Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Infectii ale tractului respirator superior: De ce apar, cum le putem preveni

Infectii ale tractului respirator superior: De ce apar, cum le putem preveni

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 12 aprilie 2023 Ultima actualizare: 12 aprilie 2023

Se estimeaza ca 23% dintre persoanele sanatoase si nefumatoare au expectoratie la trezire. In conditii normale, tusea poate fi considerata parte a igienei corporale pentru a mentine tractul respirator superior curat. Dar daca dureaza toata ziua sau exista crize repetate de tuse, trebuie sa o luam in considerare ca fiind un simptom al unei afectiuni.

Tusea este un mecanism de protectie al carui scop este de a curata laringele si traheea de particule, facilitand astfel eliminarea secretiilor. Daca persista, este recurenta sau dureaza mai mult de 3 saptamani, putem vorbi despre tuse cronica. Aceasta apare ca raspuns la iritarea nervilor sau a receptorilor de tuse, care sunt in special concentrati in gat, in ramurile cailor respiratorii, in sinusurile maxilare si frontale, canalele urechii, esofagul, abdomenul si membranele care acopera si protejeaza inima si plamanii.

Cauze ale infectiilor tractului respirator superior

Exista mai multe boli si tulburari care pot avea tuse printre simptomele lor:

Rinita sau sinuzita
Astm
Bronsita
Reflux gastroesofagian
Tuberculoza

Alte cauze mai putin frecvente includ:

Modificari ale canalului urechii externe, faringelui, laringelui, pericardului, esofagului si stomacului
Infectie pulmonara oculta
Boli autoimune
Expunerea la substante toxice

Obstructia cailor respiratorii prin tumori laringiene, traheale sau tiroidiene
Desi majoritatea pacientilor prezinta de obicei o singura etiologie, exista o proportie mica in care pot aparea doua sau mai multe cauze. Atunci cand tusea nu este punctuala, care poate fi cauzata de mancarime, uscaciune a gatului sau sufocare, frigul este cea mai frecventa cauza. Cu toate acestea, poate fi, de asemenea, raspunsul la diferite patologii ale sistemului respirator, cum ar fi astmul, bronsita sau pneumonia, sau consecinta altor tulburari, cum ar fi refluxul gastroesofagian. Mai rar, poate fi din cauza tumorilor. Tusea care se inrautateste la culcare poate fi un semn al insuficientei cardiace congestive, care necesita atentie medicala cat mai curand posibil.

Tipuri de tuse

Exista diferite tipuri de tuse. In functie de faptul daca produce sau nu expectoratie:

Seaca (uscata)
Tusea uscata apare atunci cand nu exista expectoratie, fie pentru ca nu a avut loc, fie pentru ca este atat de atasata de peretii bronhici incat nu poate fi expulzata.

Productiva
In acest caz, tusea apare de obicei cu expectoratie, care este, de obicei, mai abundenta dimineata. De asemenea, putem clasifica tusea in functie de durata sa:

Acuta
Debutul este unul brusc, de obicei din cauza unei raceli, a gripei sau a sinuzitei subacute, iar, in general, tusea acuta nu dureaza mai mult de 3 saptamani.

Cronica
Este cea care persista mai mult de 3 saptamani.

Tusea neproductiva (uscata)
Tuse uscata este un spasm persistent, fara mucus, cauzat de un stimul iritant in caile respiratorii care creste progresiv nevoia de tuse. Acest tip de tuse genereaza un ciclu vicios care poate duce la consecinte cum ar fi lipsa de odihna, greata, varsaturi, dureri de cap, pierderea poftei de mancare sau dureri in piept.

Simptomele obisnuite sunt:

Tuse brusca si uscata.
Senzatie permanenta de furnicaturi si gat uscat.
Durere si mancarime in faringe, laringe si trahee.
Nevoia constanta de a tusi.
Atacuri de tuse violente, mai ales noaptea.
Rigiditate si oboseala cauzate de tuse si lipsa somnului.
Printre cele mai frecvente cauze ale tusei uscate sunt:

Raceala comuna (responsabila pentru 75% din cazuri).
Gripa.
Iritarea si inflamatia tractului respirator superior (de exemplu, din cauza poluarii, a fumului de tutun sau a prafului).
Iritarea urechii.
Alergie.
Astm.
Obstructie accidentala, cum ar fi o bucata de alimente.

