Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cum sa recunosti hepatita

Cum sa recunosti hepatita

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 7 ianuarie 2020 Ultima actualizare: 11 ianuarie 2023

Hepatita sub toate formele ei este una dintre cele mai cunoscute boli si cu o profilaxie periculoasa pe diferite segmente de varsta. De asemenea, hepatita virală este una din cele mai mari amenințări de sănătate publică in multe tari, atat cele civilizate dar si in tarile sarace. Hepatita inregistreaza aproape 1.500.000 de decese in fiecare an. Si asta nu e tot. Dintre toate formele de cancer care duc la deces, doua din trei decese se intampla din cauza cancerului hepatic.

Ce este si mai grav este ca OMS ( Organizatia Mondiala a Sanatatii) a avertizat ca peste 300.000.000 de oameni traiesc pe glob cu forme de hepatita virala fara sa stie acest lucru pentru ca la inceput aceasta boala este asimptomatica. In plus, putini oameni isi fac analize medicale sau viziteaza medicul pentru preventie.

Desi exista tratamente pentru hepatita C și vaccin pentru hepatita B, putini oameni au acces sau folosesc metodele preventive si din aceasta cauza, peste 1.300.000 de oameni mor din cauza unor forme de Hepatita B si C. Cifrele sunt ingrijoratoare pentru ca formele mortale de hepatita fac mai multe victime decat HIV/SIDA, tuberculoza și malaria, la un loc. Mai grav este faptul ca dintre cele peste 300.000.000 de cazuri de hepatita virala, 9 din 10 dintre acestea sunt cazuri de Hepatita B sau C.

La nivel global, mai bine de un milion de oameni își pierd viața anual din cauza hepatitei B. De asemenea, se estimează că aproximativ 400 de milioane de persoane sunt diagnosticate în prezent cu hepatită, mai bine de jumătate dintre aceștia confruntându-se cu hepatita B cronică.

Ce este hepatita?

Hepatita este o afecțiune inflamatorie a ficatului care poate fi auto-limitată sau poate progresa către fibroză, ciroză sau cancer. Virusurile hepatitice sunt cea mai frecventă cauză de hepatită. Infecția cu virusul hepatic reprezintă o problemă de sănătate cu un impact global, deoarece din cauza acestei boli celulele hepatice ca urmare a virusului si de la infectia cu virusul sufera mutatii ireversibila.

Despre hepatita C, una dintre cele mai severe forme a hepatitelor, o forma cu grad de morbiditate extrem daca nu este tratata s a tot incercat limitarea acestei profilaxii in ultimii ani si exista multe programe prin care boala si a castigat acest renume negativ.

Cate forme de hepatita exista?

Există șapte tipuri de virusuri hepatice, cinci dintre acestea fiind descrise în întregime de către oamenii de știință. Manifestările clinice, cât și modalitatea de transmitere, sunt diferite pentru fiecare dintre acestea.

Virusul hepatitei A

Hepatita A este o boală acută, care în rare cazuri poate să ducă la complicații. Majoritatea pacienților adulți care primesc diagnosticul de hepatita A prezintă o recuperare clinică completă, cu valori normale ale bilirubinei și aminotransfarazelor serice, în aproximativ șase luni. Bolile ficatului pot fi dificil de recunoscut, semnele și simptomele hepatitei fiind variabile, ușor de confundat cu simptomele altei boli.

O persoană contaminată cu virusul hepatic A poate să semnaleze un disconfort abdominal accentuat, febră ușoară, diaree sau pierderea apetitutului, starea sa generală fiind alterată. În anumite situații, poate sa apara si o îngălbenire a pielii. La copiii cu vârsta de sub șase ani, îngălbenirea pielii sau a sclerei (icterul) este în rare situații raportat (în doar 10% dintre cazuri).

Hepatita A este adesea întâlnită în comunitățile sărace sau supra-aglomerate, în special în regiunile de pe glob în care salubrizarea este precară iar regulile de igienă nu sunt respectate. Practicile sexuale care implică sexul anal, pot fi, de asemenea, o modalitate de răspândire a acestei boli. Epidemiile de hepatită A sunt întâlnite adesea pe continentul african, însă cel mai grav caz a fost raportat în Shanghai, în urmă cu 31 de ani, în anul 1988, atunci când 300.000 de persoane au fost afectate de virusurile hepatitei A.

Virusul hepatitei B

Considerat cel mai răspândit virus hepatic, virusul hepatic B se transmite de la o persoană contaminată către una sănătoasă prin intermediul sângelui, lichidului seminal sau al celorlalte fluide corporale. Același virus se poate transmite și în urma unei nașteri, de la mamă către făt.

Infecțiile cronice sunt mult mai comune în cazul infectării cu virusul hepatic B, astfel că semnele bolii se pot manifesta pe o perioadă mult mai lungă de timp. Cei mai expuși riscului de a dezvolta forma cronică a bolii sunt copiii. Conform estimărilor, 9 din 10 sugari infectați cu virusul hepatitei B dezvoltă o infecție cronică.

Semnele și simptomele hepatitei B în formă acută sunt asemănătoare cu cele ale hepatitei A, însă de cele mai multe ori scorurile de severitate sunt mai mici pentru hepatita B acută. În mai bine de jumătate dintre cazuri, hepatita B este asimptomatică. Hepatita B cronică, deși este o boală mult mai severă, poate fi, de asemenea, asimptomatică pentru perioade lungi de timp. Perioada de incubație a virusului hepatitei B este de în medie 75 zile, dar poate varia de la 30 la 180 de zile. Din aceasta cauza este periculoasa pentru ca are o profilaxie ridicata, mai ales datorita faptului ca se raspandeste si prin contact sexual neprotejat. Si in plus semnele ei nu se vad si e greu de identificat in fazele incipiente.

Cele mai comune complicații ale hepatitei B cronice sunt ciroza (cicatrizarea hepatică extensivă), cancerul la ficat și insuficiența hepatică. Semnele și simptomele acestor condiții medicale extrem de grave pot fi tolerabile, în fazele incipiente ale bolii, ceea ce face dificilă diagnosticarea. Atunci când ficatul nu mai funcționează bine, pot să apară tulburările de concentrare și de somn, confuzia și chiar coma.

Virusul hepatitei C

Hepatita C este una dintre cele mai răspândite și mai grave boli ale ficatului, asemănătoare din punct de vedere al modului de transmitere cu hepatita B. Contaminarea cu virusul hepatic C este întâlnită la naștere, dar se poate face și în urma contactului cu sângele unei persoane deja infectate sau în urma unui contact sexual neprotejat.

Perioada de incubație pentru hepatita C este mai scurtă decât în cazul hepatitei B, primele semne fiind adesea raportate în primele două săptămâni. Cu toate acestea, din datele existente la acest moment reiese faptul că doar doi din zece adulți infectați cu virusul hepatitei C au simptome. În majoritatea cazurilor, virusul provoacă infectarea cronică cu hepatita C, riscul de ciroză hepatică fiind crescut si are o incidenta de un caz din trei chiar si la persoane de 20 de ani.

Virusul hepatitei D

Virusul hepatitei D, este o infecție severă care provoacă inflamarea ficatului și care poate să afecteze funcția hepatică, cancerul fiind adesea asociat cu această formă a hepatitei. Trebuie stiut faptul ca hepatita D este o mutatie severa si apare doar la persoanele infectate cu hepatita B si care nu s-au tratat. Semnele și simptomele sunt aceleași ca la hepatita B, doar că pot fi mult mai severe, din cauza faptului că este vorba de o dublă infectare.

Virusul hepatitei E

Comun în regiunile aglomerate de pe glob, precum în Asia de Est și în Asia de Sud, virusul hepatic E provoacă anual 44.000 de decese la nivel global, contabilizând astfel 3,3% din totalul deceselor cauzate de hepatita virală. Anual, aproximativ 20 de milioane de oameni de pe întreg globul sunt contaminați cu virusul hepatic C, dintre care peste 3 milioane ajung să prezinte și simptome. Transmiterea virusului hepatic E se face pe cale fecal-orală, focarul de infecție fiind reprezentat adesea de apa contaminată. Infecția este de cele mai multe ori auto-limitată, simptomele fiind ameliorate în 2-6 săptămâni.

Metode de preventie pentru hepatita

Metodele generale de protectie contra hepatitei se refera la caile de transmitere ale acestei boli. Astfel e important un control riguros al donatorilor de sange, sterilizarea instrumentelor chirurgicale, utilizarea seringilor de unica folosinta, evitarea contactului sexual neprotejat si mai ales cu parteneri multipli si folosirea de vaccinuri pentru preventie daca se urmeaza a se vizita tari cu educatie intima precara precum tari din Africa, India sau tari din Asia. Exista vaccinuri contra hepatitei A, hepatitei B si vaccinul combinat, contra ambelor forme de hepatita.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina