De ce faci febra si cum o tratezi?
Corpul mentine o temperatura constanta printr-un centru, numit termoreglator, situat intr-o parte a creierului numita hipotalamus. Cand acest centru, din diferite motive, stabileste o temperatura mai mare, apare febra. De obicei, temperatura este oarecum mai scazuta dimineata devreme, in jurul orei 6 dimineata si atinge maximul intre orele 4 si 6 dupa-amiaza. In acest moment, temperaturile de pana la 37,7 de grade pot fi perfect normale. Febra foarte mare sau insotita de simptome severe trebuie tratata si de asemenea, in cazurile de convulsii febrile la copii, la femeile insarcinate sau la pacientii cu modificari cardiace, pulmonare sau cerebrale semnificative. Cu toate acestea, nu pare atat de clar ca este necesar sa se elimine febra usoara sau moderata si, in multe cazuri, febra poate ascunde informatii importante pentru diagnostic.
Care sunt simptomele febrei?
Acestea sunt simptome nespecifice, foarte variabile de la o persoana la alta si, de asemenea, diferite in functie de boala care provoaca febra. Cele mai frecvente sunt durerile de cap, durerile musculare generalizate sau mai localizate in regiunea lombara, durerile articulare si somnolenta. Frisoanele apar in timpul cresterii temperaturii si sunt reflectarea activitatii musculare crescute, dar si deoarece centrul termoreglator ”comanda” organismului sa creasca temperatura corpului. Iritabilitatea sau delirul apar cel mai adesea la persoanele in varsta, in timp ce convulsiile febrile sunt tipice pentru copiii sub cinci ani.
Temperatura corpului variaza usor in functie de persoana si de momentul zilei. Temperatura medie a fost stabilita in mod traditional la 37 grade Celsius. Se intelege ca, de obicei, o persoana are febra daca, atunci cand este luata cu un termometru oral, temperatura in gura este de 37,8 grade Celsius sau mai mult. In functie de cauza febrei, urmatoarele pot fi alte semne si simptome:
Transpiratia
Frisoane si tremur
Durere de cap
Dureri musculare
Pierderea apetitului
Iritabilitate
Deshidratare
Slabiciune generala
Somnolenta
Cum sa luati temperatura corect?
Pentru a lua temperatura, puteti alege din mai multe tipuri de termometre, inclusiv termometre orale, rectale, pentru urechi (timpan) si frunte (artera temporala). Termometrele orale si rectale ofera de obicei cea mai precisa masurare a temperaturii centrale a corpului. Termometrele pentru urechi sau frunte, in timp ce sunt convenabile, ofera masuratori de temperatura mai putin precise. Cand este posibil sa se ia temperatura rectala la copii, acest lucru este cel mai precis. Atunci cand raportati temperatura medicului, furnizati atat valoarea indicata, cat si tipul de termometru pe care l-ati utilizat.
Care sunt cauzele aparitiei febrei?
Temperatura normala a corpului este un echilibru intre productie si pierderea de caldura. Hipotalamusul, numit si termostatul corpului, este zona creierului care controleaza acest echilibru. Chiar si atunci cand suntem sanatosi, temperatura corpului variaza usor pe tot parcursul zilei, aceasta putand fi mai mica dimineata si mai mare dupa-amiaza si seara.
Cand sistemul imunitar raspunde la o boala, hipotalamusul poate creste temperatura corpului. Acest lucru declanseaza procese complexe care produc mai multa caldura si limiteaza pierderea acesteia, iar tremurul pe care il puteti experimenta este o modalitate prin care organismul produce caldura. Cand va infasurati intr-o patura pentru ca experimentati senzatii de frig, ajutati astfel corpul sa retina caldura. Febra sub 40 °C asociata cu infectii virale comune, cum ar fi gripa, poate ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva bolilor si, de obicei, nu este daunatoare. Febra este, de obicei, legata de stimularea sistemului imunitar al organismului, deoarece ajuta la combaterea anumitor organisme care provoaca boli. Unele dintre cauzele febrei sau ale temperaturii ridicate a corpului sunt mentionate mai jos:
O infectie virala
O infectie bacteriana
Epuizarea caldurii
Unele boli inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida
O tumoare canceroasa (maligna)
Unele medicamente, cum ar fi antibioticele si medicamentele utilizate pentru a trata tensiunea arteriala ridicata sau crizele convulsive
Unele vaccinuri, cum ar fi vaccinul impotriva difteriei, tetanosului
Tulburari inflamatorii sau autoimune
Cheaguri de sange si tromboflebita
Medicamente (unele antibiotice, antihistaminice si anticonvulsivante)
Abuzul de amfetamina si retragerea unei substante psihotrope
Receptia caldurii emise de masini industriale sau prin insolatie.
Complicatii ale febrei
Copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 5 ani prezinta un risc mai mare de a avea o criza convulsiva atunci cand au febra (convulsii febrile). Aproximativ o treime dintre copiii care au o criza febrila vor avea o alta criza, de obicei in urmatoarele 12 luni. O criza febrila poate duce la pierderea constientei, tremur in extremitatile de pe ambele parti ale corpului sau rigiditate a corpului. Desi episoadele sunt alarmante pentru parinti, marea majoritate a convulsiilor febrile nu provoaca efecte de durata.
Sunati la numarul unic de urgente daca o criza dureaza mai mult de cinci minute sau daca observati ca copilul nu s-a recuperat complet dupa criza. Daca copilul nu are nevoie de ingrijire de urgenta, consultati medicul pediatru cat mai curand posibil pentru efectuarea mai multor teste.
Cum este tratata febra?
Cele mai frecvent utilizate medicamente in tratamentul febrei sunt acetaminofenul si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul si acidul acetilsalicilic (nu sunt utilizate la copii). Corticosteroizii pot fi, de asemenea, eficienti, dar au multe alte efecte care nu fac utilizarea lor in aceasta indicatie ca fiind recomandata.
Consumul de lichide va ajuta sa imbunatatiti pierderea de caldura a pielii, compensand apa pierduta prin transpiratie. De asemenea, este important sa va odihniti pentru a va recupera, iar daca aveti frisoane, purtati haine lejere, mentineti temperatura camerei mai scazuta si incercati sa va inveliti cu o patura usoara. In multe cazuri, poate fi suficient sa luati masuri fizice pentru a reduce temperatura, cum ar fi comprese umede sau bai calde.
Tratamentul definitiv al febrei va fi intotdeauna tratamentul bolii care o provoaca. Atunci cand febra apare in mod constant sau frecvent, si nu exista o cauza clara ce ii determina aparitia, este adesea numita febra de origine necunoscuta. In aceste cazuri, poate fi necesar sa se consulte cu specialisti din mai multe domenii medicale, pentru testare si evaluare ulterioara.
Febra este o crestere temporara a temperaturii corpului, fiind un raspuns al sistemului imunitar al organismului. In cele mai multe cazuri, febra este cauzata de o infectie. Pentru majoritatea copiilor si adultilor, febra poate fi deranjanta, dar, de obicei, aceasta nu este un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, in cazul copiilor, prezenta febrei poate insemna ca exista o infectie grava, motiv pentru care parintii trebuie sa apeleze la un consult medical.
Legatura dintre febra, tuse si infectii. Tot ce ai nevoie sa stii despre tipurile de tuse
Tusea foarte uscata poate deveni zgomotoasa, iar cu timpul poate duce la o respiratie greoaie. Se manifesta de regula noaptea, dar si ziua, cu intermitente. O astfel de tuse poate aparea dupa o raceala, gripa sau dupa alte infectii respiratorii si poate fi determinata de o inflamatie puternica la nivelul cailor respiratorii. In cele mai multe cazuri, ar trebui sa dispara de la sine dupa cateva saptamani.
Tusea poate sa doara?
Cand tusea uscata are o durata de timp cuprinse intre 6-8 minute, si o frecventa de 8-10 ori pe zi, poate provoca dureri la nivelul coastelor si poate fi insotita de mucus gros si galbui, gri sau verde. Ea mai poate fi insotita de durere in zona pieptului, de inflamatii la nivelul gatului, respiratie greoaie si nas infundat. In acest caz putem vorbi de o bronsita acuta, care apare de obicei dupa o infectie a cailor respiratorii, cum ar fi o raceala.
Tusea poate avea gust?
Exista cazuri cand tusea lasa un gust amarui, iar senzatia de gust amarui poate sa apara dupa un episod de ras excesiv, sau noaptea dupa somn. In aceasta situatie, cel mai des este vorba de acidul din stomac care ajunge in esofag, iritandu-l, fenomenul fiind cunoscut drept reflux gastroesofagian.
Ce inseamna daca respir greu dupa episoadele de tuse?
Daca tusea seaca este insotita de dificultati de respiratie dupa fiecare episod, si mai apar si alte simptome precum pierderea apetitului alimentar, scadere in greutate, tuse cu pusee de sange si o durere ascutita in zona plamanilor, atunci poate fi vorba de cancer la plamani si problema este ca simptomele pot fi confundate usor si cu o infectie in piept. Diferenta insa este ca tusea persista multe saptamani. E nevoie de la primele episoade sa se faca un control medical amanuntit.
Ce inseamna tuse grea?
O tuse grea, insotita de multa expectoratie, rigiditate in zona pieptului si dificultati in respiratie, cu frecventa mare pe timpul zilei, poate fi generata de bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) - nume general pentru mai multe afectiuni cronice de plamani, cum ar fi bronsita cronica si emfizemul. Cel mai adesea acestea apar din cauza fumatului, insa, in 10% dintre cazuri pot fi determinate si de expunerea la praf, poluare si de mostenirea genetica.
Ce cauzeaza tusea productiva?
Infecția tractului respirator, fumatul sau poluarea aerului pot face ca mucusul existent in căile respiratorii să devină dens și lipicios, si sa duca la infundarea acestora. În acest caz, procesul natural de curățare nu este suficient de puternic pentru a elimina mucusul din plămâni. Respiratia devine dificilă iar mucusul în exces poate agrava infecția. Organismul are nevoie sa elimine mucusul, si astfel apare tusea productivă.