Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cum recunosti papiloamele cutanate si cum se trateaza acestea
Postat in: Cuplu si sex

Cum recunosti papiloamele cutanate si cum se trateaza acestea

Papiloamele cutanate sunt formatiuni tumorale necanceroase (benigne), ce apar pe piele sub forma de excrescenta, avand culoarea pielii ori maronie. Desi sunt benigne si nu afecteaza sanatatea, papiloamele cutanate sunt inestetice, generand disconfort din cauza aspectului acestora. Papiloamele cutanate se pot transmite prin contact direct, fie interuman, fie prin autoinoculare, adica dintr-o zona a corpului in alta. Aceste formatiuni ale pielii se pot transmite daca se utilizeaza haine si obiecte de uz personal la comun, dar se pot lua si de la stranduri sau sali de sport, daca nu se circula cu incaltaminte si imbracaminte adecvata.

Cum arata papiloamele?

Papiloamele pielii sunt o crestere mica care se formeaza pe piele. Cresterea atarna de pielea unei bucati mici de tesut, numita tulpina. Un papilom al pielii creste adesea in cazul in care pielea se freaca de piele si provoaca frecare. Diabetul sau obezitatea pot creste riscul de a dezvolta papiloame ale pielii. De asemenea, riscul creste odata cu varsta. Aceste formatiuni cutanate sunt, in general, inofensive.

Tipuri de papiloame ale pielii

Formatiunile cauzate de infectia cu HPV se pot imparti in 2 categorii, in functie de dezvoltarea raportata la planul pieliiꓽ

Papiloame exofite – au o forma alungita, fiind localizate in acelasi plan cu pielea.
Papiloame endofite – se dezvolta in profunzimea pielii.
Papiloame in functie de localizare si de caracteristiciꓽ

Papiloame comune – apar sub forma de proeminente cutanate dure, cu o suprafata aspra si se regasesc in special la nivelul membrelor superioare si al genunchilor.
Papiloame mozaic – apar sub forma de grupuri ce sunt alcatuite din mai multe excrescente si se regasesc la nivelul gatului, in zona membrelor inferioare si superioare, axilar si submamar.
Papiloamele plate – au o suprafata neteda si se regasesc in zona membrelor superioare si inferioare si in zona fetei.
Papiloame plantare – apar in profunzimea pielii si au un aspect dur, cauzand dureri in timpul mersului. In unele cazuri, aceste tipuri de papiloame pot fi insotite de puncte negre prezente pe suprafata acestora (aceste puncte sunt de fapt vase de sange dilatate).
Care sunt semnele si simptomele papiloamelor cutanate?
Este posibil sa aveti mai multe papiloame ale pielii in aceeasi zona, iar acest lucru este comun. Papilomul pielii este de obicei de aceeasi culoare ca pielea sau poate fi un pic mai inchis, avand o dimensiune mica, de aproximativ 1 cm. Papiloamele cutanate, de obicei, nu provoaca durere, dar pot provoca iritatii de la frecarea cu haine sau bijuterii. Zonele comune in care se dezvolta papiloamele cutanate sunt axilele, intre pliurile pielii, pleoape sau interiorul coapselor. Acestea pot creste, de asemenea, pe gat sau in alte zone ale corpului.

De ce apar papiloamele cutanate?

Aceste formatiuni ale pielii apar din pricina infectiilor produse de virusul HPV (Human Papilloma Virus). Se pot distinge peste 100 de tulpini ale acestui virus, iar modalitatea de transmitere se poate face pe cale sexuala, dar si prin contactul cu obiecte contaminate. Tulpinile 16 si 18 sunt cele care provoaca cancerul de col uterin, in timp ce celelalte tulpini pot genera aparitia infectiilor asimptomatice (pacientul nu prezinta simptome), ori a formatiunilor benigne cutanate (pe piele). Virusul patrunde in organism cauzand formarea papiloamelor comune, ce se intalnesc in general, la nivelul gatului, fetei, mainilor.

Factorii care determina aparitia papiloamelor includ siꓽ

Persoanele cu imunodeficiente (cauzate de infectia HIV)
Persoanele care urmeaza tratament cu imunosupresoare, radioterapie, chimioterapie
Varsta – copiii sunt mai predispusi la infectia cu HPV din cauza faptului ca sistemul lor imunitar nu este capabil sa ofere protectie sporita
Persoanele care au afectiuni dermatologice, tiroidiene, diabet zaharat
Persoanele ce au un exces de greutate

Cum este diagnosticat si tratat un papilom al pielii?

Medicul dermatolog este specialistul care va putea diagnostica papiloamele la prima vedere, fara a fi nevoie de efectuarea unor investigatii suplimentare. Cu toate acestea, dermatologul poate face o biopsie in cazul in care papilomul pielii pare neobisnuit. Acest lucru este pentru a va asigura ca nu este cancer de piele. Papiloamele cutanate nu sunt intotdeauna tratate, iar asta si deoarece pot disparea de la sine, dar este posibil si sa nu le observati sau sa fiti indiferenti fata de prezenta acestora. Desi, in general, fiind formatiuni benigne, papiloamele cutanate nu determina aparitia problemelor de sanatate, insa pot fi cazuri in care medicul dermatolog poate sfatui pacientul sa indeparteze aceste formatiuni, prin diferite proceduri. Urmatoarele situatii ce vizeaza papiloamele, necesita, de obicei, tratamentꓽ

