Vaccinul HPV: Cand se recomanda, suport in prevenirea cancerului de col uterin
Vaccinurile HPV sunt utilizate pentru prevenirea infectiei cu Human Papilloma Virus ( HPV). Asigura 100% protectie impotriva leziunilor precanceroase provocate de acest virus. HPV este numele dat unui grup foarte comun de virusi. Exista multe tipuri de HPV, dintre care unele sunt numite „risc ridicat”, deoarece sunt legate de dezvoltarea cancerelor. Spre exemplu cancerul de col uterin, cancerul anal, cancerul genital si cancerul capului si gatului. Alte tipuri pot provoca afectiuni precum veruci sau verruci.
Tipuri de HPV cu risc ridicat pot fi gasite in mai mult de 99% dintre cancerele de col uterin. Exista, de asemenea, o asociere semnificativa intre HPV si unele dintre cancerele anale si genitale si cancerele capului si gatului. Infectiile cu HPV nu provoaca de obicei niciun simptom si majoritatea persoanelor nu vor sti ca sunt infectati.
Care sunt tipurile de HPV care duc la cancer de col uterin?
Exista mai mult de 100 de tipuri diferite de HPV si aproximativ 40 care afecteaza zona genitala. HPV este foarte frecvent si poate fi prins prin orice fel de contact sexual cu o alta persoana care o are deja. Majoritatea persoanelor vor lua o infectie cu HPV la un moment dat in viata si corpul lor va scapa de ea in mod natural, fara tratament.
Unele persoane infectate cu un tip de HPV cu risc ridicat nu il vor putea elimina. In timp, acest lucru poate provoca cresterea anormala a tesuturilor, precum si alte modificari, care pot duce la cancer daca nu sunt tratate. Tipurile cu risc ridicat de HPV sunt legate de diferite tipuri de cancer, inclusiv:
cancer cervical
cancer vaginal
cancer vulval
cancer anal
cancer de penis
unele cancere ale capului si gatului
Infectia cu alte tipuri de HPV poate provoca veruci genitale. Acestea sunt excrescente mici sau modificari ale pielii pe sau in jurul zonei genitale sau anale. De asemenea, veruci si veruci ale pielii, sau veruci pe cutia vocala sau corzile vocale.
Cum se transmite virusul HPV?
HPV este una dintre cele mai frecvente infectii cu transmitere sexuala din lume. Este de obicei, contractata si raspandita in timpul sexului sau contactului sexual piele pe piele cu cineva care are virusul. Se poate raspandi chiar si atunci cand se folosesc prezervative si chiar si in relatii reciproc monogame. Majoritatea persoanelor se vor infecta cu HPV in timpul vietii.
Deoarece HPV rezista la uscare (uscaciunea extrema) si la dezinfectie, poate supravietui mult timp pe suprafetele obiectelor. Ca atare, HPV se poate raspandi si prin obiecte sau materiale care ar putea fi intrat in contact cu infectia. De asemenea, poate fi transmisa prin contact direct cu taieturi si abraziuni de la o persoana infectata. In cazuri rare, poate fi raspandita in timpul nasterii prin transmitere de la mama la copil.
Cum prevenim virusul HPV?
Cel mai bun mod de a preveni HPV este vaccinarea inainte de a incepe activitatea sexuala. Trei vaccinuri sigure si eficiente sunt precalificate de OMS ( Organizatia Mondiala de Sanatate). Doua dintre ele sunt utilizate pentru majoritatea tarilor din regiune pentru a proteja impotriva celor mai daunatoare tulpini de HPV. Acestea oferind imunitate puternica, pe termen lung. La nivel de populatie, acoperirea vaccinala ridicata la fete (>80%) reduce semnificativ riscul de infectie cu HPV la baieti.
Beneficiarul vaccinului trebuie sa primeasca toate dozele recomandate de vaccin. Folosirea corecta a prezervativelor in timpul fiecarei intalniri sexuale poate ajuta la prevenirea transmiterii HPV. Desi HPV se poate raspandi chiar si atunci cand se folosesc prezervative.Pentru a preveni cancerul de col uterin, OMS recomanda ca toate femeile cu varste cuprinse intre 30 si 49 de ani sa fie testate pentru cancer de col uterin. Aceste teste de screening pot detecta modificari precanceroase precoce ale colului uterin. Ulterior, pot fi tratate in siguranta inainte de aparitia cancerului de col uterin.
Cum functioneaza vaccinul impotriva virusului HPV?
