Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Dr. Teodora Predescu: Cum alegem produsele dermato care contin ingrediente reparatoare pentru ten

Dr. Teodora Predescu: Cum alegem produsele dermato care contin ingrediente reparatoare pentru ten

Dr. Teodora Predescu
de , Medic specialist dermato-venerologie
Data publicării: 4 decembrie 2023 Ultima actualizare: 8 decembrie 2023

Mediul urban aduce cu sine o serie de provocari pentru sanatatea pielii noastre. Poluarea, stresul, stilul de viata agitat pot avea efecte negative asupra stratului cutanat, cu perturbarea echilibrului tegumentului nostru ce duce la o scadere a capacitatii de hidratare si alterarea barierei cutanate. Aceste fenomene nu doar ca afecteaza bunastarea pielii, ci si aspectul sau. De aceea, este necesar sa abordezi o ingrijire speciala, care sa promoveze refacerea tesutului afectat. Include ingrediente reparatoare in ingrijirea zilnica a tenului tau si reda-i vitalitatea si frumusetea.

Ce este bariera cutanata?

Pielea joaca numeroase roluri importante, care ajuta la buna functionare a organismului. Printre acestea, se numara rolul de a percepe senzatii, de a ajuta la reglarea temperaturii corpului, de a realiza sinteza vitaminei D, insa probabil cel mai important este cel de bariera cutanata. Ea asigura, in primul rand, protectie, insa contribuie si la procesul de regenerare si reparare a pielii.

Acest sistem de autoprotectie al pielii este format din apa, lipide si proteine. Principala substanta ce intra in alcatuirea barierei cutanate este fillagrina, proteina structurala intalinita in primul strat de piele, numit strat cornos, esentiala in rezistenta fizica a acestei bariere. Ea are un rol esential in organizarea celulara si mentinerea pH-ului si a nivelului optim de apa la nivelul pielii. Un nivel scazut al filagrinei se manifesta prin ten uscat, deshidratat, cu textura neuniforma si semne premature de imbatranire.

Ingrediente reparatoare care favorizeaza repararea pielii

Orice afectare a barierei cutanate poate avea un puternic impact asupra aspectului si sanatatii pielii. De aceea, este esential sa ai grija la ce produse folosesti. Pentru a reface bariera cutanata si pentru a imbunatati calitatea pielii, este necesar ca rutina de ingrijire sa contina ingrediente reparatoare precum:

Vitamina B5 sau pantenolul este un ingredient cu multiple beneficii pentru piele. Hidrateaza, accelereaza vindecarea pielii si reduce iritatiile. Vitamina B5 contracareaza factorii ce agreseaza si imbatranesc prematur pielea si care sunt responsabili de aparitia iritatiilor si deshidratarii;

Madecassosida este un ingredient derivat din planta Centella asiatica. Acest ingredient are capacitatea de a stimula sinteza de colagen si de a accelera procesul natural de reparare a pielii. De asemenea, ajuta la reducerea iritatiilor si a senzatiei de mancarime. Este un ingredient ideal pentru persoanele cu piele uscata si sensibila;

Tribioma este un complex prebiotic ce calmeaza iritatiile si accelereaza procesul de vindecare a pielii. Actioneaza prin hidratare si creste apararea naturala a pielii, protejand-o de agresorii externi;

Glicerina este un ingredient esential in rutina de ingrijire a pielii. Este un agent de hidratare eficient care atrage si retine apa la nivelul pielii, asigurand o hidratare continua. 

Etapele rutinei de ingrijire a tenului pentru a favoriza repararea

Pe langa utilizarea unor ingrediente speciale cu proprietati de refacere a stratului cutanat, ar trebui sa abordezi o rutina cu anumiti pasi clari care sa te ajute sa pastrezi aspectul placut al tenului. Iata care sunt etapele care ar trebui sa compuna aceasta rutina zilnica.

Curatarea

Un pas esential al ingrijirii pielii, care joaca un rol major si nu ar trebui neglijat sub nicio forma, este curatarea. Zilnic, ne expunem la numerosi factori poluanti, iar tenul poate acumula impuritati peste zi. Daca acestea nu sunt indepartate, ele pot contribui la deteriorarea barierei cutanate si la accelerarea procesului de imbatranire. Prin curatare, se indeparteaza si excesul de sebum acumulat pe timpul zilei si al noptii, dar si machiajul. Tenul trebuie curatat de doua ori pe zi, dimineata si seara, folosind o apa micelara delicata. Daca tipul tau de ten iti permite si acesta nu se irita usor sau nu prezinta sensibilitati, poti folosi si o lotiune tonica pentru a indeparta reziduurile ramase de la alte produse de curatare si a indeparta eficient celulele moarte. Astfel, tenul va ramane perfect curat si va fi pregatit pentru aplicarea celorlalte produse. 

Adresarea problemelor specifice

Cea de-a doua etapa de ingrijire presupune utilizarea unor produse specifice pentru a trata anumite probleme ale tenului. Aici putem include produsele cu ingrediente reparatoare, destinate refacerii barierei cutanate, dar poate fi vorba si despre alte componente. Aceasta poate fi si etapa de ingrijire antirid, de aplicare a tratamentelor pentru acnee etc.

Hidratarea

O alta etapa de ingrijire indispensabila la orice varsta este cea a hidratarii. Fiecare tip de ten are nevoie de hidratare, pentru a-si putea pastra elasticitatea si a primi hranirea necesara. In caz contrar, aceasta se va deshidrata si deteriora. Desi poate parea usor contraintuitiv, si tenul gras are nevoie de hidratare. Daca nu va avea parte de suficiente ingrediente din aceasta categorie, un astfel de ten va incerca sa compenseze lipsa umiditatii prin productia de sebum, ceea ce va creste riscul de aparitie a acneei. Exista creme hidratante speciale pentru acest tip de piele, cu textura mai usoara si care nu incarca porii.

Protectia solara Etapa obligatorie finala de ingrijire a tenului, care ar trebui realizata zilnic, este protectia solara. Radiatiile ultraviolete sunt foarte periculoase pentru ten, deoarece pot provoca arsuri, pot cauza aparitia mai rapida a semnelor de imbatranire si pot chiar sa provoace afectiuni mult mai grave. De aceea, va trebui sa folosesti zilnic produse cu factor de protectie solara. In general, utilizarea acestor produse este asociata cu vara, asa ca probabil te intrebi: de ce zilnic? Radiatiile ultraviolete sunt prezente in atmosfera si iarna sau in zilele in care vremea este mai putin favorabila sau atunci cand este innorat. Desi intensitatea lor este mai mica, ele pot in continuare sa produca deteriorari la nivel cutanat. Asadar, ai nevoie de protectie pe tot parcursul anului.

Recomandari de produse cu ingrediente reparatoare

Mai sus, am prezentat cateva ingrediente reparatoare, extrem de benefice pentru pielea iritata, care are nevoie de refacere si calmare. Toate aceste ingrediente sunt prezente in serul ultra-reparator si ultra-hidratant Cicaplast B5 de la La Roche-Posay, produs ideal daca iti doresti o reparare rapida a barierei cutanate. Fiind un produs tip ser, are o concentratie mai mare de ingrediente active, asa ca automat va a vea o eficienta mai ridicata. 

Produsul se aplica dimineata si seara, imediat dupa spalarea fetei si inainte de aplicarea oricarui alt produs de ingrijire. In felul acesta, permiti o mai buna penetrare a ingredientelor active in piele. Utilizarea zilnica a serului Cicaplast B5 cu ingrediente reparatoare are multiple beneficii:

Hidratare intensa, datorita continutului sau bogat in vitamina B5 si glicerina;

Reparare eficienta prin intermediul madecassosidei, care acelereaza procedul de vindecare, reducand senzatia de mancarime si disconfort;

Calmarea iritatiilor - datorita proprietatilor calmante, serul Cicaplast B5 este ideal pentru persoanele cu piele sensibila;

Textura usoara si lejera, ce se absoarbe rapid la nivelul pielii;

Utilizare versatila - poate fi aplicat la nivelul fetei, gatului si decolteului.

Produsele cu ingrediente reparatoare joaca un rol important in refacerea barierei cutanate si in redarea echilibrului pielii. Daca te confrunti frecvent cu iritatii, include in rutina ta zilnica utilizarea unor astfel de produse si nu uita sa respecti pasii obligatorii de ingrijire. Astfel, tenul tau va fi protejat corespunzator si isi va mentine aspectul plin de vitalitate. 

Articole similare
Verucile: De ce apar, cum se pot trata, metode de preventie Verucile: De ce apar, cum se pot trata, metode de preventie

Pentru a intelege mai bine legatura dintre melanina, bronz si veruci trebuie sa vorbim de tipurile de piele. Asa cum toti avem o amprenta unica la nivelul retinei oculare, amprente unice pe varful degetelor, pe limba, exista un cod genetic care a putut fi deslusit si decriptat in 6 tipuri de piele care se potriveste in diferite procente la cei peste 8 miliarde de oameni.

9 septembrie 2024
Edited 9 septembrie 2024
citește articolul
Acidul azelaic: Cum se foloseste, beneficii pentru ten si piele Acidul azelaic: Cum se foloseste, beneficii pentru ten si piele

Acidul azelaic este unul dintre ingredientele active atunci cand vorbim de tratamentul acneei. Totusi trebuie sa avem grija cand si cum il folosim pentru ca administrarea lui ar trebui facuta doar sub stricta supraveghere a unui dermatolog.

16 ianuarie 2023
Edited 26 iunie 2023
citește articolul
Betacarotenul: Cum il recunosti, beneficii pentru organism Betacarotenul: Cum il recunosti, beneficii pentru organism

Importanţa betacarotenului se datoreaza faptului ca acest compus este convertit in pro-vitamina A in organism, vitamina care alaturi de vitaminele E şi C, ajuta la mentinerea sistemului imunitar, a vederii si a sanatatii in general. In plus, betacarotenul este deosebit de eficient in protejarea pielii de efectele daunatoare ale radiaţiilor ultraviolete.

15 ianuarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina