Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie

Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie

Postat in: Cuplu si sex
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 14 mai 2024 Ultima actualizare: 15 mai 2024

HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial. Circa 85% din acestea au survenit in tarile mai slab dezvoltate, cu venituri medii si mici per capita. De ce apare aceasta problema de sanatate si ce este virusul HPV, descopera in acest material.

Ce este HPV? Simptome ale infectiei cu virusul HPV

Cum se transmite infectia cu virus HPV ? Cum apare infectia la barbati si la femei 

Care sunt simptomele la barbati la infectia cu HPV 16? Simptome HPV femei 

Simptome virus papiloma Uman la femei. Complicatii ale infectiei cu HPV la femei

Cum sa te tratezi de HPV? Complicatii si eliminare HPV din organism 

Cum sa te aperi de virusul papiloma? Vaccin contra infectiei cu papiloma. HPV 53 tratament

Ce este HPV? Simptome ale infectiei cu virusul HPV

Virusul papiloma uman (human papillomavirus) este un virus de tip papilloma care infecteaza epiderma si membranele mucoase ale omului. HPV poate duce la cancer de cervix, vulva, vagin, si anus la femei. La barbati, poate duce la cancer de anus si penis. Pan in prezent, aproximativ 130 de tipuri de HPV au fost identificate. Inainte de a vorbi pe larg despre aceasta infectie trebuie sa intelegem ce este HPV si care sunt acele simptome ale infectiei cu virusul HPV.

De ce? Pentru ca sunt unele tipuri de HPV pot cauza negi, dar aceste tipuri nu pot cauza cancer. Alte tipuri pot cauza cancer, dar aceste tipuri nu pot cauza negi. Alte tipuri nu produc simptome si sunt nevatamatoare. Majoritatea oamenilor infectati cu HPV nu stiu ca sunt infectati. Cele mai raspandite sunt infectiile cu HPV 53, HPV 31 iar acesta are valenta de hpv 31 pozitiv, exista si o forma de papilom viral care se transmite si fara contact sexual, sau hpv 51.

Un tratament hpv eficient trebuie sa tina cont de o anumita genotipare hpv barbati, pentru ca hpv la barbati de multe ori este latent fata de virusul hpv la femei care netratat poate duce la diverse boli. Cel mai sigur poti sa afli despre partenerul tau daca este apt printr-o recoltare hpv. Sunt si cazuri cu hpv bucal simptome sau alte forme de hpv.

Anumite tipuri de HPV determina aparitia de condiloame (negi genitali), iar altele determina aparitia de displazii (leziuni precanceroase) care pot evolua in cancer. Majoritatea infectiilor cu tulpini de virus papiloma uman nu determina aparitia leziunilor canceroase, dar infectia cu anumite tulpini ale virusului HPV poate sa determine aparitia cancerului de col uterin (partea inferioara a uterului care se continua cu vaginul) la femei. Exista 15 tulpini cu risc inalt oncogen, din care 2 (HPV 18 si HPV 16) sunt raspunzatoare de 70% din tipurile de cancer de col uterin. Se considera ca aproximativ 99% dintre cazurile de cancer de col uterin se datoreaza infectiei cu HPV.

De cele mai multe ori sistemul imun reuseste sa elimine virusul in aproximativ 2 ani, inainte ca acesta sa produca probleme de sanatate. In cazurile in care infectia cu HPV persista timp de mai multi ani, aceasta poate sa duca la aparitia cancerului de col uterin. In aparitia cancerului de col uterin sunt descrise 4 etape:

  • Infectia primara cu HPV
  • Persistenta infectiei cu HPV (vs. eliminarea virusului)
  • Evolutia infectiei persistente catre leziuni precanceroase
  • Invazia

Infectia cu HPV poate fi asociata si cu devoltarea altor cancere ale organelor genitale masculine sau feminine (de penis, de vagin sau vulva), cancere de anus, dar si ale regiunii orofaringeale (cancere ale gurii, ale corzilor vocale).

Putini stiu de exemplu ca infectia HPV afecteaza doar oamenii.

HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial. Circa 85% din acestea au survenit in tarile mai slab dezvoltate, cu venituri medii si mici per capita.

