Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Difteria: Cum apare, simptome, optiuni de tratament

Difteria: Cum apare, simptome, optiuni de tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 6 februarie 2023 Ultima actualizare: 19 decembrie 2023

Difteria este o boala extrem de contagioasa care are o transmitere aeriana, aceasta fiind luata direct de la persoana cu care se intra in contact si este bolnava. Boala aceasta este prezenta la toate categoriile de varsta, ea fiind intalnita in special la copiii nevaccinati sub 15 ani.

De ce apare difteria?

Corybacterium diphtheriae este agentul patologic care produce toxina difterica, aceasta toxina producand si simptomele caracteristice acestei boli. Toxina produce edem, dar si hiperemie, ea fiind urmata frecvent de necroza epiteliala, dar si de o inflamatie acuta. In zona tropicala aceasta este raspandita in forma cutanata, aceasta producand o multime de ulceratii ale pielii, dar si a mucoaselor. Aceste ulceratii apar atat in ochi, cat si in alte zone ale corpului. Difteria afecteaza asadar persoanele de orice varsta, ea fiuind denumita dupa numele unui medic francez Pierre Fidele Bretonneau. Acesta a preluat numele bolii din limba greaca si anume de la diphtera care inseamna suluri de piele. Numele a fost dat dupa modul cum sunt distruse mucoasele de boala.

Cum se transmite aceasta boala?

Difteria se transmite prin inhalarea de picaturi de aer sau prin contact direct cu membranele mucoase (cum ar fi gura sau nasul) ale unei persoane infectate care tuse sau stranuta. De asemenea, poate fi transmis prin contact cu obiecte sau suprafete contaminate cu secretiile infectate ale unei persoane infectate. Sursele de infectie le constituie purtatorii sanatosi ai acestei bacterii. De asemenea persoanele bolnave si convalescente pot transmite si ele aceasta boala. Transmiterea difteriei se poate realiza prin intermediul obiectelor, dar si a mainilor murdarite cu mucusul eliminat din caile respiratorii ale bolnavilor sau ale purtatorilor acestor bacterii. Boala mai poate fi transmisa prin plagi, dar si direct cu eliminarile din ulcere.

Transmiterea difteriei poate fi prevenita prin vaccinare. Vaccinarea impotriva difteriei este, de obicei, combinata cu alte vaccinuri, cum ar fi cel impotriva tetanosului si pertussisului. In plus, evitarea contactului cu persoanele infectate si spalarea regulata a mainilor sunt metode importante de prevenire a transmiterii bolii. Este important sa se trateze prompt orice simptome suspecte de difterie pentru a preveni raspandirea bolii.

Care sunt tipurile difteriei?

Exista doua tipuri prin care aceasta boala se manifesta si anume ea poate fi respiratoriu, dar si cutanata.  In cazul difteriei respiratorie, microorganismele se multiplica local, acestea multiplicandu-se in celulele epiteliale faringiene. In acest loc, ele formeaza o pseudomembrana rosie. Aceasta este aderenta, ea avand tendinta extensiva care poate duce la asfixie. Daca este sa vorbim despre difteria cutanata, in acest caz microorganismele patrund prin pielea lezata si astfel apar papule care evolueaza spre o ulceratie mai greu de vindecat. Aceasta este acoperita de cele mai multe feluri de o membrana cenusie.

Care sunt simptomele difteriei?

Avand in vedere ca boala se transmite usor in mod aerogen, de la o persoana la alta, aceasta este contagioasa. Ea se mai transmite si prin contactul cu leziunile tegumentare, precum si prin contactul cu obiectele contaminate.p Incubatia este una scurta, durand doar cateva zile. Imediat dupa, incep sa apara simptomele clinice, acestea manifestandu-se prin adenopatie locala, dar si prin febra. Simptomele pot afecta orice fel de mucoasa, in acest fel aparand pseudomembranele caracteristice bolii. Ea poate afecta mai multe zone, existand asadar mai multe tipuri de difterie si anume difteria nazala, cea laringiana, precum si cea faringiana sau tonsiliara. La acest efect al toxinei se mai adauga si efectul sistemic, el fiind responsabil pentru complicatiile pe care le produce. Apar asadar mai multe tipuri de complicatii precum cea de respitratie. De asemenea, insuficienta cardiaca, paralizia si decesul pot surveni daca aceasta problema nu este tratata in timp util.

Care sunt principalele manifestari clinice?

Printre principalele manifestari clinice se numara durerea de gat, raguseala si febra. Pacientii se mai confrunta si cu inflamarea ganglionilor limfatici, precum si cu aparitia unei membrane groase de culoarea alb-gri in spatele gatului. Ei mai au de-a face si cu rinoreea, precum si cu durerea de cap. Iritabilitatea, precum si slabiciunea sunt aslte simptome ale acestei probleme de sanatate. In ceea ce priveste difteria cutanata, aceasta mai poate provoca si alte simptome precum pielea rosie, ulceratiile, dar si puroiul.

Care sunt factorii favorizanti ai aparitiei acestei boli?

Printre factorii principali ai aparitiei bolilor se numara imunodepresia, spitalizarea prelungita, dar si terapia antimicrobiana anterioara. De asemenea, colectivele de copii, scaderea imunitatii populatiei, dar si procesele migratorii sau lunile reci din an pot favoriza aparitia acestei probleme de sanatate, acestia fiind factorii principali ai aparitiei difteriei.

Cum se trateaza difteria?

Una dintre cele mai eficiente metode de preventie a difteriei este vaccinul, acesta reducand raspandirea acestei maladii. De asemenea, cazul complicatiilor grave este si el redus semnificativ. In doar 5-10% din cazuri difteria este fatala. Imunizarea impotriva acestei probleme de sanatate se face gratuit atat copiilor, cat si parintilor la medicul de familie. Vaccinarea antidifterica primara consta in administrarea unui numar de 3 doze de vaccin, acesta fiind combinat cu un continut de anatoxina difterica la copiii in varsta de 2, 4, 6 luni, precum si cu o revaccinare la 22-24 de luni, iar in cazul unei vaccinari primare la 16-18 luni. Pe parcursul vietii sale, omul mai poate primi revaccinari antidifterice, acestea fiind efectuate o data la 5-10 ani. Tratamentul principal consta in administrarea de antioxina difterica, aceasta neutralizand efectele toxice. De asemenea, in situatia in care o persoana se confrunta cu aceasta problema, se mai administreaza si antibiotice, acestea avand rol in distrugerea bacteriei.

Vaccinul pentru difterie este un toxoid bacteian si anuem o toxina a carei toxicitate a fost inactivata. Vaccinul este administrat in combinatie cu alte vaccinuri precum vaccinul pentavalent, dar si vaccinul DTP. In cazul adolescentilor, dar si adultilor se procedeaza in alt mod si anume ca toxinul difteric se combina cu cel tetanic intr-o concentratie mai mica. Se recomanda asadar o vaccinare primara cu o serie de 3 doze, urmata de doza de rapel. In acest fel, pacientul se bucura de protectia de care are nevoie. Medicul de familie poate administra acest vaccin, astfel incat pacientul sa se simta protejat impotriva difteriei si a problemelor pe care aceasta le poate provoca.

Cum se poate preveni infectia cu toxina difterica?

Riscul de a contacta toxina difterica poate fi diminuat prin respectarea urmatoarelor reguli: Masuri stricte de reducere a contaminarii produselor crude inainte de prelucrare si conservare – vegetale, carne (la abator, stocuri), peste, moluste;
conservele alimentare, in special cele preparate in gospodariile personale: conserve de came, de peste, de fructe si legume, insuficient sterilizate sau spalate; conserve din came afumata, sunca preparata in casa, mezeluri, carnati, unele specii de pesti; Atentie! Alimentele contaminate pot aparea alterate ca gust si miros, iar cutiile de conserve contaminate pot avea capacul bombat. Frecvent insa, alimentele pot sa arate perfect normal.

Alte masuri de preventie

Controlului bacteriologic al conservelor si semiconservelor industriale inainte de comercializare;
Masuri de educatie sanitara a lucratorilor din industria alimentaa si a consumatorilor;
Conservele bombate sau cu termenul de expirare depasit se exclude din consum;
Evitarea alimentarii cu miere a copiilor sub varsta de 1 an, pentru a reduce riscul;
Evitarea consumului de conserve al caror capac bombeaza;
Evitarea consumului de alimente cu aspect si miros neplacut;
Curatarea atenta si spalarea riguroasa a produselor vegetale;
Spalarea frecventa a mainilor;
Conservarea la rece a mancarurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile;
Recipientele in care s-au aflat alimentele cu aspect si miros neplacut vor fi bine curatate si fierte;
Consumarea alimentelor pregatite pentru sugari imediat dupa prepararea lor, fara a fi reincalzite sau pastrate la frigider;
In cazul alimentelor gatite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70 grade Celsius;
Evitarea contactului intre alimentele nepreparate si cele preparate;
Evitarea injectarii sau inhalarii drogurilor de strada;

Bibliografie:

Barth, A., Hovhannisyan, A., Jamalyan, K., & Narimanyan, M. (2015). Antitussive effect of a fixed combination of Justicia adhatoda, Echinacea purpurea and Eleutheroccus senticosus extracts in patients with acute upper respiratory infection: A comparative, randomized, double-blind, placebo-controlled study. Phytomedicine;

Heitmann, K., Havnen, G.C., Holst, L., & Nordeng, H. (2016). Pregnancy outcomes after prenatal exposure to Echinacea: the Norwegian mother and child cohort study. European Journal of Clinical Pharmacology;

Raus, K., Pleschka, S., Klein, P., Schoop, R., & Fisher, P. (2015). Effect of Echinacea-based hot drink versus oseltamivir in influenza treatment: A randomized, double-blind, double-dummy, multicenter, noninferiority clinical trial. Current Therapeutic Research;

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina