, vom sublinia faptul ca activeaza functia intestinala si combate constipatia.
Pentru sistemul circulator
Aceasta planta reduce nivelul colesterolului din sange si, in acest fel, impiedica formarea placilor de grasime in artere. Pe de alta parte, mentine valorile tensiunii arteriale in limite normale, prevenind astfel leziunile vasculare care provoaca atacuri de cord si accident vascular cerebral.
Stimuleaza productia de secretie biliara
Principiile componente active ale plantei stimuleaza secretia biliara si o fac mai fluida, ceea ce este cunoscut sub numele de efect coleretic. Golirea vezicii biliare este activata, dar intr-un mod lent si adecvat.
Sustine functia hepatica
Activarea functiilor hepatice cu ajutorul plantei imbunatateste procesele de curatare care contribuie la detoxifierea organismului.
Contribuie la curatarea renala
Cu ajutorul plantei, functia renala este, de asemenea, stimulata, ceea ce creste productia de urina si, in consecinta, eliminarea substantelor reziduale.
Proprietati antioxidante
Cicoarea contine multi compusi care functioneaza ca antioxidanti. Aceasta actiune protejeaza tesuturile impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, care imbatranesc prematur pielea si provoaca deteriorarea ADN-ului celulelor sale.
Combate infectiile
Efectul antimicrobian al plantei ajuta la vindecarea infectiilor. In plus, cicoarea are actiune antipiretica, adica scade febra. Studiile stiintifice asigura ca fructooligozaharidele acestei plante au avut activitate impotriva unor tulpini de ciuperci din genurile Fusarium, Aspergillus si Candida. De asemenea, a inhibat cresterea anumitor tipuri de Escherichia, Staphylococcus si Salmonella.
Efect sedativ
Aceasta planta are un efect relaxant si, din acest motiv, poate fi folosita pentru a calma stresul si anxietatea. De asemenea, este utila si in cazuri de insomnie.
Favorizeaza pierderea in greutate
Efectul de satietate generat de fibrele din componenta plantei ajuta la consumul unei cantitati mai mici de alimente la fiecare masa, iar astfel sa se favorizeze pierderea kilogramelor nedorite.
Contraindicatii ale consumului de crestatea
Ca orice alta planta sau aliment, cicoarea are anumite limitari in ceea ce priveste utilizarea sa. Acestea includ si urmatoareleꓽ
Nu se recomanda utilizarea in timpul sarcinii, deoarece poate creste sansele de a avea probleme in timpul sarcinii. Nu exista studii care sa demonstreze siguranta consumului plantei in alaptare.
Persoanele alergice ar trebui sa evite utilizarea lor, atat in stare naturala, cat si produsele care o contin.
Scade nivelul glucozei din sange, astfel incat persoanele cu hipoglicemie nu pot lua fara avizul medicului.
Actiunea diuretica contraindica aceasta planta la persoanele care tind spre a avea tensiune scazuta.
Din cauza continutului sau in oxalati, cicoara nu este recomandata nici pentru cei care au pietre la rinichi.
Aceasta planta este disponibila atat in forma sa salbatica, cat si in cea cultivata. De asemenea, se gaseste in farmacii si plafare ca ingredient in multe produse. Datorita proprietatilor sale multiple, cicoarea genereaza beneficii in multe moduri atunci cand este consumata, contribuind la diminuarea sau inlaturarea simptomelor anumitor afectiuni. Cu toate acestea, se pentru a consuma preparatele pe baza de cicoare, se recomanda instiintarea medicului curant daca exista anumite boli.
Alte povesti cu alte plante medicinale din toata lumea
1. Musetelul se stie ca poate sa calmeaza durerile si reduce inflamatiile. Specialistii spun ca ceaiul de musetel coaguleaza sangele daca este combinat cu aspirina, medicamente antidepresive sau anticoagulante;
2. Ceaiul de sunatoare este contraindicat in cazul in care iei medicamente pentru raceala. De asemenea, sunatoarea nu se foloseste in combinatie cu medicamentele antidepresive;
3. Ceaiul de ginkgo biloba care este folosit pentru imbunatatirea circulatiei si a capacitatii de concentrare, subtiaza sangele si nu trebuie consumat in combinatie cu alte medicamente si o cantitate prea mare de timp;
4. Ceaiul de echinaceea este foarte bun pentru tratarea racelilor, insa nu trebuie consumat de cei care sufera de astm, artrita reumatoida, diabet de tip 1 pentru ca poate provoca dureri abdominale si crampe musculare;
5. Ceaiul de ginseng, folosit pentru imbunatatirea sistemului imunitar, este periculos pentru cei care sufera de diabet, intrucat poate scadea nivelul de zahar din sange cu multe peste limitele normale daca este consumat mult timp;
6. Sofranul reduce inflamatiile si durerile cauzate de artrita, dar nu trebuie combinat cu anticoagulantele, pentru ca poate provoca sangerari interne;
7. Ceaiul de lemn dulce, recomandat pentru indigestie, nu trebuie combinat cu alte diuretice sau laxative, pentru ca afecteaza drastic nivelul de potasiu din organism;
8. Menta este contraindicata celor care sufera de hipotensiune, hernie, arsuri la stomac, aciditate scazuta a sucului gastric;