Cum se transmite infectia cu virus HPV? Cum apare infectia la barbati si la femei? 

Cum se transmite infectia cu virus HPV sau cum apare infectia la barbati si la femei sunt doar cateva dintre intrebarile la care vom raspunde in aceste randuri. Fie ca vorbim de hpv femei sau testare hpv, cand aducem in discutie subiectul hpv simptome trebuie sa ne gandim intai la hpv transmitare pentru ca hpv barbati e diferit de hpv femei. Exista cazuri diagnosticate cu hpv in gat si acestea au fost depistate doar dupa test hpv femei si analiza hpv. 

Infectia cu virusul HPV, potrivit specialistilor, se trasmite prin atingere cu corpul, daca vorbim de HPV-urile de pe piele, prin atingere sau frecare daca vorbim de zona genitala, de cele mai multe ori prin contact sexual, indiferent daca acesta este protejat sau nu. Si este important de stiut ca prezervativul nu  poate preveni infectarea cu acest virus. Contactul sexual protejat nu poate sa previna aceasta infectie virala daca nu exista o igiena si o atentie sporita legata de acest virus.

Exista peste 100 de tulpini de virusuri Papiloma umane. Cele mai importante trei mari tulpini sunt:

  • de pe piele - care duc la aparitia diverselor excrescente, indiferent daca e vorba despre zona gatului, de zona axilara, de talpi sau de palme. Acestea se iau prin atingere cu o alta persoana sau cu obiecte contaminate. ”Aceste tulpini nu  prezinta risc cancerigen si nu sunt virusuri care sa implice o patologie cancerigena in viitor ca factor de risc, cu toate ca exista studii inca neconfirmate care spun ca infectia cu HPV pe piele ar predispune la cancerul de piele (nu la cel de pe mucoase)”, a continuat dr. Boda.
  • genitale, o parte dintre acestea fiind de tip low-risk. Tulpinile low-risk sunt de cele mai multe ori tulpinile de pe piele, adica din zona genitala, perigenitala, anala (nu neaparat din orificii). De asemenea, pot sa mai apara de jur imprejurul gurii. Definitia tulpinilor low-risk (fata de cele high-risk) se refera strict la cancerul de col uterin. Aceste tulpini au factor mai mic de predispozitie spre cancerul de col uterin sau, la barbati, cancerul de penis sau de scrot - sunt cancere rare, dar exista. De asemenea, aceste tulpini de pe piele low-risk au risc scazut de a face cancer anal (care este HPV dependent), dar acestea sunt cele mai frecvente in tot ceea ce inseamna cancerul de cavitate bucala.

In plus exista forme de virus hpv care nu provoaca cancer dar declanseaza acele reactii pe piele numite veruci hpv. Sunt si tulpini hpv care pot provoca complicatii ale aparatului genital si acele forme de infectie fac parte din categoria hpv genital. 

Majoritatea femeilor care contracteaza virusul HPV nu prezinta simptome, iar infectia poate trece de la sine, fara sa provoace probleme de sanatate. In unele cazuri, pot fi observate leziuni la nivelul organelor genitale, precum in interiorul vaginului, dar si la nivelul anusului, vulvei sau cervixului.

Este important un consult medical, in cazul in care sunt observate leziuni, condiloame sau inflamatii la nivelul organelor genitale, cu atat mai mult cu cat unele tipuri de HPV pot cauza aparitia cancerului la nivelul vaginului, anusului sau gatului. Controalele ginecologice regulate pot fi de ajutor in detectarea la timp a schimbarilor asociate cancerului de col uterin la femei. In plus, exista teste ADN care pot identifica anumite tipuri de virusuri HPV asociate cancerului genital.

Infectia cu HPV la barbati, la fel ca in cazul femeilor, majoritatea barbatilor care contracteaza infectia cu HPV nu prezinta simptome. In unele cazuri, pot sa apara condiloame la nivelul organelor genitale. De asemenea, este important de mentionat faptul ca unele tipuri de virusuri HPV pot provoca aparitia cancerului la nivelul penisului, anusului sau gatului. Barbatii care prezinta un risc ridicat de cancer sunt cei cu un sistem imunitar scazut si cei care practica sex anal.

Un alt lucru important de mentionat este ca tipurile de HPV care cauzeaza aparitia negilor sau verucilor nu sunt aceiasi cu cei care provoaca aparitia cancerului.

 

care sunt cele mai cunoscute boli ale sistemului digestiv

Care sunt simptomele la barbati la infectia cu HPV 16? Simptome HPV femei

Care sunt simptomele la barbati la infectia cu HPV 16? Sau cum deosebim simptome hpv femei fata de infectia cu hpv la barbati. Despre hpv pozitiv si ce inseamna, sau cum se face test hpv barbati vom raspunde in randurile care urmeaza. Deja am vorbit despre faptul ca transmitere hpv in functie de anumite tulpini variaza ca si contextualizare si manifestare a infectiei. 

Cand vorbim de hpv femei simptome asta se poate stabili doar dupa hpv analiza. Avem cazuri diagnosticate cu papiloame HPV care pot fi forme de hpv cancer. Virusul hpv se vindeca si sunt cazuri atat la barbati cat si la femei care au tinut de tratament si atunci hpv se trateaza definitiv. O analiza hpv barbati se poate depista usor dupa un control la urolog sau medic boli cu transmitere sexuala iar la femei exista acel papanicolau hpv. In plus sa nu uitam ca exista acel vaccin hpv care este recomandat pentru mai multe tulpini, inclusiv pentru hpv 66.

Studii populationale arata ca tipurile oncogenice de HPV sunt cel mai frecvent asociate cu infectii tranzitorii, capabile sa favorizeze cancerul. Dar, putini indivizi purtatori de tipuri oncogenice de HPV dezvolta in timp neoplazie cervicala intraepiteliala. Pana in prezent au fost clonate si secventiate integral peste 100 de genotipuri de HPV dar rolul lor in patogenie a fost recunoscut doar pentru cateva tipuri, ca de exemplu: 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 si 59. Cele mai cunoscute tipuri de HPV asociate cu cancerul cervical in intrega lume sunt tipurile 16 si 18. Celelalte tipuri au o distributie geografica neomogena, tipurile 33, 39, 58 si 59 fiind mai frecvent intalnite in America Latina.

Numeroase studii serologice au demonstrat ca infectia genitala cu Human Papilloma Virus (HPV) este urmata de un raspuns imun, dar titrul anticorpilor este scazut. Raspunsul imun umoral are o larga specificitate in cadrul fiecarui tip. Nu toti indivizii infectati cu HPV au niveluri detectabile de anticorpi. Aceasta se poate datora scaderii in timp a titrului anticorpilor specifici la indivizii infectati. Detectia ADN al Human Papilloma Virus (HPV) este o modalitate superioara testarii serologice. Utilitatea testarii este semnificativa in populatia de femei active sexual in vederea instituirii timpurii a mijloacelor specifice de prevenire a cancerului de col.

Daca vegetatiile veneriene sunt tratate corect, nu mai exista riscul de a transmite virusul Papilloma partenerei / partenerului. Pe de alta parte, exista si infectii inaparente cu virusuri Papilloma Uman (fara vegetatii), caz in care virusul este transmisibil.

 

Simptome virus papiloma uman la femei. Complicatii ale infectiei cu HPV la femei

Simptome virus papiloma uman la femei sau care sunt acele complicatii ale infectiei cu HPV la femei sunt doar cateva dintre intrebarile la care vom raspunde in aceste randuri. Mai multe tulpini de HPV (diferite de cele cu risc scazut) pot cauza cancer. Cu toate acestea, doar doua tulpini, HPV 16 si HPV 18, sunt responsabile de majoritatea cazurilor de cancer care au legatura cu virusul HPV, iar acestea intra la categoria HPV cu risc oncogen crescut.

Cele mai intalnite tipuri de HPV sunt:

• Tulpina HPV 6 are un risc oncogen scazut; aceasta impreuna cu tulpina HPV 11 sunt legate de aproximativ 90% din cazurile de negi genitali. Acestia sunt cunoscuti si sub denumirea de condiloame (tumori benigne ale tegumentelor si mucoaselor de la nivelul anusului sau organelor genitale), veruci si/sau papiloame.

• Tulpina HPV 11 - la fel ca in cazul HPV 6, aceasta tulpina are un risc oncogen scazut. HPV 11 poate cauza aparitia negilor genitali. Totodata, virusul poate cauza modificari la nivelul colului uterin.

• Tulpina HPV 16 - este cel mai intalnit tip de HPV cu un grad ridicat de risc si, de regula, nu cauzeaza niciun fel de simptome. Tulpina HPV 16 este cea care provoaca 50% dintre cancerele de col uterin de la nivelul intregii lumi.

• Tulpina HPV 18 - este tot o tulpina cu grad ridicat de risc, adica are un risc oncogen mare. La fel ca HPV 16, tulpina aceasta nu provoaca simptome de obicei si poate duce la cancer de col uterin. Impreuna, tulpinile 16 si 18 ale papilomavirusului uman sunt responsabile de aproximativ 70% dintre toate cazurile de cancer de col uterin la nivel mondial.

In cazul in care te intrebi ce duce la infectia cu papilomavirusul uman, trebuie sa stii ca majoritatea oamenilor iau HPV prin contactul sexual direct, cum ar fi prin intermediul sexului oral. Deoarece HPV este o infectie care se ia in urma contactului piele pe piele, actul sexual nu este necesar pentru a lua infectia. In cazurile rare, o mama care are HPV poate infecta bebelusul in timpul nasterii, doar prin contactul cu acesta.

Atat femeile, cat si barbatii pot sa ia papilomavirusul uman daca au facut sex oral, sex anal sau sex pe cale vaginala cu un partener infectat. Majoritatea persoanelor infectate cu human papillomavirus il transmit, fara sa stie, partenerului lor sexual, deoarece nu cunosc faptul ca au deja acest virus.

 

Cum sa te tratezi de HPV? Complicatii si eliminare HPV din organism

Cum sa te tratezi de HPV sau ce inseamna eliminare HPV din organism vom afla impreuna. O terapie ideala, care sa elimine definitiv leziunile si care sa impiedice recidiva nu exista, iar terapiile care sa nu genereze reactii adverse sunt, de multe ori, costisitoare.

Exista 3 tipuri de terapii ale infectiei cu HPV: terapii chirurgicale, terapii care presupun aplicarea unor substante chimice si imunizarea prin vaccinare.

Terapiile chirurgicale presupun anestezia locala a zonei, au ca scop eliminarea rezervorului viral de pe piele si sunt impartite in 4 categorii: electrocauterizare, radiofrecventa, excizie chirurgicala, laser chirurgical.

Cum se previne HPVRespectarea regulilor de igiena, evitarea contactului sexual atunci cand sunt prezente leziuni, vaccinarea.

Vaccinarea se recomanda atat in etapa de preventie, cat si post-expunere, eficacitatea vaccinului fiind dovedita stiintific. Vaccinul imbunatatește apararea antivirala, inclusiv in cazul pacientilor cu leziuni floride. Exista multe variante de vaccin, in functie de tipurile de tulpini HPV. Cele mai complexe dintre ele tintesc noua tulpini, care prezinta riscuri cancerigene ridicate.

Complicatiile includ cresterea in dimensiuni a verucilor sau suprainfectarea bacteriana a acestora, fie de asocierea infectiei HPV cu alte infectii transmisibile sexual (hepatite tip B si C, sifilis, herpes, chlamydia, HIV), fie de posibilitatea dezvoltarii cancerelor.

Cat despre cancerul de col si infectia HPV este binecunoscut faptul ca peste 90% din cancerele de col uterin sunt determinate de infectii HPV cu risc oncogene inalt. Sunt mai expuse riscului de infectare cu genotipurile HPV inalt oncogene femeile cu debut timpuriu al vietii sexuale, cele active sexual cu mai multi parteneri, fie concomitent, fie in diferite perioade ale vietii, sau ai caror parteneri au intretinut relatii sexuale cu o persoana infectata sau cu cancer de col.