In caz de raceala comuna, este de asemenea posibil ca tusea uscata sa apara intr-un stadiu incipient al bolii si sa evolueze in tuse productiva odata cu trecerea zilelor. Prioritatea in cazul tusei uscate este de a calma iritarea si de a reduce tusea pentru ca pacientul sa isi imbunatateasca calitatea vietii.  

Tuse productiva
Mucusul joaca un rol cheie in functia imuna a corpului, actionand ca un sistem de protectie a membranei mucoase care acopera diferite parti ale corpului nostru, cum ar fi gura, nasul sau plamanii. Atunci cand exista inflamatie, organismul genereaza o cantitate mai mare de mucus pentru a proteja aceasta membrana. Misiunea tusei productive este de a elimina excesul de mucus prin ceea ce este cunoscut sub numele de expectoratie.

Simptomele comune ale tusei productive sunt:

Mucus gros, lipicios.
Congestie nazala.
Senzatie de strangere si congestie in piept.
Sunete ragusite.
Dificultate de a elimina mucusul in timpul tusei.

Cauze ale tusei productive
Cea mai frecventa cauza este infectia respiratorie obisnuita in racelile obisnuite sau in procesele de gripa. Inainte de alte patologii, cum ar fi pneumonia, bronsita, rinita, se recomanda consultarea medicului. In cazurile de tuse productiva, sunt recomandate medicamente specifice care ajuta la diluarea mucusului pentru a facilita expulzarea acestuia. Pe masura ce se elimina mucusul, tusea va disparea.

Tuse nervoasa sau psihogena
Tusea este cea care ne deranjeaza in mijlocul unei prezentari sau cand mergem la teatru. Apare in situatii de stres, excitare sau stari nervoase. Acest tip de tuse este un reflex somatic, care nu are in fundal o afectiune. Tusea psihogenica este o tuse uscata, ce apare in timpul zilei, care dispare odata cu somnul. Desi este inofensiva din punct de vedere fizic, poate genera angoase pentru persoana suferinda.

Tuse alergica uscata
Aceasta este cauzata de o reactie alergica, fiind indusa de inflamatia cailor respiratorii, care apare de obicei in combinatie cu alte simptome (cum ar fi stranutul, ochii aposi sau mancarimea nasului).

Tuse nocturna
Atunci cand stam intinsi pe orizonatala, promovam acumularea de mucus in caile respiratorii. Cand se intampla acest lucru, avem tendinta de a respira pe gura, provocand uscarea gatului si iritarea, ceea ce declanseaza atacurile cunoscute de tuse nocturna: o tuse intensa care pare sa nu aiba sfarsit si care, daca nu este oprita la timp, ne poate impiedica sa dormim si sa ne odihnim.

Tuse cronica
Vorbim despre tuse cronica atunci cand dureaza opt saptamani sau mai mult la adulti sau mai mult de patru saptamani la copiii fara remisie. Este o tuse permanenta care nu se opreste ziua sau noapte si, in cazuri grave, poate prezenta complicatii cum ar fi dureri de cap, transpiratie excesiva, incontinenta urinara, lesin sau chiar coaste fracturate.

Cauzele tusei cronice
Unele dintre cele mai frecvente simptome asociate cu sindromul de tuse cronica sunt: arsuri la stomac sau indigestie, respiratie suieratoare, dispnee, furnicaturi permanente si iritatii in gat, raguseala si continua, congestie nazala, stranut sau gust ciudat in gura.

Cauzele comune ale tusei cronice includ:

Astm.
Alergie.
Infectii (cum ar fi tusea convulsiva).
Fumatul.
Nervi sau somatism.
Reactia la anumite medicamente.
Boala de reflux gastroesofagian.

Tusea cronica este, de asemenea, un simptom care poate aparea in boli mai grave care necesita consultarea medicului. In general, tusea cronica dispare odata ce problema care a provocat-o a fost diagnosticata si tratata.

Indiferent de tipul de tuse, acest lucru poate deveni un factor de stres, provocand chiar insomnie, deoarece irita laringele, traheea si bronhiile. Presiunea ridicata care provoaca tuse in cavitatea toracica poate duce, de asemenea, la leziuni musculare, rigiditate sau dureri in piept, din cauza ranirii unei coaste, precum si incontinenta sfincterelor. Tusea este considerata severa daca apare insotita de expectoratie cu sange, dificultati de respiratie, pierderi neintentionate in greutate. 

Lucruri mai putin cunoscute despre respiratia umana

1. Paradoxal, avem nevoie sa respiram nu pentru a primi oxigen ci pentru a elimina mai curand dioxidul de carbon din sange care este toxic. Aerul are 21% oxigen si peste 78% azot, iar organismul are nevoie doar de 5%. Totul tine de cantitatea de dioxid de carbon care trebuie evacuat.

2. Respiratia pe gura poate, in timp, crea o micsorare a maxilarului – de aici rezultand dinti strambi (sau o recadere a maxilarului dupa ce aparatul dentar este eliminat). De aceea e important sa invatam sa respiram corect pe nas si daca este nevoie sa facem operatie pentru deviatie de sept.

3. Respiratia pe gura este principala cauza la copiii care sunt peltici, atunci cand vorbesc.

4. Trezitul in timpul noptii pentru a urina este, cel mai probabil, o urmare a respiratiei cu gura deschisa. Respiratia pe gura provoaca micsorarea vezicii urinare, ceea ce face sa se simta ca si cum ai avea nevoie urgent la baie.

5. Cu cat respiri mai des (hiperventilatie) cu atat mai infometat te vei simti si cu atat mai acidic va deveni corpul tau. De aceea e important sa existe un echilibru in procesele respiratorii.

6. Respiratia ar trebui sa se realizeze doar la intensitatea in care puteti tine gura inchisa. Pentru ca e important ca ea sa se realizeze pe nas pentru ca acolo se pot filtra particulele periculoase. 

7. in mod natural noi ne schimbam partile pe care dormim aproximativ la fiecare 30 de minute, iar acest lucru se datoreaza in principal echilibrarii respiratiei prin fiecare dintre nari.

8. Nasul are un sistem de filtrare cu 4 etape. Prin respiratia pe gura mergi direct la etapa a 4-a. Acest lucru duce cu usurinta la dureri in gat, amigdalita si chiar infectii ale urechii.

Tu ce stii despre astmul bronsic?

Bibliografie:

Pulia M, Redwood R, May L. Antimicrobial Stewardship in the Emergency Department. Emerg Med Clin North Am. 2018;
Saust LT, Bjerrum L, Siersma V, Arpi M, Hansen MP. Quality assessment in general practice: diagnosis and antibiotic treatment of acute respiratory tract infections. Scand 2018 Dec;
Tanner M, Karen Roddis J. Antibiotics for acute bronchitis. Nurs Stand. 2018 Feb 28;
Braman SS. Chronic cough due to acute bronchitis: ACCP evidence-based clinical practice guidelines. Chest. 2006 Jan;
Kronman MP, Zhou C, Mangione-Smith R. Bacterial prevalence and antimicrobial prescribing trends for acute respiratory tract infections. Pediatrics. 2014 Oct;
Bai L, Su X, Zhao D, Zhang Y, Cheng Q, Zhang H, Wang S, Xie M, Su H. Exposure to traffic-related air pollution and acute bronchitis in children: season and age as modifiers, 2018 May;

Articole similare
Bronsita: cauze, simptome, tratament Bronsita: cauze, simptome, tratament

Bronsita este o inflamatie acuta sau cronica a bronhiilor, fiind una din afectiunile respiratorii cele mai frecvente, atat la adulti, cat si la copii. Bronsita poate fi acuta sau, mult mai grav, cronica. 

4 noiembrie 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul
Simptome si tratament pentru pneumonie Simptome si tratament pentru pneumonie

Pneumonia este o inflamatie acuta a plamanilor, cauzata de o infectie bacteriana, virala, fungica sau parazitara, care fie afecteaza doar unul din lobii pulmonari, asa-numita pneumonie lobara, fie se raspandeste la ambii plamani, cand vorbim de bronhopneumonie.

31 octombrie 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul
Laringita, cauze, simptome si tratament Laringita, cauze, simptome si tratament

Laringita este o afectiune care se manifesta prin inflamarea si iritarea laringelui si poate fi acuta (pe termen scurt) sau cronica (pe termen lung), cu toate ca, in cele mai multe cazuri, conditia este temporara si nu are consecinte grave. Laringele joaca un rol important in procesele de respiratie, inghitire si vorbire, protejarea acestuia fiind, deci, esentiala.

25 octombrie 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate