Escherichia coli: Ce este, ce simptome sunt asociate cu aceasta, preventie
Echerichia coli (E. coli) este o bacterie prezenta de obicei in intestinul oamenilor si animalelor sanatoase, facand parte din flora bacteriana. Cele mai multe tulpini sunt inofensive, dar unele pot provoca intoxicatii alimentare grave prin consumul de alimente. Intr-o minoritate, poate fi transmisa si prin contact direct cu purtatorii sau persoanele infectate.
In cele mai multe cazuri, infectia dispare spontan, dar in cele mai sensibile grupuri de populatie (copii sub 5 ani, persoane peste 65 de ani si imunocompromisii) boala poate provoca sindrom hemolitic-uremic, provocand leziuni renale cronice grave. Cele mai multe infectii cauzate de E.coli apar la domiciliu, in principal, sunt asociate cu consumul de carne cruda sau insuficient gatita, lapte crud si derivati facuti cu acesta, fructe si legume crude si seminte germinate. Tipurile de E. coli care pot provoca simptome neplacute au drept modalitate de raspandire apa, alimente contaminate, precum si contactul cu animale sau oameni.
Pentru a evita acest risc, se recomanda bunele practici de igiena si manipulare in prepararea alimentelor, precum si gatirea lor bine, deoarece E.coli este distrusa prin tratament termic. De asemenea, este foarte important sa nu rupeti lantul rece in transportul si conservarea alimentelor de la cumparare la domiciliu.
Ce persoane sunt predispuse sa aiba o infectie cu E. coli?
Oricine se poate imbolnavi de bacteria E. coli, dar unii oameni sunt mai predispusi. Categoriile cu predispozitie de a dezvolta aceasta infectie sunt:
- Adulti cu varsta de 65 de ani si peste;
- Copiii cu varsta de sub 5 ani;
- Persoanele cu sistem imunitar slabit, inclusiv femeile insarcinate;
- Persoanele care calatoresc in anumite tari din Lumea a Treia;
Modalitatea de transmitere pentru E.coli:
- Hrana/apa – persoana - Prin consumul de alimente/apa contaminate cu bacteria;
- Animal/persoana – persoana - Prin cale fecal-orala a animalelor purtatoare din ferme, precum si a persoanelor care sufera deja de infectie sau sunt purtatori asimptomatici;
- Alimente/apa si alimente - Prin contaminare incrucisata in ferme, in procesarea alimentelor si in prepararea si gatirea alimentelor la domiciliu;
Principala cale de transmitere este mancarea de origine animala, in principal de la bovine (carne si lapte), precum si produsele derivate (hamburgeri, carne tocata, salam, branzeturi fabricate cu lapte crud, etc). De asemenea, sunt implicate alimente vegetale irigate cu apa contaminata sau fertilizate cu gunoi de grajd (salata, varza de Bruxelles, spanac, salate cu frunze mixte, etc.). Transmiterea secundara de la o persoana bolnava la o persoana sanatoasa este foarte importanta, in special in familie, scoli si centre de ingrijire pentru persoanele in varsta. In plus, trebuie luati in considerare purtatorii asimptomatici, deoarece persoana sau animalul nu prezinta semne clinice ale bolii, dar poate infecta alte persoane.
Care sunt simptomele unei infectii cu E. coli?
Simptomele infectiei cauzate de bacteria E.coli sunt comune gastroenteritei acute: febra usoara, crampe abdominale, varsaturi si diaree, care pot progresa in unele cazuri la diaree sangeroasa (colita hemoragica). Perioada de incubatie dureaza de la 3 la 8 zile dupa consumul alimentelor contaminate. Majoritatea oamenilor au diaree, care poate avea sange, iar unele persoane au crampe stomacale care pot fi severe. Unii oameni au, de asemenea, varsaturi, iar in ceea ce priveste febra mare, cazurile sunt rare.
Aproximativ 5% pana la 10% dintre persoanele diagnosticate cu un tip de E. coli, cunoscut sub numele de bacterii E. coli O157 producatoare de toxina Shiga, au sindrom hemolitic uremic, un tip de insuficienta renala care poate provoca moartea. Contactati medicul daca aveti diaree sau varsaturi care dureaza mai mult de 2 zile, scaune sangeroase, febra mare sau semne de deshidratare (cum ar fi urina mica sau deloc, sete excesiva, gura foarte uscata, ameteli sau urina foarte inchisa la culoare). Alimentele cele mai expuse riscului de contaminare cu E. coli sunt:
- Carne de vita si derivatele lor (hamburgeri, carne tocata etc.)
- Lapte crud nepasteurizat
- Produse lactate fabricate din lapte crud
- Fructe si legume crude
- Crustacee
- Suc de mere nepasteurizat si cidru
Intoxicatia alimentara cu Escherichia coli (E. coli) poate fi evitata prin respectarea unor reguli de igiena alimentara si prin asigurarea ca alimentele sunt preparate si stocate in conditii sigure. Iata cateva sfaturi utile:
- Spalati-va pe maini inainte de a pregati alimente si dupa ce ati manipulat alimente crude.
- Spalati-va pe maini dupa utilizarea toaletelor si dupa schimbarea scutecelor sau a absorbantelor.
- Utilizati o suprafata de lucru curata si dezinfectata pentru a pregati alimentele.
- Asigurati-va ca alimentele crude si cele gatite sunt separate pentru a evita contaminarea incrucisata.
- Gatiti alimentele la temperaturi corespunzatoare, astfel incat sa fie gatite in intregime.
- Pastrati alimentele la temperaturi sigure, sub 5°C pentru alimente perisabile sau mai mult de 60°C pentru alimente gatite.
- Nu consumati alimente expirate sau deteriorate.
- Evitati alimentele care pot fi contaminate cu E. coli, cum ar fi carnea cruda sau insuficient preparata, produsele lactate nepasteurizate si sucurile de fructe neetichetate.
- Folositi apa si materii prime sigure.
- Spalati bine cu apa curenta fructele si legumele care vor fi consumate crude si, daca este posibil, fructele trebuie curatate.
- Refrigerati alimentele la temperaturi sub 5°C pentru a limita cresterea potentiala a E.coli in alimentele care prezinta risc mai mare de contaminare cu bacterii.
- Curatarea si dezinfectarea suprafetelor, ustensilelor si a tocatoarelor.
- Dupa consumarea alimentelor, refrigerati surplusul cat mai curand posibil (<5ºC) si consumati in 24 ore.
- Bacteriile sunt eliminate cu tratament termic peste 70 ° C.
- Utilizati un termometru alimentar. Gatiti carnea de vita, carnea de porc si mielul la o temperatura interna de cel putin 70 °C.
- Nu beti apa netratata sau inghititi apa in timp ce inotati in lacuri, iazuri, rauri, piscine sau piscine portabile pentru copii.
- Nu mancati aluat crud, precum nici preparate gatite insuficient.
- Beti lapte pasteurizat si sucuri pasteurizate.
Luati masuri de precautie in ceea ce priveste apa si alimentele atunci cand calatoriti in strainatate. In acest sens, achizitionati produse doar din locuri sigure, precum supermarketuri. Evitati pietele sau alte locuri in care alimentele sunt expuse la temperaturi necorespunzatoare. Tratamentul trebuie sa se bazeze pe rehidratare din cauza gastroenteritei cauzate. Antibioticele nu trebuie sa faca parte din tratamentul pacientilor infectati.
Ce este botulismul alimentar. Similitudini cu toxiinfectia cu escherichia
Acesta este cel mai frecvent tip de botulism. Toxina botulinica poate patrunde intr-un aliment conservat printr-o adancitura, fanta sau o mica gaura in cutie si poate creste inainte de consumul alimentelor. Consumul chiar si a unei cantitati mici dintr-un aliment care este contaminat poate avea efecte grave.
Anumite alimente prezinta un risc mai mare decat altele, deoarece Clostridia botulinum nu va creste in conditii foarte acide. Exista, de asemenea, un risc mai mic ca bacteriile sa se dezvolte in alimentele depozitate la temperaturi scazute sau care au un continut ridicat de sare. Desigur, alimentele care prezinta cel mai mare risc de botulism pot diferi de la o tara la alta, in functie de practicile lor de preparare si depozitare a alimentelor.
In general, conservele care sunt preparate acasa fara utilizarea unor metode sigure de procesare sunt la cel mai mare risc. Dar exista si focare de botulism legate de alimentele conservate profesional si industrial, desi aceste focare sunt putine si indepartate. Potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, cele mai comune alimente legate de botulism din conserve de casa sunt cele care contin: carne de porc, sparanghel, sfecla, porumb, fasole verde si cartofi.
Bibliografie:
"About Botulism". Centers for Disease Control and Prevention. Archived from the original on 27 April 2020;
"Facts About Botulism". Emergency Preparedness and Response. Centers for Disease Control and Prevention, 2021;
"Botulism". The Lecturio Medical Concept Library. Archived from the original on 9 July 2021. Retrieved 5 July 2021;