De asemenea, un alt cancer produs de infectia cu HPV este cancerul vaginal care apare cel mai des la femeile cu varste peste 60 de ani iar primele semne de avertizare sunt reprezentate de aparitia unor sangerari anormale.

 

 beneficiile argintului coloidal pentru sanatate

Cum sa te aperi de virusul papiloma? Vaccin contra infectiei cu papiloma. HPV 53 tratament

Multe persoane barbati si femei deopotriva vor sa afle cum sa te aperi de virusul papiloma. Se stie deja de existenta unui vaccin contra infectiei cu papiloma si exista deja un protocol de vindecare pentru HPV 53 tratament.

Metodele cea mai des utilizate pentru a semnala infectia cu HPV sunt testul Babes-Papanicolau (PAP test, indirect, prin evidentierea modificarilor citologice cervicale date de HPV) si testul HPV. Este foarte important sa faci testul Babes-Papanicolau anual pentru ca identifica in stadiu precoce celulele cu potential malign din colul uterin, chiar inainte ca ele sa ajunga in acest stadiu.

Daca testul Papanicolau este anormal, pasul urmator este testarea HPV. Testul HPV determina daca unul sau mai multe dintre tipurile de HPV (Human Papiloma Virus) cu risc cancerigen crescut a determinat modificarile testului Papanicolau. Aceste analize HPV iti pot salva viata, mai ales ca statisticile recente ne arata ca numarul femeilor diagnosticate anual cu cancer de col uterin ramane la cote alarmante.

Intrucat virusul HPV este asimptomatic, trebuie efectuate anumite teste periodice care pot diagnostica virusul sau leziunile cervicale aparute odata cu infectia cu HPV. Exista un algoritm standard de control care include urmatoarele investigatii:

✓ Examen ginecologic clinic
✓ Testul Babes-Papanicolau
✓ Testul HPV (denumit si tipajul HPV)
✓ Colposcopia
✓ Biopsia cervicala

Consultul ginecologic si testul Papanicolau sunt investigatiile anuale care nu trebuie sa lipseasca din rutina de ingrijire a unei femei si sunt principalul mijloc de protectie contra tipurilor de cancer provocate de infectiile cu virusuri papiloma umane (HPV).

Cel mai recent vaccin anti-HPV, cel cu 9 tulpini, confera imunitate pentru infectiile cu Human Papiloma Virus tipurile 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, tulpini care sunt raspunzatoare pentru majoritatea leziunilor precanceroase tipice cancerului de col uterin, dar si pentru cele ale cancerelor de vagin, vulva si anal. Testele clinice confirma o eficacitate foarte mare a acestui vaccin, de peste 95%. Vaccinul se poate face pana la 45 de ani, studii recente aratand eficacitatea vaccinului anti-HPV cu 9 tulpini pana la varste mai inaintate decat cel tetravalent.

Aceasta infectie prezinta tratament individualizat in functie de anumiti factori precum: zona de piele infectata, gradul evolutiv al leziunilor si eventual, simptomatologia adiacenta, daca este cazul (modificarea secretiilor glandulare, estetica, sangerari etc).

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.healthline.com/health/human-papillomavirus-infection

https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm

REFERINTE:

