Disfonie: De ce apare, simptome, complicatii si metode de tratament
Fiind o problema comuna, raguseala se intalneste atat la adulti, cat si la copii, ea avand diverse cauze. De obicei ea nu reprezinta un motiv de ingrijorare, dar daca nu dispare dupa un timp, e posibil sa fie nevoie sa va adresati unui medic pentru ca aceasta problema nu ar trebui in nici un caz ignorata. In special in situatia cand ea persista mai mult de cateva saptamani, este foarte important sa mergeti la un medic pentru a afla mai multe despre aceasta problema.
Ce trebuie sa stii despre raguseala?
Disfonia sau raguseala este un termen care descrie schimbarea calitatii normale a vocii, iar pentru a intelege mult mai bine cum apare aceasta, trebuie sa stii cum functioneaza corzile vocale. Corzile vocale sunt benzile de tesut de la nivelul carora apare si sunetul vocii. Aflandu-se in interiorul laringelui, corzile vocale au un rol foarte important in vorbire. Ele influenteaza cum vorbim sau cantam, acestea vibrand si producand sunete. Atat dimensiunea, cat si forma corzilor vocale este una foarte importanta aceste lucruri determinand calitatea vocii. Ele determina asadar inaltimea, tonul, dar si volumul vocii noastre. In situatia in care corzile vocale sunt iritate sau se inflameaza incep sa apara diverse probleme, iar de aici intervine si aparitia raguselii.
Raguseala este o afectiune a gatului care se caracterizeaza prin inrosirea, iritarea si inflamatia mucoasei laringelui, cauzand o voce intepata sau ragusita. Cauzele comune ale raguselii includ suprasolicitarea vocala, inflamatia laringelui, infectiile respiratorii sau alergiile. Tratamentul poate include odihna vocala, consumul de lichide, utilizarea de pastile pentru gat si pastile pentru a hidrata mucoasa.
Care sunt cauzele principale ale raguselii?
Exista mai multe cauze pe care trebuie sa le considerati atunci cand vine vorba despre raguseala. In primul rand laringita poate provoca raguseala, aceasta fiind o inflamatie a mucoasei, ea fiind cauzata de o raceala, infectie sau de o alergie. Raguseala fiind una dintre simptomele specifice in acest caz. Un alt motiv al aparitiei raguselii este refluxul gastroesofagian si anume atunci cand acidul din stomac ajunge in esofag. Acest lucru provoaca o iritare a tesuturilor, ceea ce duce in final la aparitia raguselii. In unele dintre cazuri acidul ajunge si in laringe, el provocand o iritare a corzilor vocale, iar aceasta afectiune poarta denumirea de reflux laringofaringian.
Chisturile, nodulii vocali, precum si polipii pot provoca si ei numeroase probleme. Aceste excrescente benigne se dezvolta de-a lungul corzilor vocale, dar si in interiorul lor. Ele pot provoca asadar o aparitie a raguselii. Atunci cand un vas de sange de la suprafata corzilor vocale se rupe, iar tesuturile se umplu cu sange, vorbim despre o hemoragie a corzilor vocale, iar acest lucru provoaca si el raguseala.
O tulburare a vocii mai rar intalnita este paralizia corzilor vocale. Aceasta reprezinta incapacitatea ambelor corzi sau a uneia dintre corzi de a se deschide sau a se inchide corespunzator. Ea poate fi cauzata de o leziune a capului, gatului sau a pieptului. Unele boli precum tumorile, infectiile, dar si unele tipuri de cancer pot provoca aceste probleme.
Bolile neurologice afecteaza unele zone ale creierului acestea fiind responsabile cu controlul muschilor laringelui sau a gatului, de aceea ele pot provoca raguseala in acest caz. Raguseala mai poate apare si in momentul in care se foloseste vocea prea mult sau vorbesti mult prea tare. De obicei, aceasta problema apare dupa ce ai participat la un eveniment sportiv sau dupa un concert. Profesiile care presupun si o folosire constanta a vocii pot avea de-a face cu o raguseala care nu mai dispare.
Ce tratamente exista pentru disfonie?
In situatia laringitei provocate de o raceala sau de o infectie a cailor respiratorii superioare, este important sa tratati acest lucru cu o combinatie de lichide, odihna, dar si de analgezice. De asemenea, daca aveti de-a face cu refluxul gastroesofagian, atunci modificarea stilului alimentar, precum si administrarea de medicamente care ajuta mult la reducerea aciditatii gastrice este un lucru pe care sa-l aveti in vedere. In acest fel, sansele de a avea de-a face cu raguseala pe viitor scad semnificativ.
In situatia in care va confruntati cu chisturi, noduli sau polipi, este foarte importanta eliminarea acestora si anume sa faceti terapie vocala si sa aveti o perioada de repaus. Daca va confruntati cu o tulburare neurologica sau cu o boala, atunci tratamentul este stabilit in functie de aceste lucruri. Medicul este asadar cel mai in masura sa va zica care este tratamentul cel mai potrivit din acest punct de vedere. Inainte de a incerca orice leac babesc, este important sa-i faci o vizita medicului pentru a vedea exact care este situatia cu care te confrunti. Repausul vocal este important pentru a evita oboseala sau leziunile la nivelul corzilor vocale si pentru a permite acestora sa se vindece si sa functioneze la capacitate maxima. De asemenea, poate preveni dezvoltarea problemelor de sanatate mai grave, cum ar fi nodulii sau polipii la nivelul corzilor vocale.
Ideal ar fi sa eviti sa folosesti vocea pana cand raguseala dispare. Bea cat mai multe lichide si pe cat posibil evita lichidele reci sau pe cele fierbinti. Evita si cafeina sau bauturile carbogazoase. Un umidificator poate fi si el o alegere foarte buna pentru a creste umiditatea in spatiul in care locuiesti si astfel de a tine la distanta problemele. In situatia in care fumezi, incearca sa reduci numarul tigarilor, iar daca nu este un obicei acesta, incearca sa nu stai atat de mult in preajma fumatorilor. Fumatul pasiv poate si el afecta corzile vocale si le poate irita.
Expunerea la factorii alergeni ar trebui evitata. In acelasi timp, este bine sa eviti si substantele iritante din jurul tau, astfel incat sa nu ai probleme din cauza acestora. Nu folosi decongestionante pentru ca iti pot irita si usca gatul. Multe persoane care au de-a face cu raguseala au tendinta de a-si drege glasul. Rezistati pe cat posibil acestei dorinte de a drege glasul pentru ca acest obicei poate spori inflamatia corzilor vocale, precum si iritarea gatului. Avand toate aceste lucruri in vedere, veti putea scapa intr-un mod eficient de raguseala si sa nu mai aveti de-a face cu aceasta.
De ce raguseala poate declansa o tuse uscata?
Tusea uscata este o forma de tuse cronica, persistenta, care poate sa se manifeste cu oscilatii in intensitate si ca frecventa, dar care nu dispare. Se poate intampla ca episoadele de tuse seaca sa apara in timpul zilei si sa dureze 2-3 minute pana la 7-8 minute, sau poate aparea in timpul noptii si sa aiba intensitate mai mare si durata mai lunga. In functie de varsta si de persoana care are accesele de tuse, in cazuri extreme aceasta tuse poate sa duca si la episoade de incontinenta urinara.
Cauze posibile: In unele cazuri, problemele pot sa apara din cauza unei hipersensibilitati la nivelul cailor respiratorii superioare, care este declansata de aerul din stomac. Odata dezvoltata aceasta hipersensibilitate, pacientii vor avea episoade de tuse la orice factor care irita gatul, cum ar fi praful sau aerul rece. Pentru aceasta situatie, cel mai probabil medicul iti va da antihistaminice.
Dar tusea seaca poate sa fie un simptom totodata ca urmare a unei infectii cu un virus gripal sau o raceala. In acest caz, tusea seaca poate sa apara fie la debutul racelii, fie la final, persistand in asemenea situatii mult timp dupa ce toate celelalte simptome au disparut. Bronsita si laringita sunt adesea cauzele tusei neproductive. Sau episoadele de tuse seaca pot fi cauzate si de alergii. Alergiile cauzeaza iritatii la nivelul ochilor, nasului si chiar si gatului, aparand astfel tusea. Alergia la polen, la iarba si la praf pot declansa episoade de tuse neproductiva. Si astmul poate fi cauza tusei neproductive persistente.
Agentii poluanti din aer pot de asemenea irita gatul, declansand tusea. Fumul de tigara este un agent poluant care cauzeaza tusea seaca, atat in randul fumatorilor activi, cat si in randul nefumatorilor expusi la fumul de tigara. Exista cazuri cand si aciditatea crescuta de la nivelul stomacului, care urca catre gat din cauza bolii de reflux gastroesofagian, poate irita gatul, declansand astfel episoade de tuse. Acest lucru se intampla in special atunci cand persoana sta intinsa dupa ce mananca.
Aerul foarte uscat, fie el cald sau rece, dintr-o incapere, poate declansa tuse seaca. Tusea dispare de la sine in cateva zile, dupa ce persoana se adapteaza noului mediu. Tusea seaca poate sa fie si de natura psihogena (pe fond nervos), insa care nu are o cauza fizica reala. Aceasta tuse se diferentiaza de celelalte tipuri de tuse seaca prin faptul ca noaptea nu apare deloc, sau poate sa aiba episoade violente dupa un moment tensionat din viata persoanei la job sau in viata personala.
Bibliografie:
Bruch JM, et al. Hoarseness in adults. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Aug. 30, 2022;
Vocal fold paralysis. National Institute on Deafness and Other Communication Disorders. https://www.nidcd.nih.gov/health/vocal-fold-paralysis. Accessed Aug. 28, 2022;
Learn more about your voice. American Academy of Otolaryngology — Head and Neck Surgery. https://www.enthealth.org/be_ent_smart/learn-more-about-your-voice/. Accessed Aug. 28, 2022;
What causes hoarseness? American Academy of Otolaryngology — Head and Neck Surgery. https://www.enthealth.org/conditions/hoarseness/. Accessed Aug. 28, 2022;