Nutritie: Ce beneficii ofera organismului consumul moderat de bere cu hamei
Berea cu hamei este o bautura alcoolica obtinuta prin fermentarea extractului de hamei si malt de orz. Hameiul este adaugat pentru a da berii aroma si amaraciunea caracteristica. Berea cu hamei are o istorie lunga si este considerata a fi una dintre cele mai populare bauturi alcoolice din lume. Hameiul este cultivat in toata lumea, iar diferitele tipuri de hamei confera berii arome si gusturi unice. Hameiul este mugurul sau floarea de sex feminin a unei plante cataratoare de origine canabatica numita Humulus lupulus. Are un efect antibiotic usor impotriva bacteriilor si scopul sau principal, in procesul de fabricare a berii, este de a oferi stabilitate si un gust amar slab (care contracareaza gustul dulce al maltului) acestui elixir auriu.
Hameiul este, impreuna cu maltul, drojdia si apa, unul dintre principalele elemente ale productiei sale, iar proportia sa va modifica, intr-o masura mai mare sau mai mica, proprietatile sale organoleptice. Desi hameiul este o componenta esentiala a berilor, exista, de asemenea, ceaiuri de hamei si bauturi racoritoare.
Istoria berii si beneficii ale consumului moderat de bere cu hamei
Berea cu hamei a inceput sa fie consumata in Germania, remarcandu-se in principiu, pentru proprietatile sale de conservare, care au permis elaborarea berilor mai usoare, in intensitate de absolvire si aroma. In zilele noastre, importanta sa este si mai mare in procesele de fabricare a berii artizanale. Cele mai mari fabrici de bere din lume isi supun produsele unor procese fizico-chimice, care asigura eliminarea oricarui element viu, dar care provoaca o pierdere variabila a gustului, mirosului si culorii.
Microberaria, pe de alta parte, reuseste sa respecte produsul la maxim si fiecare reteta sau proportie are ca rezultat faptul ca fiecare bere are o aroma unica. Prin urmare, importanta acestei plante este mai relevanta in berile artizanale, mult mai amplificata, ca regula generala, decat in cele industriale. De asemenea, hameiul, prin actiunea sa bactericida, contribuie, in mare masura, la eliminarea microorganismelor generate in procesul de productie a berii.
Consumul moderat de bere cu hamei poate aduce unele beneficii pentru sanatate, dar trebuie mentionat ca aceste beneficii depind de cantitatea consumata si de frecventa consumului. Substantele chimice din hamei par sa aiba efecte similare cu hormonul estrogen. De asemenea, unii compusi ai hameiului par, de asemenea, sa reduca umflarea, sa previna infectiile si sa contribuie la instalarea somnului.
Pe langa berile aromatizante, hameiul este considerat a oferi beneficii mari pentru sanatate. Multe dintre aceste beneficii sunt atribuite compusilor gasiti in florile de plante, inclusiv flavonoide xanthohumol si 8-prenylnaringenin, precum si uleiuri esentiale humulen si lupulina.
Care sunt beneficiile hameiului?
Contine antioxidanti: Hameiul contine antioxidanti care protejeaza celulele impotriva daunelor provocate de radicalii liberi, ceea ce poate contribui la prevenirea anumitor boli.
Poate reduce riscul de boli de inima: Consumul moderat de bere cu hamei poate reduce riscul de boli de inima prin cresterea nivelului de colesterol bun si reducerea inflamatiei.
Poate ajuta la mentinerea sanatatii oaselor: Hameiul contine siliciu, un mineral important pentru sanatatea oaselor si pentru prevenirea osteoporozei.
Poate ajuta la relaxare: Berea cu hamei poate ajuta la relaxare si reducerea stresului, datorita continutului de alcool si a substantelor chimice din hamei care au efect sedativ.
Poate reduce riscul de boli neurologice: Un studiu a aratat ca consumul moderat de bere cu hamei poate reduce riscul de boli neurologice, cum ar fi Alzheimer si Parkinson.
Reduce trigliceridele, colesterolul total si are actiune antioxidanta.
Hameiul, unul dintre ingredientele fundamentale ale berii, bautura bogata in antioxidanti, poate influenta pozitiv anumiti compusi ai metabolismului oxidativ, evitand oxidarea celulelor. In plus, s-a dovedit ca acest ingredient poate fi, de asemenea, legat de unii parametri de risc cardiovascular, deoarece poate reduce nivelurile de colesterol total si trigliceride.
Din cele mai vechi timpuri, hameiul a fost folosit in medicina traditionala pentru a trata diferite boli si afectiuni pentru actiunea sa antibacteriana, activitatea sa antiinflamatorie si proprietatile sale sedative si diuretice. In plus, s-a dovedit recent ca hameiul este bogat in polifenoli, antioxidanti naturali foarte puternici care protejeaza impotriva actiunii daunatoare a radicalilor liberi.