  1. Gillison ML (December 2006). "Human papillomavirus and prognosis of oropharyngeal squamous cell carcinoma: implications for clinical research in head and neck cancers". Journal of Clinical Oncology. 24 (36): 5623–5. doi:10.1200/JCO.2006.07.1829. PMID 17179099. S2CID 32491893.
  2. Saraiya M, Unger ER, Thompson TD, Lynch CF, Hernandez BY, Lyu CW, et al. (June 2015). "US assessment of HPV types in cancers: implications for current and 9-valent HPV vaccines". Journal of the National Cancer Institute. 107 (6): djv086. doi:10.1093/jnci/djv086. PMC 4838063. PMID 25925419.
  3. Anantharaman D, Abedi-Ardekani B, Beachler DC, Gheit T, Olshan AF, Wisniewski K, et al. (May 2017). "Geographic heterogeneity in the prevalence of human papillomavirus in head and neck cancer". International Journal of Cancer. 140 (9): 1968–1975. doi:10.1002/ijc.30608. hdl:2318/1634649. PMID 28108990. S2CID 34198821.
  4. Chaturvedi AK, Engels EA, Pfeiffer RM, Hernandez BY, Xiao W, Kim E, et al. (November 2011). "Human papillomavirus and rising oropharyngeal cancer incidence in the United States". Journal of Clinical Oncology. 29 (32): 4294–301. doi:10.1200/JCO.2011.36.4596. PMC 3221528. PMID 21969503.
  5. Ernster JA, Sciotto CG, O'Brien MM, Finch JL, Robinson LJ, Willson T, Mathews M (December 2007). "Rising incidence of oropharyngeal cancer and the role of oncogenic human papilloma virus". The Laryngoscope. 117 (12): 2115–28. doi:10.1097/MLG.0b013e31813e5fbb. PMID 17891052. S2CID 38017888.
  6. Lechner M, Frampton GM, Fenton T, Feber A, Palmer G, Jay A, et al. (2013). "Targeted next-generation sequencing of head and neck squamous cell carcinoma identifies novel genetic alterations in HPV+ and HPV- tumors". Genome Medicine. 5 (5): 49. doi:10.1186/gm453. PMC 4064312. PMID 23718828 "Lung Cancer Risk Rises in the Presence of HPV Antibodies". Archived from the original on 27 April 2012.
  7. "Lung Cancer Patients More Likely to Have High-Risk Human Papillomavirus". NPIN. Archived from the original on 27 July 2012.
  8. Syrjanen K, Syrjanen S, Kellokoski J, Karja J, Mantyjarvi R (1989). "Human papillomavirus (HPV) type 6 and 16 DNA sequences in bronchial squamous cell carcinomas demonstrated by in situ DNA hybridization". Lung. 167 (1): 33–42. doi:10.1007/BF02714928. PMID 2537916. S2CID 2094038, Carpagnano GE, Koutelou A, Natal

Articole similare
Analiza TGO: ce inseamna cand indica valori crescute si cum sa reduci aceste valori Analiza TGO: ce inseamna cand indica valori crescute si cum sa reduci aceste valori

Transaminazele TGO si TGP sunt enzime hepatice. Acestea servesc la stabilirea unui diagnostic de modificari care produc leziuni hepatocelulare, musculare si cardiace.  De asemenea, sunt utile pentru stabilirea unei monitorizari a bolilor consacrate sau pentru evaluarea marimii afectarii celulare. TGO si TGP sunt o sursa excelenta de informatii despre starea actuala de sanatate a ficatului.

21 august 2024
Edited 21 august 2024
citește articolul
Cetoacidoza diabetica: cauze, simptome si modalitati de prevenire Cetoacidoza diabetica: cauze, simptome si modalitati de prevenire

Cetoacidoza diabetica este o conditie medicala caracterizata prin hiperglicemie si acidoza metabolica. Afectiunea se caracterizeaza prin crize hiperglicemice, car pot pune viata in pericol. Hiperglicemia provoaca diureza osmotica cu pierderi semnificative de lichide si electroliti. Cetoacidoza diabetica este cel mai adesea identificata la pacientii cu diabet zaharat de tip 1. Provoaca greata, varsaturi si dureri abdominale, care pot progresa spre edem cerebral, coma si moarte.

21 iunie 2023
citește articolul
Insomnia: Cum o recunosti, tratamente naturiste care o pot elimina Insomnia: Cum o recunosti, tratamente naturiste care o pot elimina

Cauzele sindromului de oboseala cronica nu se cunosc, insa s-ar putea sa fie vorba de virusuri, de sistemul imunitar slabit, de probleme cu hormonii, de stres in exces. Simptomele tipice sunt oboseala severa, problemele de concentrare, ameteli si dureri frecvente. Scade si tensiunea arteriala, apar palpitatii, respiratie ingreunata, scurtata, se manifesta alergiile, sensibilitatea la lumina, mirosuri, sunete. Sistemele digestiv si urinar vor avea de suferit si ele, la fel si cel imunitar.

20 iunie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina