Sanatatea coloanei vertebrale: Care este postura corecta de stat la birou

Lucrul in fata ecranului implica petrecerea multor ore pe scaun si acest lucru poate aduce probleme de sanatate legate de pozitia adoptata. Durerile de spate se numara printre cele mai frecvente consecinte. Oamenii petrec cea mai mare parte a zilei in birou, de la sase la zece ore pot sta in fata unui computer sau in picioare pentru a asista clientii. Nu conteaza daca locul de munca te forteaza sa stai in picioare sau sa stai prea mult timp pe scaun, nu trebuie sa neglijezi niciodata postura de la locul de munca. Astazi ne vom concentra atentia pe postura pe care trebuie sa o avem la birou.
Un procent mare de vizite medicale se datoreaza durerilor de gat sau de spate, cauzate de postura incorecta pe care o avem la birou. La randul sau, acest disconfort evolueaza si se poate transforma in ameteli si probleme de echilibru, printre altele. Prin urmare, in postarea de astazi vom vorbi despre care sunt pozitiile corecte de stat la birou si, de asemenea, ce greseli frecvente facem si cum le putem indrepta.
Sfaturi pentru a mentine o postura cat mai sanatoasa la birou
Postura corecta de stat la birou este una care sa previna tensiunea si disconfortul in gat, spate si membrele inferioare. Iata cateva sugestii pentru o postura corecta la birou:
Asigura-te ca scaunul este reglat la inaltimea potrivita, astfel incat picioarele tale sa poata fi plasate plat pe podea si genunchii sa fie la acelasi nivel sau putin mai jos decat soldurile tale. Spatele ar trebui sa fie drept si sprijinit de spatarul scaunului. Ar trebui sa ai o usoara curbura in partea inferioara a spatelui (lordoza lombara). Bratele ar trebui sa fie sprijinite pe bratele scaunului sau pe birou, astfel incat sa fie in unghi drept cu corpul.
Monitorul ar trebui sa fie plasat la nivelul ochilor si la o distanta de aproximativ un brat. Acest lucru te va ajuta sa nu iti apleci gatul sau sa iti fortezi ochii. Tastatura ar trebui sa fie plasata la nivelul cotului si la o distanta confortabila, astfel incat sa nu iti fortezi incheieturile. Pentru a preveni tensiunea cervicala, ar trebui sa iei o pauza la fiecare 30-45 de minute si sa faci cateva exercitii de intindere a gatului si a umerilor.
Pentru a preveni tensiunea lombara, ar trebui sa iti schimbi pozitia la fiecare 30-45 de minute, sa te ridici in picioare si sa faci cateva exercitii de intindere a spatelui si a picioarelor.
Picioarele trebuie sa fie complet sustinute pe sol, de la calcai pana la varf. In primul rand, reglati inaltimea scaunului pentru a face posibila aceasta pozitie. Evitati sa le sprijiniti sau sa le puneti pe suportul scaunului. Acest lucru va asigura o pozitie corecta a piciorului si va evita solicitarea inutila a muschilor.
Spatele trebuie sa fie drept. Reglati spatele scaunului pentru a va permite sa aveti un spate drept la un unghi de 90º fata de picioare. O pozitie incorecta a coloanei vertebrale poate aduce probleme pe viitor. De asemenea, avand spatele drept va va permite sa va relaxati umerii si sa evitati sa ii aveti in tensiune. Pozitionati monitorul la nivelul ochilor, ajustand inaltimea acestuia.
Tineti bratele la un unghi de 90º. Inaltimea mesei si a scaunului trebuie sa permita pozitionarea bratelor la un unghi drept. Antebratele, incheieturile si mainile trebuie aliniate. In cazul in care scaunul nostru are, de asemenea, cotiere (care sunt ideale pentru a mentine o postura corecta), le vom utiliza. Plasati tastatura si mouse-ul la cel putin 10 centimetri de marginea mesei. In acest fel, antebratul se sprijina pe masa, iar muschii raman relaxati si fara tensiune.
Care sunt principalele greseli pe care trebuie sa le eviti atunci cand lucrezi intr-un birou?
Incrucisezi picioarele cand stai jos – Acest lucru destabilizeaza echilibrul vertical al coloanei vertebrale, cauzand probleme lombare. De asemenea, impiedica revenirea venoasa a picioarelor, provocand durere, furnicaturi si senzatie de greutate si oboseala care pot duce in cele din urma la vene varicoase. Stai pe marginea scaunului - Cea mai mare greseala pe care o poti face la birou este sa nu folosesti scaunul in mod corespunzator. Unii oameni folosesc doar o parte a scaunului, fortand corpul sa lucreze fara suport pentru spate. Cand stai jos, spatele trebuie sa fie pe spatarul scaunului. Stai pe scaune care nu au spatar - Creste oboseala muschilor coloanei vertebrale.
Este important sa ai un scaun ergonomic, baza stabila, cu roti, inaltime reglabila si pivotant, cu spatar reglabil, de asemenea, in inaltime si adancime (daca este posibil, cu ranforsare lombara). De asemenea, masa de lucru trebuie sa fie suficient de spatioasa pentru a permite plasarea corecta a computerului si a tastaturii, precum si organizarea corecta a zonei de lucru.
Este important sa iti asculti corpul si sa ajustezi postura la nevoie, pentru a evita tensiunea si disconfortul in timpul lucrului la birou.Postura proasta nu numai ca afecteaza modul in care va veti simti la sfarsitul zilei, dar aduce probleme grave de sanatate, cum ar fi: dureri de spate, chiar pot fi severe, durere de cap, disconfort in zona gatului si a umerilor, dar, de asemenea, poate aparea ttiuit in urechi, ameteli si vertij. O postura incorecta atunci cand lucrati poate duce la probleme sub forma de durere si disconfort muscular, mai ales dupa zile lungi in fata calculatorului. Unele consecinte ale acestui obicei rau sunt urmatoarele:
- Cervicalgia - Durere cervicala ce poate iradia spre umar si spre membrele superioare.
- Lumbago - Se caracterizeaza prin durere situata in zona lombara, fiind una acuta, ce ce apare la miscari gresite
- Hiperlordoza - Cresterea curburii coloanei vertebrale prin caracteristici anatomice sau dezechilibru intre muschii abdominali, lombari si gluteali.
- Hernie de disc - Aplecarea inainte in timp ce stati creste presiunea discului intervertebral. Repetarea acestui gest zilnic poate favoriza aparitia herniilor la nivel lombar.
Cei care lucreaza stand intr-un birou sau lucrand de acasa ar trebui sa acorde atentie modului in care o fac. Mentinerea unei pozitii corecte in timpul lucrului poate preveni, sau cel putin reduce, probabilitatea de afectiuni cervicale sau lombare, unele dintre cele mai frecvente din populatie. Potrivit specialistilor, se estimeaza ca intre 60% si 90% dintre persoane vor suferi de dureri cervicale si/sau lombare cauzate de postura incorecta de la locul de munca.
Efectele unei vieti sedentare asupra corpului. De ce trebuie sa corectam postura la birou
Sedentarismul incetineste metabolismul - daca nu ne miscam, corpul nostru isi scade capacitatea de a arde grasimile. Acesta este motivul pentru care o viata sedentara asociata cu o dieta inadecvata poate duce la excesul de greutate si obezitate, ceea ce face loc sindromului metabolic - setul de conditii care pot fi precursori ai bolilor cronice.
Desi de multe ori pe zi suntem obligati sa ne miscam mai putin decat ne-am dori (de exemplu, sa petrecem toata ziua in birou in fata calculatorului lucrand), absenta exercitiilor fizice si o viata complet sedentara are efecte negative asupra sanatatii, legate de disfunctia metabolica care produce acest stil de viata: Cresterea trigliceridelor in sange; Colesterol HDL (colesterolul ”bun”); Sensibilitate redusa la insulina; Scaderea densitatii minerale a oaselor; Efecte cardiovasculare negative; Risc crescut de a dezvolta cancer.
In plus, sedentarismul ne modifica starea de spirit legata de anxietate, oboseala, energie. Exercitiile fizice ne fac mai activi si adoptam o atitudine mai pozitiva, deoarece se arata ca sportul si activitatea fizica elibereaza endorfine. Un stil de viata sedentar are, de asemenea, efecte legate de dureri musculare si articulare, precum si dureri de spate comune. Daca nu punem in miscare muschii, tendoanele sau ligamentele care sustin articulatiile, toate aceste elemente se slabesc, ceea ce creste durerea in acea zona, deoarece articulatiile incearca sa functioneze fara sprijinul adecvat.
Bibliografie:
Aller R, de Luis DA, Izaola O, Conde R, Gonzalez Sagrado M, Primo D, et al. Effect of a probiotic on liver aminotransferases in nonalcoholic fatty liver disease patients: a double blind randomized clinical trial. European Review for Medical and Pharmacological Sciences. 2011;
Angulo P, George J, Day CP, Vanni E, Russell L, De la Cruz AC, et al. Serum ferritin levels lack diagnostic accuracy for liver fibrosis in patients with nonalcoholic fatty liver disease. Clinical Gastroenterology and Hepatology. 2014;
Angulo P, Hui JM, Marchesini G, Bugianesi E, George J, Farrell GC, et al. The NAFLD fibrosis score: A noninvasive system that identifies liver fibrosis in patients with NAFLD. Hepatology. 2007;
Angulo P, Kleiner DE, Dam-Larsen S, Adams LA, Bjornsson ES, Charatcharoenwitthaya P, et al. Liver fibrosis, but no other histologic features, is associated with long-term outcomes of patients with nonalcoholic fatty liver disease. Gastroenterology. 2015;
Argo CK, Patrie JT, Lackner C, Henry TD, De Lange EE, Weltman AL, et al. Effects of n-3 fish oil on metabolic and histological parameters in NASH: A double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Journal of Hepatology. 2015;
Bae JC, Rhee EJ, Lee WY, Park SE, Park CY, Oh KW, et al. Combined effect of nonalcoholic fatty liver disease and impaired fasting glucose on the development of type 2 diabetes: A 4-year retrospective longitudinal study. Diabetes Care. 2011;
Balmer ML, Siegrist K, Zimmermann A, Dufour JF. Effects of ursodeoxycholic acid in combination with vitamin E on adipokines and apoptosis in patients with nonalcoholic steatohepatitis. Liver International. 2009;
Belfort R, Harrison SA, Brown K, Darland C, Finch J, Hardies J, et al. A placebo-controlled trial of pioglitazone in subjects with nonalcoholic steatohepatitis. New England Journal of Medicine. 2006;