Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Infectia cu rotavirus cauze, simptome, tratament

Infectia cu rotavirus cauze, simptome, tratament

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 14 februarie 2022 Ultima actualizare: 6 februarie 2023

Rotavirusul este cea mai fecventa cauza de diaree severa la sugar si copilul cu varsta pana la doi ani. Deoarece exista mai multe tipuri de rotavirus, copiii pot face boala de mai multe ori in timpul vietii.  Daca nu sunt vaccinati, aproape toti copiii vor face cel putin un episod de infectie cu rotavirus pana la varsta de 5 ani.

Rotavirusul este un virus de tip ARN, care face parte din familia Reoviride, descoperit in anul 1973, a carui denumire vine de la forma sa de roata vizibila la microscop. Rotavirusul se gaseste in tesutul intestinal si este responsabil de provocarea diareei la copii.

Infectia cu rotavirus poate afecta si adultii, insa acestia dezvolta o forma mult mai usoara, nefiindu-le pusa viata in pericol. Rotavirusul actioneaza prin infectarea si distrugerea celulelor de la nivelul intestinului care au rol in absorbtie si digestie, astfel provocand o forma de gastroenterocolita, in aproximativ 5-10% dintre cazuri insotita si de intoleranta la lactoza pe o perioada de 1-2 saptamani. De ce apare aceasta problema de sanatate si ce este rotavirusul, descopera in acest material.

Ce este infectia cu rotavirus? Simptome rotavirus adulti

Care sunt cauzele ? Cum apare infectia cu rotavirus la copii

Care sunt simptomele? Dezinfectie rotavirus

Ceai pentru rotavirus. Tratament rotavirus copii

Cum sa te tratezi ? Regim rotavirus adulti. Tratament rotavirus adulti

Cum previn aparitia? Vaccinul rotavirus

Ce este infectia cu rotavirus? Simptome rotavirus adulti

Rotavirus este un virus care se poate transmite cu multa usurinta de la o persoana la alta. Virusul este prezent in scaunul copilului infectat cu cateva zile inainte de aparitia simptomelor si pana la 10 zile dupa ce acestea au disparut. Virusul se transmite pe cale fecal-orala, chiar daca persoana infectata nu are simptome.

Rotavirusul se poate transmite prin maini, jucarii, suprafete, alimente sau apa contaminate. Daca esti infectat cu rotavirus si nu te-ai spalat pe maini dupa ce ai folosit toaleta - sau daca copilul tau are rotavirus si nu te-ai spalat pe maini dupa ce i-ai schimbat scutecul sau l-ai ajutat sa mearga la toaleta - virusul poate contamina orice atingi, incluzand mancarea, jucariile sau alte obiecte.

Daca o alta persoana iti atinge mainile nespalate sau vine in contact cu un obiect contaminat si apoi isi duce mana la gura, se poate infecta la randul sau. Deoarece exista mai multe tipuri de rotavirus, poti sa te infectezi mai mult de o data, chiar daca ai fost vaccinat. Totusi, infectiile ulterioare sunt de obicei mai putin severe.

Simptomele infectiei cu rotavirus la adulti apar la aproximativ doua - trei zile dupa ce persoana a fost infectata si se manifesta prin: febra, varsaturi, diaree, deshidratare, stare de somnolenta sau apatie, stare de irascibilitate

Febra si varsaturile pot dura intre 2-3 zile, iar diareea pana la 6 -8 zile. In cazurile extreme, diareea se poate prelungi si poate conduce la pierderea apei si a sarurilor minerale din organism, situatie care implica deshidratarea severa, iar pentru copii poate fi fatala. In cazul adultilor, simptomele pot fi foarte usoare. Pe de alta parte, nou-nascutii sunt protejati de anticorpii transmisi transplacentar sau din laptele matern si infectia cu rotavirus poate fi asimptomatica.

Cand vorbim de infectia cu rotavirus trebuie sa intelegem ca cea mai sigura cale de preventie este vaccinul rotavirus. Pe piata exista deja de mai multi ani vaccinul rotarix disponibil in farmacii.

 

Care sunt cauzele? Cum apare infectia cu rotavirus la copii? 

Infectia cu rotavirus la copii este cea mai frecventa cauza de gastroenterita la sugari si copii mici (sub 2 ani), aproape toata populatia globului intrand in contact cu patogenul pana la varsta de 5 ani. Anual mor aproximativ 1,8 milioane de copii cu varsta mai mica de 5 ani, datorita unui episod de gastroenterita, infectia cu rotavirus fiind incriminata in 450.000 dintre cazuri, si asta mai ales in tarile din lumea a III unde nu au acces la servicii medicale si calitatea apei si a conditiilor de igiena sunt precare.