Formatiunile se dezvolta sub forma de conglomerate, iar acest fapt indica prezenta unui dezechilibru al sistemului imunitar
Afectarea calitatii vietii din pricina esteticii papiloamelor
Recidiva papiloamelor dupa urmarea unui tratament
Persistenta papiloamelor dupa aplicarea tratamentului
Pacientul manifesta o senzatie de arsura
Pacientul resimte o durere locala
Atunci cand apare o sangerare dupa o traumatizare accidentala
De asemenea, se poate interveni medical daca papiloamele isi modifica aspectul

Scopul tratamentelor este acela de a indeparta formatiunile cutanate si, de asemenea, de a intari sistemul imunitar, astfel incat sa se previna reaparitia lor. Daca papiloamele irita pielea, pot fi necesare urmatoarele metode de tratament:

Crioterapia - este o procedura utilizata pentru inghetarea papilomului pielii. Medicul utilizeaza azot lichid pentru a ingheta zona.
Chirurgia poate fi necesara pentru a elimina papilomul pielii. Nu incercati sa taiati singur papilomul pielii cu un obiect ascutit. Papiloamele pielii pot sangera intens atunci cand inca mai au o sursa de sange.
Aplicarea keratoliticelor topice
Indepartarea formatiunilor cu laser
Plasma Pen –  pentru inlaturarea papiloamelor, medicul utilizeaza un dispozitiv prevazut cu plasma
Ca si metoda de preventie, se recomanda administrarea vaccinului anti-HPV anumitor categorii populationale. Rolul vaccinului este de a oferi o imunitate optima in situatiile unei posibile infectari cu virusul HPV. Recomandat este ca imunizarea sa se obtina in special in randul fetitelor care nu si-au inceput viata sexuala.

Cand trebuie sa apelez la medic? Se va contacta dermatologul dacaꓽ

Papiloamele pielii isi schimba dimensiunea, forma sau culoarea
Aveti o eruptie cutanata sau alta problema a pielii in jurul papiloamelor
Papiloamele sangereaza
Papiloamele afecteaza capacitatea de a face activitatile de zi cu zi.
Aveti intrebari sau preocupari cu privire la starea sau ingrijirea dumneavoastra.

Cum sa te aperi de virusul papiloma? Vaccin contra infectiei cu papiloma

Multe persoane barbati si femei deopotriva vor sa afle cum sa te aperi de virusul papiloma. Se stie deja de existenta unui vaccin contra infectiei cu papiloma si exista deja un protocol de vindecare pentru HPV 53 tratament. Metodele cea mai des utilizate pentru a semnala infectia cu HPV sunt testul Babes-Papanicolau (PAP test, indirect, prin evidentierea modificarilor citologice cervicale date de HPV) si testul HPV. Este foarte important sa faci testul Babes-Papanicolau anual pentru ca identifica in stadiu precoce celulele cu potential malign din colul uterin, chiar inainte ca ele sa ajunga in acest stadiu.

Daca testul Papanicolau este anormal, pasul urmator este testarea HPV. Testul HPV determina daca unul sau mai multe dintre tipurile de HPV (Human Papiloma Virus) cu risc cancerigen crescut a determinat modificarile testului Papanicolau. Aceste analize HPV iti pot salva viata, mai ales ca statisticile recente ne arata ca numarul femeilor diagnosticate anual cu cancer de col uterin ramane la cote alarmante.

Intrucat virusul HPV este asimptomatic, trebuie efectuate anumite teste periodice care pot diagnostica virusul sau leziunile cervicale aparute odata cu infectia cu HPV. Exista un algoritm standard de control care include urmatoarele investigatii:

✓ Examen ginecologic clinic
✓ Testul Babes-Papanicolau
✓ Testul HPV (denumit si tipajul HPV)
✓ Colposcopia
✓ Biopsia cervicala

Consultul ginecologic si testul Papanicolau sunt investigatiile anuale care nu trebuie sa lipseasca din rutina de ingrijire a unei femei si sunt principalul mijloc de protectie contra tipurilor de cancer provocate de infectiile cu virusuri papiloma umane (HPV).

Cel mai recent vaccin anti-HPV, cel cu 9 tulpini, confera imunitate pentru infectiile cu Human Papiloma Virus tipurile 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, tulpini care sunt raspunzatoare pentru majoritatea leziunilor precanceroase tipice cancerului de col uterin, dar si pentru cele ale cancerelor de vagin, vulva si anal. Testele clinice confirma o eficacitate foarte mare a acestui vaccin, de peste 95%. Vaccinul se poate face pana la 45 de ani, studii recente aratand eficacitatea vaccinului anti-HPV cu 9 tulpini pana la varste mai inaintate decat cel tetravalent.

Aceasta infectie prezinta tratament individualizat in functie de anumiti factori precum: zona de piele infectata, gradul evolutiv al leziunilor si eventual, simptomatologia adiacenta, daca este cazul (modificarea secretiilor glandulare, estetica, sangerari etc).

Bibliografie:

Jameson JL, et al., eds. Human papillomavirus infections. In: Harrison's Principles of Internal Medicine. 20th ed. New York, N.Y.: The McGraw-Hill Companies; 2018;
Bennett JE, et al., eds. Papillomaviruses. In: Mandell, Douglas, and Bennett's Principles and Practice of Infectious Diseases. 8th ed. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 2015. https://www.clinicalkey.com;
Warts. American Academy of Dermatology. https://www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/warts. Accessed Feb. 20, 2019;
AskMayoExpert. Human papillomavirus (HPV) vaccination. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2018;
HPV vaccine. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/hpv/parents/vaccine-for-hpv.html. Accessed Oct. 6, 2021;
AskMayoExpert. Anogenital warts. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2018;
Human papillomavirus (HPV) and cervical cancer. World Health Organization. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/human-papillomavirus-(hpv)-and-cervical-cancer;

13 februarie 2023
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.