Cercetarea a fost efectuata intr-un grup controlat dietetic, format din calugarite in varsta, carora li s-a administrat bere nealcoolica. Scopul studiului a fost de a analiza relatia dintre consumul unei bauturi bogate in compusi antioxidanti si anumiti compusi ai metabolismului oxidativ si relatia lor cu metabolismul lipidic si cu procesul inflamator.
Conform rezultatelor, dupa ce au luat cantitati moderate din acest tip de bere, s-a observat o modificare pozitiva, deoarece daunele oxidative au scazut si apararea antioxidanta a crescut. De asemenea, nivelurile colesterolului total si lipoproteinelor oxidate cu densitate scazuta (colesterol LDL) au fost reduse, acestia fiind unii dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare si procesele inflamatorii.
In plus, au fost determinate nivelurile de trigliceride, colesterol total, colesterol HDL, colesterol LDL si LDL oxidat si a fost verificata o scadere a LDL oxidat cu opt procente. Acest lucru ar putea indica faptul ca berea cu hamei ar putea proteja LDL de oxidare, ceea ce poate fi de mare interes, avand in vedere ca aceasta lipoproteina este un factor de risc important in procesele aterosclerotice.
In ceea ce priveste markerii responsabili de inflamatie, s-a observat ca hameiul a scazut nivelurile de proteina C-reactiva, interleukina-6 si fractia C3 a complementului. Acesti markeri cresc raspunsul inflamator, asa cum se intampla in bolile cardiovasculare. De fapt, analiza valorii proteinei C-reactive este considerata esentiala pentru a determina riscul de boli de inima.
Multi oameni de stiinta considera ca un nivel ridicat de proteina C reactiva este un factor de risc pozitiv pentru bolile de inima. Cu toate acestea, factori precum varsta, fumatul, sexul, menopauza si bolile acute cresc nivelurile acestei proteine, astfel incat toti acesti factori trebuie luati in considerare la fiecare individ.
Substantele cu activitate antioxidanta prezente in berea cu hamei provin in principal din materiile prime utilizate in productie. In mod specific, polifenolii din bere provin in principal din orz si hamei, iar melanoidinele provin din malt. Alte componente care contribuie direct sau indirect la aceasta activitate antioxidanta, cum ar fi anumiti carbohidrati care actioneaza ca zaharuri reducatoare si exercita o activitate antioxidanta, cel putin din punct de vedere chimic, si vitaminele din grupa B si acidul folic, care provin din malt si a caror concentratie creste de obicei in timpul germinarii orzului.
Cu toate acestea, trebuie mentionat ca consumul excesiv de bere cu hamei poate avea efecte negative asupra sanatatii, cum ar fi cresterea in greutate, probleme hepatice si riscul de dependenta de alcool. Prin urmare, consumul acestei bauturi alcoolice ar trebui sa fie moderat si responsabil.
Alcoolismul: Cum se defineste, legatura cu diferite tipuri de cancer
Cancerul este o afectiune complexa tot mai des intalnita in ultima perioada de timp. La baza aparitiei acestei boli se afla numeroase cauze si factori declansatori. Unul dintre acestia este consumul de alcool, indiferent dacă este vorba de bere, vin sau bauturi spirtoase distilate. Unii factori de risc nu pot fi eliminati cum ar fi factorii genetici și istoricul familial, varsta si dimensiunea corporală, precum si factorii de mediu in care traim afectati de radiatii si infectii virale.
Atunci cand oamenii ajung sa fie dependenti de alcool, pot aparea probleme grave de sanatate. Atunci cand acestia incearca sa renunte la alcool se confrunta cu diferite simptome fizice de sevraj, cum ar fi tremor, confuzie, halucinatii, convulsii. Dependentii de alcool trebuie sa solicite ajutor de specialitate, pentru a face fata sevrajului si a impiedica aparitia complicatiilor. Consumul excesiv de alcool poate provoca inflamatii cum ar fi hepatita si ciroza o boala ce afecteaza ficatul. De asemenea, alcoolul in exces afecteaza pancreasul si creierul, si poate creste tensiunea arterial si duce la aparitia bolilor de inima si accidentelor vasculare cerebrale. In plus, femeile insarcinate care consuma in exces alcool se pot confrunta cu diferite malformatii congenitale sau alte probleme ale fatului.
De ce NU trebuie sa consumam bauturi alcoolice in exces
Bibliografie:
Lardier DT, et al. Exercise as a useful intervention to reduce alcohol consumption and improve physical fitness in individuals with alcohol use disorder: A systematic review and meta-analysis. Frontiers in Psychology. 2021;
Sliedrecht W, et al. Alcohol use disorder relapse factors: A systematic review. Psychiatry Research. 2019;
Thiamin deficiency. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/nutritional-disorders/vitamin-deficiency,-dependency,-and-toxicity/thiamin-deficiency. Accessed April 2, 2022;