Rotavirusul este un  virus ARN ce apartine familiei Reoviridae si se clasifica in 7 grupuri antigenice de la A la G, tipul A fiind responsabil de peste 90% din  gastroenteritele virale de interes uman. Virusul are un mecanism de transmitere fecal-oral (igiena necorespunzatoare a mainilor, consum de alimente sau apa contaminate), fiind mai frecvent  intalnit in tarile in curs de dezvoltare si in medile sociale precare.

 

care sunt cele mai cunoscute boli ale sistemului digestiv

Care sunt simptomele? Dezinfectie rotavirus 

Care sunt simptomele? Debutul gastroenteritei produse de catre rotavirus este brusc, cu scaune apoase numeroase, de la 8 pana la 20 scaune pe parcursul a 24 ore, uneori acestea pot contine si sange sau mucus in functie de severitatea infectiei. Varsaturile preced de obicei scaunele apoase si pot dura aproximativ 2-3 zile, pe cand scaunele diareice pot persista pana la 8 zile. Febra cu durata de 1-2 zile si durerile abdominale pot face parte din tabloul clinic al infectiei cu rotavirus.

Copiii prezinta o stare de oboseala marcata si lipsa poftei de mancare, evoluand de obicei spre stare de deshidratare acuta, cauzata de lipsa de aport si de pierderi de lichide prin varsaturi si scaune apoase. Starea de deshidratare medie/severa se maifesta prin: pliu cutanat lenes, mucoase uscate, fontanela deprimata, plans fara lacrimi, ochi infundati in orbite, numar redus de urinari fata de normal.

Pot aparea in cadrul infectiei si manifestari extraintestinale de tipul: secretii nazale, tuse, eruptie cutanata, semne de otita medie. Pentru dezinfectie rotavirus se folosesc aceleasi substante ca si pentru dezinfectie covid.

 

Ceai pentru rotavirus. Tratament rotavirus copii

Cei mai multi medici pediatrii atunci cand vine vorba de tratamente la domiciliu in caz de infectie cu rotavirus si mai ales in perioada de convalescenta si refacere recomanda ca ceai pentru rotavirus ceaiul de menta ca tratament rotavirus copii.

Ceaiul de menta, insa, are si alte efecte adverse consumat in cantitati mari. Se recomanda consumul cu precautie al ceaiului de menta, in cantitatile specificate de medic, astfel avand efect de calmare a spasmelor abdominale dar si anti microbian.  Ceaiul de ghimbir este un alt remediu impotriva diareei. Ghimbirul are proprietati naturale antispastice, antimicrobiene si calmante. Calmeaza crampele, reduce greata si previne deshidratarea.

Ceaiul de seminte de fenicul este recomandat mamelor care alapteaza si ale caror copii au diaree. Cu alte cuvinte ajuta la tratarea diareei la bebelusii sugari.

Pentru copiii mai mari, specialistii recomanda ceaiul de coacaze. Mai exact, se poate obtine din coacaze uscate ce se infuzeaza in apa fierbinte. Are o multime de beneficii calmante, dar si proprietati nutritive care aduc o multime de beneficii copilului covalescent.

 

cum influenteaza obezitatea riscul de a contacta covid-19

Cum sa te tratezi? Regim rotavirus adulti. Tratament rotavirus adulti

Pe timpul tratamentului impotriva diareei copilul dar si adultul trebuie sa urmeze un regim alimentar destul de sever din care lipseste cu desavarsire zaharul/mierea sau alt indulcitor. Pe scurt, cand vorbim de regim rotavirus adulti sau tratament rotavirus adulti avem in vedere urmatoarele produse alimentare: orez fier, paste fierte, branza de vaci, mere coapte, banane, carne fiarta, morcov fiert.

 

beneficiile argintului coloidal pentru sanatate

Cum previn aparitia? Vaccin rotavirus

 

Deoarece majoritatea infectiilor cu rotavirus se datoreaza unor factori externi ca sa previi aparitia cea mai sigura cale este acel vaccin rotavirus care ajuta organismul sa dezvolte anticorpi. 

Vaccinul anti-rotavirus, denumit si vaccin rotaviral, este singura metoda de preventie a infectiei cu rotavirus, acesta facand parte din schema de vaccinare optionala propusa de Ministerul Sanatatii. Chiar daca in Romania nu face parte din schema obligatorie de vaccinare a copiilor, punctam ca in peste 46 de tari din lume acesta este obligatoriu. Vaccinul impotriva infectiei cu rotavirus se administreaza exclusiv copiilor.

Vaccinul anti-rotavirus actioneaza, asemenea oricarui vaccin, prin imunizarea organismului in fata unei posibile infectii cu rotavirus. Exista mai multe tulpini de rotavirus, iar vaccinul, odata administrat, stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi impotriva celor mai frecvente tipuri de rotavirus astfel incat, la intalnirea cu virusul, sa-l recunoasca instant si sa creeze o bariera protectoare pentru a evita imbolnavirea.

Vaccinul rotaviral se face incepand cu primele 6 saptamani de viata. Acesta se administreaza in doua sau trei doze, in functie de recomandarile medicului si de cele ale companiei producatoare care se regasesc in prospect. Cea de-a doua doza se administreaza la un interval de 4 saptamani de la prima. Este important de punctat ca vaccinul trebuie administrat pana la varsta de 6 luni (24 de saptamani). Nu este recomandata administrarea vaccinului dupa acest interval de timp. Intotdeauna, dozele ulterioare de vaccin trebuie administrate de la aceeasi firma producatoare.

Vaccinul anti-rotavirus este eficient, conform studiilor, in proportie de 98%. Primul vaccin pentru rotavirus a fost autorizat in lume in 1998, insa 1 an mai tarziu a fost retras, fiind asociat cu invaginatia intestinala. Abia in 2006 si 2008 au fost autorizate vaccinurile actuale care, de-a lungul timpului, si-au dovedit eficienta in preventia infectiei cu rotavirus. Dat fiind faptul ca exista mai multe tulpini de rotavirus, este foarte probabil ca si copiii vaccinati sa se infecteze ulterior, insa riscul este foarte mic, iar formele dezvoltate sunt foarte usoare fata de simptomele pe care le dezvolta copiii nevaccinati.

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.healthline.com/health/rotavirus

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5776699/

REFERINTE:

1. Parashar UD, Hummelman EG, Bresee JS, Miller MA, Glass RI. Global illness and deaths caused by rotavirus disease in children. Emerg Infect Dis. 2003;
2. Tate JE, Burton AH, Boschi-Pinto C, Steele AD, Duque J, Parashar UD, et al. 2008 estimate of worldwide rotavirus-associated mortality in children younger than 5 years before the introduction of universal rotavirus vaccination programmes: a systematic review and meta-analysis. 
3. Lanata CF, Fischer-Walker CL, Olascoaga AC, Torres CX, Aryee MJ, Black RE, et al. Global causes of diarrheal disease mortality in children <5 years of age: a systematic review. PLoS One. 2013;
4. Dickey M, Jamison L, Michaud L, Care M, Bernstein DI, Staat MA. Rotavirus meningoencephalitis in a previously healthy child and a review of the literature. Pediatr Infect Dis J. 2009;28:318–21. 
5. Le Saux N, Bettinger JA, Halperin SA, Vaudry W, Scheifele DW. Substantial morbidity for hospitalized children with community-acquired rotavirus infections: 2005–2007 IMPACT surveillance in Canadian hospitals. Pediatr Infect Dis J. 2010;
6. Velazquez FR, Matson DO, Calva JJ, Guerrero L, Morrow AL, Carter-Campbell S, et al. Rotavirus infections in infants as protection against subsequent infections. N Engl J Med. 1996;
7. Gladstone BP, Ramani S, Mukhopadhya I, Muliyil J, Sarkar R, Rehman AM, et al. Protective effect of natural rotavirus infection in an Indian birth cohort. N Engl J Med. 2011;
8. Anderson EJ, Weber SG. Rotavirus infection in adults. Lancet Infect Dis. 2004;
9. Newman RD, Grupp-Phelan J, Shay DK, Davis RL. Perinatal risk factors for infant hospitalization with viral gastroenteritis. Pediatrics. 1999;
10. Dennehy PH, Cortese MM, Bégué RE, Jaeger JL, Roberts NE, Zhang R, et al. A case-control study to determine risk factors for hospitalization for rotavirus gastroenteritis in US children. Pediatr Infect Dis J. 2006;
11. Patel MM, Pitzer VE, Alonso WJ, Vera D, Lopman B, Tate J, et al. Global seasonality of rotavirus disease. Pediatr Infect Dis J. 2013;
13. Greenberg HB, Estes MK. Rotaviruses: from pathogenesis to vaccination. Gastroenterology. 2009;

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina