Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Medicina naturista: Leacuri pentru gripa si raceala

Medicina naturista: Leacuri pentru gripa si raceala

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 14 februarie 2023

Daca mergem la un medic cu o raceala, acesta nu ne va prescrie, de regula, un antibiotic, insa ne poate recomanda alte tipuri de medicamente, dar uneori mai avem medicamente acasa de la un tratament anterior si decidem sa ne auto-medicam.  Aceasta practica nu trebuie deloc incurajata si trebuie sa evitam sa luam un antibiotic in timpul unei raceli sau a unei gripe, fara avizul medicului, deoarece nu ne vom vindeca, nu vom evita sa o raspandim altor persoane, nu ne vom simti mai bine si, in plus, putem contribui la rezistenta la antibiotice. Cu toate acestea, inca din cele mai vechi timpuri s-au folosit remedii sau leacuri babesti pentru combaterea simptomelor de gripa si raceala, insa daca va simtiti rau, iar simptomele nu se amelioreaza, cel mai eficient tratament va fi intotdeauna o vizita la medicul de familie.

Cum arata si care sunt cele mai cunoscute leacuri din batrani

Usturoiul: Cel mai bun remediu pentru o raceala?

Stim cu totii ca usturoiul ”respinge vampirii si duhurile rele”, dar bunicii (si medicii) jura ca antioxidantii din usturoi pot lupta, de asemenea, impotriva unei raceli. Usturoiul a fost mult timp considerat cel mai bun remediu pentru a vindeca simptomele racelii, care este atribuit in parte proprietatilor sale antioxidante si antimicrobiene. Pentru aceasta, daca puteti tolera gustul si mirosul, merita incercat. 

Incercati sa mancati un catel de usturoi crud, fierbandu-l in apa pentru a face un ceai de usturoi sau pur si simplu adaugand un pic de usturoi tocat la mese pentru a diminua stranutul. Este unul dintre cele mai vechi remedii care au fost folosite impotriva gripei, deoarece usturoiul intreg contine o substanta numita aliin, care devine alicina atunci cand il zdrobiti sau il mestecati. Unele credinte afirma faptul ca usturoiul putea imbunatati functia celulelor imune si ca acest lucru poate fi responsabil, in parte, pentru reducerea severitatii racelilor.

Dormitul pe mai multe perne

Cu siguranta, acest leac a fost recomandat mai multor persoane, in special de catre bunici, care indemnau sa se puna perna suplimentara sub spate. Unii cred ca dormitul pe perne suplimentare este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru simptomele racelii, mai ales atunci cand sunteti foarte congestionat. Combinatia dintre a obtine suficienta odihna si a ridica usor capul ofera corpului o sansa de a se recupera, si aceasta inclinare suplimentara promoveaza drenarea de la narile blocate.

Mancatul suficient
Cand avem o raceala sau o gripa, foamea dispare de obicei, dar leacurile bunicii ar putea dea roade. Expertii considera ca alimentele nutritive si consumul de lichide, indiferent daca aveti febra sau nu - este un pas cheie pentru recuperare. Daca nu mancati, riscati slabirea organismului, deci, este vital sa mentineti o dieta buna care va va ajuta sa va intariti.

Supa de pui a bunicii este, desigur, unul dintre cele mai reconfortante remedii pentru ameliorarea racelii. Stiinta a dovedit ca bunicile au dreptate: o supa buna de pui ajuta la combaterea gripei. Un studiu a aratat ca supa traditionala de pui inhiba migrarea neutrofilelor, un tip de celule ale sistemului imunitar care merg in locuri infectate, dar nu numai ca distrug virusii si bacteriile, dar, de asemenea, promoveaza eliberarea de mucus si celulele de atac in organism, provocand inflamatia tesuturilor. Acest remediu ar putea avea o activitate antiinflamatoare benefica.

Favorizarea transpiratiei
Nu trebuie sa luam toate remediile bunicii pentru raceala obisnuita. Desi ati auzit de multe ori ca transpiratia atunci cand sunteti bolnav este buna, ar trebui sa evitati exercitiile fizice intense, mai ales daca suspectati ca aveti gripa. A face o baie sau o plimbare in aer liber poate ajuta cu simptomele, atat timp cat va asigurati ca ramaneti bine hidratat. Cu toate acestea, odata ce va simtiti mai bine si aproape vindecat, puteti merge la sala de sport. Studiile sugereaza ca exercitiile fizice regulate intaresc sistemul imunitar, reducand riscul de a avea o raceala.

Ceai de salvie
Salvia are proprietati bactericide si antiinflamatoare puternice, astfel incat ar putea fi un remediu traditional pentru gripa. Cercetarile au constatat ca activitatea sa antivirala se datoreaza flavonoidelor si compusilor fenolici gasiti in planta. Daca doriti sa imbunatatiti in continuare actiunea sa, puteti adauga miere si lamaie.

Bai de abur cu menta (izma)
Eucaliptul este o planta care, datorita aromei sale si a uleiurilor volatile pe care le emite, are efecte decongestionante si antiseptice foarte pronuntate. Printre componentele sale se numara eucaliptolul, o substanta care are efecte mucolitice si, prin urmare, eucaliptul este util pentru curatarea pasajelor nazale si pentru a ne permite sa respiram in mod corespunzator.

Miere si lamaie in ceai
Mierea, datorita densitatii pe care o are, este de mare ajutor pentru a calma disconfortul din gat. Pe de alta parte, lamaia are proprietati dezinfectante care vor accelera procesul de vindecare datorita eliminarii bacteriilor si virusurilor intr-un mod eficient.

Gargara cu sare grunjoasa
Cand iritarea gatului devine insuportabila si tusea productiva nu inceteaza sa ne intrerupa activitatile, gargara cu apa calda si sare poate fi de mare ajutor.

Apa sarata la picioare cu apa fierbinte
Congestia nazala poate duce la disconfort considerabil din cauza incapacitatii de a trece aerul prin nari, ceea ce duce la utilizarea diferitelor metode de recaptare a aerului, cum ar fi respiratia pe gura. Acest tip de respiratie poate genera dureri abdominale datorita acumularii de gaze si a procesului respirator slab. De mii de ani, utilizarea spalarilor nazale si a irigarii nazale a fost folosita in medicina ayurvedica. Pe langa gargara cu apa sarata, clatirile nazale ajuta la eliminarea unor virusi si mucus din organism, reducand in acelasi timp umflarea care provoaca congestie.

Ceaiuri fierbinti de paducel si macese
Durerea in gat este, de obicei, rezultatul natural al inflamatiei create atunci cand sistemul imunitar lupta impotriva unui virus depus in tractul respirator superior. Inflamatia si durerea pot face dificila mananca si hidratarea. In cele din urma, acest lucru face ca gatul sa se usuce si mai mult, insa tusea poate face lucrurile si mai rele. Hidratarea prin consumul de apa, ceaiuri fierbinti sau supe va poate ajuta sa va simtiti mai bine.  Acestea sunt doar exemple de leacuri traditionale si nu se recomanda inlocuirea unui consult medical cu practicarea acestor remedii, in special daca starea de sanatate se altereaza, iar simptomele se agraveaza.

Legende de Dragobete si leacuri din batrani

Una dintre cele mai raspandite legende care circula de mii de ani in spatiul Carpato-Danubiano-Pontic, ne vorbeste de Dragobete ca fiind baiatul Babei Dochia. Dragobete era cunoscut ca fiind zeul dragostei si se pare ca a aparut pe lume cand, in tinerete, Baba Dochia era o tanara frumoasa, sora cu Sanzienele, iar Zamolxes, cand a vazut-o, s-a indragostit de ea si asa a aparut Dragobete.

Se observa usor o similitudine in aceasta poveste cu legendele grecesti care il prezinta pe Zeus in chip de cuceritor si care lasa in urma urmasi ori de cate ori se indragostea de cate o femeie pe Pamant. Daca ne gandim, influentele au sens pentru ca inainte sa vina romanii la sud de Dunare, locuitorii acestor meleaguri au facut comert cu greci. Ulterior Dragobete a fost inlocuit cu acel Cupidon, zeul iubirii in mitologia romana, dupa colonizarea Geto-Daciei de catre romani. Dar istoricii consemneaza ca inainte ca Dragobete sa fie identificat cu Cupidon zeul de la romani, legenda spune ca el circula in limbajul acelor vremii si sub numele de Eros, inspirat din mitologia greaca.

Legenda spune ca tinerele fete se indragosteau pe loc cand il vedeau pe Dragobete si le navalea sangele in obraji de emotie. De aici si numele unei plante, Navalnicul, despre care se spune ca aduce belsug si spor in casele tinerilor insuratei. Primele dovezi legate de sarbatorirea Dragobetelui leaga aceasta traditie de data de 28 februarie. Lucru usor de inteles pentru ca o data cu introducerea noului calendar, aceasta zi reprezenta ultima zi de iarna si venirea primaverii.

Pe timpuri, de Dragobete se celebra si iubirea dintre necuvantatoare, si existau locuri in curtile oamenilor sau in padure unde se canta si se dansa pentru a binecuvanta animalele din curtile oamenilor ca acestea sa procreeze. Se spune ca dacă un animal domestic era nascut de Dragobete acesta era iertat de la taiere si era lasat sa moara de batranete. Tot Legenda Dragobetelui mai spune ca apa colectata de pe frunzele de fragi si macris de catre fetele si baietii care inca nu erau casatoriti avea proprietati magice. Pe fetele nemaritate le facea mai frumoase, mai atragatoare pentru baieti si viceversa.

Totde Dragobete exista obiceiul conform caruia tinerele necasatorite din zonele de deal si de munte unde ningea mai mult sa stranga zapada putina care se mai gasea, numita si “zapada zanelor”. Apa aparuta in urma topirii acestei zapezi ar fi avut proprietati magice cand venea vorba de iubire, de descantece de iubire, dar si de ritualurile de infrumusetare. Mai mult, conform datinilor stravechi, aceasta zapada a aparut un urma surasului zanelor. Tocmai de aceea fetele obisnuiau sa isi clateasca chipul cu aceasta apa, pentru a deveni la fel de frumoase precum zanele.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.