Ca si alte imunizari care protejeaza impotriva infectiei virale, vaccinurile HPV stimuleaza organismul. Asta insemnand sa produca anticorpi care, in viitoarele intalniri cu HPV, se leaga de virus si il impiedica sa infecteze celulele. Vaccinurile actuale impotriva HPV se bazeaza pe particule asemanatoare virusului (VLP) care sunt formate din componentele de suprafata ale HPV. VLP-urile nu sunt infectioase deoarece le lipseste ADN-ul virusului. Cu toate acestea, ei seamana foarte mult cu virusul natural, iar anticorpii impotriva VLP-urilor au, de asemenea, activitate impotriva virusului natural.
S-a descoperit ca VLP-urile sunt puternic imunogene, ceea ce inseamna ca induc niveluri ridicate de productie de anticorpi de catre organism. Acest lucru face ca vaccinurile sa fie extrem de eficiente. Vaccinurile nu previn alte boli cu transmitere sexuala si nici nu trateaza infectiile HPV existente sau bolile cauzate de HPV.
De ce este importanta vaccinarea impotriva virusului HPV?
Combinatia dintre vaccinarea HPV si screening-ul cervical poate oferi cea mai mare protectie impotriva cancerului de col uterin. De asemenea, vaccinarea HPV reduce riscul de a dezvolta cancer cauzat de HPV in alte locuri decat colul uterin. Vaccinarea protejeaza persoanele vaccinate impotriva infectiei cu tipurile de HPV vizate de vaccinul utilizat.
Vaccinarea poate reduce si prevalenta tipurilor HPV vizate de vaccin in populatia, reducand astfel infectia la indivizii care nu sunt vaccinati. Vaccinul impotriva HPV pe scara larga are potentialul de a reduce incidenta cancerului de col uterin in intreaga lume cu pana la 90%. In plus, vaccinurile pot reduce nevoia de screening si de ingrijire medicala ulterioara. Contribuind astfel la reducerea costurilor de ingrijire a sanatatii si a anxietatilor legate de procedurile de urmarire. Tinta principala a vaccinarii sunt fetele cu varsta cuprinsa intre 9 si 14 ani, inainte de inceperea activitatii sexuale.
Vaccinarea tintelor secundare, cum ar fi baietii si femeile mai in varsta, este recomandata acolo unde este posibil si accesibil. Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la femei. Si mai mult de 95% din cancerul de col uterin este cauzat de HPV cu transmitere sexuala. Prevenirea dezvoltarii cancerului de col uterin prin cresterea accesului la vaccinuri eficiente este un pas semnificativ in atenuarea bolilor si a decesului.
Cum se transmite infectia cu virus HPV? Cum apare infectia la barbati si la femei?
Cum se transmite infectia cu virus HPV sau cum apare infectia la barbati si la femei sunt doar cateva dintre intrebarile la care vom raspunde in aceste randuri. Fie ca vorbim de hpv femei sau testare hpv, cand aducem in discutie subiectul hpv simptome trebuie sa ne gandim intai la hpv transmitare pentru ca hpv barbati e diferit de hpv femei. Exista cazuri diagnosticate cu hpv in gat si acestea au fost depistate doar dupa test hpv femei si analiza hpv.
Infectia cu virusul HPV, potrivit specialistilor, se trasmite prin atingere cu corpul, daca vorbim de HPV-urile de pe piele, prin atingere sau frecare daca vorbim de zona genitala, de cele mai multe ori prin contact sexual, indiferent daca acesta este protejat sau nu. Si este important de stiut ca prezervativul nu poate preveni infectarea cu acest virus. Contactul sexual protejat nu poate sa previna aceasta infectie virala daca nu exista o igiena si o atentie sporita legata de acest virus.
Ce trebuie sa stii despre infectia cu HPV
Bibliografie:
Gillison ML (December 2006). "Human papillomavirus and prognosis of oropharyngeal squamous cell carcinoma: implications for clinical research in head and neck cancers". Journal of Clinical Oncology;
Saraiya M, Unger ER, Thompson TD, Lynch CF, Hernandez BY, Lyu CW, et al. (June 2015). "US assessment of HPV types in cancers: implications for current and 9-valent HPV vaccines". Journal of the National Cancer Institute;
Anantharaman D, Abedi-Ardekani B, Beachler DC, Gheit T, Olshan AF, Wisniewski K, et al. (May 2017). "Geographic heterogeneity in the prevalence of human papillomavirus in head and neck cancer". International Journal of Cancer;
Chaturvedi AK, Engels EA, Pfeiffer RM, Hernandez BY, Xiao W, Kim E, et al. (November 2011). "Human papillomavirus and rising oropharyngeal cancer incidence in the United States". Journal of Clinical Oncology. 29;
Ernster JA, Sciotto CG, O'Brien MM, Finch JL, Robinson LJ, Willson T, Mathews M (December 2007). "Rising incidence of oropharyngeal cancer and the role of oncogenic human papilloma virus". The Laryngoscope;