Dr. Raluca Harnagea este medic specialist in dermatovenerologie si estetica. In ultimii ani tot mai multe persoane sunt interesate de tot felul de interventii sau vin cu tot felul de probleme legate de ten sau piele. Potrivit medicului specialist, cele mai solicitate proceduri sunt netezirea ridurilor cu toxina botulinica, corectia buzelor cu acid hialuronic și lifting nechirurgical cu fire PDO. Dar mai multe despre provocarile acestei specializari vom afla din urmatorul material.
Cred ca este singura meserie din lume care mi se potriveste. Ma bucur ca Dumnezeu mi-a deschis calea sa aleg aceasta profesie pentru ca eram in dubii in timpul facultatii, nu stiam exact ce anume mi s-ar potrivi mai bine.
Cat de mult a luat amploare fenomenul esteticii in Romania?
Acest fenomen al esteticii a luat amploare global, nu numai la noi in tara, chiar sunt si cateva statistici care demonstreaza faptul ca injectologia a inlocuit bisturiul in ultimii 10 ani, adica lumea prefera proceduri injectabile non-invazive in detrimentul chirurgiei. Asta s-a intamplat datorita faptului ca exista medici care injecteaza foarte bine, tehnologia fillerelor a evoluat mult in acest sens, exista acid hialuronic special creat pentru zona ochilor sau pentru zona barbiei. Rezultatele pot fi pe termen lung de cativa ani atunci cand pacientul urmareste o schema de tratament pe care o efectueaza medicul.
Esti de acord cu transformarile extreme? Cum pot ele afecta in timp?
Consider ca lumea este libera sa aleaga cum doreste sa fie sau sa arate, indiferent daca noi suntem de acord sau nu. Aceeasi problema se pune si atunci cand nu ne place sau convine cum s-a imbracat o anumita persoana. Totusi, problemele apar la aceste interventii estetice atunci cand ele tind sa exagereze sau sa forteze tesutul, pentru ca asta poate afecta nu doar pe termen lung, ci chiar si pe termen scurt. Un simplu exemplu.
Volumizarea buzelor cu acid hialuronic, atunci cand se injecteaza o cantitatea mare intr-o singura sedinta se intampla ca circulatie sangelui sa fie afectata producandu-se astfel obstructia vasculara pe aceasta zona.
Cu ce interventii nu esti de acord si ce se poate face pentru a nu se propaga acest fenomen?
Bineinteles ca sunt de acord cu toate interventiile pe care eu personal le efectuez, dar in schimb nu sunt de acord si refuz pacientele care doresc sa exagereze, de exemplu vor o cantitate foarte mare la nivelul buzelor. Nu se poate face nimic in acest sens pentru ca atunci cand ele sunt refuzate, se gaseste mereu altcineva care sa le satisfaca dorinta si asa cum am spus anterior, acest gen de interventii pot afecta sanatatea noastra.
Au fost cazuri in care sa refuzi cerintele vreunei cliente? Daca da, de ce?
Se intampla in fiecare saptamana sa refuz pacienti, unii dintre ei inteleg si imi multumesc ca nu tin cont de nebuniile lor pasagere pentru ca le explic in ce consta fiecare procedura sau exagerare, iar pe de alta parte exista cealalta categorie de persoane care merg la altcineva care sa le efectueze orice interventie doresc chiar daca nu se potriveste cu fizionomia pe care o au.
Este o profesie banoasa si de lunga durata?
Medicina in primul rand trebuie sa o faci din placere, din nevoia de a ajuta, de a fi de ajutor. De exemplu eu iubesc atat de mult ceea ce fac incat nu simt ca muncesc si nu ma simt obosita. Cat despre castigul financiar, ce as putea afirma este ca da, este o meserie din care se traieste decent, depinde fiecare cat investeste in meseria lui, s-a intamplat sa fac si interventii pro bono unor paciente care nu isi permiteau o anumita procedura dar si-o doreau din tot sufletul, procedura care le-au ajutat sa isi imbunatateasca stilul de viata.
In plus, pacientele mele ma cunosc destul de bine si stiu cum sunt. Toate cursurile se platesc, tehnologia costa la fel de mult, deci depinde fiecare cum isi gestioneaza cariera. Sfatul meu pentru viitorii mei colegi care urmeaza medicina sau intentioneaza acest lucru este ca aceasta profesie este pentru toata viata, si nimeni nu poate schimba acest lucru.
Tinerele stiu sa se ingrijeasca sau nu exista educatie in acest sens?
Accesul online este disponibil pentru toata lumea astfel incat tinerele si lumea in general se ingrijeste mai mult decat inainte, ceea ce este un lucru bun. Vin cu intrebari pertinente la cabinet, ma intreaba despre diferite produse si proceduri si asta ma bucura ca pot avea un dialog coerent.
Ce este de facut pentru a preveni ulterioarele afectiunii ale tenului?
Pentru a face preventie, este necesara o consultatie la un medic dermatolog bun, daca se intampla sa nu rezonati cu acel medic va recomand sa incercati altul pana il gasiti pe acela cu care sa fiti impacata. Nici eu nu rezonez cu toata lumea, e firesc sa fie asa, suntem oameni.
De unde se pot informa corect persoanele interesate de diferite interventii?
Am creat un site in care este scrisa informatia de mine personal, inca lucrez la el pentru ca doresc ca toata lumea sa fie informata din ce in ce mai bine ca sa stie ce asteptari sa aiba atunci cand se adreseaza unui medic. Voi reveni cu amanunte pe acest topic. Dar sunt prezenta pe majoritatea retelelor de socializare si incerc sa alimentez cu continut pertinent si contul de TikTok.
Un sfat pentru cititorii tai?
Sfatul meu este: sa alegeti sa fiti informati corect! Sa fiti frumosi!
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.r1aesthetic.com/
REFERINTE:
Arthur P, Kirkwood B, Ross D, Morris S, Gyapong J, Tomkins A, Addy H. 1992. Impact of vitamin A supplementation on childhood morbidity in northern Ghana. Lancet 339:361–362.
Baly DL, Golub MS, Gershwin ME, Hurley LS. 1984. Studies of marginal zinc deprivation in rhesus monkeys. III. Effects on vitamin A metabolism. Am J Clin Nutr 40:199–207.
Bankson DD, Ellis JK, Russell RM. 1989. Effects of a vitamin-A-free diet on tissue vitamin A concentration and dark adaptation of aging rats. Exp Gerontol 24:127–136.
Barclay AJ, Foster A, Sommer A. 1987. Vitamin A supplements and mortality related to measles: A randomised clinical trial. Br Med J 294:294–296.
Barreto ML, Santos LM, Assis AM, Araujo MP, Farenzena GG, Santos PA, Fiaccone RL. 1994. Effect of vitamin A supplementation on diarrhoea and acute lower-respiratory-tract infections in young children in Brazil. Lancet 344:228–231.
Barua AB, Olson JA. 1989. Chemical synthesis of all-trans [11-3H]-retinoyl β-glucuronide in its metabolism in rats in vivo. Biochem J 263:403–409.
Batchelder EL, Ebbs JC. 1943. Some observations of dark adaptation in man and their bearing on the problem of human requirement for vitamin A. Rhode Island Agricultural Experiment Station Bulletin , No. 645.
Bauernfeind JC. 1972. Carotenoid vitamin A precursors and analogs in foods and feeds. J Agric Food Chem 20:456–473.
Bauernfeind JC. 1980. The Safe Use of Vitamin A. A report of the International Vitamin A Consultative Group. Washington, DC: The Nutrition Foundation.